Spring naar content

NL Actief symposium recap: de fitnessorganisatie van de toekomst

Vrijdag 28 juni kwamen meer dan 250 fitnessprofessionals samen in Papendal voor het NL Actief symposium, volledig gewijd aan de toekomst van fitnessorganisaties.

In dit blog neem ik, Melanie Verbueken, je mee terug naar de hoogtepunten van deze dag. 

Voor iedereen die erbij was, een perfecte opfrisser van wat er allemaal besproken is.

En voor wie er niet kon zijn: lees mee en zorg dat je er de volgende keer bij bent. Je wilt dit evenement echt niet missen!

Binnenkort komt er een uitgebreid blog waarin ik dieper inga op de concrete stappen die je kunt nemen met de kennis en informatie die je hebt opgedaan tijdens dit symposium.

We gaan samen kijken naar praktische vervolgstappen die je kunt zetten om jouw fitnessonderneming naar een hoger niveau te tillen.

Maar eerst blikken we terug op het symposium, dat zich richtte op de toekomst van de fitnessbranche.

We duiken in de nieuwste technologieën en trends die de toekomst van fitness gaan vormgeven. Ook gaan we kijken hoe inclusiviteit en diversiteit onze clubs sterker kunnen maken.

We gaan het ook hebben over het belang van persoonlijk leiderschap voor het succes van je onderneming. 

En er is een sneak peek van de nieuwe #BEACTIVE DAY campagne en de nieuwste onderzoeksresultaten uit de fitnessbranche!

Toekomstige trends en technologieën in de fitnessbranche

toekomst trends fitness

Futurist en trendwatcher Richard van Hooijdonk inspireerde ons met zijn lezing over trends en technologieën van de toekomst. 

Richard reist de hele wereld rond om bedrijven, branches en organisaties te inspireren over de toekomst. Nu was hij hier bij ons, klaar om de fitnessbranche te inspireren en klaar te stomen voor wat ons te wachten staat.

Artifical Intelligence in de fitnessbranche

kunstmatige intelligentie fitness

Richard trapte zijn lezing af met een onderwerp dat ons zowel intrigeert als intimideert: kunstmatige intelligentie. 

Maar, zoals hij snel duidelijk maakte, AI is hier niet om ons te vervangen, maar om ons te versterken. Pfieuw, dat scheelt! 😌

Stel je voor: robots die de herhalende taken overnemen, zodat wij ons kunnen focussen op wat echt telt—persoonlijke aandacht en diepgaande coaching.

De impact van AI gaat op dit moment al verder dan we denken. Denk aan ChatGPT, dat nu al in staat is om complete en gepersonaliseerde trainingsprogramma’s op te stellen. 

Hoe kunnen we deze tools nog meer inzetten om onze klanten beter van dienst te zijn?

Technologie die past als een tweede huid

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de tientallen voorbeelden van gadgets en snufjes die, volgens Richard, onze branche compleet gaan transformeren. 

Richard had het onder andere over cardiologen die patiënten een smartwatch meegeven na een operatie om vitale functies te monitoren, of over slimme kleding die elke beweging registreert. 

Deze technologieën maken het niet alleen mogelijk om onze gezondheid beter in de gaten te houden, ze bieden ook ongekende kansen voor personalisatie.

Een schermloze toekomst

een schermloze fitness toekomst

Een toekomst zonder schermen—dat klinkt bijna ondenkbaar, toch? Maar Richard ziet het al voor zich. Alles om ons heen wordt slim en naadloos geïntegreerd. 

We kunnen straks trainen met een digital twin, een digitale tweeling die precies laat zien wat bepaalde oefeningen of situaties met ons lichaam doen. 

Dit opent nieuwe deuren voor personalisatie en precisie die we ons nu nauwelijks kunnen voorstellen.

Opkomst van personalisatie, data en immersive fitness

Het belang van personalisatie in de fitnessbranche mag niet worden onderschat. 

Generatie Z, die nu de markt betreedt, zoekt naar merken en services die hen niet alleen begrijpen, maar ook actief gebruik maken van gegevens om hun ervaringen te personaliseren. 

Deze generatie switcht gemakkelijk van service als ze niet het gevoel hebben dat aan hun individuele behoeften wordt voldaan.

Daarnaast is immersive virtual reality (VR) bezig met een opmars binnen de fitnesswereld. VR biedt nieuwe mogelijkheden voor wat Richard ‘gamified fitness’ noemt. 

Dit is een manier om de fysieke activiteit te verrijken met spelelementen, die vooral jongeren aanspreken. 

Deze generatie, waarvan 75% regelmatig gamet, verwacht dat hun workout-ervaringen net zo boeiend zijn als de games die ze spelen.

Innovatie is noodzaak, geen keuze

Richard sloot af met een sterke boodschap over het belang van vooruit denken. Hij waarschuwde dat bedrijven die vastklampen aan de status quo en zich verzetten tegen verandering, het risico lopen achterop te raken.

Elke fitnessorganisatie die nu denkt “het gaat wel goed zo”, maakt mogelijk een grote fout. Het mag dan nu goed gaan, maar dat biedt geen garanties voor de toekomst. 

Hij haalde het voorbeeld aan van Blockbuster versus Netflix om te onderstrepen hoe belangrijk het is om te blijven innoveren en flexibel te zijn in een wereld die snel verandert.

Veel mensen stoppen met fitness vanwege gebrek aan motivatie, oftewel zoals Richard dat zegt ‘omdat ze het saai vinden’. 

De fitnessorganisatie van de toekomst moet dus niet alleen technologiegedreven zijn, maar ook entertainment en immersive coaching integreren. Denk bijvoorbeeld aan AI-assistenten die workouts personaliseren en dynamischer maken.

De fitnessorganisatie van de toekomst focust nu niet op winst

De fitnessorganisatie van de toekomst focust nu niet op winst, maar op innovatie. De leiders van morgen zijn nu al bezig met het vormgeven van de toekomst.

We leiden kinderen op in het onderwijs voor banen die straks niet meer bestaan. Het is opmerkelijk dat traditionele vakken nog steeds worden onderwezen, terwijl de vaardigheden die nodig zijn om in de toekomst succesvol te zijn, drastisch veranderen. 

Om voorbereid te zijn op de toekomst, moeten fitnessorganisaties zich de komende jaren niet alleen richten op winst. In plaats daarvan moeten we de nadruk leggen op experimenteren en innoveren. 

Dit betekent dat we nu moeten spelen met de toekomst, nieuwe technologieën en ideeën moeten verkennen, en niet bang moeten zijn om risico’s te nemen.

Ga niet zelf het wiel opnieuw uitvinden

De toekomst vraagt om een nieuwe mindset: “Only the paranoid survive.” 

Het gaat om het cultiveren van passie, nieuwsgierigheid en samenwerken. Dit zijn essentiële skills voor de fitnessprofessional van morgen.  

Richard stelde voor om ‘sportlabs’ op te zetten naast onze bestaande bedrijven en studio’s. Denk hierbij niet aan een suffe bijruimte, maar aan bruisende hubs waar jongeren, studenten en doorgewinterde experts de koppen bij elkaar steken. 

Dit zijn de plekken waar magie gebeurt: nieuwe trainingsmethoden, frisse perspectieven en het uitrollen van nieuwe concepten.

En wie zegt dat ervaring alles is, heeft het mis. Natuurlijk, het telt mee, maar in deze snel veranderende tijden is flexibiliteit en de bereidheid om te leren van de volgende generatie(s) net zo belangrijk.

We moeten leiderschap herdefiniëren: het gaat niet om het controleren van de kleinste details, of iemand wel alles netjes heeft schoongemaakt, maar om het tonen van een visie die inspireert en mensen meeneemt in een verhaal van groei en mogelijkheden. 

Deze verandering start niet binnen de vier muren van je bedrijf, het begint met een idee dat de norm uitdaagt en buiten de gebaande paden treedt. 

We moeten (letterlijk) buiten onze box denken en handelen. Dit gaat om meer dan alleen fitness; het gaat om het creëren van een beweging die gezondheid, technologie en entertainment combineert.

Onderzoek: de Nederlandse fitnessbranche in cijfers

de nederlandse fitnessbranche in cijfers

Tijdens het symposium werden ook de nieuwste inzichten en cijfers van de Nederlandse fitnessbranche gepresenteerd. 

Waarom het doen van onderzoek in de fitnessbranche zo belangrijk is, kun je hier lezen.

Hieronder geven we je alvast een sneak peek van dit rapport dat binnenkort gepubliceerd zal worden.

Dit onderzoek is tot stand gekomen door een samenwerking van NL Actief, Technogym, Matrix, Life Fitness, het Mulier Instituut, Activity Workx en BlackBoxPublishers.

Alvast een voorproefje 🔎

  1. Wist je dat maar liefst 27% van de Nederlanders tussen de 12 en 79 jaar wekelijks de sportschool induikt? In de afgelopen 20 jaar is dit percentage verdubbeld, terwijl de algehele sportparticipatie gelijk is gebleven. Dit laat zien hoe vitaal fitness is geworden in onze samenleving.
  1. Cijfers laten zien dat de meeste mensen met fitness beginnen vanwege de fysieke voordelen, maar blijven hangen voor de mentale boost en de sociale vibe. 
  1. Twee derde van de fitnessclubs biedt leefstijlcoaching aan als aparte dienst. Dit laat zien dat leefstijlcoaching geen hype is, maar algemeen wordt gedragen door onze branche als kans en ontwikkeling.

Meer inzichten en cijfers delen we binnenkort.

Dankwoord dagvoorzitter Gerrit Heijkoop

Een speciale dank gaat uit naar Gerrit Heijkoop, die als dagvoorzitter met groot enthousiasme en deskundigheid het symposium aan elkaar verbond. 

Van het stellen van scherpe vragen namens de fitnessprofessionals uit de zaal tot het hosten van de quiz, hij wist zeker hoe hij ons allemaal in beweging moest krijgen!

#BEACTIVE DAY campagne in samenwerking met het KWF

beactive day campagne tegen kanker

Tijdens het symposium heeft NL Actief in samenwerking met KWF Kankerbestrijding de aankomende #BEACTIVE DAY campagne gelanceerd, die in september van start gaat. 

Deze campagne is een krachtig initiatief dat benadrukt hoe essentieel beweging is, niet alleen voor de algemene gezondheid, maar ook als steun in de strijd tegen kanker.

Kanker raakt ons allemaal. 1 op de 2 Nederlanders krijgt ooit in zijn of haar leven de diagnose kanker. Deze ziekte raakt niet alleen degenen die ermee gediagnosticeerd worden, maar ook hun families, vrienden en gemeenschappen. Kanker ontwricht levens en laat zien hoe kwetsbaar we kunnen zijn.

Er is ook hoopvol nieuws: dankzij medische vooruitgang is de 5-jaars overlevingskans voor kankerpatiënten gestegen naar 67%. Ter vergelijking: toen KWF in 1949 werd opgericht, was dit slechts 25%. 

Met deze #BEACTIVE DAY campagne willen we iedereen in de fitnessbranche oproepen om samen te komen en actie te ondernemen tegen kanker. 

We moedigen alle fitnessclubs, trainers, en liefhebbers aan om samen in actie te komen tegen kanker en voor het leven.

Meer informatie over deze gezamenlijke campagne volgt binnenkort. 

Netwerklunch met fitnessondernemers

Na een ochtend vol boeiende lezingen was het tijd voor de netwerklunch. 

Deze lunch bracht een diverse groep professionals uit de fitnessbranche samen: van sportschooleigenaren en personal trainers tot leefstijlcoaches, leveranciers en onze kennispartners.

Het was een uitgelezen kans om direct trends en ontwikkelingen te bespreken, ervaringen te delen, en nieuwe samenwerkingsmogelijkheden te ontdekken. 

Deze interacties versterken onze gemeenschap en zorgen voor een solide basis voor toekomstige groei en innovatie binnen de branche.

Diversiteit en inclusiviteit: fitness voor iedereen

Diversiteit en inclusiviteit fitness voor iedereen

Als we kijken naar de ambitieuze groeiplannen van de fitnessbranche in Nederland—van 4 miljoen naar maar liefst 6 miljoen actieve deelnemers—moeten we ons afvragen: wie zijn deze nieuwe gezichten? 

Bouchra Talidi, directeur van Inclusioncy en expert op het gebied van diversiteit, gaf tijdens het symposium een verhelderende lezing die ons flink aan het denken zette.

Diversiteit bestaat uit alle manieren waarop we van elkaar verschillen en inclusiviteit is deze verschillen omarmen en een gelijk speelveld voor iedereen creëren. 

Bouchra brak het voor ons af in drie niveaus waarop we dit kunnen aanpakken: individueel, binnen teams en richting onze klanten. 

Het gaat erom dat iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt, zowel in de club als daarbuiten.

Bouchra drukte ons op het hart dat het essentieel is om het gesprek over deze onderwerpen open te gooien. Niet alleen om te praten maar ook om echt te luisteren naar elkaar. 

In de fitnessbranche kan deze aanpak leiden tot minder ziekteverzuim en een positieve en veilige sfeer in de sportschool. 

Bouchra benadrukte ook het belang van representatie. Vraag jezelf bijvoorbeeld af: reflecteren de beelden in onze sportscholen, van stockfoto’s tot marketingmateriaal, echt de diversiteit van onze leden? 

Mensen willen zich herkennen in wat ze zien—dit inspireert en motiveert.

Bouchra’s advies was duidelijk: creëer een cultuur waarin fouten maken mag, want dat is hoe we leren en groeien. 

Denk eens na over de inrichting van inclusiviteit binnen je bedrijf. Heb je een meldpunt voor onveilige situaties? Hoe zijn je ruimtes ingericht? Hoe ga je om met personeel? 

De eerste stap is om met elkaar in gesprek te gaan. Waar sta je nu en waar zou je naartoe willen? Vertraag om te kunnen groeien.

Erik Wegewijs: leiderschapslessen voor fitnessondernemers

Erik Wegewijs leiderschapslessen voor fitnessondernemers

Tijdens het symposium kregen we een unieke kans om te leren van Erik Wegewijs, voormalig officier van de Special Forces van het Korps Commandotroepen. 

Erik, die ook bekendheid geniet van televisieprogramma’s als Special Forces Vips en The Life Trail, deelde zijn inzichten over wat het betekent om een leider van de toekomst te zijn.

Erik begon met de stelling: “Humans are more important than hardware.” In een wereld die steeds meer technologiegedreven is, herinnert Erik ons eraan dat de menselijke factor doorslaggevend blijft. 

Leiderschap gaat over mensen, niet over de tools of technieken die we gebruiken.

Pak je verantwoordelijkheid

Een krachtig punt dat Erik benadrukte, is dat leiderschap begint bij zelfreflectie en verantwoordelijkheid. 

Het is gemakkelijk om anderen de schuld te geven, maar echte leiders kijken eerst naar wat zij zelf anders kunnen doen. Of het nu gaat om het nemen van risico’s of het bouwen van vertrouwen, het begint allemaal bij jezelf.

Wie zijn we als merk? Welke waarden willen we uitstralen? Erik sprak over het belang van een sterke identiteit en consistente waarden. 

Voor ons als fitnessondernemers betekent dit dat we duidelijk moeten zijn over wat ons onderscheidt en hoe we deze waarden dagelijks in praktijk brengen, zowel in onze interacties met klanten als in de manier waarop we ons bedrijf leiden.

Leiderschap is menselijk

De fitnessbranche is voortdurend in beweging, en het vermogen om adaptief en flexibel te zijn is cruciaal. 

Erik’s advies is om met afstand naar situaties te kijken en te leren van frictie, helpt ons om effectiever te reageren op veranderingen en uitdagingen. 

Het gaat niet om ‘survival of the fittest’, maar om ‘survival of those who fit best’. 

Je moet altijd weten waar je naartoe gaat. Onze overtuigingen bepalen onze acties, maar ons gedrag bepaalt de resultaten. 

Wat is het NL Actief symposium?

fitnessorganisatie-van-de-toekomst-nlactief

Het NL Actief symposium is dé plek waar professionals uit alle hoeken van de fitnessbranche samenkomen om te leren, te netwerken en geïnspireerd te raken. 

Het is niet alleen een kans om je kennis bij te spijkeren, maar ook om te netwerken met gelijkgestemden en te sparren over kansen en uitdagingen in onze sector.

