Type: Blog
Ontdek alle fitnesstrends van 2025
Yes, het is zover! De laatste maanden van het jaar zijn aangebroken en naast de feestelijke gezelligheid is er nóg iets waar je enthousiast van mag worden: de fitnesstrends van 2025! 🎉
Als fitnessondernemer weet je als geen ander hoe snel de markt zich ontwikkelt. Nieuwe technologieën, veranderende klantbehoeften en verrassende trends vliegen je om de oren.
Het is dé uitdaging om voorop te blijven lopen en te zorgen dat jouw sportschool, studio of online platform perfect aansluit bij de verwachtingen van je klanten.
Maar geen zorgen!
Wij duiken voor jou in de belangrijkste ontwikkelingen, blikken terug op eerdere jaren en geven je tips hoe je hier direct op kunt inspelen.
Benieuwd wat 2025 voor jou in petto heeft? Van wearables en next-level fitness apps tot de groeiende focus op functionele training en mentale gezondheid.
Dit zijn dé trends waar jij als fitnessprofessional niet omheen kunt!
De top 20 fitnesstrends van 2025
Laten we er meteen induiken! We beginnen met een terugblik op de lijst van fitnesstrends wereldwijd, samengesteld door het American College of Sports Medicine (ACSM).
Voor dit blog werken we ons geleidelijk omhoog, beginnend bij de trends die op plek 20 tot en met 11 staan. Deze middenmoot biedt een interessante mix van gevestigde namen en opkomende ontwikkelingen.
#20 t/m #11: Opkomende fitnesstrends en ontwikkelingen
Hier zijn de trends die net buiten de top 10 vallen, maar toch relevant zijn om in de gaten te houden:
- Warmte- en koudebehandelingen (NIEUW)
- Lifestyle medicine
- Trainen op lichaamsgewicht
- Exercise is medicine
- Personal training
- Gekwalificeerde trainers
- On-demand trainingen
- Outdoor fitness
- Fitnessprogramma’s van influencers en ambassadeurs (NIEUW)
- Jeugd fitness
#10 t/m #1: Top 10 fitnesstrends van 2025
#10. Gezondheid/wellness coaching
#9. Functionele fitness training
#8. Beweging voor mentale gezondheid
#7. Datagedreven trainingstechnologie
#6. High Intensity Interval training
#5. Traditionele krachttraining
#4. Bewegen voor gewichtsverlies
#3. Fitnessprogramma’s voor ouderen
#2. Mobiele fitness apps
#1. Wearable technologie
Meer context en informatie over de fitnesstrends
De top 10 fitnesstrends van het American College of Sports Medicine (ACSM) zijn stuk voor stuk richtinggevend voor de toekomst van de fitnessbranche.
Deze trends weerspiegelen niet alleen wat op dit moment populair is, maar geven ook inzicht in waar de sector naartoe beweegt.
We duiken hieronder in de top 10 en bespreken wat deze trends concreet betekenen voor fitnessondernemers. Hoe kun je ze integreren in jouw aanbod? Welke kansen bieden ze voor jouw centrum, personal training studio, of online platform?
10. Health & wellness coaching
Fitness draait allang niet meer alleen om bewegen; het gaat om het omarmen van een complete lifestyle. Health & wellness coaching speelt hierin een steeds belangrijkere rol.
Het helpt mensen niet alleen om gezonder te leven, maar ook om mentale blokkades te doorbreken, duurzame gewoontes op te bouwen en gedragsveranderingen te maken die écht blijven hangen.
Deze coaching biedt ondersteuning op alle fronten: fysiek, mentaal én emotioneel.
Met de groeiende vraag naar holistische gezondheid, gecombineerd met technologie, zoals online coachingtools en “zorg op afstand,” is dit een trend waar je als fitnessondernemer nu op in wilt spelen.
Door programma’s aan te bieden die verder gaan dan alleen trainen – bijvoorbeeld een mix van fysieke en online begeleiding – geef je klanten maximale flexibiliteit en een aanpak die perfect aansluit op hun dagelijks leven.
Overweeg bovendien om een leefstijlcoach aan je team toe te voegen: iemand die voeding, beweging en mentale gezondheid samenbrengt in een totaalprogramma.
Daarmee speel je niet alleen in op de nieuwste trends, maar voeg je ook echt waarde toe aan het leven van je klanten.
9. Functionele training
Functionele fitness is terug van weggeweest! Deze trend, die sinds 2017 een vaste plek in de lijst heeft, zakte vorig jaar nog naar plek #14, maar maakt nu een sterke comeback op nummer #9.
Functionele fitness draait om het verbeteren van kracht, balans en coördinatie bij bewegingen die je dagelijks gebruikt. Denk aan oefeningen zoals de “farmer walk” – boodschappen tillen – of simpelweg opstaan uit een stoel.
Vooral voor ouderen is dit een gamechanger: het helpt hen langer zelfstandig te blijven en hun levenskwaliteit aanzienlijk te verbeteren.
Ook op de FIBO-beurs vorig jaar stond functionele training volop in de spotlight, met veel aandacht voor balans en coördinatie.
Innovatieve tools en apparaten, zoals wankelende loopbanden en gewichten gevuld met water, trokken de aandacht. Deze hulpmiddelen simuleren de natuurlijke disbalans die je in het dagelijks leven tegenkomt, waardoor functionele training nog veelzijdiger en uitdagender wordt.
Een trend om in de gaten te houden – én om in je aanbod te integreren!
8. Beweging voor mentale gezondheid
Beweging voor mentale gezondheid blijft een trend die niet meer weg te denken is in de fitnessbranche. Sinds deze focus in 2024 opkwam, wint het alleen maar aan populariteit.
Leden zoeken meer dan ooit naar manieren om hun hoofd leeg te maken, stress te verminderen en tegelijkertijd aan hun fysieke fitheid te werken.
Voor fitnessondernemers is dit dé kans om programma’s aan te bieden die zowel lichaam als geest versterken. Denk aan yogasessies in een rustige, sfeervolle omgeving of ademhalingsoefeningen als afsluiter van een intensieve HIIT-training.
Om hierop in te spelen, kun je bijvoorbeeld rustige verlichting en muziek inzetten om een stressvrije setting te creëren, of speciale workshops aanbieden rondom mindfulness en beweging. Klanten willen steeds vaker een holistische aanpak, waarbij mentale en fysieke gezondheid samenkomen – iets wat je met relatief eenvoudige aanpassingen aan je aanbod kunt realiseren.
Of overweeg bijvoorbeeld om samen te werken met een mindfulness-specialist of je team te trainen in het geven van basis ademhalingstechnieken.
7. Datagedreven trainingen
Datagedreven trainingstechnologie staat in 2025 stevig op plek #7 en is niet alleen essentieel voor persoonlijke trainingservaringen, maar ook voor de toekomst van de fitnessbranche als geheel.
Klanten verwachten maatwerk, met real-time inzichten in prestaties zoals slaap, hartslagvariabiliteit en trainingsresultaten.
Voor ondernemers biedt data de mogelijkheid om trainingen slimmer en persoonlijker te maken, bijvoorbeeld door intensiteit aan te passen op basis van herstelinformatie.
Maar data gaat verder dan alleen individuele klantvoordelen.
Voor de fitnessbranche als geheel biedt het een fundament om beleidsmakers te overtuigen van het maatschappelijk belang van fitness.
Sectorbrede dataverzameling kan helpen bij het aantonen van de impact van fitness op de volksgezondheid, het terugdringen van zorgkosten en het versterken van onze positie in discussies over regelgeving, zoals btw-verhogingen.
Investeren in data-analyse en het delen van inzichten binnen de fitnessbranche is belangrijk om de kwaliteit van diensten te verbeteren, beleidsbeslissingen te beïnvloeden en een sterkere, professionelere sector te bouwen die klaar is voor de toekomst.
6. High Intensity Interval Training (HIIT)
High Intensity Interval Training (HIIT) heeft zich stevig genesteld in de top 10 van fitnesstrends sinds 2018 en wint opnieuw aan populariteit.
Dit jaar is HIIT zelfs een paar plekken gestegen en het is duidelijk waarom: het is effectief, flexibel en past perfect in onze drukke levensstijl.
HIIT draait om korte, intensieve inspanningen waarbij de hartslag boven de 85% van de maximale capaciteit komt, afgewisseld met herstelperiodes waarin de hartslag zakt tot onder de 65%.
Het doel? Zo efficiënt mogelijk trainen door steeds opnieuw die hoge intensiteit te bereiken, wat resulteert in betere vetverbranding, spieropbouw en conditieverbetering in minder tijd.
Waarom blijft HIIT zo populair?
In een wereld waarin tijd schaars is, zijn korte, krachtige workouts een uitkomst. Mensen willen niet uren in de gym staan, maar zoeken naar manieren om hun training efficiënt in hun drukke schema te passen.
HIIT speelt hier perfect op in met sessies die vaak binnen 30 minuten klaar zijn, zonder in te leveren op effectiviteit.
5. Traditionele krachttraining
Traditionele krachttraining is terug van weggeweest! Waar het vorig jaar nog op plek #17 stond, heeft het dit jaar een enorme comeback gemaakt naar een stevige 5e positie.
In een wereld waarin technologie steeds meer terrein wint, wordt de pure eenvoud van old-school krachttraining juist opnieuw omarmd. Het draait hier om focus, techniek en de verbinding tussen jou en de gewichten.
Wat maakt traditionele krachttraining zo populair?
De heropleving van traditionele krachttraining is mede te danken aan fitnessinfluencers die de kracht en veelzijdigheid van oefeningen, zoals squats, deadlifts en bench presses benadrukken. Hun content inspireert een breed publiek en sluit aan bij de groeiende vraag naar functionele en effectieve trainingen.
Daarnaast verandert de inrichting van gyms. Traditionele machines maken steeds vaker plaats voor free weights, vanwege hun veelzijdigheid en de mogelijkheid om dynamische, functionele bewegingen te trainen én voor datagedreven technologie, zoals wearables en slimme apparatuur.
4. Beweging voor gewichtsverlies
De cijfers van het RIVM zijn verontrustend: in 2050 heeft 2 op de 3 Nederlanders overgewicht.
Vraag naar snelle oplossingen stijgt
Steeds meer mensen zijn op zoek naar snelle oplossingen voor gewichtsverlies.
Sterker nog, “Ozempic afvallen” is tegenwoordig de op één na meest gezochte term op Google, direct na “afvallen”.
Hoewel de populariteit van snelle oplossingen de groeiende behoefte aan gewichtsverlies benadrukt, blijft het een uitdaging om klanten te overtuigen dat échte gezondheid geen quick fix is.
We leven in een tijd waarin alles – van maaltijden tot pakketjes – direct beschikbaar is. Dat maakt het lastig om mensen te laten begrijpen dat duurzaam gewichtsverlies tijd, inzet en consistentie vraagt.
Gewichtsverlies draait in deze context niet alleen om calorieën verbranden, maar ook om gedragsverandering.
3. Fitnessprogramma’s voor ouderen
Fitnessprogramma’s voor ouderen blijven onverminderd populair en staan stevig op de derde plek in de lijst met fitnesstrends. Voor senioren is bewegen namelijk van onschatbare waarde.
Het draagt niet alleen bij aan een betere gezondheid, maar helpt ook om chronische aandoeningen te voorkomen, de levenskwaliteit te verbeteren en zelfstandigheid te behouden.
Met de vergrijzing van de bevolking groeit het aantal ouderen dat actief wil blijven. Ze zoeken programma’s die specifiek gericht zijn op hun behoeften, zoals het verbeteren van mobiliteit, het verminderen van valrisico’s en het versterken van hun algehele kracht en coördinatie. Deze vraag biedt een enorme kans voor de fitnessbranche.
Wat kun je als fitnessondernemer doen?
- Ontwikkel trainingen die balans, coördinatie en kracht centraal stellen. Denk aan oefeningen zoals gecontroleerde squats, lichte weerstandstraining en balansoefeningen.
- Investeer in gerichte opleidingen voor personal trainers, zodat zij deskundige begeleiding kunnen bieden aan deze doelgroep.
- Creëer een vriendelijke, toegankelijke sfeer in je centrum, zodat ouderen zich welkom voelen en met vertrouwen aan hun fitheid werken.
2. Mobiele fitness apps
Mobiele fitness apps hebben een enorme sprong gemaakt op de trendlijst: van nummer #20 in 2023 naar nummer #7 in 2024, en nu helemaal naar de tweede plek.
Ze zijn onmisbaar geworden voor fitnessprofessionals en vormen samen met de nummer #1 trend, wearables, een krachtige combinatie die de moderne fitnesservaring naar een hoger niveau tilt.
En de marktgroei benadrukt dit: de wereldwijde markt voor fitnessapps werd in 2023 geschat op $1,5 miljard en zal naar verwachting groeien naar $4,3 miljard in 2030, met een gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR) van 16,4%.
Klanten zoeken flexibiliteit en maatwerk en mobiele fitnessapps bieden precies dat.
Ze maken het mogelijk om altijd en overal te trainen, met functionaliteiten, zoals workout-video’s, progressietracking, voedingsadvies en sociale interactie. Deze tools geven klanten grip op hun fitheid, ongeacht waar ze zijn en passen perfect in een drukke levensstijl.
1. Wearables
Wearables blijven onverslaanbaar bovenaan de lijst met fitnesstrends. 🏅
Sinds 2016 domineren ze bijna elk jaar, met slechts een paar uitzonderingen, zoals een derde plek in 2018 en een tweede in 2021. Deze langdurige populariteit komt niet zomaar: de technologie ontwikkelt zich razendsnel en biedt ongeëvenaarde mogelijkheden voor zowel sporters als trainers.
Met fitnesstrackers, smartwatches, hartslagmeters en GPS-tools krijgen klanten realtime inzicht in hun prestaties, van calorieverbruik en stappen tot slaapkwaliteit en herstelstatus.
Voor trainers zijn wearables een goudmijn aan data, waarmee programma’s nog verder gepersonaliseerd kunnen worden.
Hoe speel je hierop in als fitnessondernemer?
- Integreer wearables in je diensten. Gebruik de data die wearables verzamelen, zoals hartslag of hersteltijd, om trainingen en hersteladviezen te optimaliseren.
- Bied extra waarde. Combineer de inzichten uit wearables met persoonlijke coaching. Denk aan herstelprogramma’s op basis van slaapgegevens of het afstemmen van trainingsintensiteit op dagelijkse prestaties.
- Maak het een onderdeel van je aanbod. Overweeg om wearables aan te bevelen of zelfs te verkopen als onderdeel van een premium lidmaatschap of trainingspakket.
Belangrijkste inzichten en opvallende trends 🔎
De nieuwste fitnesstrends bieden niet alleen een blik op wat populair is, maar onthullen ook interessante verschuivingen in de branche.
Digitale technologie blijft domineren
Digitale tools bepalen nog steeds de top-10 trends, met wearables, mobiele apps en datagedreven trainingstechnologie als vaste koplopers. Technologie is simpelweg niet meer weg te denken in de fitnessbranche.
Voor de pandemie zag je misschien technologie nog als een ‘leuke extra’. Maar na COVID is het een onmisbare basis geworden om klanten gepersonaliseerde en flexibele diensten te bieden.
En nu gaat het nóg sneller, dankzij kunstmatige intelligentie (AI). 💥
AI zorgt voor een echte revolutie. Denk aan apps die automatisch persoonlijke trainingsschema’s aanpassen op basis van voortgang, wearables die realtime feedback geven en tools die klantdata analyseren om precies te weten wat jouw leden nodig hebben.
Dit is geen toekomstmuziek meer; het gebeurt nú.
Waarom is dit belangrijk?
Omdat jouw klanten gewend zijn geraakt aan gemak en maatwerk, of het nu gaat om Netflix die hun volgende serie voorspelt of een app die hen precies vertelt hoe ze hun doelen kunnen halen.
Als jij dit als fitnessondernemer kunt bieden, blijf je relevant en geef je jouw leden een ervaring die ze nergens anders krijgen.
Influencers bepalen de toon
Nieuw in de lijst, op plek 12, is de opkomst van fitnessprogramma’s geleid door influencers en ambassadeurs.
Social media blijft een krachtig platform om een gezonde leefstijl te promoten en influencers spelen hierin een hoofdrol.
Met authentieke content en persoonlijke verhalen inspireren zij miljoenen volgers om actiever te worden. Dit benadrukt hoe belangrijk online communities zijn voor de fitnessbranche.
Maar hier zit ook een uitdaging: het beroep van personal trainer of fitnesstrainer is niet beschermd. Iedereen kan zich trainer noemen, diploma of niet. Dit zorgt ervoor dat de lijn tussen een gekwalificeerde trainer en iemand die simpelweg goed is in marketing of sales steeds vager wordt.
Voor fitnessondernemers is dit hét moment om het verschil te maken. Zet in op transparantie door je trainers en hun diploma’s in de spotlight te zetten, bijvoorbeeld via social media of je website. Laat reviews en successen van je leden zien als bewijs van kwaliteit.
Dit geeft klanten vertrouwen en helpt je onderscheiden in een markt waar online zichtbaarheid vaak belangrijker lijkt dan echte expertise.
Het draait uiteindelijk niet alleen om likes, maar om resultaat.
Herstel: een integraal onderdeel van fitness
Herstel wordt steeds meer gezien als een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl en dat zien we terug in de opkomst van innovatieve herstelstrategieën en plek #20 in de fitnesstrends.
