Spring naar content

Dit waren de hoogtepunten van FIBO 2024

Van 11 tot en met 14 april was het weer zover: FIBO 2024 vond plaats in Keulen. Dit jaarlijkse evenement bewees opnieuw dat de fitnessbranche een cruciale rol speelt in het bevorderen van een gezonde samenleving.

Met meer dan 1.000 exposanten en partners en een opkomst van 129.668 bezoekers uit 114 landen, was het enthousiasme overduidelijk.

Als team van NL Actief waren wij aanwezig om de laatste trends, nieuwste technologieën en innovatieve oplossingen binnen de fitnesswereld te spotten. We hebben uitgebreid genetwerkt en veel inspiratie opgedaan.

In dit blog geven we een overzicht van de meest opvallende ontwikkelingen die we tijdens FIBO 2024 hebben waargenomen. Blijf lezen om de highlights en onze exclusieve inzichten te ontdekken!

Wat is de FIBO?

FIBO is de grootste internationale beurs voor fitness, wellness en gezondheid ter wereld. Elk jaar wordt het evenement gehouden in Keulen, Duitsland, en trekt het tienduizenden bezoekers uit meer dan honderd landen.

Van fitnessfanaten en personal trainers tot gezondheidsexperts en zakelijke professionals, iedereen komt samen om de nieuwste trends en innovaties in de industrie te ontdekken.

Wat maakt FIBO zo speciaal? Stel je voor dat je door enorme beurshallen loopt gevuld met de nieuwste fitnessapparatuur, voedingssupplementen, gezonde voedingsproducten en technologische innovaties.

Je kunt live demonstraties bijwonen, workshops volgen en lezingen van toonaangevende experts in de branche horen. FIBO is niet alleen een plek om nieuwe producten te zien, maar ook om te leren, te netwerken en zaken te doen.

FIBO 2024 is een toonaangevende vakbeurs

De fitnessbranche blijft groeien

De fitness- en gezondheidssector bloeit als nooit tevoren. Uit recent onderzoek van de Duitse Fitnessindustrie DSSV in samenwerking met Deloitte en DHfPG blijkt dat het aantal leden in Europa is gestegen tot 67,7 miljoen, met een totale omzet die de €31,85 miljard overschrijdt.

De verwachting is dat dit aantal tegen 2030 zal groeien naar 100 miljoen leden, volgens Herman Rutgers, een vooraanstaande industrie-expert.

Op FIBO 2024 was de focus duidelijk zichtbaar: gezondheid en fitness zijn niet alleen meer een persoonlijke keuze, maar een essentiële markt met oneindig potentieel.

FIBO 2024 toont een sterke fitnessindustrie

Opvallendste innovaties en ontwikkelingen

Hieronder vind je de meest opvallende ontwikkelingen en trends die we zijn tegengekomen op de FIBO 2024:

Holistische gezondheid in de spotlight op FIBO

Dit jaar was FIBO veel meer dan een etalage van fitnessapparatuur; het was een omvangrijke viering van alles wat met integrale gezondheid te maken heeft.

Een volledige hal was gewijd aan lifestyle, variërend van lichaamsverzorgingsproducten tot trendy sneakers, make-up, en ontspannende wellness- en spa-ervaringen. Deze diversiteit onderstreept hoezeer de branche de nadruk legt op volledig welzijn.

Opvallend was de hoeveelheid herstelinnovaties. Van high-tech hersteltools en ijsbaden tot rustgevende spa-technologieën en massages, het was duidelijk dat herstel tegenwoordig als een essentieel onderdeel van gezondheid wordt beschouwd.

Deze benadering weerspiegelt de groeiende waardering binnen de fitnessindustrie voor een uitgebalanceerde aanpak van gezondheid en welzijn.

Jens Schramm, CEO van Robosculptor in Duitsland, vat de verschuiving binnen de industrie bondig samen: “Het streven naar een lang en gezond leven staat centraal. Onze klanten willen niet alleen fit zijn; ze willen ook een levensstijl die hun gezondheid op lange termijn ondersteunt met de juiste voeding en herstelstrategieën.”

Deze focus op een uitgebreide gezondheidsbenadering biedt enorme kansen voor fitnessondernemers om hun aanbod te diversifiëren en zich te onderscheiden in een competitieve markt.

Het biedt ook de mogelijkheid om diepgaande relaties met klanten op te bouwen door in te spelen op hun behoefte aan een gezonder, langer en meer vervuld leven.

visie op een gezonde samenleving

AI: de toekomst van fitness

Tijdens het European Health & Fitness Forum en de FIBO-beurs was het duidelijk dat kunstmatige intelligentie (AI) een revolutionaire invloed begint te hebben in de fitnessbranche.

Hoewel er een schat aan data beschikbaar is binnen de sector, staan veel fitnessbedrijven nog aan de vooravond van het implementeren van AI-technologieën.

Op dit moment beperken veel slimme apparaten en fitnesssoftware zich nog tot het aflezen van data, maar de volgende grote stap is het voorspellen op basis van deze gegevens.

Stel je voor dat slimme weegschalen niet alleen je gewicht meten, maar ook je VO2max kunnen bepalen en voorspellen hoe lang je zult leven en hoe je je levensverwachting en -kwaliteit kunt verbeteren. Dit zou onze benadering van gezondheid en fitness radicaal kunnen transformeren.

AI gaat zorgen voor een significante verandering in de fitness- en gezondheidsindustrieën. Veel bedrijven zijn pioniers in het integreren van AI in hun trainingsapparatuur en beoordelingstools.

Deze innovaties maken gepersonaliseerde trainingsplannen, slimme apparaten en nauwkeurig afgestemde voedingsadviezen mogelijk, wat fitness toegankelijker maakt voor een breder publiek, ver buiten de grenzen van competitieve sport.

gamification stand fibo

Fitnessondernemers omarmen technologie en innovaties

Op FIBO werd het duidelijk dat fitnessondernemers nu meer dan ooit openstaan voor technologische innovaties.

Standhouders vertelden ons hoe geavanceerde concepten zoals interactieve trainingsplatforms en digitale fitnessprogramma’s inmiddels breed worden geaccepteerd en gewaardeerd in de sector.

De noodzaak van deze innovaties hoeft niet langer uitgelegd te worden, wat een significante verschuiving markeert in de houding van de industrie.