Het symposium is voor iedereen die actief is in de fitness, zowel NL Actief leden als niet-leden. 

Het maakt niet uit of je al jaren meedraait of net om de hoek komt kijken; hier vind je waardevolle inzichten en inspiratie die je direct kunt toepassen.

We hopen jou de volgende editie (weer) te mogen verwelkomen! 

-Auteur Melanie Verbueken

Het belang van data en onderzoek in de fitnessbranche

In een wereld die voortdurend verandert, heeft de fitnessbranche zich keer op keer moeten aanpassen. Denk even terug aan het begin van de coronacrisis.

Plotseling gingen overal ter wereld de deuren van sportscholen dicht, een klap die we allemaal voelden. Dit was niet alleen een test van onze veerkracht, maar ook een wake-up call over het belang van betrouwbare data.

Data waren cruciaal om onze overheden ervan te overtuigen dat fitnesscentra veilig konden heropenen. Ze hielpen ons te pleiten voor steunmaatregelen en uiteindelijk voor de geleidelijke terugkeer van onze leden.

Die periode heeft pijnlijk duidelijk gemaakt hoe essentieel data zijn voor ons voortbestaan en onze groei.

Fast forward naar vandaag en we staan voor een nieuwe uitdaging: een dreigende btw-verhoging op sportdiensten.

Opnieuw vinden we onszelf in een strijd waarbij de kracht van goed onderbouwde data onmisbaar is. Deze gegevens zijn niet alleen nuttig om de directe financiële impact van dergelijke maatregelen te tonen, maar ook om het brede belang van fitness voor de volksgezondheid en welzijn te onderstrepen.

Het recente European Health & Fitness Forum bracht een ander belangrijk punt aan het licht: het belang van sectorbrede dataverzameling.

Door samen te werken en gegevens te delen, kunnen we een sterkere, meer verenigd front vormen tegen externe bedreigingen en intern de kwaliteit van onze diensten verbeteren.

Deze verhalen tonen aan waarom data niet alleen een tool zijn voor bedrijfsvoering, maar een fundament waarop de hele fitnessbranche kan bouwen.

Of het nu gaat om het navigeren door een pandemie, het vechten tegen ongunstige regelgeving, of het simpelweg verbeteren van onze dagelijkse diensten, data geven ons het vermogen om geïnformeerde beslissingen te nemen en onze sector vooruit te helpen.

Bereid je voor om meer te leren over de kracht van data tijdens het aanstaande NL Actief symposium, waar we samen met ons panel stilstaan bij de belangrijkste inzichten uit de nieuwste onderzoeken.

Het belang van data en onderzoek in de fitnessbranche

De complexe uitdagingen waar onze branche voor staat, onderstrepen het onmisbare belang van gedegen data en onderzoek.

Wij, als fitnessbranche met haar professionals, opereren in een speelveld dat continu beïnvloed wordt door zowel politieke als economische krachten.

Deze invloeden kunnen soms abrupt onze dagelijkse operaties en langetermijnstrategieën ontwrichten.

Door te investeren in onderzoek en het verzamelen van betrouwbare data, kunnen we niet alleen reageren op huidige uitdagingen, maar ook anticiperen op toekomstige ontwikkelingen.

Politieke belangen en regelgeving

Tijdens de coronacrisis werd onze fitnessbranche een van de zwaarst getroffen sectoren. Fitnesscentra moesten sluiten en de inkomsten daalden drastisch.

Het was een periode waarin de overheid moest beslissen welke sectoren essentieel waren.

Dit bracht een enorme uitdaging met zich mee: hoe overtuig je de overheid dat onze sector niet alleen essentieel is, maar ook veilig kan functioneren?

In deze situaties wordt het belang van data duidelijk. Met harde cijfers over het aantal mensen dat regelmatig sport en de directe link tussen regelmatige lichaamsbeweging en lagere gezondheidskosten, hadden we een sterk argument kunnen maken. Echter, het gebrek aan gecoördineerd verzamelde en breed toegankelijke data maakte ons een makkelijk doelwit voor strenge maatregelen.

Recentelijk, tijdens het European Health and Fitness Forum van 2024, werd dit punt nogmaals benadrukt. Er werd uitgebreid gesproken over het belang van sectorbreed verzamelen van data.

De consensus was duidelijk: als branche moeten we samenwerken en onze data delen. Er is in geen enkele branche zoveel data beschikbaar als in de onze, maar het is cruciaal dat we hier ook daadwerkelijk iets mee doen.

Data waren een hot topic tijdens dit grote Europese event voor fitnessondernemers, waarbij de nadruk lag op de kracht van gezamenlijke actie en de immense mogelijkheden die dit biedt voor de toekomst van onze sector.

het belang van fitness data

De noodzaak van professionalisering

In de fitnessbranche, waar de toetredingsdrempel verrassend laag is, heeft de explosieve groei geleid tot een verzadigd landschap vol zelfverklaarde experts.

Veel van deze zogenaamde professionals hebben misschien meer talent voor marketing dan voor coaching, waarbij fitnessondernemers en -professionals voor de kritische vraag komen te staan: hoe onderscheid je jezelf in een markt die overstroomd wordt door influencers?

Deze lage barrière voor toetreding bevordert weliswaar diversiteit en toegankelijkheid, mensen van allerlei achtergronden kunnen zonder kostbare opleidingen een carrière in fitness nastreven, maar het resulteert ook in een gebrek aan gestandaardiseerde kwaliteitsnormen en -controles.

Het directe gevolg hiervan is een wisselende kwaliteit van dienstverlening, waar klanten soms te maken krijgen met trainers wiens vaardigheden ontoereikend zijn.

Dit kan niet alleen hun gezondheidsdoelen schaden, maar ook de reputatie van de gehele sector. In een tijd waarin iedereen met een goede camera en een social media account zichzelf een fitnessguru kan noemen, wordt het essentieel om echte kwaliteit te kunnen aantonen.

Hierin ligt het belang van concrete data; zonder objectieve gegevens over de kwaliteit van trainingen, klanttevredenheid en de effectiviteit van verschillende trainingsmethoden, blijft onze branche hangen in subjectiviteit.

Data bieden ons de mogelijkheid om boven de menigte uit te stijgen en onze waarde duidelijk te maken. Door onderzoek kunnen we vaststellen wat onze trainers nodig hebben om te groeien en hun dienstverlening te verbeteren.

We kunnen identificeren welke opleidingen en certificeringen daadwerkelijk bijdragen aan betere trainingsresultaten en aantonen hoe onze diensten bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van onze klanten.

Een sectorbrede aanpak voor het verzamelen en delen van data, is hierbij cruciaal. Dit betekent dat we niet alleen als individuele bedrijven, maar als gehele branche samenwerken.

Door gezamenlijk data te verzamelen en te analyseren, kunnen we een benchmark stellen voor wat kwalitatieve fitnessdienstverlening inhoudt.

Het delen van deze gegevens binnen de branche helpt ook om de lat hoger te leggen voor alle professionals. Daarnaast bouwen we aan een reputatie die niet alleen gebaseerd is op flashy marketing, maar op echte, meetbare resultaten.

In een tijd waarin consumenten steeds sceptischer worden over de claims van online fitnesspersoonlijkheden, biedt het gebruik van gevalideerde data ons de kans om vertrouwen te wekken en de leiders van de toekomst te worden in de fitnessindustrie.

Begrip van de arbeidsmarkt

Het begrijpen van de arbeidsmarkt in de fitnessbranche onthult een opvallende en zorgwekkende trend: een hoog verloop onder trainers.

Veel getalenteerde individuen stappen vol enthousiasme de fitnesswereld in, maar een aanzienlijk aantal verlaat de sector vaak al binnen vijf jaar.

Dit fenomeen roept belangrijke vragen op over de duurzaamheid van carrières binnen onze branche en de factoren die bijdragen aan deze instabiliteit.

De oorzaken van dit hoge verloop zijn veelzijdig en complex. Financiële instabiliteit staat vaak bovenaan de lijst van redenen waarom trainers hun loopbaan in de fitnessbranche beëindigen. Velen vinden het moeilijk om een voorspelbaar en stabiel inkomen te genereren, vooral in de beginfase van hun carrière.

Daarnaast is er een gebrek aan duidelijke carrièremogelijkheden. Zonder een helder pad voor professionele ontwikkeling of vooruitzichten op promotie, voelen veel trainers zich gedesillusioneerd en beperkt in hun groeimogelijkheden.

De uitdagingen van het zelfstandig ondernemerschap spelen ook een rol. Veel fitnessprofessionals beginnen als zelfstandige ondernemer, maar zijn niet voorbereid op de zakelijke aspecten die bij deze onderneming komen kijken. Zaken zoals marketing, klantenwerving en financieel beheer kunnen overweldigend zijn voor iemand wiens passie en expertise liggen bij persoonlijke training en niet bij bedrijfsvoering.

Data kan cruciale inzichten bieden in deze problematiek. Door gegevens te verzamelen over waarom trainers stoppen, wat hun grootste uitdagingen zijn en waar hun behoeften liggen, kunnen we beginnen met het aanpakken van deze kwesties op een gefundeerde manier.

Data kunnen helpen om patronen te identificeren in de carrièrepaden van trainers, de effectiviteit van ondersteuningsprogramma’s te evalueren en om te zien welke middelen het meest effectief zijn in het ondersteunen van trainers bij hun professionele ontwikkeling.

Deze informatie is van onschatbare waarde, omdat het ons in staat stelt om gerichte ondersteuning te bieden, niet alleen op individueel niveau, maar ook op het niveau van de hele sector.

Door deze problemen aan te pakken met behulp van betrouwbare data, kunnen we strategieën ontwikkelen die niet alleen het verloop verminderen, maar ook de algehele kracht en veerkracht van de fitnessbranche versterken. Hierdoor kunnen we een meer ondersteunende en duurzame omgeving creëren waarin trainers niet alleen overleven, maar bloeien.

big data, machine learning en ai fitness

Het versterken van onze maatschappelijke rol

In de voortdurende dialoog met overheden over de plaats en prioriteit van fitness binnen het publieke beleid, staat de fitnessbranche voor een significante uitdaging.

Met de recente dreiging van een verhoging van de btw-tarieven op sport van 9 naar 21 procent, wordt het nog crucialer om de essentiële rol van sport en lichamelijke activiteit voor de volksgezondheid krachtig te onderstrepen.

Het gaat hier niet alleen om het beschermen van onze bedrijven, maar om het verdedigen van de gezondheid van onze samenleving.

Data spelen hierin een sleutelrol. Het biedt ons de onderbouwing die nodig is om beleidsmakers ervan te overtuigen dat investeringen in sport en beweging niet alleen gunstig zijn voor individuele gezondheid, maar ook economische voordelen bieden.

Door middel van concrete data en economische analyses kunnen we een sterker argument vormen voor het behouden of zelfs verlagen van de btw-tarieven op fitness.

Onderzoek naar sport en bewegen is van belang om de positieve opbrengsten van sport voor de maatschappij te vergroten, niet alleen voor topsport, maar juist ook voor de breedtesport.

Ontdek de toekomst van fitness op het NL Actief symposium

NL Actief symposium over data analyse

Na een jaar van samenwerking en diepgaand onderzoek is het bijna tijd voor het NL Actief symposium.

De afgelopen jaren is door verschillende partners, waaronder Technogym, LifeFitness en Matrix, geïnvesteerd in gezamenlijk onderzoek.

Hier bundelen NL Actief en haar partners hun krachten om jou als fitnessondernemer of -professional te voorzien van de nieuwste inzichten en cijfers uit onze branche.

Wat kun je verwachten?

Dit symposium richt zich op het bieden van een duidelijk beeld van zowel de vraag- als de aanbodzijde van de markt.

Het onderzoek van NL Actief en haar partners heeft specifiek gekeken naar de wensen van consumenten en hoe wij als fitnessprofessionals ons aanbod daarop kunnen afstemmen. En daarnaast is er gekeken naar de aanbodzijde. Dit onderzoek is uitgevoerd door het Mulier Instituut, Peter Wolfhagen en in samenwerking met ClubPlanner.

Op het symposium zullen de onderzoekers de nieuwste cijfers onthullen.

Deze data zijn niet alleen cijfers; het zijn de inzichten die jou als ondernemer de mogelijkheid geven om jouw producten, activiteiten en diensten nog beter af te stemmen op de behoeften van je klanten. Na het symposium ontvangt iedereen het nieuwste personal training onderzoek boek.

Neem deel en verrijk je kennis

Als je streeft naar voortdurende groei en je wilt aanpassen aan de dynamische wereld van fitness, mag je dit symposium niet missen.

Het biedt niet alleen toegang tot essentiële onderzoeksgegevens, maar je zult ook praktische inzichten meenemen die direct toepasbaar zijn in je bedrijfsvoering.

Dit is jouw kans om diepgaande kennis op te doen, te netwerken met andere trainers en managers en je te laten inspireren door onze vooraanstaande keynote sprekers: Erik Wegewijs, Richard van Hooijdonk en Bouchra Talidi.

Mis het niet en meld je direct aan!

Aanmelden kan via deze link tot en met 19 juni 2024

Auteur: Melanie Verbueken

Veelgestelde vragen btw-verhoging sportbeoefening

Arnhem, 11 juni 2024

De voorgenomen btw-verhoging op sportbeoefening leidt tot grote zorgen én tot veel vragen. Bekijk hier de veelgestelde vragen en antwoorden rondom de btw-verhoging.

Algemeen

Wat houdt de btw-verhoging op sportbeoefening in?
De huidige coalitiepartijen hebben in het hoofdlijnenakkoord een btw-verhoging van 9 naar 21% opgenomen. Dit houdt in dat voor sporten bij sportondernemers, die nu ook al met 9% btw-belast zijn, voortaan 21% btw betaald moet worden.

Waarom is de btw-verhoging op sportbeoefening een slecht idee?
Door de btw-verhoging is de verwachting dat sport voor minder mensen toegankelijk wordt en het aantal sporters zal afnemen. Dit is zorgelijk voor de volksgezondheid, want sport is belangrijk voor onze vitaliteit en gezondheid.

Wanneer gaat het nieuwe btw-tarief in?
Als de voorgenomen maatregel niet van tafel gaat, zal dit per 1 januari 2026 worden ingevoerd.

Worden mensen (met een laag inkomen) gecompenseerd?
Daar is op dit moment nog geen duidelijkheid over.

Voor welke sporten gaat het nieuwe btw-tarief gelden?
Voor alle sporten die nu ook al btw-belast zijn. Deze worden door ondernemende sportaanbieders georganiseerd of vinden plaats op een accommodatie met btw, zoals een schaatsbaan of zwembad. Verenigingen zijn uitgesloten van de btw-verhoging, maar leden van bijvoorbeeld een zwemvereniging die in een btw-belast zwembad zwemmen betalen wel btw.

Hoeveel sporters merken het effect van deze maatregel?
Ongeveer 7 miljoen Nederlanders sporten bij een ondernemende sportaanbieder, deze sportbeoefening is nu ook al btw-belast (de huidige 9% btw). Deze sporters zullen de gevolgen van de btw-verhoging merken, bijvoorbeeld aan de prijs van hun kaartje of abonnement.

Voor ondernemers

Welk effect heeft deze voorgenomen btw-verhoging op mijn sportonderneming?
Per 1 januari 2026 wordt de voorgenomen btw-verhoging ingevoerd: vanaf dat moment geldt het btw-tarief van 21% voor jouw onderneming. Je kunt er voor kiezen de verhoging gedeeltelijk of geheel door te belasten aan je sporters.

Hoe blijf ik goed geïnformeerd?
Je kunt je goed laten informeren en op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen via NL Actief. Uiteraard kun je er ook op dit moment nog voor kiezen om je aan te sluiten bij NL Actief, als je nog niet aangesloten bent. NL Actief vertegenwoordigt de ondernemers in de fitnessbranche en komt, ook wat betreft deze maatregel, voor hen op. We informeren onze leden via een structurele nieuwsbrief en zorgen dat onze leden op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Daarnaast ondersteunen we onze leden met relevante informatie en handige communicatie-tools via ons exclusieve ledenportaal https://mijn.nlactief.nl.