Van high-tech tools, zoals massage guns en compressiebroeken, tot traditionele methoden, zoals ijsbaden en infraroodsauna’s, de fitnessindustrie omarmt herstel als een onmisbaar onderdeel van welzijn en prestaties.
Deze trend weerspiegelt een groeiende waardering voor een uitgebalanceerde aanpak van gezondheid, waarin niet alleen trainen en voeding, maar ook herstel een sleutelrol speelt.
Fitness is niet meer alleen wat je doet in de sportschool—het gaat erom hoe je voor je lichaam blijft zorgen, zowel tijdens als na de inspanning.
Fitness op de werkvloer: uit de trendlijst, maar niet uit beeld
Een opvallende verschuiving dit jaar: fitness op de werkvloer, vorig jaar nog op plek 2 van de trends, is volledig uit de top 20 verdwenen.
Betekent dit dat bedrijven minder aandacht hebben voor gezondheid van medewerkers? Waarschijnlijk niet.
De opkomst van hybride en remote werken heeft zeker invloed gehad op de behoefte aan traditionele werkplekfitness. Veel bedrijven bieden nu alternatieve oplossingen, zoals online workout-abonnementen, thuiswerkpakketten en flexibele sportvergoedingen.
Daarnaast is het goed mogelijk dat fitness op de werkvloer inmiddels zo ingeburgerd is, dat het niet langer als ‘trendy’ wordt gezien, maar eerder als een vast onderdeel van het arbeidsvoorwaardenpakket.
Voor fitnessondernemers betekent dit niet dat de markt verdwijnt, maar dat het speelveld verandert. Bedrijven zijn nog steeds op zoek naar manieren om werknemers gezond en productief te houden, maar vragen om flexibele, hybride oplossingen. Denk aan on-demand lessen, bedrijfsabonnementen voor meerdere locaties, of samenwerking met bedrijven om vitaliteitsprogramma’s te ontwikkelen die thuis én op kantoor werken.
Conclusie
De trends van 2025 maken één ding glashelder: fitness draait niet meer alleen om fysiek trainen, maar om een complete aanpak die de levenskwaliteit centraal stelt.
Maatwerk is daarbij de sleutel. Of het nu gaat om herstel, mentale gezondheid, voeding, leefstijl of functionele bewegingen die je ook in het dagelijks leven gebruikt — klanten verwachten oplossingen die echt bij hen passen.
Technologie speelt hierin een cruciale rol. Slimme apps, wearables, datagedreven tools en bijvoorbeeld slimme weegschalen maken personalisatie toegankelijker dan ooit.
Tegelijkertijd blijft de vraag groeien naar programma’s die niet alleen kracht en uithoudingsvermogen verbeteren, maar ook coördinatie, reactievermogen en algehele balans aanpakken.
Voor jou als fitnessondernemer biedt dit enorme kansen. Investeer in innovatieve technologie, train je team om holistisch te denken en ontwikkel programma’s die verder gaan dan de gym: denk aan leefstijlcoaching, herstelprogramma’s en mentale ondersteuning.
Klanten zoeken geen standaard lidmaatschap meer; ze willen een totaalervaring die bijdraagt aan een lang, gezond en actief leven.
Auteur: Melanie Verbueken
Wat betekent schijnzelfstandigheid in de fitnessbranche?
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst actief handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit zorgt voor veel onzekerheid en onduidelijkheid bij fitnessondernemers en zzp’ers: wanneer wordt een samenwerking nog gezien als echte zelfstandigheid, en wanneer niet?
De gevolgen van een ‘foute’ kwalificatie kunnen fors zijn. Als de Belastingdienst een werkrelatie als dienstverband beoordeelt, kunnen werkgevers te maken krijgen met naheffingen voor loonbelasting en sociale premies.
In dit artikel brengen we je volledig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en geven we concrete tips om schijnzelfstandigheid in jouw club te herkennen en aan te pakken.
Wat is schijnzelfstandigheid?
Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand officieel werkt als zelfstandige, maar in de praktijk eigenlijk een werknemer is.
Dit gebeurt wanneer een freelancer of zzp’er (zelfstandige zonder personeel) taken uitvoert onder voorwaarden die meer passen bij een dienstverband, zoals het hebben van een vaste werkplek en werken onder de directe aansturing van de werkgever.
Verschil tussen zelfstandige en werknemer
Het verschil tussen een echte zelfstandige en een werknemer zit in de mate van vrijheid en verantwoordelijkheid die iemand heeft.
Een zelfstandige:
- Bepaalt eigen werktijden en/of vervanging: een zelfstandige heeft flexibiliteit om zelf de werktijden en locatie te kiezen en/of er vervanging afgestemd wordt voor de werkzaamheden.
- Werkt voor meerdere opdrachtgevers: een zelfstandige heeft vaak meerdere klanten en is niet afhankelijk van één enkele inkomstenbron.
- Bepaalt eigen werkwijze: een zzp’er heeft de vrijheid om zelf te beslissen hoe de taken worden uitgevoerd zonder directe aansturing.
- Draagt zelf risico’s: zelfstandigen hebben geen recht op werknemersvoorzieningen zoals vakantiegeld, pensioenopbouw en sociale zekerheid (bijv. bij ziekte of werkloosheid).
Bij schijnzelfstandigheid wordt deze vrijheid echter beperkt. Wanneer een zelfstandige feitelijk werkt als een werknemer – bijvoorbeeld als ze hun werktijden, taken en manier van werken moeten afstemmen op een opdrachtgever – spreken we van schijnzelfstandigheid.
Voorbeelden uit de fitnessbranche
- Instructeurs met vaste uren en weinig eigen inbreng: een fitnessinstructeur geeft iedere week dezelfde lessen, op dezelfde tijd, en moet verplicht aanwezig zijn op specifieke momenten zonder enige zeggenschap over de inhoud of opbouw van de lessen. Ook worden ze direct aangestuurd door de sportschoolmanager en moeten ze bijvoorbeeld lesgeven volgens een voorgeschreven lesprogramma. Hoewel ze officieel als zzp’er zijn ingehuurd, is er weinig verschil met een reguliere werknemer.
- Personal trainers die exclusief voor één sportschool werken: stel dat een personal trainer exclusief werkt voor één sportschool en geen andere klanten heeft. De sportschool bepaalt wanneer de trainer beschikbaar moet zijn, hoe de sessies worden ingevuld en volgt de trainer nauwlettend. Ondanks het feit dat deze personal trainer officieel als zelfstandige staat geregistreerd, kan dit alsnog worden gezien als een vorm van schijnzelfstandigheid, omdat de autonomie ontbreekt.
- Groepslesinstructeurs die vast op locatie werken en beperkte vrijheid hebben: een groepslesinstructeur wordt ingehuurd als zzp’er, maar werkt vast op één locatie en heeft geen andere opdrachten. De sportschool bepaalt welke lessen ze geven en wanneer. Ook wordt er verwacht dat de instructeur aanwezig is op bepaalde teammeetings. Dit zijn allemaal tekenen van schijnzelfstandigheid, omdat er weinig ruimte is voor de instructeur om zelf te bepalen hoe hij of zij werkt.
Criteria Belastingdienst
De Belastingdienst hanteert de volgende criteria om te bepalen of er sprake is van schijnzelfstandigheid:
Gezagsverhouding
Bij het bepalen van een gezagsverhouding kijkt de Belastingdienst of er een hiërarchische relatie is tussen de opdrachtgever en de zzp’er.
Dit betekent dat de mate van zelfstandigheid een cruciale rol speelt. Het is niet langer voldoende om in een overeenkomst vast te leggen dat beide partijen geen arbeidsovereenkomst beogen.
Er wordt vooral gekeken naar de dagelijkse praktijk en of de opdrachtgever zich inhoudelijk bemoeit met het werk.
Ook is het belangrijk hoe het werk is ingebed in de organisatie van de opdrachtgever.
Daarbij spelen drie elementen een rol:
- Kernactiviteiten: heeft de zzp’er werkzaamheden die behoren tot de kernactiviteiten van de organisatie? Als dat het geval is, kan dit een teken zijn van een werknemersrelatie.
- Structureel karakter: hebben de werkzaamheden een langdurig en vast karakter? Werk dat structureel onderdeel is van de organisatie, wijst eerder op een dienstverband.
- Organisatorisch kader: de plaats, tijd en aard van het werk worden hierbij meegenomen. Wordt er verwacht dat de zzp’er werkt volgens bepaalde vaste richtlijnen van de opdrachtgever?
Als de zzp’er dezelfde taken uitvoert als werknemers binnen de onderneming en instructies ontvangt over hoe en wanneer het werk moet worden gedaan, ontstaat sneller het vermoeden van een gezagsverhouding.
Wanneer er geen andere opdrachtgevers zijn, wordt dit vermoeden verder versterkt en kan het nodig zijn meerdere opdrachtgevers per jaar te hebben om zelfstandigheid te bewijzen. Dit geeft de zzp’er kansen op rechten, zoals ontslagbescherming en doorbetaling bij ziekte, maar vormt een risico voor de opdrachtgever die mogelijk achteraf alsnog loonbelasting en premies moet betalen.
Persoonlijke arbeid
De Belastingdienst kijkt ook of de zzp’er verplicht is het werk zelf te verrichten of de opdracht kan uitbesteden. Als de zzp’er volledige vrijheid heeft om het werk over te dragen aan anderen, wijst dit op zelfstandigheid.
Echter, wanneer de zzp’er verplicht is om persoonlijk aan de opdracht te werken, lijkt het meer op een dienstverband.
Vergoeding
Ontvangt de zzp’er een vast salaris dat vergelijkbaar is met dat van een werknemer?
De risico’s en gevolgen van schijnzelfstandigheid
Voor zzp’ers in de fitnessbranche brengt schijnzelfstandigheid diverse risico’s met zich mee. Omdat zij officieel zelfstandigen zijn, maar in de praktijk werken als werknemers, lopen zij het risico om zonder de gebruikelijke zekerheden en rechten te werken die een werknemer zou hebben.
Voor zzp’ers
- Belastingrisico’s: als een zzp’er schijnzelfstandig werkt, kan de Belastingdienst besluiten dat de werkrelatie eigenlijk als een dienstverband gezien moet worden. Dit kan leiden tot correcties in de belastingaangifte, waarbij de zzp’er wordt verplicht om belastingvoordelen terug te betalen die normaal alleen voor zelfstandigen gelden, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.
Voor fitnessorganisaties
Ook voor clubs brengt schijnzelfstandigheid grote risico’s met zich mee. Als een zzp’er door de Belastingdienst of rechtbank als werknemer wordt beschouwd, kan dit flinke financiële en juridische gevolgen hebben:
- Naheffingen en boetes: wanneer blijkt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, kan de Belastingdienst naheffingen opleggen aan de club. Dit houdt in dat zij loonbelasting en premies voor sociale verzekeringen met terugwerkende kracht moeten betalen (niet verder dan 1–1-2025), inclusief boetes en rente. Dit kan een aanzienlijke financiële last vormen, zeker wanneer er meerdere zzp’ers werken onder schijnzelfstandige omstandigheden.
- Juridische verplichtingen: bij schijnzelfstandigheid kan de zzp’er in juridische zin als werknemer worden beschouwd. Dit betekent dat de organisatie verplicht kan worden om werknemersrechten na te leven, zoals doorbetaling bij ziekte, ontslagbescherming en vakantiegeld. Deze verplichtingen kunnen onverwachte kosten en administratieve lasten met zich meebrengen.
Voor de fitnessbranche
Op sectorbreed niveau kunnen de gevolgen van schijnzelfstandigheid de gehele fitnessbranche beïnvloeden.
Wanneer veel zzp’ers in de sector feitelijk als schijnzelfstandigen werken, kan dit de professionaliteit en stabiliteit van de branche onder druk zetten:
- Verminderde kwaliteit en professionaliteit: door het ontbreken van financiële zekerheid en sociale voorzieningen kunnen schijnzelfstandige zzp’ers moeite hebben om te investeren in hun ontwikkeling en professionalisering. Dit kan leiden tot een daling in de kwaliteit van dienstverlening en daarmee de reputatie van de sector als geheel.
- Instabiliteit in de branche: wanneer zzp’ers niet volledig zelfstandig kunnen opereren en onvoldoende inkomen genereren, kan dit leiden tot een grotere uitval in de sector. Dit zorgt voor instabiliteit, aangezien sportscholen constant nieuwe zzp’ers moeten werven en opleiden. Ook kan dit ertoe leiden dat veel ervaren professionals de branche verlaten, omdat ze elders meer stabiliteit kunnen vinden.
- Druk op de relatie tussen zzp’ers en clubs: door het risico op juridische en financiële problemen ontstaat er spanning tussen zzp’ers en clubs. Zo loopt een kwart van de zzp’ers opdrachten mis door naderende handhaving schijnzelfstandigheid. Dit kan ertoe leiden dat zzp’ers zich gedwongen voelen zich opnieuw in te richten als werknemer, wat ten koste kan gaan van het zelfstandige karakter van de fitnessbranche.
Wat gaat er veranderen vanaf 2025?
In Nederland is er al langere tijd sprake van onduidelijkheid rondom schijnzelfstandigheid, vooral sinds de invoering van de Wet DBA (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) in 2016. Deze wet werd geïntroduceerd om helderheid te scheppen in de arbeidsrelaties tussen zzp’ers en opdrachtgevers.
Met de wet DBA werd de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) afgeschaft en werd van zowel zzp’ers als opdrachtgevers verwacht dat zij samen verantwoordelijk zijn voor de werkrelatie. Hoewel de wet DBA de intentie had om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, leidde de wet tot veel verwarring en onzekerheid.
De handhaving van deze wet was echter sinds november 2016 opgeschort met het handhavingsmoratorium. Dit betekent dat de Belastingdienst in de praktijk nauwelijks controleert op schijnzelfstandigheid, behalve in extreme gevallen.
Maar met ingang van 1 januari 2025 geldt het handhavingsmoratorium niet meer. Dat betekent dat de Belastingdienst weer de normale regels hanteren.
Aankomende veranderingen
Vanaf 1 januari 2025 heeft de Belastingdienst aangekondigd dat er opnieuw gecontroleerd zal worden op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat fitnessondernemers en zzp’ers zich goed moeten voorbereiden om hun arbeidsrelaties helder vast te leggen.
De Belastingdienst heeft laten weten ‘terughoudend’ te zullen handhaven en eventueel eerst een waarschuwing te geven. Maar uiteindelijk kunnen sportscholen en fitnesscentra boetes en naheffingen krijgen als blijkt dat hun zzp’ers in feite werknemers zijn.
Daarnaast werkt de overheid aan een nieuwe wet om de Wet DBA te vervangen. Deze wet moet duidelijker definiëren wanneer iemand als zelfstandige of als werknemer wordt beschouwd. Deze nieuwe wetgeving is nog in ontwikkeling en het is onduidelijk wanneer deze precies in werking zal treden.
Het is echter zeker dat de overheid de problematiek rond schijnzelfstandigheid serieus neemt en actief werkt aan oplossingen.
Wet VBAR: wat verandert mogelijk per 1 januari 2026?
Op 1 januari 2026 gaat waarschijnlijk de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) in werking.
Deze wet VBAR introduceert twee belangrijke veranderingen:
- De WZOP-toets: een nieuwe manier om te bepalen of iemand echt zelfstandig werkt of feitelijk als werknemer moet worden beschouwd.
- Rechtsvermoeden van werknemerschap: voor zzp’ers die minder dan €33 per uur verdienen, ontstaat een vermoeden van werknemerschap. Dit betekent dat de opdrachtgever moet bewijzen dat er geen dienstverband is.
1. De WZOP-toets: wat houdt het in?
De WZOP-toets is een nieuwe beoordelingsmethode die helpt te bepalen of iemand zelfstandig is of als werknemer beschouwd moet worden. De toets bestaat uit drie onderdelen:
- Werknemer (W): er wordt gekeken naar signalen van werknemerschap, zoals inhoudelijke aansturing door de opdrachtgever. Anders dan voorheen, telt het niet meer mee of de werkzaamheden behoren tot de ‘kernactiviteit’ van de opdrachtgever.
- Zelfstandige (Z): dit onderdeel focust op kenmerken van zelfstandig ondernemerschap, zoals of iemand eigen risico’s draagt en zelf verantwoordelijk is voor de uitvoering van het werk.
- Ondernemerschap (OP): hierbij kijkt men of de zzp’er echt als ondernemer opereert, zoals door meerdere opdrachtgevers te hebben en opdrachten zelf te werven. Dit onderdeel wordt pas meegewogen nadat is beoordeeld of iemand kenmerken heeft van een werknemer (W) of zelfstandige (Z). In de huidige wetgeving wordt ondernemerschap nog even zwaar meegewogen; dat verandert met de nieuwe VBAR.
2. Rechtsvermoeden van werknemerschap
Daarnaast stelt deze eventuele nieuwe wet VBAR dat zzp’ers die minder dan €33 per uur verdienen automatisch als werknemers (kunnen) worden gezien, tenzij de opdrachtgever kan bewijzen dat dit niet zo is.
Dit ‘rechtsvermoeden’ maakt het makkelijker voor zzp’ers met een lager tarief om als werknemer erkend te worden. De opdrachtgever moet dan bewijzen dat er geen sprake is van een dienstverband.
Conclusie
Dit blog geeft een overzicht van de laatste ontwikkelingen rondom schijnzelfstandigheid in de fitnessbranche, maar het blijft een complex en onduidelijk terrein. De regels en wetgeving blijven veranderen, waardoor zowel fitnessondernemers als zzp’ers goed moeten blijven opletten.