Interessant is dat de fysiotherapiebranche een nog grotere sprong maakt richting digitalisering. Fysiotherapeuten lijken nog enthousiaster over het adopteren van nieuwe technologieën dan de reguliere fitnessbranche.

Dit komt deels door de nauwe samenwerking en goede communicatie binnen hun gemeenschap, waardoor ze sneller nieuwe technologieën kunnen implementeren en hun diensten kunnen innoveren. Fitnessbedrijven herkennen hierin een enorme groeikans.

Beste fitness stand van over de hele wereld

Nieuwe dimensies in training: reactievermogen en coördinatie

Op de laatste beurs was er opvallend veel aandacht voor het trainen van reactievermogen en coördinatie. Verschillende bedrijven, waaronder onze nieuwe kennispartner SensoPro, presenteerden innovatieve oplossingen die verder gaan dan traditionele oefeningen zoals squats of bench presses.

Hun boodschap is duidelijk: in het dagelijks leven heb je meer aan vaardigheden die je daadwerkelijk kunt gebruiken.

Zo waren er gewichten gevuld met water die nooit helemaal in evenwicht zijn, wat het gevoel simuleert van het dragen van ongelijk verdeelde boodschappentassen.

Een beweeglijke loopband werd geïntroduceerd om de balans te trainen, vergelijkbaar met situaties waarin je onverwachte bewegingen moet maken.

Daarnaast was er een focus op het verminderen van blessuregevoeligheid door het versterken van onze capaciteit om realistische, alledaagse situaties aan te kunnen.

Innovatieve methoden om gezondheid te meten, zoals gamification, werden ook getoond. Deze technieken maken het mogelijk om via spelvormen aspecten als flexibiliteit, kracht, snelheid en coördinatie te evalueren.

Het uiteindelijke doel van deze ontwikkelingen is om ons allen in staat te stellen een hogere levenskwaliteit te bereiken en gezonder ouder te worden. Trainingen die zich richten op disbalans en discomfort bieden een realistischer en direct toepasbaar voordeel in ons dagelijks leven.

situatie afgestemd op de werkelijkheid creëren

Toenemende populariteit van gamification en competitie-elementen

Op FIBO was een duidelijke trend niet te missen: de stands die zich richten op interactieve fitnessoplossingen trokken enorme aandacht. Aanvankelijk waren deze innovaties vooral gericht op ouderen en mensen die de traditionele manieren van sporten minder aantrekkelijk vinden.

Echter, een opmerkelijke transformatie is gaande. Deze technologieën evolueren nu snel naar tools die een bredere doelgroep aanspreken door elementen van gamification en competitie toe te voegen.

Deze aanpak helpt gebruikers om doelgericht en efficiënt te trainen zonder het gevoel te hebben verdwaald te zijn in een zee van mogelijkheden die een traditionele sportschool kan bieden.

Het systeem geleidt de gebruiker feilloos door de oefeningen heen, gesteund door data die elke beweging valideren en corrigeren waar nodig. Dit maakt het bijna onmogelijk om een oefening verkeerd uit te voeren.

Dit soort concepten slagen erin om fitness toegankelijk te maken voor iedereen. Ze transformeren de sportschoolervaring van een potentieel intimiderende omgeving naar een uitnodigende en interactieve ervaring.

Dit draagt niet alleen bij aan een hogere tevredenheid onder bestaande leden, maar maakt het ook aantrekkelijker voor nieuwe gebruikers die op zoek zijn naar een leuke en efficiënte manier om aan hun gezondheid te werken.

visie fitnessbranche fitnessbeurs 2024

Uitdagingen en innovatieve oplossingen voor personeelstekorten in de fitnessbranche

Personeelstekort is een steeds terugkerend thema binnen de fitnessbranche niet alleen in Nederland maar ook internationaal. Tijdens gesprekken met diverse Duitse fitnessondernemers bleek dat ook zij kampen met een groot tekort aan gekwalificeerd personeel.

In Nederland is het eveneens een uitdaging om goed personeel te vinden en te behouden, wat grote invloed heeft op de kwaliteit van de dienstverlening en de bedrijfsvoering.

Innovatieve technologische oplossingen bieden echter een nieuwe uitweg. Deze technologie maakt het mogelijk voor leden om meer zelfstandig te trainen, wat de druk op het personeel kan verlichten.

Met technologie kunnen leden zelfstandig hun trainingen uitvoeren, terwijl de geïntegreerde software en data-analyse de trainers in staat stellen om op afstand de voortgang te monitoren.

Dit soort digitalisering brengt nog een ander significant voordeel met zich mee: het verbetert de interactie tussen personeel en leden.

Trainers zijn niet langer alleen gesprekspartners over alledaagse zaken zoals het weekend, maar kunnen diepgaande gesprekken voeren over de progressie en gezondheidsdoelen van de leden.

Dit alles wordt ondersteund door concrete data van de apparatuur, waardoor een trainer precies kan zien wat de voortgang van een lid is. Deze aanpak zorgt ervoor dat leden zich echt gezien en gewaardeerd voelen, wat hen aanmoedigt om langer lid te blijven.

Door de combinatie van zelfstandigheid in training en persoonlijke aandacht via digitale tools, kunnen fitnesscentra de uitdagingen van personeelstekorten effectief tegemoet treden en zelfs ombuigen tot kansen voor een verbeterde klantbeleving en bedrijfsgroei.

personeelstekorten fitnessbranche

Van weegschaal naar gezondheidsmanagement

De tijd dat een standaard weegschaal voldoende was, ligt achter ons. Dit werd ons duidelijk tijdens gesprekken met diverse fabrikanten en distributeurs van slimme weegschalen en geavanceerde meetsystemen.

De hedendaagse consument verlangt toenemende personalisatie en wil actief en preventief bijdragen aan zijn eigen gezondheid.

Bedrijven zoals Seca en InBody spelen in op deze behoefte door niet alleen het gewicht, maar de gehele gezondheid van een individu in kaart te brengen. Het idee is dat het meten van je complete gezondheidsprofiel de nieuwe standaard wordt voordat je aan een fitness- of gezondheidsregime begint.

Dit gaat verder dan een product; het is een service die het mogelijk maakt om zeer gerichte adviezen te geven. Deze aanpak sluit ook aan bij de uitdagingen van personeelstekorten in de fitnessbranche.

Waarom zou een trainer tijd moeten besteden aan het uitvogelen van potentiële gezondheidsproblemen als er technologie beschikbaar is die dit, op wetenschappelijk bewezen wijze, nauwkeurig kan vaststellen?