Kan ik een eigen initiatief starten?
We merken dat velen van jullie graag hun stem willen laten horen en actie willen ondernemen. Als branchevereniging begrijpen we deze behoefte volledig. Het is echter, juist nu, van cruciaal belang dat we ons verenigen en gezamenlijk een impactvolle boodschap uitsturen. Door samen als collectief op te trekken, kunnen we de gewenste veranderingen realiseren en een krachtig signaal richting besluitvormers afgeven. We roepen daarom op om geen eigen initiatieven op te starten, zoals bijvoorbeeld petities, zodat we onze krachten kunnen bundelen en met één krachtige campagne naar buiten kunnen treden.

Wat doet NL Actief tegen de btw-verhoging?
Het afwenden van bedreigingen behoort tot de kerntaken van NL Actief. De essentie van onze vereniging is, samen doen wat je als ondernemer niet alleen kan. We  vormen slimme coalities, hebben goede contacten bij pers en media en voeren (politieke) lobby. Samen met belanghebbende partijen, zoals MKB en VNO-NCW zet NL Actief zich in om de impact van deze btw-verhoging te beperken en de belangen van onze branche te verdedigen. Daarnaast is NL Actief onderdeel van het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS). Samen met 16 brancheverenigingen, slaan we de handen ineen om het geluid van de ondernemer kenbaar te maken. Aangezien het vooral van belang is om de politiek wakker te schudden én te beïnvloeden, ligt de focus stevig op deze lobby. Daarnaast zijn we bezig met het ontwikkelen van een campagneplan.

Mocht je belangrijke vragen missen in deze lijst, stuur dan een mail naar info@nlactief.nl

Groeien naar 6 miljoen leden: fitness voor iedereen

In een wereld waar gezondheid en welzijn steeds hoger op de agenda staan, is het essentieel dat fitnessfaciliteiten niet alleen uitnodigend zijn, maar ook toegankelijk voor iedereen.

Als brancheorganisatie streven we ernaar om de fitnessdeelname in Nederland te verhogen naar 6 miljoen actieve deelnemers. Op dit moment doen er 4,3 miljoen mensen in Nederland aan fitness.

Dit doel is niet alleen ambitieus, het is cruciaal voor het bevorderen van een gezondere en inclusieve gemeenschap.

De Nederlandse fitnessbranche vertoont gezonde tekenen van groei met meer dan de helft van de bevolking die wekelijks actief is.

Toch zien we dat bepaalde groepen ondervertegenwoordigd blijven in de sportscholen.

Mensen met een beperking, een lager inkomen, of een migratieachtergrond sporten significant minder vaak. Deze discrepantie onderstreept de noodzaak voor ons als branche om meer inclusieve en toegankelijke fitnessoplossingen te bieden.

Inclusiviteit in fitness gaat verder dan fysieke toegankelijkheid; het gaat om het creëren van een omgeving waar iedereen, ongeacht geslacht, leeftijd, sociaaleconomische status, etniciteit, of fysieke conditie, zich welkom en gewaardeerd voelt.

Dit bevordert niet alleen de fysieke gezondheid, maar is ook essentieel voor het mentale welzijn, waardoor iedereen kan genieten van de stressverlichtende en humeur verbeterende voordelen van sport.

Als sector staan we voor de uitdaging om niet alleen onze faciliteiten, maar ook onze cultuur aan te passen.

Discriminatie, uitsluiting en racisme hebben geen plaats in de sport. Iedereen moet met plezier kunnen sporten, iets waar we ons sterk voor maken.

Door te focussen op specialisatie en maatwerk, kunnen we tegemoetkomen aan de unieke behoeften van iedere groep en zodoende onze markt uitbreiden.

Het pad naar 6 miljoen actieve deelnemers betekent niet alleen het verhogen van onze cijfers maar ook het doorbreken van barrières om meer doelgroepen aan te spreken.

NL Actief vindt het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in de fitnessbranche. Met de start van het project ‘Fitness is van iedereen’ wil NL Actief daar samen met haar partners verandering in brengen.

Fitness voor iedereen

Beweegarmoede in Nederland

In Nederland is sport een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl, zowel fysiek als mentaal. Het biedt ook een platform voor sociale cohesie. Echter, niet iedereen kan zich sporten veroorloven, wat leidt tot wat we ‘beweegarmoede’ noemen.

Dit is met name een probleem onder mensen met een smalle beurs, die door financiële beperkingen niet kunnen deelnemen aan georganiseerde sportactiviteiten.

Stichting Platform Ondernemende Sportaanbieders en NL Actief benadrukken hoe deze beweegarmoede bijdraagt aan grotere gezondheidsrisico’s en sociale ongelijkheid.

inclusiviteit fitness

Het belang van ondernemende sportaanbieders

Ondernemende sportaanbieders, zoals sportscholen en fitnessclubs, nemen in Nederland een unieke positie in. Ze fungeren vaak als community centers waar mensen van diverse achtergronden samenkomen om aan hun gezondheid te werken.

Dit type sportaanbod is bijzonder aantrekkelijk voor mensen die zich geen dure lidmaatschappen of clubcontributies kunnen veroorloven.

Het RIVM rapporteert dat een aanzienlijk percentage van mensen met een slechte gezondheid deelneemt aan deze vorm van sport, wat onderstreept hoe cruciaal deze toegankelijke opties zijn voor het verhogen van de algehele volksgezondheid.

Onderzoek van het RIVM in 2022 toont aan dat ondernemende sporten, waaronder fitness, bijzonder aantrekkelijk zijn voor mensen die zich minder gezond voelen en daardoor meer afstand hebben tot reguliere sportbeoefening.

Bijna 65% van de mensen met een slechte tot zeer slechte gezondheidservaring kiest voor ondernemende sportaanbieders.

Dit fenomeen onderstreept de waarde van ondernemende sporten; ze zijn niet alleen toegankelijk, maar spelen ook een cruciale rol in het bereiken van een doelgroep die anders misschien niet zou sporten.

Deze laagdrempelige benadering van sportaanbieders maakt het mogelijk voor iedereen, ongeacht hun gezondheidstoestand, om actief te zijn en aan hun welzijn te werken. Meer hierover kun je lezen in onze input commissiedebat Leefstijlpreventie 16 mei 2024.

veilige cultuur sportscholen

Veilige sportcultuur creëren

In een wereld die steeds meer waarde hecht aan diversiteit en inclusiviteit, heeft de fitnessbranche de verantwoordelijkheid deze kernwaarden te weerspiegelen.

Recent onderzoek wijst uit dat een aanzienlijk deel van de sporters zich niet volledig op hun gemak voelt binnen de muren van een sportschool. 

Dit varieert van gevoelens van beoordeling op basis van fysieke verschijning tot het ervaren van ongewenst gedrag. 

Deze bevindingen benadrukken het belang van het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving in fitnesscentra. Een plek waar elk lid, ongeacht hun startpunt of doelen, zich welkom en gerespecteerd kan voelen, is essentieel voor hun welzijn en succes.

Mensen zijn van nature sociale wezens die het beste gedijen in een omgeving waar ze zich gesteund en begrepen voelen. Het creëren van een dergelijke omgeving begint bij het vaststellen van duidelijke en solide huisregels.

Bovendien meldt het Centrum Veilige Sport dat 90% van het seksueel grensoverschrijdend gedrag ongemeld blijft, vaak vanwege angst, schaamte of een gebrek aan vertrouwen in het systeem.

Het is cruciaal om niet alleen preventieve maatregelen te nemen maar ook om de signalen van grensoverschrijdend gedrag te herkennen en ondersteuning te bieden aan slachtoffers.

Door het bewustzijn te vergroten en samen te werken, kan de fitnessbranche grensoverschrijdend gedrag effectief tegengaan en zorgen voor een omgeving waar iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt.

projecten voor meer inclusiviteit in de fitnessbranche

Projecten voor meer inclusiviteit in de fitnessbranche

De fitnessbranche maakt grote stappen op het gebied van inclusiviteit, met diverse projecten die sport en beweging toegankelijk maken voor iedereen.

Hier zijn enkele inspirerende voorbeelden van recente initiatieven die je kunnen motiveren om je aan te sluiten en bij te dragen aan een meer inclusieve fitnesscultuur:

MIND US
ANP /HOLLANDSE HOOGTE /ROBIN UTRECHT

Mentale gezondheid van jongeren stimuleren

Er komt steeds meer aandacht voor de mentale voordelen van sport en bewegen. Maar de cijfers zijn verontrustend: 1 op de 7 jongeren kampt met depressieve klachten en 1 op de 3 ervaart een significante prestatiedruk.

Bovendien is het stigma rondom mentale gezondheidsproblemen nog steeds groot, wat de toegang tot hulp bemoeilijkt. Cruciaal is dat 75% van de psychische problemen zich ontwikkelt vóór het 25e levensjaar. Daarom is het essentieel om nu in te grijpen.

NL Actief is een trotse partner van De Checkers, een onderdeel van MIND US, die middelen biedt om de mentale gezondheid van jongeren te ondersteunen. Samen streven we naar een mentaal gezonde jeugd, want alleen samen kunnen we echt verschil maken.

Uniek Sporten Thuis van Fonds Gehandicaptensport

Uniek Sporten Thuis app

Fonds Gehandicaptensport heeft een belangrijke stap gezet in het bevorderen van sport en beweging onder mensen met een beperking door vorig jaar de Uniek Sporten Thuis app te lanceren.

Deze innovatieve app is specifiek ontworpen om de 1,7 miljoen mensen met een beperking in Nederland, die vaak inactief blijven vanwege onvoldoende toegang tot sportfaciliteiten, te ondersteunen en te motiveren.

Een sleutelfunctie van de app is de mogelijkheid om thuis te sporten en te bewegen, wat essentieel is voor diegenen die moeilijkheden ondervinden bij het fysiek bereiken van sportlocaties.

Ontdek sportscholen die perfect bij jou passen met ons Erkend Sportaanbod. Door onze handige categorisatie kun je eenvoudig filteren op specifieke doelgroepen of de faciliteiten die jij belangrijk vindt. 

Zo wordt het vinden van een fitnesscentrum dat aansluit bij jouw persoonlijke behoeften en wensen niet alleen makkelijker, maar ook sneller. 

ReumaNederland project

Sportschoolbranche creëert gespecialiseerde centra voor reumapatiënten

NL Actief en ReumaNederland breiden hun netwerk uit voor mensen met een reumatische aandoening. Ruim honderd preventiecentra zijn door dit initiatief opgeleid tot bewegingsdeskundige reuma.

In deze centra kunnen mensen met reuma veilig en plezierig bewegen op een verantwoorde manier. De centra werken samen met de medische sector, zodat sporten en bewegen een structureel onderdeel van de behandeling kunnen vormen. Meer informatie over dit project vind je hier.

Fitness Loont project

Fitness Loont

Het project ‘Fitness Loont’, vorig jaar gelanceerd, is een belangrijk initiatief om de gezondheid en levensstijl van mensen met beperkte financiële middelen te verbeteren.

Onder leiding van NL Actief, de branchevereniging van sport- en beweegbedrijven, en met ondersteuning van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), richt dit landelijke project zich op het toegankelijk maken van fitness voor iedereen, ongeacht hun economische situatie.

#beactiveday 2024

Fitness is van iedereen #BEACTIVEDAY campagne

In de week van 23 tot en met 29 september, organiseert de Nederlandse fitnessbranche (NL Actief) een inspirerende actieweek.

Dit jaar staat de #BEACTIVEDAY in het teken van diversiteit & inclusie en haakt aan op de reeds lopende campagne “Fitness is voor iedereen”. 

#BEACTIVEDAY is een dynamisch Europees initiatief, gesteund door de Europese Commissie en EuropeActive. In Nederland neemt NL Actief de leiding in de uitvoering van dit project.

NL Actief vindt het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in de fitnessbranche. Maar helaas is dat nog niet altijd zo: een deel van de sporters voelt zich niet thuis, of zelfs gediscrimineerd. 

Met de start van het project ‘Fitness is van iedereen’ wil NL Actief samen met haar partners daar verandering in brengen.

Het doel van de campagne is om bewustzijn te vergroten over het thema inclusiviteit en diversiteit, om uiteindelijk een inclusieve en gastvrije omgeving te creëren binnen de fitnessbranche, waar alle sporters zich welkom en thuis voelen, zonder angst voor discriminatie of uitsluiting.

We dragen de campagne uit samen met partners in de fitnessbranche, zoals ketens, kennispartners en gezondheidsorganisaties, om de boodschap “Fitness is van iedereen” te versterken en middelen te bundelen.

De kick-off van deze campagne is de inspiratiesessie van Bouchra op het NL Actief symposium op 28 juni 2024.

NOC*NSF Onze club is van iedereen

Onze club is van iedereen van NOC*NSF

‘Onze club is van iedereen’ is een initiatief van NOC*NSF, ontworpen om discriminatie tegen te gaan en inclusiviteit in sportclubs te bevorderen.

In samenwerking met sportbonden en ondersteund door het ministerie van VWS, biedt het project aan 1500 clubs een gratis trainingsprogramma aan. 

Dit programma omvat onder andere een theatershow en workshops, die clubs helpen om een veilige en gastvrije omgeving te creëren waar iedereen zich gerespecteerd en thuis voelt.

diversiteit bevorderen in fitness

Hoe diversiteit en inclusie in de fitnessbranche bevorderen?

Bevordering van diversiteit en inclusie in sportscholen en binnen de fitnessbranche is een cruciale stap voor fitnessondernemers die een breder en meer betrokken klantenbestand willen bereiken. 

Hier zijn enkele strategische benaderingen die fitnessondernemers kunnen implementeren om diversiteit en inclusie effectief te bevorderen:

1. Veilige sportcultuur creëren

Het fundament van inclusie ligt in de cultuur van de sportschool. 

  • Trainingen voor personeel: organiseer trainingen die bewustzijn en vaardigheden rond diversiteit en inclusie bevorderen. Zorg ervoor dat het personeel weet hoe ze een inclusieve en ondersteunende omgeving kunnen creëren en geef zelf het goede voorbeeld.
  • Gedragscode: implementeer een duidelijke gedragscode die discriminatie op basis van geslacht, leeftijd, etniciteit, seksuele geaardheid, en handicap niet tolereert.
  • Feedback verzamelen: stel mechanismen in waar klanten hun ervaringen en suggesties kunnen delen, zodat er continu aan verbeteringen kan worden gewerkt.

2. Faciliteiten en toegankelijkheid verbeteren

De fysieke omgeving speelt een grote rol in hoe welkom mensen zich voelen.

  • Toegankelijkheid: zorg ervoor dat de sportschool toegankelijk is voor mensen met een lichamelijke beperking, inclusief aangepaste apparatuur en toegankelijke kleedruimtes.
  • Diverse aanbod: bied een divers programma aan dat aantrekkelijk is voor verschillende leeftijdsgroepen, vaardigheidsniveaus en culturele achtergronden.

3. Gerichte marketing en community outreach

  • Inclusieve marketing: gebruik marketingmaterialen die diversiteit in lichaamstypen, culturen, en leeftijden laten zien. Zorg ervoor dat je marketing de realiteit van je gemeenschap weerspiegelt.
  • Samenwerkingen: werk samen met lokale gemeenschappen, non-profitorganisaties en sociale groepen om specifieke programma’s te ontwikkelen.
  • Evenementen en workshops: organiseer evenementen en workshops die gericht zijn op het bevorderen van diversiteit en inclusie binnen de gemeenschap.

4. Speciale programma’s en promoties

  • Inclusieve evenementen: host speciale dagen of evenementen gericht op specifieke groepen, zoals Women’s Fitness Day, fitnesslessen voor 65+’ers of LGBTQ+ friendly workouts.
  • Economische toegankelijkheid: overweeg lidmaatschapskortingen of -subsidies voor mensen met een lager inkomen om de financiële drempels te verlagen.

5. Training en ontwikkeling van personeel

  • Specialisatie van trainers: investeer in de opleiding van je trainers, zodat zij gespecialiseerd zijn in het werken met diverse groepen, zoals ouderen, pre- en postnatale vrouwen, en mensen met chronische gezondheidsproblemen of fysieke beperkingen. Maak van je fitnessclub een preventiecentrum.
  • Culturele competentie: trainers moeten niet alleen fysiek maar ook cultureel competent zijn, begrip hebben van verschillende culturele achtergronden en hoe deze de fitnesservaring kunnen beïnvloeden.
Specialisme in de fitnessbranche

Specialisme is nodig om als branche te blijven groeien

In de gezondheidszorg verbetert het ziekenhuismodel, met gespecialiseerde afdelingen, de kwaliteit van zorg. Dit model is ook effectief in de fitnessbranche, waar specialisatie zorgt voor gepersonaliseerde fitnessoplossingen die de dienstverlening verbeteren.