Het is belangrijk om regelmatig op de hoogte te blijven van nieuwe regelgeving en je bedrijf daarop aan te passen.
Door proactief in te spelen op veranderingen en waar nodig contracten en werkafspraken aan te passen, voorkom je mogelijke problemen en houd je jouw bedrijfsvoering juridisch veilig en toekomstgericht.
Auteur: Melanie Verbueken
Ontdek de voordelen van het NL Actief lidmaatschap
Als ondernemer in de fitnessbranche wil je niet alleen kwaliteit bieden aan je klanten, maar ook de juiste ondersteuning om je bedrijf te laten groeien.
Of je nu je netwerk wilt uitbreiden, kosten wilt besparen, of op zoek bent naar manieren om de kwaliteit van je club verder te verbeteren, een lidmaatschap bij NL Actief biedt alles wat je nodig hebt.
Met meer dan 1000 aangesloten locaties is NL Actief dé branchevereniging die sport- en beweegbedrijven in Nederland helpt om te professionaliseren en te excelleren.
Waarschijnlijk vraag je je af wat een lidmaatschap bij NL Actief precies inhoudt en wat het je kan opleveren. In dit blog leggen we je uit waarom het de moeite waard is om je aan te sluiten en hoe je optimaal kunt profiteren van de voordelen.
Alle voordelen van het NL Actief lidmaatschap
Hieronder zetten we alle voordelen van het lidmaatschap voor je op een rij.
1. Lobby en belangenbehartiging
Als ondernemer in de fitnessbranche wil je gehoord worden, vooral wanneer het gaat om veranderingen in wet- en regelgeving die invloed hebben op jouw bedrijfsvoering. Dit is precies waar NL Actief, de grootste branchevereniging van Nederland, in uitblinkt.
Met meer dan 1000 aangesloten locaties en een direct bereik van 4 miljoen consumenten heeft NL Actief een enorme invloed op hoe de branche wordt gezien en behandeld door de overheid, particulieren en andere instanties.
Hoe werkt de lobby?
Dankzij de omvang en het collectieve belang vertegenwoordigt NL Actief de hele fitnessbranche bij grote, landelijke gesprekken zoals het Sportakkoord.
Hier worden belangrijke besluiten genomen die de sportsector in Nederland vormen en verbeteren. In deze overleggen wordt er namens alle aangesloten leden gelobbyd voor voordelen, zoals subsidies, betere regelgevingen en financieringsmogelijkheden.
Daarnaast zorgt NL Actief ervoor dat nieuwe wetgeving, zoals de AVG of energiewetgeving, op een praktische manier wordt toegepast in de clubs. Dit betekent dat je als ondernemer niet alleen op de hoogte bent van veranderingen, maar dat je ook weet hoe je hieraan kunt voldoen zonder je bedrijf te veel te belasten.
Praktijkvoorbeeld: de COVID-19 ondersteuning
Een duidelijk voorbeeld van hoe de lobby van NL Actief werkt, was tijdens de coronacrisis. Fitnessclubs waren een van de zwaarst getroffen sectoren door de lockdowns.
Dankzij de lobby van NL Actief kreeg de fitnessbranche de mogelijkheid om weer sneller open te gaan onder strikte voorwaarden en met financiële steun.
Ook zorgden ze voor duidelijkheid in de communicatie met de overheid, zodat jij als ondernemer wist waar je aan toe was. Zonder de gezamenlijke kracht van 1000 aangesloten bedrijven zou het veel moeilijker zijn geweest om als individueel bedrijf gehoord te worden.
Praktijkvoorbeeld: de btw-verhoging
Dit is een ander actueel voorbeeld van hoe belangenbehartiging werkt in de praktijk. In mei 2024 kondigde het kabinet een btw-verhoging aan voor sportbeoefening, van 9% naar 21%.
Deze maatregel zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid en het welzijn van miljoenen Nederlanders, vooral voor mensen die moeite hebben de kosten van sportactiviteiten te dragen.
Om deze belastingverhoging tegen te gaan, heeft NL Actief, samen met belangrijke partners zoals NOC*NSF, KNVB en KNLTB, een gezamenlijke lobbycampagne opgezet.
Deze campagne is erop gericht de politiek te overtuigen dat deze btw-verhoging een stap in de verkeerde richting is.
Dit voorbeeld laat zien hoe sportorganisaties via politieke lobby en samenwerking invloed proberen uit te oefenen op beleid, met als doel sporten toegankelijk te houden voor iedereen.
2. Profiteer van collectieve voordelen
Als lid van NL Actief profiteer je van een breed scala aan collectieve voordelen. Deze voordelen zijn speciaal ontwikkeld om jou als ondernemer te ondersteunen in je dagelijkse bedrijfsvoering, zodat je tijd en geld kunt besparen op essentiële zaken. Hier is een overzicht van enkele van de belangrijkste voordelen:
Korting op muziek- en beeldrechten
Als club gebruik je waarschijnlijk muziek en video’s om de sfeer te versterken tijdens groepslessen en in de fitnessruimte. Om dit op een legale manier te doen, heb je licenties nodig van organisaties, zoals Buma (voor muziek), Sena (voor uitvoerende artiesten), en Videma (voor het vertonen van beeldmateriaal).
Je krijgt naast de standaard 33,3% aanmeldkorting, aanzienlijke kortingen op deze licentie.
Dit zijn de kortingen in 2024:
- Buma: 12,5% extra korting
- Sena: extra korting van 17%
- Videma: 17% extra korting
Deze kortingen kunnen een aanzienlijk bedrag besparen, vooral als je regelmatig muziek en beeldmateriaal gebruikt in je centrum. Bovendien zorgt NL Actief voor de facturatie en zorgt voor een overzichtelijke inzage in jouw NL Actief account.
Toegang tot voordelige verzekeringen en juridische ondersteuning
Maak ook gebruik van voordelige juridische ondersteuning. Heb je te maken met een juridisch conflict, een vraag over contracten of personeel?
NL Actief werkt samen met The Legal Department, een advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in juridische vraagstukken binnen de sport- en fitnessbranche. Dit betekent dat je altijd kunt rekenen op professioneel en praktisch advies wanneer je dit nodig hebt.
Specifieke kortingen en aanbiedingen
Naast de bovengenoemde voordelen, biedt NL Actief ook diverse kortingen en aanbiedingen die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van clubs. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Feedback4Sports: Leden van NL Actief maken gratis gebruik van Feedback4Sports door middel van een gratis jaarlijks meetmoment. Naast de gratis versie kunnen leden ook kiezen voor de volledige licentie van Feedback4Sports, waarbij leden van NL Actief profiteren van een korting van 20%.
- Diverse materialen: Leden krijgen 5% korting bij Advion. Advion is een online groothandel voor de fitnessindustrie op het gebied van schoonmaak, papier, verzorging, veiligheid en kantoorbenodigdheden.
- Polar: Kortingen op diverse wearables in onze webshop.
- AED-apparatuur: Korting op levensreddende AED’s, zodat je jouw club veilig kunt inrichten en klaar bent om in noodgevallen te handelen.
- Brancheliteratuur: Profiteer van kortingen op de nieuwste literatuur en vakboeken van brancheopleidingen. Dit helpt jou en je team om up-to-date te blijven met de laatste ontwikkelingen in de fitnesswereld.
- De Leestafel: Als nieuw lid ontvang je een welkomstkorting bij De Leestafel, een online platform met een breed aanbod aan vakliteratuur en inspirerende artikelen.
- Ontvang gratis het Ezine: onze digitale bundeling van interessante informatie uit en over de branche.
- FITNED.NL: Personeel kan zich gratis registreren in het beroepsregister FITNED.NL, aan niet-leden vragen we een registratiebijdrage van 30 euro.
3. Gratis ondersteuning en diensten
Als lid van NL Actief krijg je niet alleen toegang tot kortingen, maar ook tot een uitgebreid pakket aan gratis ondersteuning en diensten.
Toegang tot het ‘Mijn NL Actief’ platform
NL Actief heeft het jou als ondernemer nog gemakkelijker gemaakt met de introductie van het ‘Mijn NL Actief’ platform.
Dit digitale platform biedt je toegang tot handige documentatie en de laatste updates. Zo kun je op elk moment toegang krijgen tot belangrijke documenten, zoals personeelsrichtlijnen, bouwnormen en -richtlijnen, contracttemplates en voorbeelden van arbeidsovereenkomsten.
Daarnaast is het platform uitgerust met handige tools en checklists om je te helpen bij de bedrijfsvoering, zoals het bijhouden van licenties, kwaliteitscontrole en risicobeoordelingen (RI&E). Alles wat je nodig hebt om je club professioneel te runnen, vind je op één centrale plek.
Ondersteuning voor personeelszaken: salarisschalen, arbeidsovereenkomsten en meer
Een goed functionerend team is de ruggengraat van elke club. Daarom biedt NL Actief uitgebreide ondersteuning op het gebied van personeelszaken.
Dit omvat een digitaal handboek voor personeelszaken, waarin alles staat wat je nodig hebt om jouw HR-processen soepel te laten verlopen. Denk aan:
- Salarisschalen: Richtlijnen voor het bepalen van eerlijke en marktconforme salarissen voor je personeel, gebaseerd op functie en ervaring.
- Arbeidsovereenkomsten: Toegang tot standaard arbeidsovereenkomsten die je eenvoudig kunt aanpassen aan jouw situatie. Zo weet je zeker dat je voldoet aan de wettelijke vereisten en bied je jouw medewerkers een solide contract.
- Functiewaarderingen: Handige tools en richtlijnen om functies te beoordelen en te waarderen, zodat je precies weet hoe je verschillende rollen in je organisatie moet positioneren.
Daarnaast helpt NL Actief je ook bij vragen rondom wetgeving, zoals de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), zodat je altijd voldoet aan de laatste arbeidswetgeving.
4. Kwaliteit en certificering
Het NL Actief keurmerk is dé manier om als club of beweegbedrijf te laten zien dat je voldoet aan de hoogste kwaliteitsstandaarden. Deze certificering geeft consumenten de zekerheid dat ze kiezen voor een professioneel, veilig en verantwoord sportcentrum.
Onafhankelijke keuring door Stichting LERF
Als lid van NL Actief krijg je niet zomaar een keurmerk. Je moet aan diverse eisen voldoen om in aanmerking te komen voor het NL Actief certificaat.
De keuring wordt uitgevoerd door Stichting LERF (Landelijke Erkenningsregeling Fitness), een onafhankelijke organisatie die beoordeelt of jouw club voldoet aan de wettelijke eisen en kwaliteitsnormen van de branche.
Vertrouwen uitstralen naar consumenten door het NL Actief keurmerk te dragen
Het NL Actief keurmerk is meer dan alleen een logo op je website. Het staat symbool voor de kwaliteit en professionaliteit van jouw club.
Alleen leden die de keuring hebben doorstaan, mogen dit keurmerk dragen en dat geeft consumenten een duidelijk signaal: hier kunnen ze verantwoord en veilig sporten.
- Consumenten weten wat ze kunnen verwachten: Als club met het NL Actief keurmerk laat je aan potentiële leden zien dat je voldoet aan alle wettelijke en branche-eisen. Dit wekt vertrouwen, wat vooral belangrijk is voor mensen die net beginnen met sporten of voor specifieke doelgroepen zoals ouderen en jongeren.
- Een veilige en professionele omgeving: Door het keurmerk uit te dragen, verzeker je je leden dat jouw centrum een veilige omgeving biedt, waar de kwaliteit van de faciliteiten en begeleiding is getoetst. Dit kan net dat duwtje in de rug zijn voor mensen die nog twijfelen over hun keuze voor een sportschool.
- Een sterk merk: Door het keurmerk prominent te tonen in je marketing, zoals op je website, social media en in je centrum zelf, laat je zien dat je kwaliteit hoog in het vaandel hebt. Dit verhoogt niet alleen het vertrouwen, maar versterkt ook je merk als een professionele en betrouwbare speler in de fitnessbranche.
5. Netwerken en kennisdeling 🤝
Als lid van NL Actief krijg je volop kansen om te netwerken en je kennis te vergroten. Zo organiseert NL Actief jaarlijks diverse bijeenkomsten, workshops en webinars, waar je kunt bijpraten met vakgenoten en op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen in de fitnessbranche.
Je kunt sparren met collega’s en leren van experts, wat je helpt om je bedrijf verder te ontwikkelen. Bovendien krijg je vaak korting of gratis toegang tot deze evenementen, zodat je voordelig kunt deelnemen en direct kunt profiteren van waardevolle kennis en een uitgebreid netwerk.
Hoe word je lid van NL Actief?
Lid worden van NL Actief is een slimme keuze voor fitness- en beweegondernemers die willen profiteren van collectieve voordelen en hun professionaliteit willen versterken.
1. Vereisten om lid te worden
Om je aan te sluiten bij NL Actief, moet je voldoen aan enkele voorwaarden:
- Kwaliteitskeurmerk: Zodra je lid bent, begin je als deelnemend lid. Dit betekent dat je nog niet aan alle keurmerkeisen voldoet, maar je hebt de tijd om daaraan te werken.
- Privacyverklaring: Als lid ga je akkoord met de privacyverklaring van NL Actief, waarin wordt uitgelegd hoe zorgvuldig wordt omgegaan met jouw gegevens en die van je klanten.
- Huishoudelijk reglement: Daarnaast moet je akkoord gaan met de statuten en het huishoudelijk reglement van NL Actief, waarin alle rechten en plichten van leden zijn vastgelegd.
2. Verschil tussen deelnemend lid en kernlid
Wanneer je voor het eerst lid wordt, ben je een deelnemend lid. Dit betekent dat je nog bezig bent met het voldoen aan alle kwaliteitsnormen. Zodra je voldoet aan alle eisen en het keurmerk van NL Actief ontvangt, word je een kernlid.
Als kernlid mag je in al je communicatie het officiële NL Actief logo voeren, wat het vertrouwen van consumenten in jouw club vergroot.
Direct aanmelden
Het aanvragen van een lidmaatschap bij NL Actief is heel gemakkelijk. Je kunt eenvoudig online een lidmaatschap aanvragen via de website van NL Actief.
Zodra je je hebt aangemeld, maakt NL Actief een Mijn NL Actief account voor je aan. In deze omgeving kun je de benodigde gegevens aanleveren die nodig zijn voor het verkrijgen van het NL Actief keurmerk.
Wil je direct aan de slag? Vraag hier je NL Actief lidmaatschap aan.
Auteur: Melanie Verbueken
Wat is bootcamp en hoe word je een bootcamp instructeur?
Bootcamp is de laatste jaren razendsnel populair geworden, en dat is niet voor niets! De combinatie van kracht, cardio en intervaltraining maakt het een workout die niet alleen fysiek pittig is, maar ook mentaal een boost geeft.
Of je nu net begint of al wat ervaring hebt, een bootcamp training daagt je uit op elk niveau. Deze outdoor functionele training heeft voor iedereen iets – van beginner tot de meer gevorderde sporter!
In dit blog ontdek je wat bootcamp precies inhoudt en hoe jij zelf de stap kunt zetten om bootcamp instructeur te worden.
Wat is een bootcamp?
Bootcamp begon in het Amerikaanse leger als training om soldaten fysiek en mentaal voor te bereiden op zware uitdagingen. Deze militaire trainingsmethoden hebben geleid tot de toegankelijke en uitdagende groepsworkout bootcamp training sessies die je vandaag de dag overal ziet.
Wat maakt een bootcamp nu zo aantrekkelijk? Een bootcamp is geschikt voor iedereen! Ongeacht je fitnessniveau. Of je nu een beginner of gevorderde sporter bent, de bootcampmethode kan worden aangepast aan jouw capaciteiten.
Tijdens een typische bootcampsessie werk je aan het hele lichaam met verschillende trainingsvormen – van kracht tot cardio en van flexibiliteit tot conditie. Elke spiergroep wordt getraind om zo je fysieke én mentale grenzen te verleggen.
Je maakt gebruik van functionele bewegingsvormen en vaak ook je lichaamseigen gewicht, zonder dat je afhankelijk bent van vaste apparaten.
De groepsdynamiek zorgt voor extra motivatie – je wilt niet achterblijven, en dat maakt de training een stuk leuker en intensiever.
Wat zijn de voordelen van een bootcamp?
Bootcamp biedt talloze voordelen, en dat maakt het tot een favoriet onder sporters van alle niveaus. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom bootcamp zo effectief is:
- Trainen in de buitenlucht: buiten sporten heeft een ontspannend effect op je lichaam en geest. De frisse lucht en natuurlijke omgeving doen wonderen voor je energie en humeur zorgen voor minder stress en meer energie.
- Sporten in groepsverband: sporten in een groep zorgt voor een gezonde sociale druk, waardoor je net dat beetje extra geeft en gemotiveerd blijft.
- Aanbod voor alle sportniveaus: bootcamp is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. De oefeningen kunnen aangepast worden aan verschillende niveaus, zodat iedereen op zijn eigen tempo kan werken aan zijn doelen.
- Diversiteit in trainingen: jJe weet nooit precies wat je kunt verwachten tijdens een bootcamp, want er worden verschillende trainingsvormen gebruikt. Elke sessie is anders! Dit zorgt ervoor dat de lessen afwisselend blijven, maar ook uitdagend.