Door de gegevens die deze slimme apparaten leveren, kunnen trainers zich richten op het ontwerpen van effectieve trainingsprogramma’s en schema’s, waardoor ze hun tijd en expertise efficiënter kunnen inzetten.

InBody is momenteel bezig met het uitbreiden van hun aanbod naar een complete ‘health corner’. Recent hebben ze een apparaat ontwikkeld dat het risico op vallen analyseert, wat vooral bijdraagt aan het thema gezond oud worden.

Seca heeft met haar slimme meetsystemen onlangs de 35ste plek behaald in de ranglijst van meest innovatieve bedrijven in Duitsland.

Kortom. steeds meer fitnessfaciliteiten zien de waarde in van uitgebreide gezondheidsmetingen. Het is niet meer alleen voor de medische sector maar ook voor het algemene publiek.

Dit onderstreept de groeiende trend waarbij diepgaande gezondheidsanalyses een integraal onderdeel worden van de fitnesservaring.

op de hoogte blijven van de laatst fitnesstrends

Free weights en digitalisering: de nieuwe favorieten

Terwijl free weights en digitale innovaties in opkomst zijn, neemt de populariteit van traditionele fitnessapparaten af.

De daling in populariteit van traditionele fitnessapparaten kan grotendeels worden toegeschreven aan een veranderende benadering van fitness, waarbij motivatie en engagement centraal staan.

Traditionele apparaten, die voornamelijk gericht zijn op het isoleren van specifieke spiergroepen, bieden beperkte interactie en dynamiek, wat vaak resulteert in een verlies van interesse en motivatie bij gebruikers. Velen vinden dat zij op deze machines ‘verdwaald’ rondlopen in de sportschool zonder duidelijke richting of doel.

In contrast hiermee zijn free weights en digitale innovaties in opmars, omdat zij een meer betrokken en interactieve trainingservaring bieden. Digitalisering speelt hierbij een cruciale rol door de introductie van gamification, real-time data en gepersonaliseerde trainingsschema’s.

Deze technologieën transformeren de workout-ervaring door elementen van spel en competitie toe te voegen, wat het trainen leuker en meer motiverend maakt.

De opkomst van fitnessinfluencers die de veelzijdigheid en effectiviteit van free weights benadrukken, heeft ook bijgedragen aan hun populariteit. Zij tonen hoe met relatief eenvoudige middelen effectieve workouts kunnen worden uitgevoerd, wat vooral jongeren aanspreekt die flexibiliteit en authenticiteit in hun trainingen zoeken.

Bovendien maakt de integratie van data-analyse het mogelijk voor gebruikers om hun voortgang nauwkeurig te monitoren en aangepaste aanbevelingen te ontvangen, wat hen helpt gerichter en efficiënter te trainen.

Dit niveau van personalisatie en feedback is iets wat traditionele machines simpelweg niet kunnen bieden.

mensen kiezen voor digitalisering en vrije gewichten

Waar is Virtual Reality gebleven?

Virtual Reality (VR) en de metaverse waren onderwerpen die ooit enorme golven van opwinding en speculatie veroorzaakten in zowel de techwereld als daarbuiten.

Velen van ons hadden hoge verwachtingen van hoe deze technologieën zouden transformeren hoe we interactie hebben met digitale werelden.

Echter, volgens Eric Falardeau en Jop Gerritsen van McKinsey, heeft VR niet volledig voldaan aan de ambitieuze beloften die oorspronkelijk werden gemaakt.

De opkomst van AI heeft een verschuiving teweeggebracht in de focus van technologische ontwikkelingen.

AI wordt door experts gezien als “het nieuwe internet,” een trend met een potentieel nog groter dan dat van VR. De impact van AI op business is aanzienlijk en divers, van het automatiseren van processen tot het personaliseren van klantenervaringen en het verbeteren van besluitvorming.

Deze toepassingen hebben AI naar de voorgrond van technologische investeringen en innovatie geduwd.

Dit betekent echter niet dat VR en Augmented Reality (AR) van de radar zijn verdwenen. De toekomst van VR en AR is wellicht minder universeel en meer nichegericht dan oorspronkelijk verwacht, maar hun bijdrage aan de technologische vooruitgang blijft belangrijk.

Terwijl AI de bredere zakelijke en consumentenmarkten blijft hervormen, zullen VR en AR waarschijnlijk evolueren naar toepassingen waar ze de meeste waarde bieden, en waar ze kunnen profiteren van hun unieke capaciteiten om boeiende ervaringen te creëren.

Impact van VR en AI

ALDI Sports maakt indruk met grote stand

Op FIBO viel de aanwezigheid van ALDI Sports bijzonder op door hun indrukwekkend grote stand. Bekend als een supermarktketen, zet ALDI nu grote stappen in de fitness- en wellnessmarkt met een uitgebreid assortiment aan voedingssupplementen en een veelzijdige app. Op dit moment is deze service van ALDI Sports alleen nog beschikbaar in Duitsland.

Deze app biedt gebruikers de mogelijkheid om yoga- en meditatiesessies te volgen, workouts te doen, coaches te vinden, en recepten te ontdekken.

Het is een indrukwekkende uitbreiding van ALDI’s dienstverlening, die duidelijk inspeelt op de groeiende vraag naar geïntegreerde gezondheids- en fitnessoplossingen.

Deze strategie van ALDI Sports laat zien hoe traditionele bedrijven nieuwe markten kunnen betreden en bestaande industrieën kunnen uitdagen. Hun betreding in de fitnessbranche, met een zo complete en geïntegreerde aanpak, positioneert hen als een serieuze concurrent voor traditionele fitnesscentra en -diensten.

Aldi Sports fitnessintermediair

Hyrox, Ladies lunch en het FIBO Footbal Festival

Tijdens FIBO waren er naast sub-evenementen zoals het FIBO Football Festival, HYROX en eSports Stage, ook speciale sessies zoals de FIBO Ladies Lunch, waar vrouwen uit de fitnessbranche netwerkten en successen vierden.

Daarnaast bood FIBO diverse meet and greets met bodybuilders, calisthenics shows, en strongman wedstrijden en meer dan 500 work-outs en lezingen, wat zorgde voor een dynamische en inspirerende ervaring voor alle bezoekers.

HYROX keulen 2024

Tot volgend jaar!

We hebben een geweldige tijd gehad op FIBO en kijken nu al uit naar volgend jaar. De volgende FIBO vindt plaats in Keulen van 10-13 april 2025.