Door te focussen op specifieke fitnessdisciplines, kunnen trainers diepgaande kennis en vaardigheden ontwikkelen, wat resulteert in effectievere trainingsprogramma’s en betere gezondheidsuitkomsten voor leden.

Dit leidt tot hogere klanttevredenheid en retentie, doordat leden ervaren dat hun unieke behoeften en doelen serieus worden genomen en effectief worden aangepakt.

Bovendien maakt deze specialisatie de sportschool aantrekkelijker voor een breder publiek door een scala aan gespecialiseerde diensten te bieden die aan diverse fysieke behoeften voldoen.

Bouchra Talidi workshop inclusiviteit fitness

Workshop diversiteit en inclusiviteit in de fitnessbranche

Ben je nieuwsgierig naar wie je mogelijk onbewust uitsluit of juist insluit binnen je organisatie? Wil je leren hoe je rechtvaardigheid kunt bevorderen binnen je team en voor je klanten? 

Het belang van diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid neemt toe, vooral nu onze samenleving snel verandert. Deze workshop is essentieel voor iedereen in de fitnessbranche die klaar wil zijn voor de toekomst.

Op 28 juni tijdens het NL Actief symposium neemt Bouchra Talidi, directeur van Inclusioncy en ervaren leiderschapscoach, ons mee in dit thema. 

Met meer dan twintig jaar ervaring op zak, zal Bouchra haar persoonlijke verhalen delen en ons uitdagen om interactief deel te nemen aan deze leerzame dag.

Meld je aan voor het NL Actief symposium en leer meer over inclusiviteit en diversiteit in de fitnessbranche.

op naar 6 miljoen fitnessleden in Nederland

Op naar 6 miljoen fitnessleden in Nederland

Terwijl we ons richten op het ambitieuze doel van 6 miljoen actieve fitnessdeelnemers, moeten we ons realiseren dat diversiteit en inclusiviteit de echte sleutels tot succes zijn. Elk lid van onze gemeenschap verdient een plek waar ze zich thuis voelen.

Door barrières te slechten en elke hoek van onze sportscholen open en toegankelijk te maken, bouwen we niet alleen aan fittere lichamen. We bouwen aan een gezondere, hechtere samenleving.

Elke stap naar inclusiviteit is een stap naar een betere toekomst voor ons allemaal. Laten we de kracht van diversiteit omarmen.

Samen zetten we koers naar een fitter, gelukkiger Nederland. Want samen, dat is hoe we echt groeien.

Stop beweegarmoede en kansongelijkheid

Arnhem, 15 mei 2024

Op 16 mei zal de Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) van de Tweede Kamer der Staten-Generaal in debat gaan met staatssecretaris Van Ooijen over leefstijlpreventie. Het Platform Ondernemende Sport (POS) en NL Actief zullen deelnemen aan dit belangrijke debat.

In aanloop naar dit debat roepen het Platform Ondernemende Sport (POS) en NL Actief, de politiek op om beweegarmoede en kansenongelijkheid aan te pakken door sport en bewegen financieel toegankelijk te maken voor mensen met een smalle beurs.

Nederland wordt geconfronteerd met een groeiend probleem van beweegarmoede, vooral onder mensen met een beperkt inkomen. Het gebrek aan toegang tot sport en beweging vergroot de kansenongelijkheid en resulteert in een ongezondere levensstijl. Het negeren van deze kwestie zal niet alleen de ongelijkheid vergroten, maar ook een aanzienlijke druk leggen op de kosten van de volksgezondheid, die onbetaalbaar dreigen te worden.

Sport en beweging zijn niet alleen essentieel voor de individuele gezondheid, maar ook voor de sociale cohesie in de samenleving. Het is echter niet voor iedereen financieel haalbaar om deel te nemen aan sportactiviteiten. Dit leidt tot een vicieuze cirkel van beweegarmoede en ongezonde leefstijl.

POS en NL Actief maken zich steeds meer zorgen over de ongelijke toegankelijkheid tot sport en beweging. Verschillende rapporten benadrukken de urgentie van dit probleem en roepen op tot actie. Het is tijd voor beleidsmaatregelen die de financiële drempel voor sport en bewegen verlagen en kansenongelijkheid aanpakken.

POS en NL Actief zullen actief deelnemen aan dit belangrijke debat en de belangen van onze achterban behartigen. Wij roepen de politiek op om onze voorstellen serieus te nemen en met urgentie uit te voeren, aangezien de gezondheid van onze samenleving op het spel staat.

Onze gezamenlijke position paper is te downloaden via deze link >>

Voor meer informatie:
Lodewijk Klootwijk, directeur-bestuurder POS: 0619616624, lodewijk@pos.nl
Ronald Wouters, directeur-bestuurder NL Actief: 0639325411, r.wouters@nlactief.nl

De highlights van het European Health and Fitness Forum 2024

Op 10 april waren wij aanwezig op de 11e editie van het European Health and Fitness Forum (EHFF) in Keulen. Georganiseerd door EuropeActive, markeert dit prestigieuze evenement de kick-off van de FIBO, ‘s werelds grootste expo voor fitnessfanaten en professionals.

Meer dan 600 toonaangevende stakeholders uit alle hoeken van de wereld kwamen samen onder het veelbelovende thema: ‘Future-Proofing Your Business through Strategic Management’.

EHFF vormt het epicentrum waar visionairs en game-changers samenkomen om de toekomst van fitness te vormgeven.

Van revolutionaire managementstrategieën tot de nieuwste trends en innovaties in de branche – het forum biedt een schat aan kennis, rechtstreeks van de voorhoede van de fitnessindustrie.

In dit blogartikel duiken we diep in de meest opvallende inzichten en ontwikkelingen die tijdens dit inspirerende event zijn gedeeld. Bereid je voor om geïnspireerd te raken!

Kleine branche met de grootste impact

Tijdens de openingsceremonie van het European Health & Fitness Forum sloeg David Stalker, voormalig president van EuropeActive, meteen een krachtige toon aan.

“Hoewel we misschien een van de kleinste sectoren zijn, bezitten we het potentieel om de grootste impact op de mensheid te hebben,” verklaarde hij.

Met die woorden lanceerde hij de ambitieuze doelstelling van EuropeActive: “More people, more active, more often.”

Het plan is om tegen 2030 maar liefst 100 miljoen Europeanen actiever en vaker te laten bewegen. Ondanks de schijnbare uitdaging van deze doelstelling, is dit verrassend haalbaar.

Met een noodzakelijke groei van slechts 5,8% over de komende 5,5 jaar – en met nu al 67 miljoen fitnessleden in Europa – zijn we al op een veelbelovend pad.

Met deze inspirerende woorden opende David Stalker niet alleen het forum, maar ook een nieuw hoofdstuk voor onze sector, vol hoop en vastberadenheid om werkelijk een verschil te maken.

NL Actief bezoekt European Health & Fitness Forum 2024

Inzicht in de fitnessmarkt: het European Health & Fitness Market Report 2024

Een gedetailleerde presentatie van het European Health & Fitness Market Report 2024 (EHFMR) door EuropeActive en Deloitte opende het 11e EHFF 2024.

EuropeActive ambassadeur Herman Rutgers en Karsten Hollasch van Deloitte presenteerden de nieuwste cijfers van de fitnessbranche, belangrijkste bevindingen, huidige markttrends en inzichten in consumentengedrag.

Deze jaarlijkse traditie biedt een diepgaand inzicht in de actuele trends en ontwikkelingen binnen onze sector.

Belangrijkste inzichten en cijfers:

  • Een omzetgroei van 14% van 2022 naar 2023, met een totaal van €31,8 miljard in de Europese fitnessbranche. Deze groei is te danken aan een toename van het aantal leden en prijsstijgingen.
  • Een stijging van 7,5% in het aantal fitnessleden in Europa van het jaar 2022 naar 2023.
  • Een toename van 1,4% in het aantal clubs; in 2023 waren er 65.000 fitnessclubs in Europa.

Deze cijfers laten zien dat we niet alleen zijn hersteld van de pre-covid niveaus, maar deze zelfs hebben overstegen.

De sector blijft groeien en bloeien, wat bewijst hoe veerkrachtig en dynamisch de fitnessbranche werkelijk is.

Btw-tarieven op fitness in Europa: politieke en economische uitdaging

Een opvallend punt dat naar voren kwam tijdens het EHFF was de uiteenlopende btw-tarieven op fitnessdiensten in verschillende Europese landen.

In Nederland genieten we momenteel van een relatief laag btw-tarief van 9% voor fitnessdiensten.

Echter, de overweging om dit tarief te verhogen staat in schril contrast met de situatie in andere landen. Zo profiteert België van een nog lager tarief van 6%, terwijl onze buren in Duitsland en Frankrijk respectievelijk 19% en 20% btw heffen.

Spanje en Hongarije hanteren zelfs tarieven van 21% en 27%, terwijl in Noorwegen fitnessdiensten volledig vrijgesteld zijn van btw.

Deze variatie in tarieven vormt niet alleen een financiële uitdaging, maar is ook politiek geladen. Het roept vragen op over de keuzes in fiscaal beleid en de prioritering van volksgezondheid.

Als sector is het cruciaal dat wij overtuigend bewijs leveren aan de overheden om de essentiële rol van sport en lichamelijke activiteit voor de volksgezondheid te benadrukken.

Door gebruik te maken van concrete data en economische analyses kunnen we een sterker argument vormen voor het behouden of zelfs verlagen van de btw-tarieven op fitness.

Verschuiving naar Fitnessclubs en hybride modellen

Recent onderzoek, gepresenteerd tijdens het European Health & Fitness Forum, werpt licht op hoe onze sportgewoonten transformeren.

Met gegevens verzameld van 10.840 respondenten uit 19 landen, is een duidelijke trend waarneembaar: een verschuiving van thuis sporten naar een toename in het bezoek aan fitnessclubs.

Belangrijke verschuivingen in sportgedrag:

  • Fitnessclubs: een significante stijging in het aantal mensen dat sport bij fitnessclubs, van 33% in 2022 naar 40% in 2023, en door naar 46% in 2024.
  • Thuisgebruikers: een afname bij de thuis sporters, van 66% in 2022 naar 60% in 2023, en verder naar 53% in 2024.
  • Buitensporters: de populariteit van buitensport blijft relatief stabiel met een lichte daling, van 51% in 2022 naar 52% in 2023 en vervolgens naar 49% in 2024.

Deze data laten ook zien dat er een groeiende voorkeur is voor hybride fitnessoplossingen, waarbij klanten verschillende soorten activiteiten combineren:

  • Exclusief op fysieke locatie: gestegen van 19% naar 25%.
  • Exclusief thuis: een lichte daling van 16% naar 15%.
  • Exclusief buitensport: stabiel gebleven op 12%.
  • Combinatie van buitensport en thuis: gedaald van 23% naar 20%.
  • Combinatie van buitensport en fitnessclub: gestegen van 5% naar 7%.
  • Combinatie van fitnessclub en thuis: gedaald van 9% naar 8%.
  • Combinatie van alle drie: gedaald van 12% naar 10%.

Deze verschuivingen suggereren dat, hoewel de voorkeur voor exclusief sporten op locatie toeneemt, er een blijvende waardering is voor de flexibiliteit van hybride fitnessmodellen.

Prijs blijft doorslaggevend bij de keuze voor fitnessclubs

Hoewel de fitnessbranche een breed scala aan trends en veranderingen ondergaat, blijft één factor dominant in het beslissingsproces van de consument: de prijs.

Wanneer mensen een keuze maken voor een fitnessclub, staat de kostenpost nog steeds bovenaan de lijst van overwegingen. Prijs wordt op de voet gevolgd door andere belangrijke aspecten zoals de locatie, de kwaliteit van de diensten, de beschikbare faciliteiten en de openingstijden van de club.

Opvallend is dat, ondanks een groeiende maatschappelijke focus op duurzaamheid, dit aspect nog geen significant onderdeel vormt van de keuzecriteria voor de meeste fitnessenthousiasten.

Onbenutte kansen in digitale oplossingen voor fitnessondernemers

De fitnessindustrie staat op een digitaal keerpunt. Hoewel de vraag naar technologische innovaties sterk toeneemt, blijft het aanbod ver achter bij de behoeften van de klant. Dit creëert aanzienlijke kansen voor fitnessondernemers die bereid zijn te investeren in digitale tools.

Klanten verlangen steeds vaker naar geavanceerde technologische oplossingen. Denk aan activity trackers, digitale klantendossiers, soepele digitale opzegopties, online klantenservice, en tools voor het bijhouden van lichaamssamenstelling. Deze voorkeuren onderstrepen de verschuiving naar een meer geïntegreerde en technologisch ondersteunde fitnesservaring.

Echter, een gapend gat tussen vraag en aanbod wordt duidelijk zichtbaar door de volgende cijfers:

  • Activiteitengeschiedenis: hoewel 68% van de klanten graag hun activiteitengeschiedenis wil kunnen inzien, beschikt slechts 38% over deze mogelijkheid bij hun huidige club.
  • Digitaal lidmaatschap: 71% van de klanten geeft de voorkeur aan een digitaal lidmaatschap, maar slechts 40% meldt dat hun fitnessclub deze optie biedt.
  • Lichaamssamenstelling: 66% van de klanten is geïnteresseerd in het monitoren van hun lichaamssamenstelling, terwijl maar 31% van de clubs deze dienst aanbiedt.

Verzadiging of verschuiving? Afname in het gebruik van wearables

In 2024 is het gebruik van wearables in de fitnessbranche gedaald naar 38%, tegenover 40% in 2022. Deze afname suggereert een mogelijke marktverzadiging of een verschuiving in de voorkeuren van consumenten.

Voor fitnessondernemers en technologieontwikkelaars is dit een teken dat aanpassing en innovatie nodig zijn om aan te sluiten bij de evoluerende behoeften van hun klanten.

Opkomst van volledig geautomatiseerde clubs

Een interessante ontwikkeling in de fitnessbranche is de opkomst van volledig geautomatiseerde sportscholen zonder personeel.

Uit recente gegevens blijkt dat 57% van de sporters de voorkeur geeft aan clubs met personeel, maar een aanzienlijk deel, 43%, geeft aan geen behoefte te hebben aan persoonlijke assistentie tijdens hun trainingen.

Deze cijfers illustreren een duidelijke splitsing in consumentenvoorkeuren en wijzen op een groeiende niche voor volledig geautomatiseerde gyms.

fitnessintermediairs cijfers

Groeiende invloed van fitnessintermediairs

De invloed van fitnessintermediairs op de markt neemt toe, een trend die zichtbaar is in de gestage groei van het aantal gebruikers van deze platforms.

In Duitsland, bijvoorbeeld, is het aantal mensen dat via intermediaire platforms sport, gegroeid naar 730.000.

Deze platforms laten een opmerkelijke groei zien:

  • Van 98.000 in 2021 naar 104.000 in 2022, een groei van 6%.
  • Van 104.000 naar 115.000 van 2022 naar 2023, een toename van 11%.

Deze cijfers suggereren dat hoewel onafhankelijke sportscholen, of single operators, naar verwachting niet zullen verdwijnen, ze wel hun strategieën moeten herzien om te kunnen concurreren.

Dit kan inhouden dat ze hun aanbod moeten diversifiëren, meer waarde moeten creëren, of unieke diensten moeten introduceren om aantrekkelijk te blijven voor de moderne fitnessconsument.

kunstmatige intelligentie in de fitnessbranche AI

AI: vriend of vijand?

Tijdens zijn recente presentatie onderzocht Ian Mullane de impact van AI-technologieën zoals machine learning en deep learning op de fitnesssector.

Mullane benadrukte de revolutionaire mogelijkheden van AI voor klantbehoud. Door het gebruik van voorspellende analyses kunnen klanten ‘at risk’ vroegtijdig worden geïdentificeerd. Dit vormt een aanzienlijke verbetering ten opzichte van traditionele methoden.