- Goed voor conditie en kracht: bootcamp is een full-body workout die zowel je uithoudingsvermogen als je kracht verbetert. Het is een ideale manier om je conditie te boosten en tegelijkertijd sterker te worden.
- Calorieën verbranden: een gemiddelde bootcamp training verbrandt tussen de 500 en 800 calorieën, afhankelijk van de intensiteit en de duur van de sessie. Dit maakt een bootcamp een effectieve training voor gewichtsverlies.
Het is geen wonder dat bootcamp een favoriete trainingsvorm is voor velen die snel resultaat willen zien, plezier willen hebben en fit willen blijven!
Hoe word je een bootcamp instructeur?
Als bootcamp jouw passie is en je het leuk vindt om anderen te motiveren, kan het worden van een bootcamp trainer een geweldige stap zijn. Hier zijn de stappen om je droom waar te maken:
1. Behaal de juiste certificering
Voordat je bootcamp trainer kunt worden, is het belangrijk om de juiste certificering te behalen. Veel opleidingsinstituten bieden specifieke bootcamp-instructeurscursussen aan.
Tijdens zo’n opleiding leer je onder andere over de anatomie van het menselijk lichaam, trainingsprincipes en het veilig uitvoeren van oefeningen.
Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het coachen en motiveren van groepen, iets wat essentieel is voor een succesvolle bootcamp instructeur. Alle bootcamp opleidingen vind je verderop in dit blogartikel.
EHBO en reanimatie
Als bootcamp instructeur werk je met groepen die verschillende fitnessniveaus en fysieke condities hebben. Blessures en noodgevallen kunnen altijd voorkomen, vooral tijdens intensieve trainingen in buitenomgevingen.
Een up-to-date EHBO- en reanimatiecertificaat is daarom cruciaal om de veiligheid van je deelnemers te waarborgen en snel te kunnen handelen in noodsituaties.
2. Bootcamp trainer leer alle benodigde vaardigheden
Een goede bootcamp trainer is niet alleen fit, maar ook een sterke leider en coach. Het draait niet alleen om het geven van commando’s; je moet mensen kunnen aanmoedigen, ondersteunen en corrigeren wanneer nodig. Het ontwikkelen van je coachingsvaardigheden is hiervoor cruciaal.
Leer hoe je mensen kunt motiveren, vooral als ze het zwaar hebben. En belangrijker nog: hoe kan je jouw les het beste opbouwen en een groepsgevoel creëren, zodat deelnemers zich onderdeel voelen van een community.
Goede communicatie, geduld en een positieve houding zijn essentieel om een succesvolle instructeur te worden.
3. Business aspecten
Naast het geven van de trainingen, is het belangrijk om ook je bedrijfsstructuur goed op orde te hebben. Hieronder een aantal aspecten.
Marketing en klantwerving
Om succesvol te zijn als bootcamp instructeur, is het belangrijk om jezelf goed te promoten en klanten aan te trekken. Een sterke online aanwezigheid via sociale media zoals Instagram, Facebook en LinkedIn kan helpen om jouw diensten zichtbaar te maken.
Post regelmatig content zoals trainingsvideo’s, succesverhalen van klanten, tips en aanbiedingen om betrokkenheid te creëren.
Investeer ook in een professionele website waar potentiële klanten meer informatie over je bootcamps kunnen vinden en zich gemakkelijk kunnen inschrijven.
Netwerken is cruciaal, zowel online als offline. Denk aan het deelnemen aan lokale evenementen, het aanbieden van proeflessen, of het samenwerken met sportscholen, bedrijven of andere trainers.
Focus op branding, zorg voor een herkenbare stijl en een duidelijk verhaal dat jouw unieke waarden en aanpak benadrukt, zodat je onderscheidend blijft in een concurrerende markt.
Bepaal je prijs
Het bepalen van je tarief is een belangrijke stap. Overweeg of je wilt werken met abonnementen, strippenkaarten of losse sessies. Abonnementen bieden vaak stabiele inkomsten en klantenbinding, terwijl losse sessies flexibiliteit geven aan klanten die minder frequent willen deelnemen.
Strippenkaarten kunnen een middenweg bieden, waarbij klanten vooraf meerdere lessen aanschaffen tegen een gereduceerd tarief.
Het is ook nuttig om verschillende pakketten aan te bieden, zoals groepslessen versus personal training, zodat klanten kunnen kiezen wat bij hen past.
Denk daarnaast na over kortingen en acties, zoals korting voor eerste lessen of vriendenacties waarbij klanten korting krijgen als ze een vriend meenemen.
Financiën en administratie
Als zelfstandige bootcamp instructeur is het essentieel om grip te hebben op je financiën en administratie. Begin met het opzetten van een eenmanszaak of zzp-structuur, afhankelijk van je land van vestiging, zodat je legaal kunt factureren.
Zorg dat je inzicht hebt in de belastingverplichtingen, zoals omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting. Houd je inkomsten en uitgaven nauwkeurig bij via boekhoudsoftware of een boekhouder.
Vergeet niet om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor jezelf en je klanten, en mogelijk een arbeidsongeschiktheidsverzekering als extra bescherming.
Sluit je aan bij branchevereniging NL Actief en profiteer van de vele collectieve voordelen, waaronder samenwerkingen met verzekeringen, registratie in het beroepsregister en gratis ondersteuning op het gebied van bedrijfsvoering, personeel, kwaliteit en product- en methodiekontwikkeling.
4. Materiaal en logistiek
Het juiste materiaal is essentieel om gevarieerde en uitdagende bootcamp trainingen te geven. Basisuitrusting zoals kettlebells, weerstandsbanden, pionnen, medicijnballen en matten zijn belangrijk voor kracht- en conditietrainingen.
Focus op het gebruiken van elementen uit de natuur en materiaal dat op de locatie waar je traint direct ingezet kan worden.
Het vinden van geschikte locaties voor je bootcamps is daarnaast van cruciaal belang. Parken, stranden en openbare pleinen zijn populaire plekken, maar het is belangrijk om vooraf te controleren of je een vergunning nodig hebt om deze ruimtes te gebruiken voor commerciële activiteiten.
Informeer bij de lokale gemeente naar de regels en voorwaarden voor het gebruik van publieke ruimtes. Houd ook rekening met de voorzieningen van de locatie, zoals de beschikbaarheid van toiletten, parkeerplaatsen en de veiligheid van de omgeving voor je deelnemers.
Een andere optie is om samen te werken met lokale sportscholen of sportclubs die mogelijk ruimte kunnen bieden tegen een redelijke vergoeding.
5. Blijf jezelf ontwikkelen
Het is belangrijk om voortdurend te blijven leren en je kennis up-to-date te houden met nieuwe trainingen, workshops en trends in de fitnessindustrie.
Door nieuwe trainingsvormen te verkennen of je te specialiseren in specifieke doelgroepen, zoals senioren of zwangere vrouwen, kun je je aanbod diversifiëren en je vaardigheden verder ontwikkelen.
Tegelijkertijd is het essentieel om aandacht te besteden aan je eigen mentale en fysieke gezondheid. Door zelf in goede conditie te blijven en aan je mentale veerkracht te werken, zorg je ervoor dat je als instructeur gemotiveerd en energiek blijft op de lange termijn.
De beste bootcamp instructeur opleidingen van onze partners
Ben je geïnteresseerd om bootcamp trainer te worden? Overweeg dan een bootcamp instructeur opleiding! Onze erkende opleidingsinstituten bieden specifieke bootcamp-instructeurscursussen aan.
Er zijn verschillende instituten in Nederland die hierin les aanbieden en waar je de juiste certificering kunt behalen. Bekijk alle bootcamp opleidingen bij een van onze erkende opleidingspartners.
NL Actief fitnesstrainer A en B
Alles start met een goede basiskennis van fitness, en daarom is het belangrijk om de juiste opleidingen te volgen, zoals het branchediploma voor Fitnesstrainer A en B via NL Actief.
Hoewel bootcamp geen beschermd beroep is en iedereen zich bootcamp trainer kan noemen, is het essentieel om over de juiste vaardigheden en kennis te beschikken.
Dit zorgt ervoor dat je veilige en effectieve trainingen kunt geven en je klanten optimaal begeleidt in hun fitnesstraject.
Veelgestelde vragen over bootcamp opleidingen
Kan ik een bootcamp bedrijf starten zonder eigen locatie?
Ja, je kunt zeker een bootcamp bedrijf starten zonder een eigen vaste locatie, bijvoorbeeld door je bootcamps in parken, stranden of andere openbare plekken te organiseren. Dit kan je veel flexibiliteit bieden en is een populaire keuze onder veel bootcamp instructeurs.
Echter, hoewel je geen fysieke locatie nodig hebt om je diensten aan te bieden, moet je bij het inschrijven van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel (KvK) wel een vestigingsadres opgeven.
Daarnaast moet je rekening houden met eventuele vergunningen, afhankelijk van waar je je bootcamps wilt organiseren. Sommige gemeenten vereisen dat je een vergunning aanvraagt voor het gebruik van openbare ruimtes voor commerciële activiteiten.
Het is daarom belangrijk om bij de lokale autoriteiten te informeren naar de specifieke regels en voorwaarden voor het organiseren van bootcamps in de gewenste locaties.
Wat zijn de vereisten om aan een bootcamp instructeursopleiding te beginnen?
De vereisten variëren per opleiding, maar over het algemeen heb je geen vooropleiding nodig of alleen een basiskennis van fitness en een goede fysieke conditie hebben. Sommige opleidingen vereisen ook dat je al een basis fitnesscertificaat hebt, zoals Fitness trainer A of een vergelijkbaar diploma.
Bootcamp is dé ideale workout voor zowel de beginnende als de gevorderde sporter. Deze populaire trainingsvorm biedt personal trainers de perfecte gelegenheid om een energieke, uitdagende les aan te bieden waar iedereen plezier aan beleeft.
Auteur: Melanie Verbueken
Hoe word je personal trainer? De complete gids voor jouw succesvolle carrière
Heb je er weleens aan gedacht om van je passie voor fitness je beroep te maken? Als personal trainer kun je elke dag doen waar je van houdt én tegelijkertijd anderen begeleiden naar hun doelen.
Of je nu droomt van een eigen bedrijf of mensen wilt helpen in de sportschool, het pad naar deze carrière is vol uitdagingen, maar ontzettend waardevol!
Maar welke stappen moet je zetten om van deze droom werkelijkheid te maken? In dit blog ontdek je alles wat je nodig hebt om die sprong te wagen.
Stap 1: Bepaal je motivatie en doelen 💛
Voordat je begint, is het essentieel om te begrijpen waarom je in de fitnessbranche wilt werken. Vraag jezelf af waarom je gepassioneerd bent over fitness en welke voldoening je uit het helpen van anderen haalt.
Identificeer vervolgens wat je drijft en motiveert. Is het de transformatie van mensen, de liefde voor sport, of misschien een persoonlijke fitnessreis die je hebt doorgemaakt? Je motivatie is wat een goede trainer onderscheidt van de rest.
Waarom kiezen voor een carrière als personal trainer?
Als personal trainer kun je mensen écht helpen om hun leven te veranderen. Je ziet direct het resultaat van jouw werk, of dat nu gewichtsverlies is, spieropbouw of een verbeterd zelfbeeld bij je klant.
Het mooie aan deze carrière is dat het verder gaat dan alleen sporten – je helpt mensen gezonder te leven en dat is ontzettend waardevol.
Daarnaast heb je veel flexibiliteit. Of je nu in een sportschool werkt of als zelfstandige trainer aan de slag gaat, je kunt vaak zelf je uren indelen.
Plus, elke dag is anders. Je ontmoet nieuwe mensen, werkt aan verschillende doelen en geen enkele trainingssessie is hetzelfde.
Stap 2: Kies de juiste personal trainer opleiding
In Nederland is het beroep van personal trainer niet wettelijk beschermd. Dit betekent dat iedereen zich personal trainer mag noemen zonder dat een officiële opleiding of certificering vereist is.
Toch is het behalen van een erkend diploma een belangrijke manier om jezelf te onderscheiden op de arbeidsmarkt en je vakbekwaamheid aan te tonen.
Fitnesstrainer A en B
De meeste personal trainers starten met het diploma fitnesstrainer A en B. Met het diploma Fitnesstrainer A leer je de basisprincipes van fitness, zoals het opstellen van trainingsschema’s, begeleiding bij oefeningen en het veilig trainen met cliënten.
Bij Fitnesstrainer B verdiep je je verder in trainingsleer, sportvoeding en het coachen van cliënten met specifieke doelen, zoals sportprestaties verbeteren of revalidatie.
Na het behalen van Fitnesstrainer A en B kun je jezelf verder specialiseren met een opleiding tot personal trainer. In deze opleiding personal trainer leer je hoe je op maat gemaakte trainings- en voedingsprogramma’s opstelt voor individuele cliënten.
Daarnaast focus je op coachingstechnieken, gedragsverandering en het begeleiden van klanten naar hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelen. Hiermee ontwikkel je de vaardigheden om een effectieve en succesvolle personal trainer te worden.
Het branchediploma en registratie in het beroepsregister FITNED.NL van NL Actief worden beschouwd als de standaarden voor fitnessinstructeurs en bewegingsdeskundigen.
Dit diploma biedt een duidelijk bewijs van je kennis en kunde, waardoor je jezelf beter kunt positioneren in de markt en aantrekkelijker bent voor zowel klanten als werkgevers.
NL Actief stelt de competenties vast waaraan fitnessprofessionals moeten voldoen en zorgt voor een onafhankelijke toetsing.
Het kiezen van de juiste certificering hangt af van jouw ambities en de doelgroep die je wilt aanspreken.
Onze erkende opleidingspartners bieden verschillende opleidingen aan die je voorbereiden op het branche-examen.
Meld je aan voor het beroepsregister FITNED.NL
Zodra je jouw branchediploma hebt behaald, kun je je registreren bij FITNED.NL. Dit is het beroepsregister van de fitnessbranche met daarin gediplomeerd fitnessprofessionals die hebben aangetoond te voldoen aan onze kwaliteitsstandaard.
Dit vergroot je zichtbaarheid voor werkgevers, stakeholders en andere partijen in het werkveld. Heb je meerdere diploma’s, specialisaties of relevante workshops gevolgd? Dan kun je deze eenvoudig aan je registratie toevoegen, zodat je voortdurend je kennis en competenties bijwerkt en up-to-date blijft!
Stap 3: Kies een personal training niche en specialiseer jezelf
Het kiezen van een niche als personal trainer is cruciaal voor je succes. In een concurrerende markt helpt een duidelijke specialisatie je om je te onderscheiden van de massa en een specifieke doelgroep aan te trekken.
Als je bekend staat om je expertise in een bepaald gebied, zullen klanten met die specifieke behoeften jou sneller vinden. Bovendien kun je je tarieven verhogen, omdat je wordt gezien als een expert, in plaats van een algemene trainer.
Veel personal trainers blinken uit in één niche. Door je te richten op een doelgroep waar je passie en kennis liggen, kun je meer impact maken en bouwen aan een trouwe klantenkring.
Denk bijvoorbeeld aan specialisaties middels losse modules of complete opleidingen, zoals: overgewicht en obesitas, burn-out, bodybuilding, leefstijlcoaching, revalidatie en blessurepreventie, pre- en postnatale fitness of seniorenfitness.
Het ziekenhuismodel
Het ziekenhuismodel helpt personal trainers om zich te specialiseren en door te groeien in hun vak.
Net zoals artsen zich specialiseren in een ziekenhuis, kunnen trainers beginnen met basisopleidingen zoals Fitnesstrainer A en B en daarna verder leren over niches, bijvoorbeeld het begeleiden van mensen met diabetes of reuma.
Specialisaties zoals revalidatie of obesitasbegeleiding maken je waardevoller voor je bedrijf en helpen je een expertstatus op te bouwen. Dit kan je inkomen verhogen en je professionele reputatie versterken.
Bovendien blijven trainers gemotiveerd door deze groeikansen en het volgen van bijscholing, waardoor ze hun klantenkring kunnen uitbreiden.
Stap 4: Doe praktijkervaring op en blijf up to date
Praktijkervaring opdoen is cruciaal om een succesvolle personal trainer te worden. Het geeft je niet alleen de mogelijkheid om de theorie die je hebt geleerd toe te passen, maar je leert ook omgaan met verschillende soorten klanten en hun unieke behoeften. Dit is een enorm leerproces dat je vaardigheden en zelfvertrouwen vergroot.
Stages en vrijwilligerswerk
Tijdens of na je opleiding kun je praktijkervaring opdoen door stages te lopen bij sportscholen of samen te werken met ervaren personal trainers. Dit biedt je de kans om:
- Klanten te observeren en te leren hoe ervaren trainers klanten begeleiden tijdens sessies.
- Je vaardigheden in een echte omgeving te testen en feedback te ontvangen van zowel klanten als ervaren trainers.
- Je netwerk te vergroten binnen de fitnessbranche.
Als je nog geen stage kunt vinden, kun je ook beginnen met vrijwilligerswerk of familieleden en vrienden trainen om ervaring op te doen.
Eigen klantenkring opbouwen
Naast stages is het opbouwen van je eigen klantenkring essentieel. Hier zijn een paar manieren om dit te doen:
- Train familie en vrienden: Begin klein door familie, vrienden of kennissen te trainen. Dit helpt je om ervaring op te doen in een veilige omgeving en je kunt direct feedback krijgen.
- Lokale sportscholen of fitnessclubs: Bied je diensten aan bij kleinere gyms of clubs in je omgeving. Je kunt bijvoorbeeld één-op-één sessies aanbieden of als groepsinstructeur beginnen.