Handleiding sportschool kiezen: hier moet je op letten

Ben je op zoek naar een (nieuwe) sportschool? Dan is de eerste stap direct een belangrijke: een sportschool kiezen die past bij jou.

Overal zie je reclames en mega aanbiedingen. Maar waar let je nou echt op? Het gaat om meer dan alleen de prijs of hoe dichtbij het is. Het is een plek waar je misschien wel een paar keer per week naartoe gaat.

Dus, hoe vind je een plek waar je je niet alleen comfortabel voelt, maar die je ook echt helpt om je doelen te bereiken?

In dit blog vertellen we waar je op moet letten wanneer je op zoek bent naar de juiste sportschool die past bij jou.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een sportschool?

Als je op zoek bent naar de juiste sportschool voor jou, is er een scala aan factoren waar je rekening mee moet houden, elk met zijn eigen nuances en belang.

Laten we dieper duiken in elk van deze aspecten, zodat je gewapend bent met de kennis om de best mogelijke keuze te maken.

Begrijp je eigen behoeften

Voordat je zelfs maar begint met zoeken, moet je helder hebben wat je wilt bereiken. Wil je afvallen, spiermassa opbouwen, je conditie verbeteren, of misschien wil je gaan sporten voor het sociale aspect?

Overweeg of je liever in groepsverband traint of individueel, of je specifieke apparatuur nodig hebt, en of je waarde hecht aan extra faciliteiten zoals een spa of zwembad.

Iedere sportschool heeft andere sterke punten, dus het identificeren van je doelen kan je zoektocht aanzienlijk verfijnen.

Locatie

Idealiter kies je voor een sportschool die zich bevindt op een route die je al regelmatig aflegt, zoals tussen je huis en werk.

Het idee hierachter is simpel: hoe gemakkelijker het is om er te komen, hoe minder excuses je zult vinden om niet te gaan.

Denk na over de tijden waarop je wilt gaan trainen en hoe verkeer en vervoer op die momenten de bereikbaarheid beïnvloeden.

Een sportschool dichtbij huis is perfect voor ochtendmensen die graag hun dag starten met een workout, terwijl een sportschool dichtbij je werk of school ideaal kan zijn voor een sessie na je dagelijkse verplichtingen.

Faciliteiten en apparatuur

De kwaliteit, diversiteit en staat van de faciliteiten en apparatuur in een sportschool kunnen je training maken of breken. Zorg ervoor dat de gym over moderne en goed onderhouden apparatuur beschikt die aansluit bij jouw specifieke fitnessdoelen. Bekijk het aanbod van je sportschool goed en nauwkeurig.

Ben je bijvoorbeeld van plan veel aan krachttraining te doen, kijk dan of er voldoende losse gewichten, squat racks en bankjes zijn. Voor de cardio-enthousiastelingen is het essentieel dat er een goede variatie aan machines is, zoals loopbanden, ellipticals en fietsen.

Vergeet ook niet de faciliteiten buiten de workoutzone te checken, zoals kleedkamers, douches, en kluisjes, om ervoor te zorgen dat je een comfortabele ervaring hebt voor en na je training.

Eerste keer sportschool zware gewichten

Sfeer en community

De sfeer binnen een sportschool kan enorm variëren en moet resoneren met jouw persoonlijke voorkeuren. Voel je je gemotiveerd en energiek bij het binnenlopen, of juist onzeker?

De gemeenschap binnen een sportschool kan ook een grote rol spelen in je algehele ervaring; een ondersteunende en vriendelijke omgeving kan een grote bron van motivatie zijn.

De meeste sportscholen organiseren evenementen of bieden groepslessen aan die een geweldige manier kunnen zijn om gelijkgestemden te ontmoeten en je sociale kring binnen de fitnesswereld uit te breiden.

Lidmaatschapskosten en contractvoorwaarden

Het begrijpen van de kostenstructuur en de fijne lettertjes van je lidmaatschapscontract is essentieel om verrassingen op de lange termijn te voorkomen.

Vergelijk de lidmaatschapskosten met de geboden faciliteiten en diensten en van verschillende sportscholen om te beoordelen of je waar voor je geld krijgt. Wees alert op extra kosten zoals inschrijfgelden, annuleringskosten of kosten voor speciale lessen.

Een flexibel lidmaatschap kan aantrekkelijk zijn als je schema onvoorspelbaar is of als je eerst de sportschool wilt uitproberen voordat je je voor een langere periode vastlegt.

Openingstijden

De openingstijden van de sportschool moeten passen bij jouw persoonlijke levensstijl en routine. Als je iemand bent die graag laat op de avond of juist heel vroeg in de ochtend gaat trainen, zorg er dan voor dat jouw sportschool tijdens deze uren open is.

Sportscholen met ruime openingstijden of zelfs 24-uurs toegang bieden de flexibiliteit om te trainen wanneer het jou uitkomt, wat cruciaal kan zijn voor het handhaven van een consequente trainingsroutine.

Extra services

Extra services in een sportschool kunnen variëren van de luxe die je training net dat beetje comfortabeler maakt tot de gespecialiseerde begeleiding die je helpt om je fitnessdoelen sneller of efficiënter te bereiken.

Het overwegen waard zijn deze aanvullende diensten die je ervaring kunnen verrijken en soms zelfs een doorslaggevende factor kunnen zijn in je keuze voor de ene sportschool boven de andere.

Personal training

Een personal trainer biedt je niet alleen gepersonaliseerde trainingen die zijn afgestemd op je unieke doelen en behoeften, maar ook de expertise om ervoor te zorgen dat je elke oefening correct uitvoert, wat het risico op blessures minimaliseert.

Een personal trainer kan je motivatie een boost geven en een trainingsschema ontwerpen om plateaus te doorbreken, je helpen om zowel fysiek als mentaal sterker te worden en je trainingsdoel te bereiken.

Voedingsadvies

Juiste voeding is een sleutelcomponent van elke succesvolle fitnessroutine. Voedingsdeskundigen, personal trainers of diëtisten bij de sportschool kunnen je voorzien van maaltijdplannen en voedingsstrategieën die je helpen om je energieniveaus te optimaliseren, je prestaties te verbeteren en je lichaamscompositie te veranderen.

Groepslessen

Van yoga en Pilates tot spinning, bootcamp, en HIIT (High-Intensity Interval Training), groepslessen kunnen een leuke en sociale manier zijn om te sporten.