Een sprekend voorbeeld van de effectiviteit van AI is de AI-bot ‘Jenny’. Als salesassistent overtrof Jenny menselijke collega’s door nauwkeurig in te spelen op klantintenties, wat resulteerde in hogere conversiepercentages.

Verder lichtte Mullane toe dat, hoewel de fitnessbranche achterloopt op andere sectoren wat betreft de implementatie van AI, het potentieel voor ingrijpende veranderingen enorm is.

Hij introduceerde de ‘large action models’, geavanceerde systemen die niet alleen informatie verwerken maar ook zelfstandig acties kunnen uitvoeren, zoals het maken van reserveringen.

AI robot Jenny

De menselijke impact van AI

Verre van banen over te nemen, stelt AI medewerkers in de fitnesssector in staat zich te richten op het creëren van waardevollere ervaringen voor klanten.

Door routinematige taken over te nemen, vermindert AI het risico op fouten en verhoogt het de efficiëntie.

Perspectieven op AI

Mullane sloot af met een reflectie op de echte waarde van technologie in de fitnessbranche. Hij stelde voor dat de focus niet zou moeten liggen op financiële incentives, maar op hoe technologie kan bijdragen aan het motiveren en betrekken van klanten.

Dit onderstreept de potentieel positieve rol van AI in het verrijken van de klantbeleving en het stimuleren van een actievere levensstijl.

Conclusie: kleine branche met grote ambities

Het European Health & Fitness Forum 2024 heeft ons nogmaals herinnerd aan de kracht en potentieel van onze ‘kleine’ fitnessbranche.

Met de ambitieuze doelstelling van EuropeActive om tegen 2030 100 miljoen mensen actiever te maken, staan we aan de vooravond van een revolutionaire verandering.

Hoewel we misschien een relatief kleine speler zijn vergeleken met andere sectoren, is onze impact op de volksgezondheid en maatschappij enorm. Dit is iets waar we als branche trots op mogen zijn.

De slogan ‘More people, more active, more often’ is niet alleen een doel maar ook een oproep tot actie voor ons allen.

Het benadrukt de noodzaak voor innovatie, toegankelijkheid en duurzaamheid in onze diensten en faciliteiten.

Als we samenwerken en onze krachten bundelen, kunnen we deze ambitieuze doelstellingen bereiken en een gezondere, actievere samenleving creëren.

Dit forum heeft bewezen dat, met de juiste tools en een verenigde visie, zelfs de kleinste branche een grootse impact kan hebben.

Wil je meer lezen over de hoogtepunten van FIBO 2024? Lees dan hier verder.

-Auteur: Melanie Verbueken

Dit waren de hoogtepunten van FIBO 2024

Van 11 tot en met 14 april was het weer zover: FIBO 2024 vond plaats in Keulen. Dit jaarlijkse evenement bewees opnieuw dat de fitnessbranche een cruciale rol speelt in het bevorderen van een gezonde samenleving.

Met meer dan 1.000 exposanten en partners en een opkomst van 129.668 bezoekers uit 114 landen, was het enthousiasme overduidelijk.

Als team van NL Actief waren wij aanwezig om de laatste trends, nieuwste technologieën en innovatieve oplossingen binnen de fitnesswereld te spotten. We hebben uitgebreid genetwerkt en veel inspiratie opgedaan.

In dit blog geven we een overzicht van de meest opvallende ontwikkelingen die we tijdens FIBO 2024 hebben waargenomen. Blijf lezen om de highlights en onze exclusieve inzichten te ontdekken!

Wat is de FIBO?

FIBO is de grootste internationale beurs voor fitness, wellness en gezondheid ter wereld. Elk jaar wordt het evenement gehouden in Keulen, Duitsland, en trekt het tienduizenden bezoekers uit meer dan honderd landen.

Van fitnessfanaten en personal trainers tot gezondheidsexperts en zakelijke professionals, iedereen komt samen om de nieuwste trends en innovaties in de industrie te ontdekken.

Wat maakt FIBO zo speciaal? Stel je voor dat je door enorme beurshallen loopt gevuld met de nieuwste fitnessapparatuur, voedingssupplementen, gezonde voedingsproducten en technologische innovaties.

Je kunt live demonstraties bijwonen, workshops volgen en lezingen van toonaangevende experts in de branche horen. FIBO is niet alleen een plek om nieuwe producten te zien, maar ook om te leren, te netwerken en zaken te doen.

FIBO 2024 is een toonaangevende vakbeurs

De fitnessbranche blijft groeien

De fitness- en gezondheidssector bloeit als nooit tevoren. Uit recent onderzoek van de Duitse Fitnessindustrie DSSV in samenwerking met Deloitte en DHfPG blijkt dat het aantal leden in Europa is gestegen tot 67,7 miljoen, met een totale omzet die de €31,85 miljard overschrijdt.

De verwachting is dat dit aantal tegen 2030 zal groeien naar 100 miljoen leden, volgens Herman Rutgers, een vooraanstaande industrie-expert.

Op FIBO 2024 was de focus duidelijk zichtbaar: gezondheid en fitness zijn niet alleen meer een persoonlijke keuze, maar een essentiële markt met oneindig potentieel.

FIBO 2024 toont een sterke fitnessindustrie

Opvallendste innovaties en ontwikkelingen

Hieronder vind je de meest opvallende ontwikkelingen en trends die we zijn tegengekomen op de FIBO 2024:

Holistische gezondheid in de spotlight op FIBO

Dit jaar was FIBO veel meer dan een etalage van fitnessapparatuur; het was een omvangrijke viering van alles wat met integrale gezondheid te maken heeft.

Een volledige hal was gewijd aan lifestyle, variërend van lichaamsverzorgingsproducten tot trendy sneakers, make-up, en ontspannende wellness- en spa-ervaringen. Deze diversiteit onderstreept hoezeer de branche de nadruk legt op volledig welzijn.

Opvallend was de hoeveelheid herstelinnovaties. Van high-tech hersteltools en ijsbaden tot rustgevende spa-technologieën en massages, het was duidelijk dat herstel tegenwoordig als een essentieel onderdeel van gezondheid wordt beschouwd.

Deze benadering weerspiegelt de groeiende waardering binnen de fitnessindustrie voor een uitgebalanceerde aanpak van gezondheid en welzijn.

Jens Schramm, CEO van Robosculptor in Duitsland, vat de verschuiving binnen de industrie bondig samen: “Het streven naar een lang en gezond leven staat centraal. Onze klanten willen niet alleen fit zijn; ze willen ook een levensstijl die hun gezondheid op lange termijn ondersteunt met de juiste voeding en herstelstrategieën.”

Deze focus op een uitgebreide gezondheidsbenadering biedt enorme kansen voor fitnessondernemers om hun aanbod te diversifiëren en zich te onderscheiden in een competitieve markt.

Het biedt ook de mogelijkheid om diepgaande relaties met klanten op te bouwen door in te spelen op hun behoefte aan een gezonder, langer en meer vervuld leven.

visie op een gezonde samenleving

AI: de toekomst van fitness

Tijdens het European Health & Fitness Forum en de FIBO-beurs was het duidelijk dat kunstmatige intelligentie (AI) een revolutionaire invloed begint te hebben in de fitnessbranche.

Hoewel er een schat aan data beschikbaar is binnen de sector, staan veel fitnessbedrijven nog aan de vooravond van het implementeren van AI-technologieën.

Op dit moment beperken veel slimme apparaten en fitnesssoftware zich nog tot het aflezen van data, maar de volgende grote stap is het voorspellen op basis van deze gegevens.

Stel je voor dat slimme weegschalen niet alleen je gewicht meten, maar ook je VO2max kunnen bepalen en voorspellen hoe lang je zult leven en hoe je je levensverwachting en -kwaliteit kunt verbeteren. Dit zou onze benadering van gezondheid en fitness radicaal kunnen transformeren.

AI gaat zorgen voor een significante verandering in de fitness- en gezondheidsindustrieën. Veel bedrijven zijn pioniers in het integreren van AI in hun trainingsapparatuur en beoordelingstools.

Deze innovaties maken gepersonaliseerde trainingsplannen, slimme apparaten en nauwkeurig afgestemde voedingsadviezen mogelijk, wat fitness toegankelijker maakt voor een breder publiek, ver buiten de grenzen van competitieve sport.

gamification stand fibo

Fitnessondernemers omarmen technologie en innovaties

Op FIBO werd het duidelijk dat fitnessondernemers nu meer dan ooit openstaan voor technologische innovaties.

Standhouders vertelden ons hoe geavanceerde concepten zoals interactieve trainingsplatforms en digitale fitnessprogramma’s inmiddels breed worden geaccepteerd en gewaardeerd in de sector.

De noodzaak van deze innovaties hoeft niet langer uitgelegd te worden, wat een significante verschuiving markeert in de houding van de industrie.

Interessant is dat de fysiotherapiebranche een nog grotere sprong maakt richting digitalisering. Fysiotherapeuten lijken nog enthousiaster over het adopteren van nieuwe technologieën dan de reguliere fitnessbranche.

Dit komt deels door de nauwe samenwerking en goede communicatie binnen hun gemeenschap, waardoor ze sneller nieuwe technologieën kunnen implementeren en hun diensten kunnen innoveren. Fitnessbedrijven herkennen hierin een enorme groeikans.

Beste fitness stand van over de hele wereld

Nieuwe dimensies in training: reactievermogen en coördinatie

Op de laatste beurs was er opvallend veel aandacht voor het trainen van reactievermogen en coördinatie. Verschillende bedrijven, waaronder onze nieuwe kennispartner SensoPro, presenteerden innovatieve oplossingen die verder gaan dan traditionele oefeningen zoals squats of bench presses.

Hun boodschap is duidelijk: in het dagelijks leven heb je meer aan vaardigheden die je daadwerkelijk kunt gebruiken.

Zo waren er gewichten gevuld met water die nooit helemaal in evenwicht zijn, wat het gevoel simuleert van het dragen van ongelijk verdeelde boodschappentassen.

Een beweeglijke loopband werd geïntroduceerd om de balans te trainen, vergelijkbaar met situaties waarin je onverwachte bewegingen moet maken.

Daarnaast was er een focus op het verminderen van blessuregevoeligheid door het versterken van onze capaciteit om realistische, alledaagse situaties aan te kunnen.

Innovatieve methoden om gezondheid te meten, zoals gamification, werden ook getoond. Deze technieken maken het mogelijk om via spelvormen aspecten als flexibiliteit, kracht, snelheid en coördinatie te evalueren.

Het uiteindelijke doel van deze ontwikkelingen is om ons allen in staat te stellen een hogere levenskwaliteit te bereiken en gezonder ouder te worden. Trainingen die zich richten op disbalans en discomfort bieden een realistischer en direct toepasbaar voordeel in ons dagelijks leven.

situatie afgestemd op de werkelijkheid creëren

Toenemende populariteit van gamification en competitie-elementen

Op FIBO was een duidelijke trend niet te missen: de stands die zich richten op interactieve fitnessoplossingen trokken enorme aandacht. Aanvankelijk waren deze innovaties vooral gericht op ouderen en mensen die de traditionele manieren van sporten minder aantrekkelijk vinden.

Echter, een opmerkelijke transformatie is gaande. Deze technologieën evolueren nu snel naar tools die een bredere doelgroep aanspreken door elementen van gamification en competitie toe te voegen.

Deze aanpak helpt gebruikers om doelgericht en efficiënt te trainen zonder het gevoel te hebben verdwaald te zijn in een zee van mogelijkheden die een traditionele sportschool kan bieden.

Het systeem geleidt de gebruiker feilloos door de oefeningen heen, gesteund door data die elke beweging valideren en corrigeren waar nodig. Dit maakt het bijna onmogelijk om een oefening verkeerd uit te voeren.

Dit soort concepten slagen erin om fitness toegankelijk te maken voor iedereen. Ze transformeren de sportschoolervaring van een potentieel intimiderende omgeving naar een uitnodigende en interactieve ervaring.

Dit draagt niet alleen bij aan een hogere tevredenheid onder bestaande leden, maar maakt het ook aantrekkelijker voor nieuwe gebruikers die op zoek zijn naar een leuke en efficiënte manier om aan hun gezondheid te werken.

visie fitnessbranche fitnessbeurs 2024

Uitdagingen en innovatieve oplossingen voor personeelstekorten in de fitnessbranche

Personeelstekort is een steeds terugkerend thema binnen de fitnessbranche niet alleen in Nederland maar ook internationaal. Tijdens gesprekken met diverse Duitse fitnessondernemers bleek dat ook zij kampen met een groot tekort aan gekwalificeerd personeel.

In Nederland is het eveneens een uitdaging om goed personeel te vinden en te behouden, wat grote invloed heeft op de kwaliteit van de dienstverlening en de bedrijfsvoering.

Innovatieve technologische oplossingen bieden echter een nieuwe uitweg. Deze technologie maakt het mogelijk voor leden om meer zelfstandig te trainen, wat de druk op het personeel kan verlichten.

Met technologie kunnen leden zelfstandig hun trainingen uitvoeren, terwijl de geïntegreerde software en data-analyse de trainers in staat stellen om op afstand de voortgang te monitoren.

Dit soort digitalisering brengt nog een ander significant voordeel met zich mee: het verbetert de interactie tussen personeel en leden.

Trainers zijn niet langer alleen gesprekspartners over alledaagse zaken zoals het weekend, maar kunnen diepgaande gesprekken voeren over de progressie en gezondheidsdoelen van de leden.

Dit alles wordt ondersteund door concrete data van de apparatuur, waardoor een trainer precies kan zien wat de voortgang van een lid is. Deze aanpak zorgt ervoor dat leden zich echt gezien en gewaardeerd voelen, wat hen aanmoedigt om langer lid te blijven.

Door de combinatie van zelfstandigheid in training en persoonlijke aandacht via digitale tools, kunnen fitnesscentra de uitdagingen van personeelstekorten effectief tegemoet treden en zelfs ombuigen tot kansen voor een verbeterde klantbeleving en bedrijfsgroei.

personeelstekorten fitnessbranche

Van weegschaal naar gezondheidsmanagement

De tijd dat een standaard weegschaal voldoende was, ligt achter ons. Dit werd ons duidelijk tijdens gesprekken met diverse fabrikanten en distributeurs van slimme weegschalen en geavanceerde meetsystemen.

De hedendaagse consument verlangt toenemende personalisatie en wil actief en preventief bijdragen aan zijn eigen gezondheid.

Bedrijven zoals Seca en InBody spelen in op deze behoefte door niet alleen het gewicht, maar de gehele gezondheid van een individu in kaart te brengen. Het idee is dat het meten van je complete gezondheidsprofiel de nieuwe standaard wordt voordat je aan een fitness- of gezondheidsregime begint.

Dit gaat verder dan een product; het is een service die het mogelijk maakt om zeer gerichte adviezen te geven. Deze aanpak sluit ook aan bij de uitdagingen van personeelstekorten in de fitnessbranche.

Waarom zou een trainer tijd moeten besteden aan het uitvogelen van potentiële gezondheidsproblemen als er technologie beschikbaar is die dit, op wetenschappelijk bewezen wijze, nauwkeurig kan vaststellen?

Door de gegevens die deze slimme apparaten leveren, kunnen trainers zich richten op het ontwerpen van effectieve trainingsprogramma’s en schema’s, waardoor ze hun tijd en expertise efficiënter kunnen inzetten.

InBody is momenteel bezig met het uitbreiden van hun aanbod naar een complete ‘health corner’. Recent hebben ze een apparaat ontwikkeld dat het risico op vallen analyseert, wat vooral bijdraagt aan het thema gezond oud worden.

Seca heeft met haar slimme meetsystemen onlangs de 35ste plek behaald in de ranglijst van meest innovatieve bedrijven in Duitsland.

Kortom. steeds meer fitnessfaciliteiten zien de waarde in van uitgebreide gezondheidsmetingen. Het is niet meer alleen voor de medische sector maar ook voor het algemene publiek.

Dit onderstreept de groeiende trend waarbij diepgaande gezondheidsanalyses een integraal onderdeel worden van de fitnesservaring.

op de hoogte blijven van de laatst fitnesstrends

Free weights en digitalisering: de nieuwe favorieten

Terwijl free weights en digitale innovaties in opkomst zijn, neemt de populariteit van traditionele fitnessapparaten af.