- Gebruik sociale media: Gebruik platforms zoals Instagram en Facebook om je kennis te delen, je eigen fitnessreis te tonen en je diensten aan te bieden. Sociale media zijn een krachtige tool om klanten te bereiken.
- Freelance opdrachten: Via platforms zoals Fiverr, Upwork en zelfs LinkedIn kun je freelance opdrachten vinden als personal trainer. Hier kun je online coaching aanbieden, voedingsschema’s maken of trainingsplannen schrijven.
Blijf op de hoogte van trends en ontwikkelingen
De fitnessbranche is continu in beweging. Er komen steeds nieuwe trends, onderzoek en technologieën op het gebied van training, voeding en gezondheid. Om een goede personal trainer te blijven, is het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen. Hier zijn een paar manieren om dat te doen:
- Volg extra cursussen of workshops: Specialiseer je in specifieke onderwerpen zoals kettlebell training, functional fitness, of voedingsleer. Dit helpt je om je expertise uit te breiden en meer waarde te bieden aan je klanten.
- Abonneer je op vakbladen en blogs: Blijf op de hoogte van de laatste trends door vakbladen, blogs en wetenschappelijke studies te volgen.
- Bezoek fitnessbeurzen en conferenties: Ga naar evenementen zoals Festyfit, NL Actief symposiums en FIBO om nieuwe trends en technologieën te ontdekken. Je ontmoet hier ook professionals uit de branche die waardevolle inzichten kunnen bieden.
- Blijf certificeren: Veel opleidingen vereisen dat je je certificering na een aantal jaar vernieuwt door het volgen van bijscholingen of het behalen van nieuwe punten.
Investeer in je soft skills
Naast technische vaardigheden zijn soft skills net zo belangrijk. Denk aan communicatie, motivatie en het bouwen van sterke klantrelaties. Door te investeren in je soft skills kun je:
- Klanten beter begeleiden en motiveren.
- Sterkere relaties opbouwen met je klanten, wat leidt tot meer langdurige samenwerkingen.
- Je onderscheiden van andere personal trainers.
Je kunt je soft skills verbeteren door boeken te lezen over psychologie, coaching, klantrelaties, of door cursussen te volgen in bijvoorbeeld motiverende gespreksvoering (motivational interviewing).
Verdiep je in nieuwe technologieën
Er komen steeds meer technologische innovaties in de fitnessindustrie, van wearables tot fitnessapps en online training platforms. Door hier tijd in te investeren, blijf je concurrerend en relevant. Overweeg bijvoorbeeld:
- Wearables en data-analyse: Leer hoe je klantgegevens kunt gebruiken om gepersonaliseerde programma’s te maken.
- Online coaching platforms: Veel klanten willen tegenwoordig op afstand worden gecoacht. Investeer in software waarmee je online programma’s kunt aanbieden en coaching kunt geven.
Lees verder in dit blog hoe je jouw fitnessonderneming toekomstbestendig kan maken.
Feedback vragen en reflecteren
Blijf je praktijkervaring verbeteren door altijd feedback te vragen aan je klanten en collega’s. Reflecteer na elke sessie op wat goed ging en wat je anders kunt doen. Dit helpt je om continu te groeien en jezelf te verbeteren als trainer.
Word lid van NL Actief
Als personal trainer biedt het lidmaatschap bij NL Actief je meer dan alleen toegang tot een netwerk van gelijkgestemde professionals en partners.
Het geeft je de mogelijkheid om te profiteren van collectieve voordelen, zoals kortingen op muziek- en beeldrechten, juridische ondersteuning en bedrijfsadvies.
Daarnaast straal je meer professionaliteit uit door de kwaliteitskeurmerken van NL Actief, die bijdragen aan het vertrouwen van je klanten.
NL Actief helpt je niet alleen bedreigingen af te wenden, maar biedt ook kansen om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen door lobbyen en vertegenwoordiging binnen de branche.
Hier vind je meer informatie over het NL Actief lidmaatschap.
Stap 5: Beslis hoe je als personal trainer wilt werken
Als startende personal trainer is het belangrijk om na te denken over hoe jij als personal trainer wilt gaan werken. Je kunt aan de slag bij sportscholen en fitnesscentra, waar je klanten begeleidt in een gestructureerde omgeving.
Maar veel trainers kiezen er ook voor om zelfstandig te werken, waarbij je jouw eigen klantenkring opbouwt en je eigen uren bepaalt – dit kan zowel één-op-één training zijn als in groepssessies.
Daarnaast zijn er mogelijkheden in de online wereld, zoals het aanbieden van virtuele trainingen of het creëren van trainingsprogramma’s via sociale media en platforms.
Hieronder leggen we uit wat deze manieren inhouden:
Zelfstandig ondernemer
Wil je een eigen personal training praktijk starten? Als zelfstandig personal trainer (zzp’er) heb je de volledige vrijheid om te bepalen hoe, waar en met wie je werkt. Je kunt je eigen trainingsschema’s opstellen en jouw tarieven bepalen op basis van je expertise en de waarde die je biedt.
Deze vrijheid stelt je ook in staat om je eigen merk te creëren en jezelf te positioneren in een specifieke niche, zoals krachttraining of revalidatie.
Maar met deze vrijheid komt ook verantwoordelijkheid. Je bent zelf verantwoordelijk voor het werven van klanten, het opzetten van je marketing (bijv. via social media en je website) en het regelen van je administratie.
Dit betekent dat je facturen moet versturen, je boekhouding moet bijhouden en tijdig je belastingaangifte moet doen. Zzp’er zijn biedt veel mogelijkheden, maar vraagt ook om een ondernemende geest en doorzettingsvermogen.
Wanneer je ervoor kiest om te starten als zelfstandig ondernemer, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Bij de KvK kies je een rechtsvorm (zoals een eenmanszaak of bv) en krijg je een btw-nummer. Dit heb je nodig om facturen te kunnen sturen en belastingaangifte te doen.
Online personal trainer en coach
Wanneer je aan de slag gaat als online trainer, krijg je de mogelijkheid om een wereldwijd publiek te bereiken en flexibel te werken, zonder locatie gebonden te zijn.
Om online personal trainer te worden, heb je meer nodig dan alleen fitnesskennis. Je moet vertrouwd raken met technologieën, zoals online software, apps en social media om je diensten effectief aan te bieden.
Daarnaast is het belangrijk om digitale tools in te zetten om je klanten te ondersteunen, zoals apps voor voedingsadvies of workout tracking.
Je zult ook moeten nadenken over hoe je jezelf online profileert – een sterke aanwezigheid op social media is cruciaal om klanten aan te trekken.
Dit model is ontzettend flexibel, maar vraagt wel om sterke digitale vaardigheden en een flinke dosis zelfdiscipline.
In loondienst bij een sportschool of fitness studio
Werken als fitnesstrainer of personal trainer in een sportschool biedt je een stabiele omgeving waar je direct toegang hebt tot een breed scala aan klanten en professionele apparatuur.
Om in een sportschool aan de slag te gaan, moet je eerst zorgen dat je de juiste certificeringen op zak hebt – deze zijn vaak een vereiste om aangenomen te worden.
Veel sportscholen bieden interne trainingsprogramma’s aan waar je kunt leren hoe je klanten het beste begeleidt binnen hun faciliteiten. Eenmaal aangenomen, kun je meestal meteen beginnen met het opbouwen van je klantenkring. Mond tot mond reclame is de beste reclame voor je personal training bedrijf.
Vaak zal de sportschool je helpen door klanten naar je door te verwijzen, vooral als je jezelf actief profileert op de werkvloer. Toon initiatief, laat je gezicht zien, geef advies waar je kunt en bouw zo relaties op met leden.
Dit is dé plek om ervaring op te doen en jezelf te ontwikkelen tot een succesvolle en professionele personal trainer.
Eigen personal training studio
Droom je ervan om je eigen gym of studio te starten? Dan krijg je de volledige controle over je ruimte, aanpak en trainingen. Je kunt jouw visie volledig vormgeven en klanten komen speciaal voor jouw unieke aanpak.
Het starten van een eigen locatie brengt echter ook uitdagingen met zich mee. Denk aan de kosten voor huur, inrichting en apparatuur, maar ook aan vergunningen en verzekeringen.
Daarnaast komt er veel ondernemerschap bij kijken, zoals marketing, administratie en het opbouwen van een klantenkring.
Hoewel het een grote investering vraagt, geeft een eigen locatie je de vrijheid om je eigen koers te varen en een sterke community van trouwe klanten te creëren.
Buiten trainen: terug naar de natuur
Als je houdt van de frisse lucht en flexibiliteit, is buiten trainen een fantastische keuze. Het enige wat je nodig hebt, is een goede locatie zoals een park, strand of bos en wat basisapparatuur.
Klanten genieten van de energie van buiten sporten en jij bespaart op huurkosten. De natuur biedt tal van mogelijkheden voor creatieve en effectieve workouts.
Conclusie
Dus, ben je klaar om van je passie je beroep te maken? Personal trainer worden biedt niet alleen de kans om anderen te helpen, maar ook om jezelf continu te ontwikkelen. Met de juiste opleiding, ervaring en toewijding kun je een succesvolle carrière opbouwen in een dynamische en groeiende industrie.
Blijf investeren in jezelf, zowel in kennis als in soft skills, en blijf flexibel en leergierig. Succes komt door het leveren van kwaliteit, het opbouwen van sterke klantrelaties en het altijd blijven verbeteren.
Auteur: Melanie Verbueken
Hoe word je een leefstijlcoach? {complete handleiding}
De fitnessbranche is volop in ontwikkeling. Waar het vroeger vooral draaide om krachttraining en spieropbouw, verschuift de focus nu naar een bredere, holistische benadering van gezondheid.
Het gaat niet meer alleen om fysieke prestaties; ook voeding, slaap, stressmanagement en mentale gezondheid spelen een cruciale rol.
Voor fitnessprofessionals biedt deze trend enorme kansen.
De vraag naar complete begeleiding, waarbij klanten niet alleen fysiek sterker worden maar ook hun algehele welzijn verbeteren, groeit.
Als leefstijlcoach kun je jouw impact vergroten door klanten op een dieper niveau te begeleiden en écht duurzame resultaten te behalen.
In dit blog leggen we uit hoe je de stap maakt van fitnesstrainer naar leefstijlcoach en welke voordelen dat biedt voor jou en je klanten.
Van fitnessclub naar leefstijlhub
De fitnessbranche staat op een kruispunt. Waar fitnessprofessionals zich vroeger vooral richtten op het begeleiden van fysieke trainingen, zien we nu een groeiende vraag naar leefstijlcoaching. En dat gaat veel verder dan het helpen van mensen om alleen fitter te worden. Het draait om het creëren van een gezonde levensstijl op alle fronten.
Waarom is deze verschuiving zo belangrijk?
We leven in een tijd waarin mensen steeds meer beseffen dat alleen maar keihard sporten niet genoeg is voor een gezond en gelukkig leven. Chronische ziekten, stressgerelateerde klachten en burn-outs zijn helaas aan de orde van de dag.
Daarom zoeken steeds meer mensen naar een totaalpakket: een coach die niet alleen hun fysieke conditie verbetert, maar hen ook helpt met voeding, slaap, ontspanning en stressmanagement. Iemand die ze begeleidt op weg naar een duurzame, gezonde leefstijl. En daar komen de leefstijlcoaches in beeld.
Deze trend benadrukt het belang van een holistische benadering van gezondheid, waarbij verschillende aspecten van iemands leven worden geïntegreerd om een optimale balans te vinden.
We zien dat opleidingen voor fitnessprofessionals steeds vaker modules over slaap, voeding en stressbeheersing toevoegen aan hun curriculum. Dit is een antwoord op de groeiende vraag naar een meer geïntegreerde aanpak van gezondheid.
Wat is leefstijlcoaching?
Leefstijlcoaching gaat verder dan alleen fitness. Het draait om het begeleiden van mensen naar een gezondere levensstijl op meerdere vlakken: voeding, beweging, slaap, stressmanagement en gedrag.
Als leefstijlcoach help je klanten niet door ze simpelweg te vertellen wat ze moeten doen, maar door samen te ontdekken wat voor hen haalbaar en duurzaam is.
Wat doet een leefstijlcoach?
Een leefstijlcoach helpt mensen betere keuzes te maken in hun dagelijks leven. Dit gaat niet alleen om trainen, maar om het creëren van balans in alles wat met gezondheid te maken heeft.
Door de focus te leggen op langdurige gedragsverandering, in plaats van snelle oplossingen, worden klanten blijvend gezonder, zowel fysiek als mentaal.
Zes belangrijke pijlers van leefstijlcoaching:
- Leefstijlanalyse: Inzicht in het gedrag en de patronen van de klant.
- Voeding: Realistische en duurzame eetpatronen creëren.
- Beweging: Dagelijkse fysieke activiteit die bij de klant past.
- Slaap: Verbeteren van slaapkwaliteit en -routines.
- Stressmanagement: Leren omgaan met en verminderen van stress.
- Mindset: Het doorbreken van oude gewoontes voor langdurige resultaten.
Waarom fitnessprofessionals de perfecte achtergrond hebben
Als fitnessprofessional werk je al dagelijks aan gedragsverandering en motivatie. Veel van de vaardigheden die je nu gebruikt, zoals doelen stellen en coaching, sluiten direct aan bij leefstijlcoaching.
Door je kennis te verbreden, kun je je klanten nog beter ondersteunen op verschillende gebieden van hun gezondheid, waardoor je een diepere impact maakt.
De belangrijkste vaardigheden en eigenschappen van een leefstijlcoach
De leefstijlcoach heeft verstand van gezondheid en gevoel voor mensen. Hij helpt klanten hun doelen om te zetten in actie door middel van gerichte coaching.
Vaak werkt hij in een multidisciplinair team dat gezondheid bevordert.
Omdat de motivatie van klanten kan wisselen, moet de coach geduldig, vasthoudend en flexibel zijn.
Het doel is dat klanten zelf de regie nemen over hun gezondheid, wat bijdraagt aan de verschuiving van zorg naar welzijn en gedrag.
Een goede leefstijlcoach beschikt over de volgende vaardigheden:
- Communicatieve vaardigheden: een goede leefstijlcoach luistert actief en begrijpt wat de klant nodig heeft, zonder aannames te doen. Het vermogen om helder te communiceren en de klant te motiveren is cruciaal om hen zelf in beweging te krijgen. Inspireren betekent de klant laten zien wat mogelijk is, op een manier die hen aanzet tot actie.
- Empathie en inlevingsvermogen: een coach die echt begrijpt wat er speelt in het leven van de klant, kan effectiever begeleiden. Dit vereist niet alleen begrip van de uitdagingen, maar ook een diepere connectie met de emoties en motivaties van de klant. Empathie bouwt vertrouwen op en zorgt voor een veilige omgeving waar verandering mogelijk is.
- Kennis van gezondheid en welzijn: naast de basiskennis van voeding, beweging, slaap en stressmanagement, moet een leefstijlcoach begrijpen hoe deze elementen samenhangen. De coach vertaalt deze kennis naar praktische, haalbare aanpassingen die passen bij het unieke leven van de klant en zorgt zo voor duurzame gedragsverandering.
- Probleemoplossend denken: Elke klant is anders en een coach moet creatieve oplossingen bedenken die specifiek zijn afgestemd op individuele situaties. Dit vereist flexibiliteit en het vermogen om obstakels te overwinnen met effectieve, gepersonaliseerde plannen die werken op de lange termijn.
De voordelen van leefstijlcoaching voor fitnesstrainers
Leefstijlcoaching biedt fitnessprofessionals een krachtige kans om hun dienstenpakket uit te breiden en hun waarde voor klanten te vergroten.
Het gaat niet alleen om het toevoegen van een nieuwe service, maar om het creëren van diepere klantrelaties, meer impact en zelfs nieuwe inkomstenstromen.
Hier zijn de belangrijkste voordelen van leefstijlcoaching voor fitnesstrainers:
1. Uitbreiding van je aanbod
Door leefstijlcoaching aan te bieden, vergroot je jouw rol van fitnesstrainer naar een complete gezondheidscoach.
- Nieuwe doelgroepen aantrekken: mensen die misschien niet per se naar de sportschool komen om alleen fysiek te trainen, zijn vaak wél op zoek naar hulp bij hun algehele welzijn. Denk aan mensen die kampen met stress, vermoeidheid of gezondheidsklachten, die niet direct op zoek zijn naar intensieve krachttraining, maar wel naar begeleiding in hun leefstijl. Door leefstijlcoaching aan te bieden, trek je deze nieuwe doelgroep aan.
- Langdurige klantrelaties opbouwen: in plaats van klanten slechts te begeleiden tot ze hun fitnessdoel hebben bereikt, biedt leefstijlcoaching je de mogelijkheid om ze langer aan je te binden. Je begeleidt ze niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn door ze te helpen gezondere gewoontes te ontwikkelen die ze hun hele leven kunnen volhouden. Dit zorgt voor langdurige klantrelaties en een hogere retentie.
- Meer waarde voor bestaande klanten: klanten die al gebruikmaken van je fitnessdiensten, zullen het waarderen dat je hen nu ook op andere vlakken kunt ondersteunen. Je kunt ze bijvoorbeeld helpen met het verbeteren van hun slaap, het optimaliseren van hun voeding of leren omgaan met stress.