Ze bieden niet alleen variatie in je routine, maar ook de kans om mensen te ontmoeten en een gemeenschapsgevoel te ervaren dat je kan motiveren.

Wellness

Sommige sportscholen gaan verder dan alleen fitnessapparatuur en bieden wellnessfaciliteiten zoals sauna’s, stoombaden, zwembaden en spa-behandelingen.

Deze kunnen helpen bij je herstel na de training, ontspanning bevorderen en zelfs een gevoel van luxe toevoegen aan je fitnessroutine.

Waar moet je op letten als je naar de sportschool gaat

Het NL Actief keurmerk uitgelegd

Het NL Actief keurmerk staat centraal in het waarborgen van hoge kwaliteit en betrouwbaarheid binnen de Nederlandse fitnessbranche.

Dit keurmerk, gecontroleerd door de onafhankelijke Stichting Landelijke Erkenningsregeling Fitness (LERF), zowel fysiek als op afstand, bevestigt dat fitnesscentra voldoen aan strenge kwaliteitseisen.

Deze eisen omvatten niet alleen de naleving van relevante wet- en regelgeving rondom veiligheid, hygiëne, en privacy maar ook specifieke voorwaarden zoals de Algemene Leveringsvoorwaarden, opgesteld in samenwerking met de Consumentenbond.

Veilig en verantwoord sporten

Centra die het NL Actief keurmerk dragen, tonen aan dat hun bedrijfsvoering op orde is, waardoor consumenten er vertrouwd kunnen sporten.

Dit keurmerk dient niet alleen als een blijk van kwaliteit en veiligheid maar helpt consumenten ook bij het maken van een geïnformeerde keuze die aansluit bij hun persoonlijke sportbehoeften.

De keuring door LERF berust op drie fundamentele pijlers:

 • Naleving van wet- en regelgeving;
 • Het hanteren van Algemene Leveringsvoorwaarden die de belangen van zowel de consument als het fitnesscentrum beschermen;
 • Transparantie over het aanbod van activiteiten en faciliteiten.

Deze transparantie is essentieel, vooral voor doelgroepen met specifieke behoeften, zoals mensen met reuma, omdat het hen helpt een fitnessaanbod te vinden dat echt bij hen past.

Zoek erkend sportaanbod

Ben je op zoek naar een plek in de buurt waar je op een veilige en verantwoorde manier kunt sporten, met toegang tot deskundige begeleiding en topfaciliteiten? Kies voor een bij NL Actief aangesloten centrum via het erkend sportaanbod.

En als je op zoek bent naar een gekwalificeerde sport- en beweegprofessional, neem dan een kijkje in ons beroepsregister FITNED.NL.

Goede sportschool met keurmerk

Conclusie juiste sportschool kiezen

Het kiezen van een sportschool met het NL Actief keurmerk biedt je de zekerheid dat je investeert in een plek die staat voor kwaliteit, veiligheid en professionaliteit.

Dit keurmerk is jouw gids in de zoektocht naar een sportschool waar verantwoord sporten voorop staat, ondersteund door gekwalificeerde professionals en uitstekende faciliteiten.

Het geeft je het vertrouwen dat je sport in een omgeving die niet alleen aan de hoogste standaarden voldoet, maar ook jouw persoonlijke fitnessdoelen serieus neemt.

Laten we dit moment aangrijpen om niet alleen te dromen over een gezondere en fittere versie van onszelf, maar ook actie te ondernemen met de kennis die we nu hebben.

Begin vandaag nog met je zoektocht naar een door NL Actief erkende sportschool en zet de eerste stap naar het bereiken van je fitnessdoelen in een omgeving die jouw welzijn voorop stelt.

Jouw ideale sportschool wacht op je, klaar om je te verwelkomen in een gemeenschap van gelijkgestemden die allemaal streven naar een gezonder en actiever leven.

Fitness opleiding trends en ontwikkelingen in Nederland

In onze branche, waar elke dag nieuwe gezichten en methoden opduiken, ligt de ware uitdaging in het onderscheiden van echte expertise van slimme zelfpromotie.

Het landschap is verzadigd met zelfverklaarde experts, waarvan velen meer talent hebben voor marketing dan voor coaching. Voor fitnessondernemers en -professionals rijst de kritieke vraag: hoe bewijs je je waarde in een markt die overloopt van de influencers?

Wij als NL Actief proberen een prominente rol te spelen in dit verhaal. Wij staan niet alleen voor de professionalisering van de branche door middel van erkende opleidingen, maar benadrukken ook het belang van kwaliteit en continue ontwikkeling.

“Iedereen kan zich personal trainer noemen,” merkt men vaak op, een realiteit die zowel kansen als uitdagingen biedt.

Hier is waar FITNED.NL, het onafhankelijke register van gekwalificeerde trainers en instructeurs, een belangrijke rol speelt. Het scheidt de professionals die hun vak serieus nemen en investeren in hun opleiding van hen die zich vooral op de voorgrond dringen met een gelikte Instagram-feed.

FITNED.NL biedt niet alleen zichtbaarheid voor gekwalificeerde trainers, maar verzekert ook de consument van kwaliteit en betrouwbaarheid.

Voor fitnessondernemers en -professionals is het nu belangrijker dan ooit om te investeren in erkende opleidingen en certificeringen.

Het belang van een erkend branchediploma in fitness

In de snel veranderende fitnesswereld is één ding zeker belangrijk: het hebben van een erkend branchediploma. Dit diploma is essentieel, of je nu net begint of al jaren in het vak zit.

Maar waarom is zo’n diploma nou echt een must in je carrière als fitnessinstructeur?

Iedereen kan zich fitness trainer of personal trainer noemen

Zoals we in de inleiding van dit artikel al aangaven, kan iedereen zich personal trainer of fitness trainer noemen. Het is namelijk geen erkend beroep.

Een erkend diploma van NL Actief is niet zomaar een bewijs van je kennis en vaardigheden; het is een blijk van je toewijding aan kwaliteit en professionaliteit.

Elk jaar behalen meer dan 2000 cursisten het NL Actief branchediploma. Ben jij de volgende?

branchediploma fitness trainer opleiding

Waarom het branchediploma?

Een diploma van NL Actief geeft een helder en overtuigend bewijs van de vakbekwaamheid van de fitnessprofessional, die zich daarmee onderscheidt op de arbeidsmarkt.