De daling in populariteit van traditionele fitnessapparaten kan grotendeels worden toegeschreven aan een veranderende benadering van fitness, waarbij motivatie en engagement centraal staan.

Traditionele apparaten, die voornamelijk gericht zijn op het isoleren van specifieke spiergroepen, bieden beperkte interactie en dynamiek, wat vaak resulteert in een verlies van interesse en motivatie bij gebruikers. Velen vinden dat zij op deze machines ‘verdwaald’ rondlopen in de sportschool zonder duidelijke richting of doel.

In contrast hiermee zijn free weights en digitale innovaties in opmars, omdat zij een meer betrokken en interactieve trainingservaring bieden. Digitalisering speelt hierbij een cruciale rol door de introductie van gamification, real-time data en gepersonaliseerde trainingsschema’s.

Deze technologieën transformeren de workout-ervaring door elementen van spel en competitie toe te voegen, wat het trainen leuker en meer motiverend maakt.

De opkomst van fitnessinfluencers die de veelzijdigheid en effectiviteit van free weights benadrukken, heeft ook bijgedragen aan hun populariteit. Zij tonen hoe met relatief eenvoudige middelen effectieve workouts kunnen worden uitgevoerd, wat vooral jongeren aanspreekt die flexibiliteit en authenticiteit in hun trainingen zoeken.

Bovendien maakt de integratie van data-analyse het mogelijk voor gebruikers om hun voortgang nauwkeurig te monitoren en aangepaste aanbevelingen te ontvangen, wat hen helpt gerichter en efficiënter te trainen.

Dit niveau van personalisatie en feedback is iets wat traditionele machines simpelweg niet kunnen bieden.

mensen kiezen voor digitalisering en vrije gewichten

Waar is Virtual Reality gebleven?

Virtual Reality (VR) en de metaverse waren onderwerpen die ooit enorme golven van opwinding en speculatie veroorzaakten in zowel de techwereld als daarbuiten.

Velen van ons hadden hoge verwachtingen van hoe deze technologieën zouden transformeren hoe we interactie hebben met digitale werelden.

Echter, volgens Eric Falardeau en Jop Gerritsen van McKinsey, heeft VR niet volledig voldaan aan de ambitieuze beloften die oorspronkelijk werden gemaakt.

De opkomst van AI heeft een verschuiving teweeggebracht in de focus van technologische ontwikkelingen.

AI wordt door experts gezien als “het nieuwe internet,” een trend met een potentieel nog groter dan dat van VR. De impact van AI op business is aanzienlijk en divers, van het automatiseren van processen tot het personaliseren van klantenervaringen en het verbeteren van besluitvorming.

Deze toepassingen hebben AI naar de voorgrond van technologische investeringen en innovatie geduwd.

Dit betekent echter niet dat VR en Augmented Reality (AR) van de radar zijn verdwenen. De toekomst van VR en AR is wellicht minder universeel en meer nichegericht dan oorspronkelijk verwacht, maar hun bijdrage aan de technologische vooruitgang blijft belangrijk.

Terwijl AI de bredere zakelijke en consumentenmarkten blijft hervormen, zullen VR en AR waarschijnlijk evolueren naar toepassingen waar ze de meeste waarde bieden, en waar ze kunnen profiteren van hun unieke capaciteiten om boeiende ervaringen te creëren.

Impact van VR en AI

ALDI Sports maakt indruk met grote stand

Op FIBO viel de aanwezigheid van ALDI Sports bijzonder op door hun indrukwekkend grote stand. Bekend als een supermarktketen, zet ALDI nu grote stappen in de fitness- en wellnessmarkt met een uitgebreid assortiment aan voedingssupplementen en een veelzijdige app. Op dit moment is deze service van ALDI Sports alleen nog beschikbaar in Duitsland.

Deze app biedt gebruikers de mogelijkheid om yoga- en meditatiesessies te volgen, workouts te doen, coaches te vinden, en recepten te ontdekken.

Het is een indrukwekkende uitbreiding van ALDI’s dienstverlening, die duidelijk inspeelt op de groeiende vraag naar geïntegreerde gezondheids- en fitnessoplossingen.

Deze strategie van ALDI Sports laat zien hoe traditionele bedrijven nieuwe markten kunnen betreden en bestaande industrieën kunnen uitdagen. Hun betreding in de fitnessbranche, met een zo complete en geïntegreerde aanpak, positioneert hen als een serieuze concurrent voor traditionele fitnesscentra en -diensten.

Aldi Sports fitnessintermediair

Hyrox, Ladies lunch en het FIBO Footbal Festival

Tijdens FIBO waren er naast sub-evenementen zoals het FIBO Football Festival, HYROX en eSports Stage, ook speciale sessies zoals de FIBO Ladies Lunch, waar vrouwen uit de fitnessbranche netwerkten en successen vierden.

Daarnaast bood FIBO diverse meet and greets met bodybuilders, calisthenics shows, en strongman wedstrijden en meer dan 500 work-outs en lezingen, wat zorgde voor een dynamische en inspirerende ervaring voor alle bezoekers.

HYROX keulen 2024

Tot volgend jaar!

We hebben een geweldige tijd gehad op FIBO en kijken nu al uit naar volgend jaar. De volgende FIBO vindt plaats in Keulen van 10-13 april 2025.

Auteur: Melanie Verbueken

Handleiding sportschool kiezen: hier moet je op letten

Ben je op zoek naar een (nieuwe) sportschool? Dan is de eerste stap direct een belangrijke: een sportschool kiezen die past bij jou.

Overal zie je reclames en mega aanbiedingen. Maar waar let je nou echt op? Het gaat om meer dan alleen de prijs of hoe dichtbij het is. Het is een plek waar je misschien wel een paar keer per week naartoe gaat.

Dus, hoe vind je een plek waar je je niet alleen comfortabel voelt, maar die je ook echt helpt om je doelen te bereiken?

In dit blog vertellen we waar je op moet letten wanneer je op zoek bent naar de juiste sportschool die past bij jou.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een sportschool?

Als je op zoek bent naar de juiste sportschool voor jou, is er een scala aan factoren waar je rekening mee moet houden, elk met zijn eigen nuances en belang.

Laten we dieper duiken in elk van deze aspecten, zodat je gewapend bent met de kennis om de best mogelijke keuze te maken.

Begrijp je eigen behoeften

Voordat je zelfs maar begint met zoeken, moet je helder hebben wat je wilt bereiken. Wil je afvallen, spiermassa opbouwen, je conditie verbeteren, of misschien wil je gaan sporten voor het sociale aspect?

Overweeg of je liever in groepsverband traint of individueel, of je specifieke apparatuur nodig hebt, en of je waarde hecht aan extra faciliteiten zoals een spa of zwembad.

Iedere sportschool heeft andere sterke punten, dus het identificeren van je doelen kan je zoektocht aanzienlijk verfijnen.

Locatie

Idealiter kies je voor een sportschool die zich bevindt op een route die je al regelmatig aflegt, zoals tussen je huis en werk.

Het idee hierachter is simpel: hoe gemakkelijker het is om er te komen, hoe minder excuses je zult vinden om niet te gaan.

Denk na over de tijden waarop je wilt gaan trainen en hoe verkeer en vervoer op die momenten de bereikbaarheid beïnvloeden.

Een sportschool dichtbij huis is perfect voor ochtendmensen die graag hun dag starten met een workout, terwijl een sportschool dichtbij je werk of school ideaal kan zijn voor een sessie na je dagelijkse verplichtingen.

Faciliteiten en apparatuur

De kwaliteit, diversiteit en staat van de faciliteiten en apparatuur in een sportschool kunnen je training maken of breken. Zorg ervoor dat de gym over moderne en goed onderhouden apparatuur beschikt die aansluit bij jouw specifieke fitnessdoelen. Bekijk het aanbod van je sportschool goed en nauwkeurig.

Ben je bijvoorbeeld van plan veel aan krachttraining te doen, kijk dan of er voldoende losse gewichten, squat racks en bankjes zijn. Voor de cardio-enthousiastelingen is het essentieel dat er een goede variatie aan machines is, zoals loopbanden, ellipticals en fietsen.

Vergeet ook niet de faciliteiten buiten de workoutzone te checken, zoals kleedkamers, douches, en kluisjes, om ervoor te zorgen dat je een comfortabele ervaring hebt voor en na je training.

Eerste keer sportschool zware gewichten

Sfeer en community

De sfeer binnen een sportschool kan enorm variëren en moet resoneren met jouw persoonlijke voorkeuren. Voel je je gemotiveerd en energiek bij het binnenlopen, of juist onzeker?

De gemeenschap binnen een sportschool kan ook een grote rol spelen in je algehele ervaring; een ondersteunende en vriendelijke omgeving kan een grote bron van motivatie zijn.

De meeste sportscholen organiseren evenementen of bieden groepslessen aan die een geweldige manier kunnen zijn om gelijkgestemden te ontmoeten en je sociale kring binnen de fitnesswereld uit te breiden.

Lidmaatschapskosten en contractvoorwaarden

Het begrijpen van de kostenstructuur en de fijne lettertjes van je lidmaatschapscontract is essentieel om verrassingen op de lange termijn te voorkomen.

Vergelijk de lidmaatschapskosten met de geboden faciliteiten en diensten en van verschillende sportscholen om te beoordelen of je waar voor je geld krijgt. Wees alert op extra kosten zoals inschrijfgelden, annuleringskosten of kosten voor speciale lessen.

Een flexibel lidmaatschap kan aantrekkelijk zijn als je schema onvoorspelbaar is of als je eerst de sportschool wilt uitproberen voordat je je voor een langere periode vastlegt.

Openingstijden

De openingstijden van de sportschool moeten passen bij jouw persoonlijke levensstijl en routine. Als je iemand bent die graag laat op de avond of juist heel vroeg in de ochtend gaat trainen, zorg er dan voor dat jouw sportschool tijdens deze uren open is.

Sportscholen met ruime openingstijden of zelfs 24-uurs toegang bieden de flexibiliteit om te trainen wanneer het jou uitkomt, wat cruciaal kan zijn voor het handhaven van een consequente trainingsroutine.

Extra services

Extra services in een sportschool kunnen variëren van de luxe die je training net dat beetje comfortabeler maakt tot de gespecialiseerde begeleiding die je helpt om je fitnessdoelen sneller of efficiënter te bereiken.

Het overwegen waard zijn deze aanvullende diensten die je ervaring kunnen verrijken en soms zelfs een doorslaggevende factor kunnen zijn in je keuze voor de ene sportschool boven de andere.

Personal training

Een personal trainer biedt je niet alleen gepersonaliseerde trainingen die zijn afgestemd op je unieke doelen en behoeften, maar ook de expertise om ervoor te zorgen dat je elke oefening correct uitvoert, wat het risico op blessures minimaliseert.

Een personal trainer kan je motivatie een boost geven en een trainingsschema ontwerpen om plateaus te doorbreken, je helpen om zowel fysiek als mentaal sterker te worden en je trainingsdoel te bereiken.

Voedingsadvies

Juiste voeding is een sleutelcomponent van elke succesvolle fitnessroutine. Voedingsdeskundigen, personal trainers of diëtisten bij de sportschool kunnen je voorzien van maaltijdplannen en voedingsstrategieën die je helpen om je energieniveaus te optimaliseren, je prestaties te verbeteren en je lichaamscompositie te veranderen.

Groepslessen

Van yoga en Pilates tot spinning, bootcamp, en HIIT (High-Intensity Interval Training), groepslessen kunnen een leuke en sociale manier zijn om te sporten.

Ze bieden niet alleen variatie in je routine, maar ook de kans om mensen te ontmoeten en een gemeenschapsgevoel te ervaren dat je kan motiveren.

Wellness

Sommige sportscholen gaan verder dan alleen fitnessapparatuur en bieden wellnessfaciliteiten zoals sauna’s, stoombaden, zwembaden en spa-behandelingen.

Deze kunnen helpen bij je herstel na de training, ontspanning bevorderen en zelfs een gevoel van luxe toevoegen aan je fitnessroutine.

Waar moet je op letten als je naar de sportschool gaat

Het NL Actief keurmerk uitgelegd

Het NL Actief keurmerk staat centraal in het waarborgen van hoge kwaliteit en betrouwbaarheid binnen de Nederlandse fitnessbranche.

Dit keurmerk, gecontroleerd door de onafhankelijke Stichting Landelijke Erkenningsregeling Fitness (LERF), zowel fysiek als op afstand, bevestigt dat fitnesscentra voldoen aan strenge kwaliteitseisen.

Deze eisen omvatten niet alleen de naleving van relevante wet- en regelgeving rondom veiligheid, hygiëne, en privacy maar ook specifieke voorwaarden zoals de Algemene Leveringsvoorwaarden, opgesteld in samenwerking met de Consumentenbond.

Veilig en verantwoord sporten

Centra die het NL Actief keurmerk dragen, tonen aan dat hun bedrijfsvoering op orde is, waardoor consumenten er vertrouwd kunnen sporten.

Dit keurmerk dient niet alleen als een blijk van kwaliteit en veiligheid maar helpt consumenten ook bij het maken van een geïnformeerde keuze die aansluit bij hun persoonlijke sportbehoeften.

De keuring door LERF berust op drie fundamentele pijlers:

  • Naleving van wet- en regelgeving;
  • Het hanteren van Algemene Leveringsvoorwaarden die de belangen van zowel de consument als het fitnesscentrum beschermen;
  • Transparantie over het aanbod van activiteiten en faciliteiten.

Deze transparantie is essentieel, vooral voor doelgroepen met specifieke behoeften, zoals mensen met reuma, omdat het hen helpt een fitnessaanbod te vinden dat echt bij hen past.

Zoek erkend sportaanbod

Ben je op zoek naar een plek in de buurt waar je op een veilige en verantwoorde manier kunt sporten, met toegang tot deskundige begeleiding en topfaciliteiten? Kies voor een bij NL Actief aangesloten centrum via het erkend sportaanbod.

En als je op zoek bent naar een gekwalificeerde sport- en beweegprofessional, neem dan een kijkje in ons beroepsregister FITNED.NL.

Goede sportschool met keurmerk

Conclusie juiste sportschool kiezen

Het kiezen van een sportschool met het NL Actief keurmerk biedt je de zekerheid dat je investeert in een plek die staat voor kwaliteit, veiligheid en professionaliteit.

Dit keurmerk is jouw gids in de zoektocht naar een sportschool waar verantwoord sporten voorop staat, ondersteund door gekwalificeerde professionals en uitstekende faciliteiten.

Het geeft je het vertrouwen dat je sport in een omgeving die niet alleen aan de hoogste standaarden voldoet, maar ook jouw persoonlijke fitnessdoelen serieus neemt.

Laten we dit moment aangrijpen om niet alleen te dromen over een gezondere en fittere versie van onszelf, maar ook actie te ondernemen met de kennis die we nu hebben.

Begin vandaag nog met je zoektocht naar een door NL Actief erkende sportschool en zet de eerste stap naar het bereiken van je fitnessdoelen in een omgeving die jouw welzijn voorop stelt.

Jouw ideale sportschool wacht op je, klaar om je te verwelkomen in een gemeenschap van gelijkgestemden die allemaal streven naar een gezonder en actiever leven.

Auteur: Melanie Verbueken

Fitness opleiding trends en ontwikkelingen in Nederland

In onze branche, waar elke dag nieuwe gezichten en methoden opduiken, ligt de ware uitdaging in het onderscheiden van echte expertise van slimme zelfpromotie.

Het landschap is verzadigd met zelfverklaarde experts, waarvan velen meer talent hebben voor marketing dan voor coaching. Voor fitnessondernemers en -professionals rijst de kritieke vraag: hoe bewijs je je waarde in een markt die overloopt van de influencers?

Wij als NL Actief proberen een prominente rol te spelen in dit verhaal. Wij staan niet alleen voor de professionalisering van de branche door middel van erkende opleidingen, maar benadrukken ook het belang van kwaliteit en continue ontwikkeling.

“Iedereen kan zich personal trainer noemen,” merkt men vaak op, een realiteit die zowel kansen als uitdagingen biedt.

Hier is waar FITNED.NL, het onafhankelijke register van gekwalificeerde trainers en instructeurs, een belangrijke rol speelt. Het scheidt de professionals die hun vak serieus nemen en investeren in hun opleiding van hen die zich vooral op de voorgrond dringen met een gelikte Instagram-feed.