2. Meer impact, meer voldoening
Leefstijlcoaching stelt je in staat om meer dan alleen fysieke transformaties te begeleiden. Je maakt een diepgaand verschil in het algehele welzijn van je klanten, wat zowel voor hen als voor jou enorm bevredigend kan zijn.
- Vergroot je impact: als leefstijlcoach kijk je naar het totaalplaatje van de gezondheid van je klant. Dit betekent dat je impact op hun leven veel groter wordt. Je helpt ze niet alleen aan een betere conditie, maar aan een gezonder en gelukkiger leven in het algemeen.
- Sterkere emotionele banden: door klanten te begeleiden in hun fysieke, mentale en emotionele groei, bouw je een sterkere band op. Je wordt niet alleen hun trainer, maar ook hun coach en mentor op meerdere vlakken. Dit zorgt ervoor dat klanten zich meer betrokken en gewaardeerd voelen, wat leidt tot diepere klantrelaties en meer vertrouwen in jou als coach.
3. Financiële voordelen
Leefstijlcoaching biedt ook aanzienlijke financiële voordelen voor fitnesstrainers. Door je aanbod te verbreden, kun je een premium service aanbieden, waarvoor klanten bereid zijn om meer te betalen. Dit zorgt voor extra inkomsten én meer flexibiliteit in hoe je je diensten aanbiedt.
- Premium service aanbieden: door niet alleen fysieke training, maar ook leefstijlcoaching aan te bieden, creëer je een exclusieve, holistische service. Klanten zijn vaak bereid om meer te betalen voor een coach die hen op alle aspecten van hun gezondheid kan begeleiden, in plaats van alleen op hun fysieke fitheid. Dit betekent dat je hogere tarieven kunt vragen voor je diensten, zonder dat je meer uren hoeft te maken.
- Nieuwe inkomstenstromen: Leefstijlcoaching opent ook de deur naar verschillende nieuwe manieren van inkomsten genereren. Denk aan online coaching, waarbij je klanten op afstand begeleidt bij hun leefstijl. Of workshops en groepscoaching, waar je meerdere mensen tegelijk kunt coachen over onderwerpen als stressmanagement, gezonde voeding of slaapoptimalisatie.
- Flexibele werkopties: een ander financieel voordeel is dat leefstijlcoaching niet beperkt is tot de fysieke locatie van een sportschool. Je kunt het zowel in persoon als online aanbieden, wat je flexibiliteit geeft in hoe en wanneer je werkt.
Hoe word je leefstijlcoach?
Stap 1: Evaluatie van je huidige vaardigheden
Voordat je de stap zet naar leefstijlcoach, is het belangrijk om eerst te kijken waar je nu staat als fitnesstrainer. Wat zijn je sterke punten en welke vaardigheden ontbreken nog?
Stel jezelf de vraag: waarom wil je leefstijlcoach worden? Is het omdat je meer impact wilt maken op het leven van je klanten of wil je je diensten uitbreiden?
Bekijk vervolgens je huidige kennis. Als fitnesstrainer heb je waarschijnlijk al een goede basis in beweging en training.
Maar leefstijlcoaching vraagt meer, zoals kennis van gedragsverandering, coachingtechnieken en communicatie.
Een snelle zelfevaluatie helpt je inzicht te krijgen in welke competenties je al bezit en welke je verder moet ontwikkelen om je carrière als leefstijlcoach succesvol te maken.
Stap 2: Kies je certificering en leefstijlopleiding
Een goede certificering is essentieel om je als leefstijlcoach te onderscheiden en geloofwaardigheid op te bouwen. Het zorgt ervoor dat je niet alleen de juiste kennis en vaardigheden bezit, maar ook dat je professioneel erkend wordt, wat vertrouwen wekt bij klanten en collega’s.
Daarnaast biedt certificering toegang tot netwerken en potentiële samenwerkingen, zoals vergoedingen door zorgverzekeraars en het werken in multidisciplinaire teams.
Opleiding Leefstijlcoach van NL Actief
In Nederland biedt NL Actief een efficiënte route voor fitnessprofessionals met de leefstijlcoach niveau 4 opleiding. Deze opleiding is ideaal voor trainers die hun diensten willen uitbreiden met leefstijlcoaching.
De cursus behandelt alle relevante aspecten van een gezonde leefstijl, zoals beweging, voeding, stressmanagement, slaap en mindset.
Het programma is praktisch ingesteld en tijdens de opleiding leefstijlcoach leer je hoe je op een effectieve manier leefstijlprogramma’s kunt begeleiden voor diverse doelgroepen.
Een groot voordeel van deze opleiding is het gebruik van het digitale platform NLFITTER.
Dit platform biedt coaches een toolkit met opdrachten, challenges en kennis om hun klanten stap voor stap te begeleiden naar een gezondere levensstijl.
De zes pijlers – leefstijlanalyse, beweging, voeding, stress, slaap en mindset – zijn zorgvuldig ontworpen om een holistische aanpak te bieden die aangepast kan worden aan de specifieke behoeften en gedragsveranderingen van de klant.
Na het succesvol afronden van de opleiding bij NL Actief kun je je laten registreren in het beroepsregister FITNED.NL. Dit register helpt je om jezelf te profileren als gecertificeerd leefstijlcoach.
Bovendien biedt deze registratie de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen en toegang te krijgen tot een breder klantenbestand, aangezien veel klanten specifiek op zoek zijn naar erkende fitnessprofessionals.
Stap 3: bouw een leefstijlcoach business
Nu je gecertificeerd bent, is het tijd om je business echt van de grond te krijgen. Hier zijn de meest effectieve stappen om je diensten uit te breiden, klanten aan te trekken, en jezelf als expert in de markt te zetten.
Transformeer je bestaande klanten naar leefstijlcoaching
Je hebt al een klantenbestand als fitnesstrainer. Dit is je ideale startpunt. Deze mensen kennen en vertrouwen je al, en zijn waarschijnlijk geïnteresseerd in bredere ondersteuning.
Zorg ervoor dat je:
- Communiceert wat leefstijlcoaching inhoudt: veel klanten begrijpen mogelijk niet wat een leefstijlcoach doet. Maak dit concreet: “Naast fysieke fitheid help ik je ook om gezonder te leven door betere voeding, minder stress en betere slaapgewoontes.”
- Geef een gratis consult of proefsessie: laat ze kennismaken met je nieuwe aanpak door een gratis leefstijlanalyse of consult aan te bieden. Dit verlaagt de drempel om te starten en geeft hen een voorproefje van de toegevoegde waarde.
- Bied hybride pakketten aan: combineer je fitnessprogramma’s met leefstijlcoaching. Bijvoorbeeld: een wekelijkse training plus een maandelijkse leefstijlcheck-in, waarbij je samen naar voeding, slaap en stressmanagement kijkt.
Positioneer jezelf helder en specifiek
Een van de grootste fouten die coaches maken, is een te brede doelgroep aanspreken. Richt je op een specifieke niche om je te onderscheiden en expertstatus op te bouwen.
- Kies een specifieke doelgroep: wil je werken met drukke professionals, moeders die willen afvallen, of mensen die hun stress willen verminderen? Hoe specifieker je bent, hoe makkelijker het is om je marketing gericht te doen.
- Ontwikkel een duidelijke boodschap: zorg dat je doelgroep precies weet hoe jij hen kunt helpen. Bijvoorbeeld: “Ik help jonge professionals om fitter te worden, stress te verminderen en beter te presteren in hun werk en leven.”
- Maak je branding consistent: zorg dat je website, social media en andere kanalen dezelfde uitstraling en boodschap hebben. Laat overal zien dat je een expert bent in fitness én welzijn, niet alleen één van beide.
Slimme en gerichte marketing inzetten
Een succesvolle marketingstrategie draait niet om alles tegelijk doen, maar om slimme keuzes maken die direct resultaat opleveren.
- Gebruik social media om tips en waarde te delen: deel relevante en bruikbare tips die je volgers meteen kunnen toepassen, zoals eenvoudige veranderingen in voeding of slaappatronen. Dit bouwt vertrouwen op en laat zien dat je expertise praktisch en nuttig is.
- Geef gratis webinars of workshops: organiseer webinars of workshops over onderwerpen zoals stressmanagement, voeding, of slaapverbetering. Dit biedt je de kans om nieuwe potentiële klanten te laten kennismaken met jouw aanpak. Nodig huidige klanten uit en moedig hen aan om vrienden mee te nemen.
- Deel klantresultaten: deel concrete succesverhalen op je website en social media (met toestemming van de klant). Laat zien wat je hebt bereikt voor anderen om vertrouwen op te bouwen.
Conclusie
Leefstijlcoach worden is een waardevolle stap als je mensen wilt helpen hun algehele gezondheid en welzijn te verbeteren.
Door een erkende opleiding te volgen, zoals de leefstijlcoach opleiding van NL Actief, krijg je de kennis en tools om succesvol aan de slag te gaan.
Of je nu je huidige fitnessdiensten wilt uitbreiden of je carrière in een nieuwe richting wilt sturen, leefstijlcoaching biedt de kans om meer impact te maken.
Wil jij deze stap zetten?
Kijk dan naar de opleiding van NL Actief en start jouw reis naar een succesvolle carrière als leefstijlcoach!
Veelgestelde vragen over leefstijlcoaching
Hoe kan je leestijlcoach worden?
Om leefstijlcoach te worden volg je een erkende opleiding, zoals die van NL Actief. Deze cursussen leren je hoe je mensen kunt begeleiden op het gebied van voeding, beweging, stressmanagement, slaap en gedragsverandering. Na het afronden van de opleiding kun je als leefstijlcoach aan de slag, vaak als zzp’er of in loondienst.
Wat doet een leefstijlcoach?
Een leefstijlcoach helpt mensen bij het verbeteren van hun algehele gezondheid door te focussen op beweging, voeding, slaap, stressmanagement en mentale welzijn. Ze begeleiden klanten bij het maken van duurzame gedragsveranderingen voor een gezondere levensstijl.
Wat verdien je als leefstijlcoach?
Het salaris van een leefstijlcoach varieert afhankelijk van of je in loondienst werkt of als zzp’er.
In loondienst verdient een leefstijlcoach een bruto salaris van ongeveer €2.500 tot €4.400 per maand.
Een leefstijlcoach als zzp’er bepaalt zelf het uurtarief. Je moet echter rekening houden met extra kosten zoals belastingen, verzekeringen en het ontbreken van een pensioenregeling of vakantiegeld. Zzp’ers werken vaak parttime, waardoor het inkomen moeilijk te vergelijken is met een fulltime salaris.
Auteur: Melanie Verbueken
Hoe trek je Generatie Z aan in je sportschool?
Generatie Z, geboren tussen 1997 en 2012, is de volgende grote doelgroep voor jouw sportschool.
Deze pubers, studenten en jonge professionals zijn niet alleen opgegroeid in een wereld vol technologie, ze leven erin. Alles, van hun communicatie tot hun keuzes, draait om digitale connecties en maatwerk.
Deze generatie is veeleisend.
Simpele fitnessroutines werken niet meer.
Tijdens het NL Actief Symposium benadrukte trendwatcher Richard van Hooijdonk dat Generatie Z hunkert naar meer dan alleen een standaard fitnessaanpak. Ze verwachten persoonlijke begeleiding, technologie die hun ervaring verrijkt en workouts die net zo meeslepend zijn als de games die ze spelen – want 75% van hen gamet regelmatig.
Het goede nieuws? Als je inspeelt op hun wensen met op maat gemaakte, innovatieve fitnesservaringen en slimme technologie, kun je deze generatie aan je binden.
Dit is jouw kans om écht impact te maken en je sportschool klaar te stomen voor de toekomst.
Wie is Generatie Z en wat zoeken ze in fitness?
Generatie Z, geboren tussen 1997 en 2012, is anders dan eerdere generaties als het gaat om fitness en gezondheid.
Waar oudere generaties sporten vaak zagen als een manier om af te vallen of spieren te kweken, kijkt Generatie Z veel breder. Voor hen draait fitness om zowel lichamelijk als geestelijk welzijn.
Deze jonge generatie groeit op in een wereld vol vrijheid, maar ook met veel druk. Ze mogen zelf kiezen hoe ze hun leven inrichten, maar dat leidt vaak tot onzekerheid en stress.
Daarnaast leven ze in een digitale wereld waarin sociale vergelijking constant is. Op platforms, zoals Instagram, zien ze steeds dezelfde perfecte foto’s en voelen ze groepsdruk om aan die standaard te voldoen. Dit kan leiden tot onzekerheid, een lagere tevredenheid en veel stress over hun imago en carrière. Deze digitale druk zorgt er ook voor dat ze vaak nadenken over hoe ze zichzelf neerzetten ten opzichte van anderen.
Het geluksniveau onder 18- tot 25-jarigen is dan ook de afgelopen jaren sterk gedaald en ze hebben de kortste aandachtsspanne ooit.
Wat drijft Generatie Z in fitness?
Generatie Z sport niet alleen om de esthetische voordelen; het is voor hen vooral een manier om mentaal sterker te worden en stress te verlichten.
Ze beschouwen fitness als een holistische ervaring, waarbij zowel lichaam als geest in balans worden gebracht.
In een tijd waarin mentale gezondheid een belangrijk thema is, zien ze sporten als een essentieel middel om die balans te behouden.
Daarnaast is het sociale aspect van sporten cruciaal voor deze generatie. Generatie Z zoekt naar verbondenheid en wil het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van een gemeenschap.
Groepsworkouts, waarbij ze samen met anderen sporten en elkaar motiveren, spelen hierin een grote rol. De energie die ze uit zo’n groepsdynamiek halen, geeft hen dat extra duwtje om meer uit zichzelf te halen.
Omnifitness: de nieuwe norm voor Generatie Z
Wat is Omnifitness? Voor Generatie Z betekent fitness veel meer dan alleen naar de sportschool gaan.
Ze verwachten flexibiliteit en willen op elk moment, overal kunnen sporten – of dat nu in de sportschool is, thuis, of via digitale platforms zoals apps en online lessen.
Dit concept, bekend als Omnifitness, combineert live en digitale fitnessopties om gebruikers maximale vrijheid en keuze te bieden.
Om aan de verwachtingen van Generatie Z te voldoen, is het belangrijk om een mix van opties aan te bieden. Denk aan in-gym workouts gecombineerd met live groepslessen én on-demand trainingen die ze via een app kunnen volgen wanneer het hen uitkomt.
Deze generatie wil namelijk kunnen kiezen wat het beste past bij hun drukke schema’s en persoonlijke voorkeuren.
Tips voor omnifitness
- Introduceer een hybride lidmaatschap: bied een abonnement aan waarmee leden zowel in de sportschool kunnen trainen als toegang hebben tot online lessen en workouts. Zo kunnen ze hun training aanpassen aan hun drukke schema.
- Flexibele boekingsopties: zorg ervoor dat leden op het laatste moment lessen kunnen boeken of verplaatsen via een app. Dit sluit aan bij de behoefte van Generatie Z aan flexibiliteit.
- Persoonlijke begeleiding online: Voeg de mogelijkheid toe om via de app direct met trainers te communiceren voor feedback of persoonlijke schema’s, zodat leden altijd begeleid worden, waar ze ook trainen.
- Werk samen met wellnessbedrijven: bied via je platform ook toegang tot digitale yoga, meditatie of voedingsworkshops in samenwerking met externe partners. Zo bied je een compleet pakket voor lichaam én geest.
Maak van je instructeurs influencers
Instructeurs spelen een cruciale rol in het creëren van een sterke community binnen je sportschool.
Voor Generatie Z zijn ze meer dan alleen trainers; ze fungeren als lokale influencers en jouw ambassadeurs die leden inspireren en verbinden. Door hun zichtbaarheid online te vergroten, kunnen ze de brug vormen tussen je gym en een bredere digitale community.
Strategieën om je instructeurs als influencers in te zetten:
- Actief op social media: moedig je instructeurs aan om regelmatig actief te zijn op platforms, zoals Instagram en TikTok. Laat hen snippets van hun lessen delen, foto’s van workouts posten, of korte tips en oefeningen filmen.
- Live Q&A’s en interactieve sessies: moedig je instructeurs aan om regelmatig live Q&A’s of korte interactieve sessies op social media te organiseren. Ze kunnen vragen van volgers beantwoorden, tips geven over voeding of training, of zelfs een korte workout doen.
- Promoot groepslessen online: laat je trainers korte video’s of highlights van hun groepslessen delen op social media. Dit geeft potentiële leden een inkijkje in de sfeer van de lessen en kan de drempel verlagen om mee te doen.
Richt sportlabs op
Tijdens het NL Actief Symposium benadrukte trendwatcher Richard van Hooijdonk het belang van innovatie in de fitnesswereld.
Hij stelde voor om ‘sportlabs’ op te zetten naast je bestaande sportschool – bruisende hubs waar jongeren, studenten en experts samenkomen om nieuwe ideeën en concepten te ontwikkelen.
Deze sportlabs zijn dé plekken waar frisse ideeën ontstaan en innovatieve trainingsmethoden vorm krijgen. Het gaat hier niet alleen om de traditionele ervaring, maar om het openstaan voor het leren van de volgende generatie.
Jongeren hebben vaak een frisse kijk op technologie en trends en door samen te werken kun je iets nieuws creëren dat aansluit bij hun behoeften.
Leiderschap betekent in dit geval niet het controleren van details, maar juist het bieden van een inspirerende visie die anderen meeneemt in een verhaal van groei en innovatie.