NL Actief verzorgt zelf geen opleidingen. We maken afspraken met de branche over wat er mag worden verwacht van fitnessprofessionals.

De competenties waarover zij moeten beschikken zijn (per niveau) vastgelegd in beroepscompetentieprofielen.

De cursusliteratuur bevat de vakkennis. NL Actief beheert deze profielen en literatuur, ziet toe op onafhankelijke toetsing van (aanstaand) professionals en geeft de branchediploma’s uit.

fitnesstrainer a erkend diploma

Staan met vertrouwen in de fitnessbranche

De fitnessbranche is continu in beweging, met een toenemende vraag naar professionals die mensen kunnen ondersteunen in hun leefstijl en gezondheidsdoelen.

Met de opkomende samenwerking tussen fitness en de zorgsector, worden de kwaliteitseisen aan professionals alleen maar hoger. Het branchediploma van NL Actief is hierin een onmisbaar instrument.

Door te kiezen voor een branchediploma van NL Actief, rust je jezelf niet alleen uit met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om te excelleren, maar verzeker je jezelf ook van een sterke positie op de arbeidsmarkt.

Dit diploma is een duidelijk signaal naar partners en verwijzers in de gezondheidszorg dat je voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen.

Met ruim 2000 examens per jaar, waarvan Fitnesstrainer A en Fitnesstrainer B de bekendste zijn, zetten we de norm voor wat het betekent om een echte fitnessprofessional te zijn.

diploma fitnesstrainer b

FITNED.NL: het beroepsregister van de fitnessbranche

FITNED.NL fungeert als het officiële beroepsregister voor de fitnessbranche in Nederland, waarin enkel fitnessprofessionals zijn opgenomen die hun vakbekwaamheid via erkende NL Actief opleidingen hebben aangetoond.

Dit register is ontworpen om zowel de professionaliteit van trainers te waarborgen als om consumenten een duidelijke richtlijn te bieden in hun zoektocht naar gekwalificeerde fitnessbegeleiding.

Een vermelding op FITNED.NL betekent dat een trainer niet alleen de benodigde opleidingen heeft voltooid, maar ook voldoet aan de kwaliteitsstandaarden die NL Actief stelt.

Voor een personal trainer, fitness trainer of sportdocent is het een manier om zich te onderscheiden in een concurrerende markt en hun toewijding aan kwaliteit en voortdurende professionele ontwikkeling te tonen.

Voor consumenten biedt FITNED.NL een betrouwbare bron om trainers te vinden die bewezen hebben over de juiste kennis en vaardigheden te beschikken.

In een wereld vol informatie en keuzes geeft FITNED.NL duidelijkheid en zekerheid over de professionaliteit van een trainer.

fitness trainer en personal trainer opleiding

Lijst met NL Actief erkende fitnessopleidingen

Als beginnend of ervaren fitnessprofessional is het essentieel om de juiste opleiding te kiezen. NL Actief staat centraal in de fitnessbranche en erkent een breed scala aan opleidingen die je carrière een sterke basis geven of verder kunnen helpen ontwikkelen.

Hier is een overzicht van beschikbare opleidingen, van fitnesstrainer basisopleidingen tot meer gespecialiseerde cursussen:

Erkende NL Actief fitnessopleidingen

Basiskennis

 • Assistent fitnesstrainer (niveau 2): een ideale opstap naar het branchediploma op niveau 3. Meer info
 • Fitnesstrainer A (niveau 3): het fundament voor elke fitnessprofessional. Het meest bekende startpunt in de fitnessbranche! Meer info
 • Fitnesstrainer B (niveau 4 na behalen Fitnesstrainer A): voor degenen die een meer persoonlijke aanpak ambiëren en dieper willen duiken in de materie als fitness trainer. Meer info
 • Leefstijlcoach (niveau 4): sta klaar om mensen te begeleiden naar een gezondere levensstijl met dit branchediploma. Meer info

Specialisaties

 • Boksinstructeur (niveau 3): bewijs je bekwaamheid als boksinstructeur met dit niveau 3 diploma. Meer info
 • Bewegingsdeskundige reuma (niveau 3 en 4): word deskundig in het begeleiden van mensen met diverse vormen van reuma. Meer info
 • Bewegingsdeskundige overgewicht en obesitas (na behalen Fitnesstrainer B): ontwikkel deskundigheid in het werken met mensen met (morbide) overgewicht. Meer info
 • Bewegingsdeskundige diabetes mellitus (na behalen Fitnesstrainer B): specialiseer je in het begeleiden van cliënten met diabetes type 2. Meer info
 • Bewegingsdeskundige niet-aangeboren hersenletsel (na behalen Fitnesstrainer B): leer om professionele ondersteuning te bieden aan mensen met NAH. Meer info
 • E-learning: gezond gehoor voor sportprofessionals: verrijk je trainingen met motiverende beats, terwijl je zorgt voor een gezond gehoor. Meer info

Meer informatie over alle fitnessopleidingen vind je hier.

fitnesstrainer a opleiding volgen

Waar kan ik deze opleidingen volgen?

NL Actief werkt samen met een breed netwerk van erkende opleiders die jouw fitnesscarrière een vliegende start kunnen geven. Hier vind je onze opleiders waar je terechtkunt voor deze erkende fitnessopleidingen.

Hoe zit het met examens?

NL Actief speelt een centrale rol in het certificeren van fitnessprofessionals in Nederland door het beheren van branchediploma’s en de bijbehorende examens.

Als je al bezig bent met een opleiding gericht op een branche-examen, dan zorgt je opleider meestal voor alles wat met het examen te maken heeft.

Deze zal je informeren over examendata, inschrijvingsprocedures en hoe je examen eruit zal komen te zien. Denk aan een theorie examen of praktijkexamen waarin je klanten begeleidt. Meer informatie over examens van fitnessopleidingen vind je hier.

personal trainer opleiding

Trends en ontwikkelingen in fitnessopleidingen

Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van fitnessopleidingen:

 • Online leren & blended learning: de pandemie heeft de verschuiving naar online en gemengd leren versneld, waarbij live, virtuele lessen gecombineerd worden met zelfstudie.
 • Specialisatiecursussen: er is een groeiende vraag naar gespecialiseerde fitnessopleidingen zoals voeding, mentale gezondheid, en omgaan met specifieke doelgroepen zoals ouderen of mensen met chronische aandoeningen.
 • Van fitness naar holistische gezondheid: de focus verschuift naar holistische benaderingen van gezondheid, waarbij fitness opleidingen nu ook slaap, stressmanagement, en voedingsprogramma’s omvatten.