FITNED.NL biedt niet alleen zichtbaarheid voor gekwalificeerde trainers, maar verzekert ook de consument van kwaliteit en betrouwbaarheid.

Voor fitnessondernemers en -professionals is het nu belangrijker dan ooit om te investeren in erkende opleidingen en certificeringen.

Het belang van een erkend branchediploma in fitness

In de snel veranderende fitnesswereld is één ding zeker belangrijk: het hebben van een erkend branchediploma. Dit diploma is essentieel, of je nu net begint of al jaren in het vak zit.

Maar waarom is zo’n diploma nou echt een must in je carrière als fitnessinstructeur?

Iedereen kan zich fitness trainer of personal trainer noemen

Zoals we in de inleiding van dit artikel al aangaven, kan iedereen zich personal trainer of fitness trainer noemen. Het is namelijk geen erkend beroep.

Een erkend diploma van NL Actief is niet zomaar een bewijs van je kennis en vaardigheden; het is een blijk van je toewijding aan kwaliteit en professionaliteit.

Elk jaar behalen meer dan 2000 cursisten het NL Actief branchediploma. Ben jij de volgende?

branchediploma fitness trainer opleiding

Waarom het branchediploma?

Een diploma van NL Actief geeft een helder en overtuigend bewijs van de vakbekwaamheid van de fitnessprofessional, die zich daarmee onderscheidt op de arbeidsmarkt.

NL Actief verzorgt zelf geen opleidingen. We maken afspraken met de branche over wat er mag worden verwacht van fitnessprofessionals.

De competenties waarover zij moeten beschikken zijn (per niveau) vastgelegd in beroepscompetentieprofielen.

De cursusliteratuur bevat de vakkennis. NL Actief beheert deze profielen en literatuur, ziet toe op onafhankelijke toetsing van (aanstaand) professionals en geeft de branchediploma’s uit.

fitnesstrainer a erkend diploma

Staan met vertrouwen in de fitnessbranche

De fitnessbranche is continu in beweging, met een toenemende vraag naar professionals die mensen kunnen ondersteunen in hun leefstijl en gezondheidsdoelen.

Met de opkomende samenwerking tussen fitness en de zorgsector, worden de kwaliteitseisen aan professionals alleen maar hoger. Het branchediploma van NL Actief is hierin een onmisbaar instrument.

Door te kiezen voor een branchediploma van NL Actief, rust je jezelf niet alleen uit met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om te excelleren, maar verzeker je jezelf ook van een sterke positie op de arbeidsmarkt.

Dit diploma is een duidelijk signaal naar partners en verwijzers in de gezondheidszorg dat je voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen.

Met ruim 2000 examens per jaar, waarvan Fitnesstrainer A en Fitnesstrainer B de bekendste zijn, zetten we de norm voor wat het betekent om een echte fitnessprofessional te zijn.

diploma fitnesstrainer b

FITNED.NL: het beroepsregister van de fitnessbranche

FITNED.NL fungeert als het officiële beroepsregister voor de fitnessbranche in Nederland, waarin enkel fitnessprofessionals zijn opgenomen die hun vakbekwaamheid via erkende NL Actief opleidingen hebben aangetoond.

Dit register is ontworpen om zowel de professionaliteit van trainers te waarborgen als om consumenten een duidelijke richtlijn te bieden in hun zoektocht naar gekwalificeerde fitnessbegeleiding.

Een vermelding op FITNED.NL betekent dat een trainer niet alleen de benodigde opleidingen heeft voltooid, maar ook voldoet aan de kwaliteitsstandaarden die NL Actief stelt.

Voor een personal trainer, fitness trainer of sportdocent is het een manier om zich te onderscheiden in een concurrerende markt en hun toewijding aan kwaliteit en voortdurende professionele ontwikkeling te tonen.

Voor consumenten biedt FITNED.NL een betrouwbare bron om trainers te vinden die bewezen hebben over de juiste kennis en vaardigheden te beschikken.

In een wereld vol informatie en keuzes geeft FITNED.NL duidelijkheid en zekerheid over de professionaliteit van een trainer.

fitness trainer en personal trainer opleiding

Lijst met NL Actief erkende fitnessopleidingen

Als beginnend of ervaren fitnessprofessional is het essentieel om de juiste opleiding te kiezen. NL Actief staat centraal in de fitnessbranche en erkent een breed scala aan opleidingen die je carrière een sterke basis geven of verder kunnen helpen ontwikkelen.

Hier is een overzicht van beschikbare opleidingen, van fitnesstrainer basisopleidingen tot meer gespecialiseerde cursussen:

Erkende NL Actief fitnessopleidingen

Basiskennis

  • Assistent fitnesstrainer (niveau 2): een ideale opstap naar het branchediploma op niveau 3. Meer info
  • Fitnesstrainer A (niveau 3): het fundament voor elke fitnessprofessional. Het meest bekende startpunt in de fitnessbranche! Meer info
  • Fitnesstrainer B (niveau 4 na behalen Fitnesstrainer A): voor degenen die een meer persoonlijke aanpak ambiëren en dieper willen duiken in de materie als fitness trainer. Meer info
  • Leefstijlcoach (niveau 4): sta klaar om mensen te begeleiden naar een gezondere levensstijl met dit branchediploma. Meer info

Specialisaties

  • Boksinstructeur (niveau 3): bewijs je bekwaamheid als boksinstructeur met dit niveau 3 diploma. Meer info
  • Bewegingsdeskundige reuma (niveau 3 en 4): word deskundig in het begeleiden van mensen met diverse vormen van reuma. Meer info
  • Bewegingsdeskundige overgewicht en obesitas (na behalen Fitnesstrainer B): ontwikkel deskundigheid in het werken met mensen met (morbide) overgewicht. Meer info
  • Bewegingsdeskundige diabetes mellitus (na behalen Fitnesstrainer B): specialiseer je in het begeleiden van cliënten met diabetes type 2. Meer info
  • Bewegingsdeskundige niet-aangeboren hersenletsel (na behalen Fitnesstrainer B): leer om professionele ondersteuning te bieden aan mensen met NAH. Meer info
  • E-learning: gezond gehoor voor sportprofessionals: verrijk je trainingen met motiverende beats, terwijl je zorgt voor een gezond gehoor. Meer info

Meer informatie over alle fitnessopleidingen vind je hier.

fitnesstrainer a opleiding volgen

Waar kan ik deze opleidingen volgen?

NL Actief werkt samen met een breed netwerk van erkende opleiders die jouw fitnesscarrière een vliegende start kunnen geven. Hier vind je onze opleiders waar je terechtkunt voor deze erkende fitnessopleidingen.

Hoe zit het met examens?

NL Actief speelt een centrale rol in het certificeren van fitnessprofessionals in Nederland door het beheren van branchediploma’s en de bijbehorende examens.

Als je al bezig bent met een opleiding gericht op een branche-examen, dan zorgt je opleider meestal voor alles wat met het examen te maken heeft.

Deze zal je informeren over examendata, inschrijvingsprocedures en hoe je examen eruit zal komen te zien. Denk aan een theorie examen of praktijkexamen waarin je klanten begeleidt. Meer informatie over examens van fitnessopleidingen vind je hier.

personal trainer opleiding

Trends en ontwikkelingen in fitnessopleidingen

Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van fitnessopleidingen:

  • Online leren & blended learning: de pandemie heeft de verschuiving naar online en gemengd leren versneld, waarbij live, virtuele lessen gecombineerd worden met zelfstudie.
  • Specialisatiecursussen: er is een groeiende vraag naar gespecialiseerde fitnessopleidingen zoals voeding, mentale gezondheid, en omgaan met specifieke doelgroepen zoals ouderen of mensen met chronische aandoeningen.
  • Van fitness naar holistische gezondheid: de focus verschuift naar holistische benaderingen van gezondheid, waarbij fitness opleidingen nu ook slaap, stressmanagement, en voedingsprogramma’s omvatten.

Dit is een antwoord op de groeiende vraag naar een meer geïntegreerde aanpak van welzijn. Zo hebben wij de opleiding Leefstijlcoach niveau 4 toegevoegd aan ons opleidingsaanbod.

  • Soft skills worden meer en meer belangrijk: naast de traditionele ‘hard skills’ zoals technische fitnesskennis, winnen soft skills zoals emotionele intelligentie, samenwerken, en leiderschapskwaliteiten aan belang.

Deze vaardigheden zijn cruciaal om succesvol te kunnen werken in een steeds veranderende fitnessomgeving.

  • Multidisciplinaire teams: de toekomst wijst op een nog grotere integratie van multidisciplinaire teams binnen de fitnessbranche. Dit benadrukt het belang van opleidingen die voorbereiden op een breed spectrum aan gezondheids- en wellnessdiensten.
  • Artificial Intelligence (AI) en microlearning: de integratie van AI in leerplatforms belooft gepersonaliseerde leerervaringen, terwijl microlearning – leren in kleine, beheersbare eenheden – ideaal is voor de drukke professional.

Verwacht wordt dat deze technologieën de manier waarop fitnessopleidingen worden aangeboden en geconsumeerd, zullen transformeren.

  • War for talent: met een krapper wordende arbeidsmarkt wordt het voor sportscholen en fitnesscentra steeds belangrijker om te investeren in de ontwikkeling en het behoud van talent.
Blijven leren als fitnessinstructeur

Blijven ontwikkelen als trainer/coach van de toekomst

De fitnessbranche evolueert voortdurend, gedreven door nieuwe wetenschappelijke inzichten, technologische vooruitgang en veranderende klantbehoeften.

Om relevant te blijven, is het essentieel dat fitnessprofessionals hun kennis en vaardigheden voortdurend up-to-date houden.

NL Actief symposium

Een goede manier om op de hoogte te blijven van de toekomst van de fitnessbranche is door het NL Actief symposium op 28 juni te bezoeken.

Dit symposium is dé plek om diepgaande inzichten te krijgen in de toekomst van de fitnessbranche, waardevolle connecties te maken met collega-ondernemers en te leren van toonaangevende experts.

Evenementdetails:

  • Datum: vrijdag 28 juni 2024
  • Tijd: ochtend en middag
  • Locatie: Papendal, Arnhem
  • Voor wie: leden en niet-leden van NL Actief

Met inspirerende keynote sprekers zoals Richard van Hooijdonk en Bouchra Talidi, belooft dit symposium een niet te missen kans te zijn voor elke fitnessprofessional die gericht is op groei en succes.

Conclusie fitness opleiding trends

In de fitnessbranche, waar ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgen, is voortdurende professionele groei geen optie, maar een noodzaak.

Erkende fitnessopleidingen vormen de fundering waarop een succesvolle carrière wordt gebouwd, door niet alleen je kennis en vaardigheden te valideren, maar ook door je geloofwaardigheid en vertrouwen bij klanten te vergroten.

De reis stopt echter niet bij het behalen van een diploma. De essentie van leiderschap en innovatie in fitness en personal training ligt in levenslang leren.

Dit pad van continue ontwikkeling, ondersteund door NL Actief en haar breed scala aan middelen, zoals het symposium, is cruciaal voor iedereen die streeft naar excellence in deze dynamische sector.

Wij moedigen alle fitnessprofessionals aan om deze reis van continue groei en ontwikkeling te omarmen.

Door te investeren in jezelf en je vaardigheden, investeer je in de toekomst van de gehele branche. Samen tillen we de standaard van fitness in Nederland naar een hoger niveau.

Auteur: Melanie Verbueken

De fitnessondernemer van de toekomst

Beeld je in, het is 2050. De fitnessbranche zoals we die kenden is volledig getransformeerd. Sportscholen en personal training sessies hebben plaatsgemaakt voor hyper-gepersonaliseerde wellness-ervaringen, aangedreven door geavanceerde technologieën en diepe inzichten in persoonlijke gezondheid.

Als fitnessondernemer sta je aan het roer van deze verandering, navigerend door een landschap gevuld met AI-coaches, VR-fitnessavonturen, en wearables die je gezondheid monitoren met chirurgische precisie.

Maar hoe ben je hier gekomen? En belangrijker nog, hoe zorg je ervoor dat je voorop blijft lopen in deze snel evoluerende wereld?

Dit blog duikt in de toekomst van de fitnessondernemer, verkent de grenzen van wat mogelijk is en biedt een roadmap voor degenen die klaar zijn om de toekomst vandaag vorm te geven.

Wil je meer leren over de fitnessondernemer van de toekomst? Op 28 juni 2024 organiseren we een NL Actief Symposium, een evenement met vooraanstaande sprekers die hun visie zullen delen over de toekomst van de fitnessbranche. Zet deze datum alvast in je agenda!

Huidige stand van de fitnessbranche

De fitnessbranche is zich na een turbulente periode door de pandemie gestaag aan het herstellen en de cijfers uit het Fitness Markt & Trend Rapport 2023 van Blackbox Research bevestigen deze ontwikkeling.

Wat meteen opvalt, is de veerkracht van de fitness markt; het heeft drie jaar gekost, maar hun ledenaantallen zijn terug op het niveau van vóór de coronacrisis. Dit toont niet alleen de duurzaamheid van de branche maar ook de onverminderde interesse in fitness onder het publiek.

Kijkend naar de toekomst, ziet het er rooskleurig uit voor de fitnesswereld. Volgens diverse marktrapporten staat de branche aan de vooravond van een indrukwekkende groei.

De verwachting is dat de wereldwijde markt voor gezondheids- en fitnessclubs zal groeien van 112,17 miljard dollar in 2023 naar maar liefst 202,78 miljard dollar in 2030. Dit betekent een stevige jaarlijkse groei van 8,83%, een getal dat de dynamiek en het groeipotentieel van de sector onderstreept.

De toekomst van fitness ziet er veelbelovend uit, met tal van mogelijkheden voor wie bereid is te innoveren en mee te bewegen met de behoeften van de consument.

Toekomstige evenementen fitnessbranche

Toekomst van de fitnessbranche

Denk even terug aan de jaren ’80 met de oldschool gyms, waar gewichtheffen en aerobics de boventoon voerden. Fast forward naar nu, en we duiken in de wereld van wellness-centra die alles aanpakken: van je biceps tot je mentale welzijn.

Deze evolutie in fitnesscentra laat zien dat we niet alleen anders naar onze training kijken, maar ook meer verwachten van elke zweetsessie.

Tegenwoordig willen we meer dan alleen fit zijn; we zoeken naar een totaalplaatje dat ons mentaal sterk maakt en ons verbindt met anderen. Dit heeft geleid tot een bonte mix van activiteiten – van yoga tot HIIT – elk afgestemd op wat jij nodig hebt.

En dan de technologie. Die heeft de regels van het spel veranderd. Wearables die je slaap bijhouden, apps die je thuis aan het bewegen krijgen, en online trainingen die je kan volgen wanneer het jou uitkomt.

Plots is de sportschool niet meer gewoon een plek; het is overal waar jij bent. Handig voor als je geen tijd hebt of gewoon liever in je eigen woonkamer aan de slag gaat.

Door in te spelen op deze trends – denk aan het aanbieden van online lessen of het creëren van een app voor je leden – kun je jouw aanbod onweerstaanbaar maken.

Geef je klanten wat ze zoeken en je zet jezelf op de kaart als de go-to plek voor iedereen die niet alleen aan zijn fysiek, maar ook aan zijn mentale fitness wil werken.

Technologische innovaties

Wearables, niet meer alleen beperkt tot het meten van hartslag en stappen, hebben de eerste plaats veroverd in de wereldwijde fitnesstrends van 2023.

De toekomst belooft een tijdperk waarin we onze gezondheid en welzijn niet alleen zullen monitoren maar ook optimaliseren met een nauwkeurigheid die voorheen ondenkbaar was.

Augmented reality en virtual reality

De introductie van AR en VR in de fitnesswereld brengt een nieuw tijdperk van meeslepende trainingservaringen. Beeld je in dat je een fietstocht maakt door de Alpen of een yogasessie doet in je woonkamer, met instructies die perfect in je omgeving passen.

Deze technologieën bieden niet alleen een leuke en gevarieerde trainingservaring, maar maken fitness ook toegankelijker voor een breder publiek, ongeacht leeftijd of fitnessniveau.