Door buiten de muren van je gym te denken en samen te werken met jongeren, creëer je een beweging die gezondheid, technologie en entertainment combineert.
Dit is precies waar Generatie Z naar op zoek is: iets nieuws, iets unieks en vooral iets waarin ze zelf een rol kunnen spelen.
Creëer een sociale fitnesservaring
Generatie Z is gek op het sociale aspect van sporten. Groepsworkouts geven hen niet alleen de kans om fit te worden, maar ook om verbinding te maken met anderen.
Hoe zorg je voor een sociale fitnesservaring in jouw sportschool?
- “Bring a Friend” met gamification: moedig leden aan om vrienden mee te nemen door punten te geven voor elke introducee. Die punten kunnen ze inwisselen voor gratis lessen, merch of gezonde snacks. Maak het een spel, want Generatie Z houdt van beloningen en gamification.
- Organiseer thematische workout-events: denk aan “TikTok Dance Workouts” of een “Battle of the Beats”-groepsles met populaire muziek en een DJ. Dit maakt de training leuk en deelbaar op social media, iets wat Generatie Z aanspreekt.
- Maak workouts sociaal via een app: gebruik een app waar leden elkaars prestaties kunnen volgen, reacties kunnen geven en elkaar kunnen uitdagen voor fitnesschallenges. Zo creëer je een digitale fitnesscommunity die ook buiten de gym leeft.
Gebruik sociale media en technologie
Generatie Z is letterlijk opgegroeid met technologie en gaming. 📱
Vanaf jonge leeftijd zijn ze vertrouwd met smartphones, tablets en computers en zijn ze gewend om vrijwel alles online te doen, van communiceren tot het consumeren van media. Hierdoor speelt technologie een cruciale rol in hun dagelijks leven, inclusief hoe ze beslissingen nemen over hun gezondheid en fitness.
Hoe speel je in op de digitale gewoontes van Generatie Z?
- Wees actief op de juiste platforms: zorg ervoor dat je een sterke aanwezigheid hebt op platforms die Generatie Z gebruikt, zoals TikTok en Instagram. Deze platforms zijn visueel gedreven en ideaal om snelle, aantrekkelijke content te delen.
- Maak gebruik van eenvoudige digitale oplossingen: Generatie Z verwacht dat alles digitaal en on-demand beschikbaar is. Bied hen daarom tools aan die aansluiten bij deze verwachtingen, zoals:
- Fitness-apps die hen helpen hun voortgang te volgen of specifieke doelen te stellen.
- Online lidmaatschappen waarmee ze overal toegang hebben tot je content en trainingen.
- Live streaming van lessen voor de momenten dat ze niet fysiek aanwezig kunnen zijn in de gym, maar wel de ervaring van een live groepsles willen.
- Maak je club ‘Insta-waardig’: Generatie Z houdt van delen op social media, vooral als het gaat om visuele content zoals foto’s en video’s. Zorg ervoor dat je sportschool er aantrekkelijk uitziet voor het maken van content. Creëer bijvoorbeeld speciale zones of ‘feature walls’ waar leden hun foto’s kunnen maken na een workout, of moedig ze aan om hun resultaten en ervaringen te delen op hun sociale media.
Een generatie gevormd door technologie en gaming 🎮
Generatie Z is niet alleen opgegroeid met technologie en gaming, ze hebben deze ook geïntegreerd in hun sociale leven.
Games en digitale platforms hebben hen geleerd hoe ze hun prestaties kunnen volgen, uitdagingen kunnen aangaan en beloningen kunnen verdienen.
Dit vertaalt zich naar hun verwachtingen in fitness: ze willen gepersonaliseerde doelen, voortgangstracking en een systeem van beloningen.
Net zoals in games willen ze duidelijke progressie zien en beloond worden voor hun inzet, waardoor hun fitnesservaring zowel uitdagend als motiverend blijft.
Zorg voor variatie en flexibiliteit
Waarom variatie? Generatie Z houdt van keuze en wil steeds nieuwe dingen proberen. Ze willen niet vastzitten aan één type workout, maar juist experimenteren met verschillende stijlen om het spannend te houden. Dit zorgt ervoor dat ze gemotiveerd blijven en regelmatig terugkomen.
Tips om dit te realiseren:
- Divers aanbod: bied een breed scala aan lessen aan, zoals HIIT, krachttraining, yoga, en cardio. Door steeds verschillende opties te bieden, voorkom je dat ze zich vervelen en blijven ze gemotiveerd om nieuwe dingen te proberen. Vooral sculpt workouts, zoals stretch, yoga en Pilates, zijn enorm populair onder Generatie Z. Volgens het Gen Z Fitness: Cracking the Code-rapport doet 63% van hen aan Reformer Pilates, 57% aan yoga en 55% aan mat Pilates.
- Nieuwe trends en formats: laat Generatie Z experimenteren met de nieuwste fitnessformats. Denk bijvoorbeeld aan VR-workouts of gamified fitness, die aansluiten bij hun liefde voor technologie en gaming. Daarnaast kunnen populaire formats, zoals Hyrox-trainingen of andere functionele kracht- en conditietrainingen, hun interesse wekken.
- Flexibele lidmaatschappen zonder contracten: steeds meer sportscholen bieden lidmaatschappen zonder langdurige contracten aan, wat perfect aansluit bij de behoefte van Generatie Z aan flexibiliteit.
- Werk samen met lokale sportverenigingen: organiseer samen evenementen of geef leden de mogelijkheid om via je gym toegang te krijgen tot andere sportfaciliteiten, zoals zwembaden of tennisbanen. Dit breidt je aanbod uit en biedt je leden variatie.
De gouden kans van Generatie Z 💛
Generatie Z vertegenwoordigt een enorme groeimogelijkheid voor jouw sportschool.
Dit is de grootste generatie met een sterk groeiend besteedbaar inkomen en ze zijn op zoek naar fitnesservaringen die bij hun moderne levensstijl passen.
Door hen een persoonlijke, gevarieerde en flexibele ervaring te bieden, bouw je een loyale groep leden op die zowel in als buiten de gym actief blijft.
Wacht niet te lang – de tijd om in te spelen op hun behoeften is nu.
Auteur: Melanie Verbueken
12 tips om jouw fitnessonderneming future-proof te maken
Het is alweer even geleden dat we aanwezig waren op het NL Actief symposium—een geweldige bijeenkomst waar meer dan 250 fitnessprofessionals samenkwamen om te praten over de toekomst van onze branche.
Van de nieuwste trends en technologieën tot de impact van kunstmatige intelligentie op fitness, het was een dag vol waardevolle inzichten en inspirerende lezingen.
Nu we allemaal overlopen van nieuwe ideeën en inspiratie, is het tijd om de volgende stap te zetten. Want laten we eerlijk zijn: inspiratie is mooi, maar zonder actie blijven die geweldige ideeën slechts luchtkastelen.
In dit vervolgblog ga ik je helpen om al die nieuwe inzichten om te zetten in concrete plannen voor jouw bedrijf.
Of je nu de trotse eigenaar bent van een sportschool, een gedreven personal trainer, of de innovatieve kracht achter een fitnesstech startup, dit is jouw stappenplan om die sprong te maken van briljante ideeën naar baanbrekende innovaties.
Maak je klaar voor praktische tips, doordachte voorbeelden en actiegerichte adviezen.
Dit is jouw moment om niet alleen bij te blijven met de trends, maar om echt voorop te lopen in de fitnessbranche. 🚀
Integratie van kunstmatige intelligentie (AI) in de fitnessbranche
Kunstmatige intelligentie (AI) is al lang niet meer slechts een futuristisch idee; het is een tool die jouw fitnessbedrijf nu al kan transformeren.
AI kan niet alleen processen automatiseren, maar ook de klantbeleving verbeteren en jouw team ondersteunen.
Richard van Hooijdonk gaf tijdens het symposium een voorproefje van de mogelijkheden, maar de vraag is: hoe ga jij dit implementeren?
Actiepunt 1: AI-chatbot voor klantenservice
Stel je voor dat je klanten op elk moment van de dag antwoord krijgen op hun vragen—zonder te wachten.
Een AI-chatbot kan eenvoudige vragen beantwoorden, zoals openingstijden, informatie over abonnementen en nog veel meer. Dit ontlast je team en verbetert de klantbeleving aanzienlijk. Je hoeft hier geen tech-expert voor te zijn; er zijn genoeg gebruiksvriendelijke tools beschikbaar.
Begin met het installeren van een AI-chatbot op je website en vul deze met veelgestelde vragen. Je zult merken dat dit je team tijd bespaart, waardoor zij zich kunnen richten op wat echt belangrijk is: persoonlijke aandacht voor je klanten.
Actiepunt 2: Personaliseer trainingsschema’s met AI
Je klanten willen niet zomaar een standaard trainingsschema; ze willen iets dat perfect is afgestemd op hun doelen, niveau en voorkeuren.
AI kan je helpen om gedetailleerde, op maat gemaakte schema’s te genereren op basis van verzamelde klantdata. Investeer in AI-software die gepersonaliseerde schema’s kan creëren en zorg ervoor dat deze goed integreert met je bestaande systemen. Dit zal niet alleen de klanttevredenheid verhogen, maar ook hun loyaliteit versterken.
Actiepunt 3: Automatiseer administratieve taken
Lidmaatschapsbeheer, betalingen, en herinneringen voor verlengingen—ze kosten allemaal tijd en zijn vatbaar voor fouten.
Hier komt AI om de hoek kijken. Met de juiste tools kun je deze taken volledig automatiseren. Zoek naar AI-gedreven tools die compatibel zijn met je huidige systemen en automatiseer zoveel mogelijk repetitieve taken.
Personalisatie en data-analyse in de fitnessbranche
In de snel evoluerende wereld van fitness draait alles om maatwerk en relevantie.
In mijn vorige blog bespraken we uitgebreid hoe personalisatie en data-analyse cruciaal zijn voor het succes van fitnessondernemingen in de toekomst.
Generatie Z, de jongeren van nu, verwachten een gepersonaliseerde ervaring. Ze willen voelen dat je ze begrijpt en dat je echt naar ze luistert.
Maar hoe doe je dat effectief?
Actiepunt 4: Verzamel en analyseer data
Data is goud waard 💛, vooral als je het effectief kunt gebruiken om je bedrijfsvoering te verbeteren en om je klanten beter te begrijpen.
AI kan patronen in klantgedrag detecteren die je anders misschien over het hoofd zou zien. Hoe vaak komen klanten naar de sportschool? Welke lessen zijn het populairst? Welke doelen streven ze na?
Met deze inzichten kun je jouw diensten nog beter afstemmen op de behoeften van je klanten.
Implementeer een AI-analysesysteem dat klantdata verzamelt en verwerkt. Gebruik deze inzichten om je aanbod te verbeteren en je klanten gerichter te ondersteunen.
Hoe meer je weet over je klanten, hoe beter je ze kunt helpen om hun doelen te bereiken.
Actiepunt 5: creëer gepersonaliseerde ervaringen
Naast trainingsprogramma’s kun je ook gepersonaliseerde aanbevelingen doen voor lessen, diensten of producten op basis van klantvoorkeuren en gedrag.
Dit zorgt niet alleen voor een betere klantbeleving, maar verhoogt ook de kans op upselling en klantretentie.
Integreer een systeem dat continu gegevens verzamelt over de voorkeuren en activiteiten van je klanten. Gebruik deze data om gepersonaliseerde aanbevelingen te doen, zoals suggesties voor lessen, workshops of aanvullende diensten zoals voedingsadvies.
Voorbeeld: als je merkt dat een klant regelmatig yoga lessen volgt, kun je hen bijvoorbeeld uitnodigen voor een speciale meditatie-workshop of een nieuw voedingssupplement aanbevelen dat hun welzijn ondersteunt. Dit laat zien dat je echt aandacht hebt voor hun interesses en doelen.
Actiepunt 6: Investeer in immersive fitness: maak van elke workout een beleving
VR en immersive fitness zijn de toekomst. Generatie Z wil dat hun workout net zo spannend is als de games die ze spelen. Dit is niet zomaar een hype; het is een verschuiving in de manier waarop mensen willen trainen.
Overweeg om te investeren in VR-technologie of andere immersive fitnessoplossingen.
Begin klein, misschien met een paar VR-headsets die je in je gym beschikbaar stelt voor groepslessen. Of denk aan een virtual reality studio waar leden kunnen kiezen uit verschillende “ervaringen”, van een HIIT-sessie op de top van een berg tot een yoga-workout op het strand. Dit maakt trainen niet alleen leuker, maar ook iets waar mensen naar uitkijken.
Innovatie en experimenten
Om jouw fitnessonderneming klaar te stomen voor de toekomst, is het essentieel om innovatie en experimenten centraal te stellen in je bedrijfsstrategie.
Tijdens het NL Actief symposium werd duidelijk dat de toekomst toebehoort aan degenen die durven te vernieuwen en te experimenteren.
Zoals Richard al zei, “Only the paranoid survive.”
Innovatie is geen luxe; het is een noodzaak. Als je stil blijft staan, word je ingehaald. Maar hoe breng je deze ideeën in de praktijk?
Actiepunt 7: Start een sportlab
Een sportlab kan dienen als de perfecte broedplaats voor nieuwe ideeën en technologische innovaties binnen je bedrijf. Dit is een speciale ruimte waar je met je team — en mogelijk zelfs met externe experts, studenten en jonge talenten — kunt experimenteren met concepten. Door verschillende achtergronden en expertise samen te brengen, creëer je een dynamische omgeving waar innovatie kan floreren.
Creëer binnen je faciliteiten een ruimte die volledig is toegewijd aan experimenten en innovatie. Dit kan een aparte kamer zijn of een flexibele ruimte die eenvoudig kan worden aangepast aan verschillende projecten.
Actiepunt 8: Werk samen met de volgende generaties
De jeugd heeft de toekomst, maar vergeet niet dat ze ook jouw toekomst zijn. Hun frisse perspectieven kunnen precies zijn wat jouw bedrijf nodig heeft.
Organiseer regelmatig sessies waarin je jongeren en studenten betrekt bij je bedrijfsvoering. Laat ze meedenken over nieuwe ideeën en sta open voor hun input. Dit kan via workshops, stages of zelfs gewoon informele brainstormsessies.
Door samen te werken met de volgende generatie, blijf je niet alleen up-to-date, maar bouw je ook aan een duurzame relatie met de markt van morgen.
Actiepunt 9: Innovatie moet in je DNA zitten
Innovatie begint bij een creatieve mindset. 🎨 Het is daarom belangrijk om een cultuur te creëren waarin creativiteit wordt gestimuleerd en gewaardeerd.
Dit betekent dat je je team moet aanmoedigen om met nieuwe ideeën te komen en hen de vrijheid moet geven om te experimenteren, zelfs als dat betekent dat ze af en toe falen. Falen is namelijk een integraal onderdeel van het leerproces en kan leiden tot waardevolle inzichten.
In deze tijd gaat leiderschap niet meer alleen over controle en discipline. Het gaat om visie, inspiratie en de bereidheid om nieuwe wegen in te slaan.
Neem een stap terug en kijk kritisch naar je leiderschapsstijl. Ben je te veel bezig met de kleine details, of geef je je team de ruimte om te groeien en te innoveren? Inspireer je ze om buiten de gebaande paden te denken, of houd je ze vast in een strak keurslijf?
Zorg dat je team begrijpt dat falen een onderdeel is van leren en dat je openstaat voor nieuwe ideeën. Dit betekent ook dat je zelf het goede voorbeeld moet geven—durf risico’s te nemen en wees niet bang om af en toe buiten je comfortzone te treden.
Organiseer regelmatig brainstormsessies, hackathons of workshops waarin je teamleden de ruimte krijgen om hun ideeën te presenteren en samen te werken aan nieuwe concepten.
Zorg ervoor dat er een open cultuur heerst waarin iedereen, ongeacht hun functie, zich vrij voelt om bij te dragen aan het innovatieproces.
Daarnaast is het belangrijk om innovatieve ideeën en oplossingen te belonen en te erkennen, bijvoorbeeld door een ‘Innovator van de maand’-prijs in te stellen.
Actiepunt 10: Betrek klanten in het proces
Innovatie is niet alleen een intern proces.
Door je klanten te betrekken bij het ontwikkelen en testen van nieuwe diensten en producten, krijg je waardevolle feedback die je helpt om je aanbod verder te verfijnen. Bovendien voelen klanten zich meer betrokken en gewaardeerd als ze merken dat hun input serieus wordt genomen, wat kan leiden tot hogere klanttevredenheid en -loyaliteit.
Stel een klantenpanel samen dat nieuwe concepten test en hun feedback geeft. Dit kan via enquêtes, focusgroepen of proefperiodes voor nieuwe diensten.
Zorg ervoor dat je deze klanten laat weten hoe belangrijk hun input is voor de verdere ontwikkeling van je producten en diensten en bedank hen voor hun bijdrage. Dit verhoogt niet alleen de kwaliteit van je aanbod, maar versterkt ook de band met je klanten.
Focus op diversiteit en inclusie
Diversiteit en inclusie in de fitnessbranche gaan over het creëren van een omgeving waarin alle leden, ongeacht hun achtergrond of fysieke mogelijkheden, zich welkom en gewaardeerd voelen.
Door speciale programma’s te ontwikkelen en inclusieve marketingstrategieën toe te passen, kun je een sportschoolcultuur bouwen die toegankelijk is voor iedereen en waarin iedereen zich kan vinden.