Dit is een antwoord op de groeiende vraag naar een meer geïntegreerde aanpak van welzijn. Zo hebben wij de opleiding Leefstijlcoach niveau 4 toegevoegd aan ons opleidingsaanbod.

 • Soft skills worden meer en meer belangrijk: naast de traditionele ‘hard skills’ zoals technische fitnesskennis, winnen soft skills zoals emotionele intelligentie, samenwerken, en leiderschapskwaliteiten aan belang.

Deze vaardigheden zijn cruciaal om succesvol te kunnen werken in een steeds veranderende fitnessomgeving.

 • Multidisciplinaire teams: de toekomst wijst op een nog grotere integratie van multidisciplinaire teams binnen de fitnessbranche. Dit benadrukt het belang van opleidingen die voorbereiden op een breed spectrum aan gezondheids- en wellnessdiensten.
 • Artificial Intelligence (AI) en microlearning: de integratie van AI in leerplatforms belooft gepersonaliseerde leerervaringen, terwijl microlearning – leren in kleine, beheersbare eenheden – ideaal is voor de drukke professional.

Verwacht wordt dat deze technologieën de manier waarop fitnessopleidingen worden aangeboden en geconsumeerd, zullen transformeren.

 • War for talent: met een krapper wordende arbeidsmarkt wordt het voor sportscholen en fitnesscentra steeds belangrijker om te investeren in de ontwikkeling en het behoud van talent.
Blijven leren als fitnessinstructeur

Blijven ontwikkelen als trainer/coach van de toekomst

De fitnessbranche evolueert voortdurend, gedreven door nieuwe wetenschappelijke inzichten, technologische vooruitgang en veranderende klantbehoeften.

Om relevant te blijven, is het essentieel dat fitnessprofessionals hun kennis en vaardigheden voortdurend up-to-date houden.

NL Actief symposium

Een goede manier om op de hoogte te blijven van de toekomst van de fitnessbranche is door het NL Actief symposium op 28 juni te bezoeken.

Dit symposium is dé plek om diepgaande inzichten te krijgen in de toekomst van de fitnessbranche, waardevolle connecties te maken met collega-ondernemers en te leren van toonaangevende experts.

Evenementdetails:

 • Datum: vrijdag 28 juni 2024
 • Tijd: ochtend en middag
 • Locatie: Papendal, Arnhem
 • Voor wie: leden en niet-leden van NL Actief

Met inspirerende keynote sprekers zoals Richard van Hooijdonk en Bouchra Talidi, belooft dit symposium een niet te missen kans te zijn voor elke fitnessprofessional die gericht is op groei en succes.

Conclusie fitness opleiding trends

In de fitnessbranche, waar ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgen, is voortdurende professionele groei geen optie, maar een noodzaak.

Erkende fitnessopleidingen vormen de fundering waarop een succesvolle carrière wordt gebouwd, door niet alleen je kennis en vaardigheden te valideren, maar ook door je geloofwaardigheid en vertrouwen bij klanten te vergroten.

De reis stopt echter niet bij het behalen van een diploma. De essentie van leiderschap en innovatie in fitness en personal training ligt in levenslang leren.

Dit pad van continue ontwikkeling, ondersteund door NL Actief en haar breed scala aan middelen, zoals het symposium, is cruciaal voor iedereen die streeft naar excellence in deze dynamische sector.

Wij moedigen alle fitnessprofessionals aan om deze reis van continue groei en ontwikkeling te omarmen.

Door te investeren in jezelf en je vaardigheden, investeer je in de toekomst van de gehele branche. Samen tillen we de standaard van fitness in Nederland naar een hoger niveau.

De fitnessondernemer van de toekomst

Beeld je in, het is 2050. De fitnessbranche zoals we die kenden is volledig getransformeerd. Sportscholen en personal training sessies hebben plaatsgemaakt voor hyper-gepersonaliseerde wellness-ervaringen, aangedreven door geavanceerde technologieën en diepe inzichten in persoonlijke gezondheid.

Als fitnessondernemer sta je aan het roer van deze verandering, navigerend door een landschap gevuld met AI-coaches, VR-fitnessavonturen, en wearables die je gezondheid monitoren met chirurgische precisie.

Maar hoe ben je hier gekomen? En belangrijker nog, hoe zorg je ervoor dat je voorop blijft lopen in deze snel evoluerende wereld?

Dit blog duikt in de toekomst van de fitnessondernemer, verkent de grenzen van wat mogelijk is en biedt een roadmap voor degenen die klaar zijn om de toekomst vandaag vorm te geven.

Wil je meer leren over de fitnessondernemer van de toekomst? Op 28 juni 2024 organiseren we een NL Actief Symposium, een evenement met vooraanstaande sprekers die hun visie zullen delen over de toekomst van de fitnessbranche. Zet deze datum alvast in je agenda!

Huidige stand van de fitnessbranche

De fitnessbranche is zich na een turbulente periode door de pandemie gestaag aan het herstellen en de cijfers uit het Fitness Markt & Trend Rapport 2023 van Blackbox Research bevestigen deze ontwikkeling.

Wat meteen opvalt, is de veerkracht van de fitness markt; het heeft drie jaar gekost, maar hun ledenaantallen zijn terug op het niveau van vóór de coronacrisis. Dit toont niet alleen de duurzaamheid van de branche maar ook de onverminderde interesse in fitness onder het publiek.

Kijkend naar de toekomst, ziet het er rooskleurig uit voor de fitnesswereld. Volgens diverse marktrapporten staat de branche aan de vooravond van een indrukwekkende groei.

De verwachting is dat de wereldwijde markt voor gezondheids- en fitnessclubs zal groeien van 112,17 miljard dollar in 2023 naar maar liefst 202,78 miljard dollar in 2030. Dit betekent een stevige jaarlijkse groei van 8,83%, een getal dat de dynamiek en het groeipotentieel van de sector onderstreept.

De toekomst van fitness ziet er veelbelovend uit, met tal van mogelijkheden voor wie bereid is te innoveren en mee te bewegen met de behoeften van de consument.

Toekomstige evenementen fitnessbranche

Toekomst van de fitnessbranche

Denk even terug aan de jaren ’80 met de oldschool gyms, waar gewichtheffen en aerobics de boventoon voerden. Fast forward naar nu, en we duiken in de wereld van wellness-centra die alles aanpakken: van je biceps tot je mentale welzijn.