Kunstmatige Intelligentie (AI)

De sleutel tot het benutten van deze technologische vooruitgang ligt in de inzet van kunstmatige intelligentie (AI). AI kan helpen de enorme hoeveelheden data die door wearables en andere fitnessapparatuur worden gegenereerd, te analyseren en interpreteren.

Door de grote hoeveelheden data die door wearables en andere apparatuur worden verzameld te analyseren, kunnen fitnessprofessionals diepgaande inzichten verkrijgen in de voortgang en behoeften van hun klanten.

Fitness evenementen over AI

Duurzaamheid en ethiek

In de fitnessbranche groeit het besef dat duurzaamheid en ethiek essentieel zijn voor de toekomst. Dit is niet alleen een reactie op de hoge energiekosten, maar ook een weerspiegeling van een diepgaande betrokkenheid bij milieu en maatschappij.

Fitnessondernemers streven ernaar hun ecologische voetafdruk te verkleinen door over te schakelen op eco-vriendelijke sportscholen en duurzame apparatuur.

Dit omvat alles van waterbesparende douches tot energie-efficiënte loopbanden. Ook het werken onder eerlijke arbeidsomstandigheden, wordt steeds belangrijker.

Deze veranderingen weerspiegelen niet alleen een zorg voor het milieu, maar ook een toewijding aan sociale verantwoordelijkheid.

Duurzaamheid

De groeiende bewustwording van consumenten over de herkomst van producten stimuleert de vraag naar ethisch verantwoorde materialen, geproduceerd onder eerlijke arbeidsomstandigheden en vervaardigd uit duurzame materialen.

Dit biedt fitnessondernemers niet alleen de kans om zich te onderscheiden in een competitieve markt, maar ook om een merk te bouwen dat resoneert met de waarden van duurzaamheid en ethiek.

Diversiteit, gelijkheid en inclusie

De nadruk op diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) binnen de bedrijfscultuur neemt toe, gesteund door onderzoek zoals het Lighthouse-rapport van het World Economic Forum, dat aantoont dat veel bedrijven worstelen om hun DEI-beloften na te komen.

Voor fitnessondernemers ligt hier een unieke kans om positieve veranderingen door te voeren. Het stimuleren van diversiteit in leiderschapsteams kan leiden tot vernieuwende inzichten en innovaties, essentieel voor de groei en ontwikkeling van het bedrijf.

Aansluiting bij de waarden van jongere generaties

De bereidheid van jongere generaties, zoals millennials en Generatie Z, om meer te betalen voor duurzame diensten benadrukt de economische levensvatbaarheid van deze inspanningen.

Door deze trends te omarmen, positioneren fitnessondernemers hun bedrijf als een aantrekkelijke optie voor zowel huidige als toekomstige klanten, medewerkers en investeerders, die waarde hechten aan bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen.

Geweldige manier voor duurzaamheid in fitness

De leefstijlclub van de toekomst

De trend van de evolutie van fitnesscoaches naar leefstijlcoaches onderstreept een breder en dieper begrip van gezondheid en welzijn in de moderne samenleving.

Het concept van de leefstijlclub van de toekomst belichaamt deze verschuiving, waarbij de nadruk niet alleen ligt op fysieke fitheid, maar ook op mentale gezondheid en een algemeen gezonde levensstijl.

Deze ontwikkeling onderstreept het belang van een holistische benadering van welzijn, waarbij verschillende aspecten van het leven van een individu worden geïntegreerd om optimale gezondheid te bereiken.

Opleidingsinstituten

Opleidingsinstituten spelen hierop in door hun programma’s aan te passen en uit te breiden met modules die gericht zijn op leefstijlcoaching.

Dit omvat niet alleen traditionele elementen zoals lichaamsbeweging en voeding, maar ook essentiële onderdelen zoals stressbeheersing, slaaphygiëne, en emotioneel welzijn.

Deze benadering erkent dat ware gezondheid meer inhoudt dan alleen het fysieke aspect en dat een geïntegreerde aanpak nodig is om de levenskwaliteit van leden werkelijk te verbeteren.

Bijvoorbeeld, NL Actief heeft proactief ingespeeld op deze trend door de nieuwe opleiding Leefstijlcoach niveau 4 te introduceren.

Deze opleiding is speciaal ontworpen om toekomstige coaches uit te rusten met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om een omvattende begeleiding te bieden.

Branche opleiding voor fitnesscentra

Community en samenwerking

Met de groeiende maatschappelijke vraag naar oplossingen die bijdragen aan een gezonde en vitale samenleving, zien we een evolutie waarbij fitnessclubs transformeren naar leefstijlclubs van de toekomst.

Fitness is de populairste sport in Nederland volgens onderzoek van het Mulier Instituut en zal naar verwachting doorgroeien naar 6 miljoen deelnemers.

Locatie onafhankelijk sporten

Een belangrijke trend is dat de locatie van sporten steeds flexibeler wordt. Mensen binden zich niet meer aan één specifieke plek; ze zoeken naar een gevarieerd aanbod dat past bij hun levensstijl, of dat nu in de sportschool is, buiten, thuis, of zelfs op de werkplek.

Deze ontwikkeling heeft geleid tot innovatieve aanpassingen in het aanbod van fitnessclubs. Zo zijn gezinsabonnementen in kleinere steden populairder geworden en is er in de grotere steden een toename in de vraag naar flexibele, pay-as-you-go modellen.

Prominente rol van sport in de samenleving

Tegelijkertijd zien we een groeiende beweging om sport een meer prominente rol in de samenleving te geven.

Initiatieven zoals de oprichting van de PARTIJvdSPORT onderstrepen de ambitie om sport en gezondheid hoog op de politieke agenda te zetten.

Het doel is om de samenwerking tussen de sportsector en de zorg te versterken, om zo te bouwen aan een samenleving waar het belang van een actieve levensstijl algemeen erkend en gefaciliteerd wordt.

Maak van sport een sociaal evenement in een lokale gemeenschap

Nieuwe businessmodellen

Het speelveld verandert; de manier waarop we denken over verdienmodellen in de fitnessbranche is in volle evolutie. Traditionele abonnementen maken plaats voor flexibelere, op maat gemaakte oplossingen die aansluiten bij de unieke behoeften en levensstijl van elke klant.

Stel je voor: je introduceert flexprijzen in je sportschool, geïnspireerd door de dynamische prijsstrategieën van de hotel- en luchtvaartindustrie.

Je past de tarieven aan op basis van de tijd en de vraag; piekuren worden premium tijden, terwijl tijdens daluren de toegangsprijs daalt.

Deze strategie optimaliseert niet alleen je inkomsten, maar zorgt ook voor een gelijkmatige spreiding van nieuwe leden over de dag, waardoor iedereen de ruimte en aandacht krijgt die ze verdienen.

Bovendien neemt de rol van intermediairs en grote franchises toe. Deze spelers vormen de verbindende schakels die jouw klanten toegang geven tot een breed scala aan fitness- en welzijnsdiensten.

Denk aan een online platform waar jouw leden, gebaseerd op hun persoonlijke voorkeuren en doelen, een gepersonaliseerd plan kunnen samenstellen.

Ze krijgen toegang tot verschillende faciliteiten en experts, allemaal onder één flexibel abonnement. Dit is de toekomst: een geïntegreerde benadering waar technologie en persoonlijke voorkeur samenkomen om een naadloze fitnesservaring te bieden.

Als fitnessprofessional heb je de kans om voorop te lopen in deze ontwikkelingen. Door nu te anticiperen op deze trends, kun je jouw businessmodel zo inrichten dat het niet alleen vandaag relevant is, maar ook in 2050 een leidende positie in de markt inneemt.

Het gaat erom te innoveren, flexibel te blijven, en altijd te zoeken naar nieuwe manieren om je leden de beste ervaring te bieden.

Digitale leefstijlcoaching en andere businessmodellen voor groei

Klantgerichtheid en hyper-personalisatie

In de fitnessbranche, waar elke sportschool vecht om aandacht, maakt écht luisteren naar je klanten het verschil tussen een volle of een lege zaal.

Het geheim? Maak elk bezoek persoonlijk. Met de hulp van slimme data en AI kun je trainingen en voedingsschema’s op maat ontwerpen, precies zoals jouw klant het nodig heeft.

Data

Stel je voor, je hebt de technologie die je vertelt wanneer Jan het liefst traint en wat Karin’s voedingsvoorkeuren zijn.

Met AI en data-analyse krijg je een kijkje in de unieke wereld van elke klant. Deze informatie gebruiken we niet alleen om hun kracht te meten, maar ook om hun motivatie te peilen en hen op het juiste moment het juiste duwtje in de rug te geven.

Met geavanceerde data-analyse en AI-technologieën kunnen fitnessondernemers nu patronen herkennen, gedrag voorspellen en inzichten vergaren die voorheen onbereikbaar waren.

Deze technologieën stellen ons in staat om niet alleen de fysieke voortgang van klanten te monitoren, maar ook hun gedragspatronen, voorkeuren en zelfs emotionele welzijn te begrijpen.

Het belang van menselijk contact

Hoewel technologie een krachtig hulpmiddel is, blijft het menselijke aspect onvervangbaar. In een wereld die steeds digitaler wordt, hunkeren mensen naar authentieke menselijke connecties.

De customer journey en elk menselijk contactpunt binnen deze reis worden essentieel. Het is de empathie, het begrip en de persoonlijke aandacht die klanten ervaren, die een blijvende indruk achterlaten en diepgaande loyaliteit opbouwen.

Fitnessondernemers moeten elke interactie met de klant zien als een kans om waarde toe te voegen, vertrouwen op te bouwen en een positieve impact te maken.

Hybride model tussen innovatie en menselijk contact

Educatie en skillset

Voortdurende ontwikkeling van kennis en vaardigheden essentieel voor zowel het succes van de onderneming als de professionele groei van de trainers.

Dit vraagt om een strategische aanpak in educatie en teamopbouw, waarbij de focus ligt op het voldoen aan de gepersonaliseerde behoeften van klanten en het bieden van doorgroeimogelijkheden aan personeel.

Multidisciplinair team

Het vormen van een multidisciplinair team is cruciaal om twee redenen: het bedienen van een brede doelgroep en het bieden van groeimogelijkheden aan je trainers.

Een dergelijk team, bestaande uit specialisten in diverse gebieden van gezondheid en fitness, stelt je in staat om een holistische service aan te bieden die verder gaat dan alleen lichamelijke training. Denk hierbij aan de samenwerking tussen personal trainers, voedingsdeskundigen, fysiotherapeuten, en mentale gezondheidscoaches.

Het ziekenhuismodel

Het ziekenhuismodel start met een fundament van basis fitnessopleidingen, zoals Fitnesstrainer A en B, waarna het zich vertakt naar gespecialiseerde niches zoals het begeleiden van klanten met chronische aandoeningen zoals diabetes of hartziekten.

Voor trainers biedt het ziekenhuismodel een duidelijk pad voor professionele ontwikkeling en specialisatie. Door zich te specialiseren in een bepaalde niche, zoals revalidatie na een hartoperatie of het begeleiden van klanten met obesitas, kunnen trainers zich onderscheiden als experts in hun vakgebied.

Dit niet alleen verhoogt hun waarde binnen jouw sportschool, maar opent ook deuren naar hogere inkomensmogelijkheden en professionele erkenning.

Bovendien stimuleert het aanbieden van gespecialiseerde trainingsmogelijkheden en continue educatie de betrokkenheid en tevredenheid van het personeel. Het geeft trainers het gevoel dat ze groeien en zich ontwikkelen, wat essentieel is voor het behoud van talent.

Fitness evenementen en speciale evenementen voor educatie

Persoonlijk leiderschap

Voor de fitnessondernemer van de toekomst zijn leiderschapskwaliteiten cruciaal, niet alleen om het bedrijf vooruit te stuwen, maar ook om het team te inspireren en klanten te motiveren.

Met de uitdagingen van vandaag, zoals het aantrekken en behouden van talent in een competitieve markt, moeten ondernemers meer dan ooit gericht zijn op sterke leiderschapsvaardigheden die verder gaan dan het traditionele beheer.

Visie en innovatie

De kern van succesvol leiderschap ligt in het hebben van een heldere, toekomstgerichte visie. Fitnessondernemers moeten niet alleen de huidige trends begrijpen, maar ook vooruitkijken naar hoe ze hun bedrijf kunnen aanpassen aan toekomstige ontwikkelingen.

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

Tijdens de coronapandemie werden fitnessondernemers geconfronteerd met een van de grootste uitdagingen in hun carrière. De noodzaak om snel te schakelen en creatieve oplossingen te vinden, werd cruciaal voor het overleven van hun bedrijf.

Deze snelle aanpassingen toonden aan dat flexibiliteit en het vermogen om innovatief te denken onder druk, essentieel zijn voor het voortbestaan en de groei van fitnessbedrijven.

Door de crisis als een kans te zien, hebben veel ondernemers hun bedrijf niet alleen kunnen behouden, maar zelfs kunnen uitbreiden door nieuwe diensten aan te bieden die aansluiten bij de veranderende behoeften van hun klanten.

Empathisch en mensgericht leiderschap

Het opbouwen van sterke relaties met zowel klanten als personeel is essentieel. Een leider die luistert, empathie toont en een ondersteunende omgeving creëert, zal een loyale gemeenschap rond hun merk bouwen.

Authentiek en transparant leiderschap

In een tijdperk waarin consumenten waarde hechten aan authenticiteit, moeten leiders transparant zijn over hun bedrijfsvoering, doelen en uitdagingen.

Je bent transparant over de uitdagingen van het runnen van een sportschool tijdens de teamvergaderingen. Je deelt zowel de successen als de tegenslagen. Deze openheid bouwt vertrouwen en toont aan je team dat elk probleem een kans is om samen te groeien.

Inspiratie en motivator

Je weet dat een gemotiveerd team de sleutel is tot tevreden klanten. Daarom zet je regelmatig incentive-programma’s op voor je personeel, zoals een bonus voor de trainer wiens lessen het meest bezocht worden of een dagje uit voor het hele team als de maanddoelen bereikt zijn.

sociaal evenement en sociale media inzetten

NL Actief Symposium

Ben je ook zo benieuwd naar wat de toekomst voor ons fitnessondernemers in petto heeft? Goed nieuws: op 28 juni 2024 pakken we groot uit met het NL Actief Symposium, hét evenement dat je als fitnessondernemer niet wilt missen. 

We duiken diep in de wereld van technologie, zoals AI, en verkennen samen de kunst van krachtig leiderschap en de magie van teamwork. Dit alles om jou en je business flink vooruit te helpen in deze snel veranderende fitnesswereld.

Het wordt een dag bomvol inspiratie, waar topsprekers zoals Richard van Hooijdonk zijn gouden tips deelt over hoe jij je sportschool of studio future-proof maakt. Verwacht een mix van eye-openers, praktische strategieën en natuurlijk de kans om te netwerken met collega-ondernemers die net zo gedreven zijn als jij.

De organisatie van de toekomst en de AI-revolutie

Richard van Hooijdonk neemt je mee op een reis naar de toekomst van fitnessorganisaties. Met zijn visie op de snel veranderende wereld door technologie en maatschappelijke ontwikkelingen, geeft hij een frisse kijk op hoe je jouw club of studio kunt voorbereiden op deze veranderingen.

De focus ligt op de integratie van AI in de fitnessbranche en hoe dit de rol van coaches en trainers kan transformeren naar ‘gezondheidsmanagers’ binnen een hybride systeem. Dit betekent thuis sporten combineren met de traditionele gym of club setting. 

Richard duikt diep in de toekomstige trends en hoe ondernemers hierop kunnen inspelen met innovatieve businessmodellen. Bereid je voor om geïnspireerd te worden en ideeën op te doen om jouw sportschool toekomstbestendig te maken.

Zet 28 juni in je agenda

Zet 28 juni in je agenda en zorg dat je erbij bent. Of je nu meer wilt weten over de laatste trends, je netwerk wilt uitbreiden of gewoon inspiratie wilt opdoen, het NL Actief Symposium is waar je moet zijn.

Mis deze kans niet om een dieper inzicht te krijgen in de fitnessondernemer van de toekomst en om jezelf en je organisatie klaar te stomen voor wat komen gaat. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen en samen de toekomst van fitness te verkennen! 🚀

Auteur: Melanie Verbueken