Hier zijn de actiepunten die je kunt nemen om deze doelen te bereiken:
Actiepunt 11: Speciale programma’s ontwikkelen
Begin met het definiëren van je doelgroepen.
Dit kunnen senioren zijn, jongeren, mensen met een fysieke beperking, of specifieke culturele groepen. Door je doelgroep helder te hebben, kun je programma’s ontwikkelen die afgestemd zijn op hun unieke behoeften en voorkeuren.
Voor elk van deze groepen kun je speciale programma’s ontwikkelen:
- Senioren: focus op yoga of lichte krachttraining die helpt bij het behouden van spierkracht en balans, essentieel voor het voorkomen van vallen.
- Mensen met een beperking: afhankelijk van de aard van de beperking, kun je aangepaste cardio- of krachttrainingsprogramma’s bieden. Zorg voor apparatuur die toegankelijk is voor rolstoelgebruikers of mensen met andere fysieke beperkingen.
- Chronische ziekten: personen met bijvoorbeeld hartziekten, niet aangeboren hersenletsel of reuma hebben baat bij speciaal ontworpen fitnessprogramma’s die hun herstel ondersteunen en hun algehele welzijn verbeteren.
- Culturele programma’s: ontwikkel dans- of fitnessklassen die culturele elementen bevatten, zoals Afrobeat, Bollywood, of Latijnse dansen, die niet alleen lichamelijke activiteit bevorderen maar ook een gemeenschapsgevoel creëren.
Actiepunt 12: Inclusieve marketing
Eens je programma’s zijn ontwikkeld, is het essentieel om ze effectief te marketen naar de juiste doelgroepen.
Gebruik gerichte advertenties, partnerschappen en mond-tot-mondreclame om je aanbod bekend te maken binnen de specifieke gemeenschappen. Zorg ervoor dat je marketingmateriaal inclusief en aansprekend is voor de doelgroep die je wilt bereiken. En zorg ervoor dat je binnen deze doelgroep alle marketingmaterialen, zoals posters, brochures en online advertenties, voorziet van een diversiteit aan mensen.
Dit betekent dat je afbeeldingen en video’s moet gebruiken waarin verschillende etnische achtergronden, leeftijden, geslachten, lichaamstypes en fysieke mogelijkheden vertegenwoordigd zijn.
Pas ook het taalgebruik in je promoties aan, zodat het inclusief en toegankelijk is voor een breed publiek.
Conclusie
In de razendsnel veranderende wereld van de fitnessbranche, is het niet langer genoeg om simpelweg mee te gaan met de trends.
Nee, de echte gamechangers zijn de bedrijven die de toekomst actief vormgeven.
Als je de inzichten en strategieën die we hebben besproken écht toepast, dan positioneer je jouw fitnessbedrijf niet alleen als koploper, maar als dé plek waar klanten zich thuis voelen en blijven terugkomen.
De toekomst ligt aan je voeten.
Door Melanie Verbueken
Zo activeer je je fitnessclub tegen kanker tijdens #BEACTIVE
In de kern van elke fitnessclub en studio ligt een krachtige missie: mensen inspireren en motiveren om gezonder en actiever te leven. ❤️
Dit jaar krijgt die missie een extra betekenis met de #BeActive tegen kanker campagne, een landelijke actie die iedereen aanmoedigt om de sportschoenen aan te trekken en in actie te komen.
NL Actief nodigt elke fitnessclub en studio in Nederland uit om van 23 tot en met 29 september de krachten te bundelen voor KWF Kankerbestrijding en een verschil te maken.
In deze speciale week gaan we verder dan onze reguliere workouts. We mobiliseren onze clubs en hun leden niet alleen om te sporten voor hun eigen gezondheid, maar ook om actief bij te dragen aan de strijd tegen kanker.
De #BeActive tegen kanker campagne is niet zomaar een campagne; het is een kans om de bewustwording te vergroten over hoe essentieel regelmatige lichaamsbeweging is als preventieve maatregel tegen kanker.
Door deel te nemen, versterk je niet alleen de band met je leden en sporters, maar help je ook mee aan belangrijk onderzoek en patiëntenzorg die door KWF Kankerbestrijding worden ondersteund.
In deze speciale week zetten we ons in om zo veel mogelijk sporters in beweging te krijgen en geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding.
Laten we samen een groot verschil maken en laten zien dat we ‘aan’ staan tegen kanker.
Doel van de campagne
De campagne draagt bij aan de ambitie om het aantal mensen dat aan fitness doet te verhogen.
Gelijktijdig streven we ernaar fondsen te werven voor KWF Kankerbestrijding, ter ondersteuning van onderzoek en patiëntenzorg.
Ons doel is om samen 75.000 euro op te halen voor KWF.
Doe mee met ons en ontdek hoe jouw inzet kan helpen om het risico op kanker te verlagen en het welzijn van velen te verbeteren.
Waarom meedoen?
Kanker raakt ons allemaal. Maar liefst 1 op de 2 mensen in Nederland krijgt de diagnose kanker.
Kanker discrimineert niet
De ziekte kent geen gender, kleur, religie, seksuele oriëntatie, opleidingsniveau, leeftijd of sociaal-economische status. Toch spelen deze factoren een rol.
Ze kunnen van invloed zijn op het tijdig stellen van de juiste diagnose, de behandeling en de overlevingskansen.
Bovendien bepalen ze vaak de mogelijkheden die mensen hebben om überhaupt te kunnen sporten. En dat terwijl we weten dat sport een belangrijke rol kan spelen bij het voorkomen van kanker.
Onderzoek toont aan dat regelmatige lichamelijke beweging het risico op verschillende soorten kanker kan verlagen, waaronder borst-, darm-, en prostaatkanker.
Bovendien helpt het mensen die kanker overleefd hebben om hun gezondheid sneller te herstellen en hun kwaliteit van leven te verbeteren.
Hoe kun je meedoen?
We begrijpen dat september een bijzonder drukke maand kan zijn in de fitnessbranche.
De vakanties zijn voorbij en iedereen wil weer terug in vorm komen.
Maar juist in deze drukke tijden is het belangrijk om even stil te staan bij de impact die we samen kunnen maken in de strijd tegen kanker.
Jouw deelname aan de #BeActive tegen kanker campagne kan echt het verschil maken en we hebben het zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt om mee te doen.
Meld je direct aan en kom in actie
- Bezoek de campagnewebsite: ga naar www.nlactief.nl/beactive-tegen-kanker en klik op ‘Doe mee’.
- Vul het registratieformulier in: voer de basisinformatie over jouw club of studio in, zoals naam, adres, en contactgegevens. Dit helpt ons om gepersonaliseerde ervaring en ondersteuning te bieden.
- Bevestig je deelname: na het invullen van het formulier ontvang je een bevestigingsmail met verdere instructies en toegang tot je persoonlijke actiepagina.
De campagne in de club
In de week van 23 t/m 29 september laten we samen met zoveel mogelijk clubs en studio’s zien dat we ‘aan’ staan tegen kanker.
Dit is jouw kans om een krachtige bijdrage te leveren aan de strijd tegen kanker door jouw club te mobiliseren.
Hieronder staan enkele manieren hoe je mee kunt doen:
Dagelijkse buddy-workout
Van 23 tot en met 29 september kunnen deelnemers dagelijks deelnemen aan een buddy-workout bij jou in de club. Deze workout is laagdrempelig en gericht op plezier en inclusiviteit.
Je kunt kiezen voor onze buddy work-outs, maar je mag natuurlijk ook je eigen buddy work-out organiseren.
Manieren om de buddy work-out in te zetten:
- Ontwerp een speciaal trainingsschema (als digitale download of via een app) voor buddy work-outs die jouw leden zelfstandig kunnen volgen;
- Voeg een week lang speciale buddy work-outs toe aan je groepslesrooster;
- Organiseer een social media challenge waarbij leden en niet-leden thuis, overal, in de sportschool de buddy workout kunnen uitvoeren.
- Start een ‘buddy matching service’, voor leden die geen buddy hebben, maar toch willen deelnemen.
Jouw eigen clubpagina
Vanaf 12 augustus zal jouw persoonlijke clubactiepagina actief zijn op de website van KWF en kunnen jouw deelnemers een eigen actiepagina maken.
Hierop kunnen leden van jouw club of studio zich inschrijven en kun je de stand van jouw club of studio monitoren.
Moedig je leden aan om een persoonlijke actie te starten op de clubpagina. KWF creëert deze clubpagina speciaal voor jouw club.
Deelnemers kunnen hun eigen actiepagina aanmaken binnen de clubpagina van jouw club of studio.
Dit stelt hen in staat om hun persoonlijke doelstellingen te delen, hun voortgang te volgen en geld in te zamelen.
Ze kunnen hun actie promoten via hun sociale netwerken, zoals vrienden, familie en collega’s.
Daarnaast kun je natuurlijk ook je eigen unieke sponsorevent initiëren. Denk bijvoorbeeld aan een uitdaging waarbij leden gezamenlijk 1000 kilometer roeien, of het organiseren van een spinningmarathon.
Dergelijke events trekken niet alleen aandacht, maar versterken ook de gemeenschapszin en vergroten de impact van de sponsoring.
Promotiemateriaal
Promoot de actie in jouw club en maak gebruik van het promotiemateriaal dat KWF en NL Actief bieden om de actie in de eerste week van september onder de aandacht te brengen.
Van pakkende social media posts tot opvallende posters en flyers voor in je club, we voorzien je van alle tools die je nodig hebt om deze belangrijke actie zichtbaar te maken.
Educatieve evenementen
Verhoog het bewustzijn over de rol van fitness in de preventie van kanker door informatieve sessies en workshops te organiseren in je club.
Deze educatieve evenementen kunnen in samenwerking met lokale gezondheidsexperts of vertegenwoordigers van KWF Kankerbestrijding worden aangeboden.
Zij brengen waardevolle inzichten en diepgaande kennis die essentieel zijn voor het begrijpen van hoe een actieve levensstijl kan bijdragen aan kankerpreventie.
Deze sessies zijn niet alleen informatief, maar ook een geweldige manier om je leden te betrekken en te motiveren om gezondheidsbewuste keuzes te maken.
Twee voor de prijs van één
Versterk de betrokkenheid en het plezier tijdens de campagneweek door een ‘Twee voor de Prijs van Één’ aanbieding op alle lessen en activiteiten.
Elk lid dat deelneemt, mag gratis een vriend of familielid meebrengen. Deze actie bevordert niet alleen de sociale interactie binnen je club, maar biedt ook een uitstekende gelegenheid om nieuwe leden te werven.
Zo creëer je een inclusieve en ondersteunende omgeving waarin meer mensen samen kunnen komen om actief te zijn en een positieve bijdrage te leveren aan de strijd tegen kanker.
Versterk je campagne met lokale samenwerkingen
Begin nu alvast met het opbouwen van lokale samenwerkingen om je #BeActive tegen kanker campagne te versterken.
Benader bedrijven, scholen, en andere organisaties in jouw omgeving om deel te nemen aan deze belangrijke actie.
Deze partnerschappen kunnen variëren van het gezamenlijk organiseren van evenementen tot het sponsoren van activiteiten of het bieden van diensten die de campagne ondersteunen.
Verkoop gezonde smoothies/merchandise
Grijp de kans om tijdens de campagneweek speciale merchandise en gezonde smoothies aan te bieden in je fitnessclub.
Maak deze producten exclusief voor deze actie en laat een deel van de opbrengst ten goede komen aan KWF Kankerbestrijding.
Dit is niet alleen een geweldige manier om extra fondsen te werven, maar het helpt ook om het bewustzijn over gezonde voeding te vergroten en biedt leden iets unieks en waardevols.
Of het nu gaat om speciaal ontworpen sportkleding of vers bereide, voedzame smoothies, elk gekocht item draagt bij aan onze gezamenlijke inspanningen in de strijd tegen kanker.
Organiseer extra bootcamps
Verhoog de energie en betrokkenheid in je fitnessclub door extra bootcamps te organiseren tijdens de campagneweek.
Deze speciale sessies staan open voor iedereen—leden en niet-leden—tegen kleine deelnamekosten.
Alle opbrengsten (of een gedeelte ervan) kunnen direct ten goede komen aan KWF Kankerbestrijding.
Dit is een uitstekende kans om niet alleen nieuwe leden aan te trekken, maar ook om samen te werken aan een gezondere toekomst en een belangrijke bijdrage te leveren aan het onderzoek en de zorg rondom kanker.
Doe mee en maak het verschil
Wil je deel uitmaken van deze campagne? Bezoek dan nu www.nlactief.nl/beactive-tegen-kanker om je club of studio te registreren. Voor NL Actief leden is deelname gratis.
Het proces is eenvoudig en wij bieden alle benodigde ondersteuning en materialen om je op weg te helpen.
Deel je deelname en enthousiasme met je community via sociale media, nieuwsbrieven en mond-tot-mondreclame. Jouw stem kan anderen inspireren om ook een verschil te maken.
Op 29 september sluiten we de campagne af tijdens FESTYFIT waar we met 500 deelnemers de laatste buddy-workout live doen.
Laten we samen de kracht van onze fitnessgemeenschap gebruiken om een positieve impact te maken.
Jouw inzet telt, elke workout telt, elke donatie telt. Samen staan we sterk tegen kanker.
Meld je vandaag nog aan, inspireer je leden, en toon de kracht van gezondheid en gemeenschap. #BeActiveTegenKanker
Handige tools en nuttige bronnen
Om je volledig te ondersteunen in je bijdrage aan de #BeActive tegen kanker campagne, hebben we een reeks hulpmiddelen en contactpunten samengesteld die je kunt gebruiken om je inspanningen te maximaliseren en je ervaring te vergemakkelijken. De campagne guide vind je hier.
Officiële campagnepagina en registratie
Campagnepagina: bezoek NL Actief – BeActive tegen kanker voor alle informatie over de campagne, inclusief hoe je kunt deelnemen, verhalen van vorige deelnemers, en de impact van de campagne.
Registratie: direct registreren kan via deze link. Hier kun je je club of studio aanmelden om officieel deel te nemen aan de actieweek. Deelname voor NL Actief clubs is gratis.
Contactgegevens voor ondersteuning
NL Actief ondersteuning: voor vragen over de campagne of assistentie bij de registratie, kun je contact opnemen met NL Actief via info@nlactief.nl of bellen naar 085-4869100.
KWF Kankerbestrijding: voor vragen over donaties en fondsenwerving kun je KWF bereiken via support@kwf.nl of 020-5700570.
Downloadbare materialen
Promotiematerialen: als geregistreerd deelnemer ontvang je toegang tot een reeks promotiematerialen die je kunt gebruiken in je club en online.
Dit omvat posters, flyers, en een social media toolkit die je kunt downloaden van je dashboard op de campagnepagina.
Social media kits: deze kits bevatten kant-en-klare berichten, afbeeldingen en hashtags die je kunt gebruiken om jouw deelname aan de campagne te promoten en meer mensen te betrekken bij jouw activiteiten.
Gaat jouw club of studio ‘aan’ tegen kanker?
NL Actief lanceert in de week van 23 t/m 29 september de #BeActive tegen kanker campagne, met het doel om iedereen, ongeacht achtergrond of omstandigheden, aan te moedigen om actief te worden én te blijven. Met deze actie bundelen we de krachten van de gehele fitnessbranche en zetten we ons samen in tegen kanker.
En dat is hard nodig! Want kanker raakt ons allemaal. Maar liefst 1 op de 2 mensen in Nederland krijgt de diagnose kanker. Kanker discrimineert niet. De ziekte kent geen gender, kleur, religie, seksuele oriëntatie, opleidingsniveau, leeftijd of sociaaleconomische status. Toch spelen deze factoren een rol. Ze kunnen van invloed zijn op het tijdig stellen van de juiste diagnose, de behandeling en de overlevingskansen. Bovendien bepalen ze vaak de mogelijkheden die mensen hebben om überhaupt te kunnen sporten. En dat terwijl we weten dat sport een belangrijke rol kan spelen bij het voorkomen van kanker.
De campagne #BeActive tegen kanker
#BeActive tegen kanker is een landelijke campagne met als doel meer mensen te inspireren en aan te moedigen om regelmatig te sporten in fitnessclubs en studio’s. Ook laten we zien dat de sportschool dé plek is waar iedereen ongeacht leeftijd, afkomst, fysieke of mentale beperking, veilig en met plezier kan sporten. De campagne draagt bij aan de ambitie om het aantal mensen dat aan fitness doet te verhogen. Gelijktijdig streven we ernaar fondsen te werven voor KWF Kankerbestrijding, ter ondersteuning van onderzoek en patiëntenzorg. Ons doel is om samen zo’n 75.000 euro op te halen.
In de week van 23 t/m 29 september kun je met jouw club ‘aan’ gaan tegen kanker. Dit is jouw kans om een krachtige bijdrage te leveren aan de strijd tegen kanker door jouw club te mobiliseren. In deze speciale week zetten we ons in om zoveel mogelijk sporters in beweging te krijgen en geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding.
Laten we samen een groot verschil maken en laten zien dat we ‘aan’ staan tegen kanker. Doe mee en mobiliseer jouw club om zoveel mogelijk sporters te betrekken en geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding!
Benieuwd hoe de campagne eruitziet en wat we gaan doen?
Ontdek hoe jij een bijdrage kunt leveren! Ga naar www.nlactief.nl/beactive-tegen-kanker voor meer informatie en om jouw club aan te melden.
Doe mee en zet jouw club in beweging tegen kanker!