Deze evolutie in fitnesscentra laat zien dat we niet alleen anders naar onze training kijken, maar ook meer verwachten van elke zweetsessie.

Tegenwoordig willen we meer dan alleen fit zijn; we zoeken naar een totaalplaatje dat ons mentaal sterk maakt en ons verbindt met anderen. Dit heeft geleid tot een bonte mix van activiteiten – van yoga tot HIIT – elk afgestemd op wat jij nodig hebt.

En dan de technologie. Die heeft de regels van het spel veranderd. Wearables die je slaap bijhouden, apps die je thuis aan het bewegen krijgen, en online trainingen die je kan volgen wanneer het jou uitkomt.

Plots is de sportschool niet meer gewoon een plek; het is overal waar jij bent. Handig voor als je geen tijd hebt of gewoon liever in je eigen woonkamer aan de slag gaat.

Door in te spelen op deze trends – denk aan het aanbieden van online lessen of het creëren van een app voor je leden – kun je jouw aanbod onweerstaanbaar maken.

Geef je klanten wat ze zoeken en je zet jezelf op de kaart als de go-to plek voor iedereen die niet alleen aan zijn fysiek, maar ook aan zijn mentale fitness wil werken.

Technologische innovaties

Wearables, niet meer alleen beperkt tot het meten van hartslag en stappen, hebben de eerste plaats veroverd in de wereldwijde fitnesstrends van 2023.

De toekomst belooft een tijdperk waarin we onze gezondheid en welzijn niet alleen zullen monitoren maar ook optimaliseren met een nauwkeurigheid die voorheen ondenkbaar was.

Augmented reality en virtual reality

De introductie van AR en VR in de fitnesswereld brengt een nieuw tijdperk van meeslepende trainingservaringen. Beeld je in dat je een fietstocht maakt door de Alpen of een yogasessie doet in je woonkamer, met instructies die perfect in je omgeving passen.

Deze technologieën bieden niet alleen een leuke en gevarieerde trainingservaring, maar maken fitness ook toegankelijker voor een breder publiek, ongeacht leeftijd of fitnessniveau.

Kunstmatige Intelligentie (AI)

De sleutel tot het benutten van deze technologische vooruitgang ligt in de inzet van kunstmatige intelligentie (AI). AI kan helpen de enorme hoeveelheden data die door wearables en andere fitnessapparatuur worden gegenereerd, te analyseren en interpreteren.

Door de grote hoeveelheden data die door wearables en andere apparatuur worden verzameld te analyseren, kunnen fitnessprofessionals diepgaande inzichten verkrijgen in de voortgang en behoeften van hun klanten.

Fitness evenementen over AI

Duurzaamheid en ethiek

In de fitnessbranche groeit het besef dat duurzaamheid en ethiek essentieel zijn voor de toekomst. Dit is niet alleen een reactie op de hoge energiekosten, maar ook een weerspiegeling van een diepgaande betrokkenheid bij milieu en maatschappij.

Fitnessondernemers streven ernaar hun ecologische voetafdruk te verkleinen door over te schakelen op eco-vriendelijke sportscholen en duurzame apparatuur.

Dit omvat alles van waterbesparende douches tot energie-efficiënte loopbanden. Ook het werken onder eerlijke arbeidsomstandigheden, wordt steeds belangrijker.

Deze veranderingen weerspiegelen niet alleen een zorg voor het milieu, maar ook een toewijding aan sociale verantwoordelijkheid.

Duurzaamheid

De groeiende bewustwording van consumenten over de herkomst van producten stimuleert de vraag naar ethisch verantwoorde materialen, geproduceerd onder eerlijke arbeidsomstandigheden en vervaardigd uit duurzame materialen.

Dit biedt fitnessondernemers niet alleen de kans om zich te onderscheiden in een competitieve markt, maar ook om een merk te bouwen dat resoneert met de waarden van duurzaamheid en ethiek.

Diversiteit, gelijkheid en inclusie

De nadruk op diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) binnen de bedrijfscultuur neemt toe, gesteund door onderzoek zoals het Lighthouse-rapport van het World Economic Forum, dat aantoont dat veel bedrijven worstelen om hun DEI-beloften na te komen.

Voor fitnessondernemers ligt hier een unieke kans om positieve veranderingen door te voeren. Het stimuleren van diversiteit in leiderschapsteams kan leiden tot vernieuwende inzichten en innovaties, essentieel voor de groei en ontwikkeling van het bedrijf.

Aansluiting bij de waarden van jongere generaties

De bereidheid van jongere generaties, zoals millennials en Generatie Z, om meer te betalen voor duurzame diensten benadrukt de economische levensvatbaarheid van deze inspanningen.

Door deze trends te omarmen, positioneren fitnessondernemers hun bedrijf als een aantrekkelijke optie voor zowel huidige als toekomstige klanten, medewerkers en investeerders, die waarde hechten aan bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen.

Geweldige manier voor duurzaamheid in fitness

De leefstijlclub van de toekomst

De trend van de evolutie van fitnesscoaches naar leefstijlcoaches onderstreept een breder en dieper begrip van gezondheid en welzijn in de moderne samenleving.

Het concept van de leefstijlclub van de toekomst belichaamt deze verschuiving, waarbij de nadruk niet alleen ligt op fysieke fitheid, maar ook op mentale gezondheid en een algemeen gezonde levensstijl.

Deze ontwikkeling onderstreept het belang van een holistische benadering van welzijn, waarbij verschillende aspecten van het leven van een individu worden geïntegreerd om optimale gezondheid te bereiken.

Opleidingsinstituten

Opleidingsinstituten spelen hierop in door hun programma’s aan te passen en uit te breiden met modules die gericht zijn op leefstijlcoaching.

Dit omvat niet alleen traditionele elementen zoals lichaamsbeweging en voeding, maar ook essentiële onderdelen zoals stressbeheersing, slaaphygiëne, en emotioneel welzijn.

Deze benadering erkent dat ware gezondheid meer inhoudt dan alleen het fysieke aspect en dat een geïntegreerde aanpak nodig is om de levenskwaliteit van leden werkelijk te verbeteren.

Bijvoorbeeld, NL Actief heeft proactief ingespeeld op deze trend door de nieuwe opleiding Leefstijlcoach niveau 4 te introduceren.

Deze opleiding is speciaal ontworpen om toekomstige coaches uit te rusten met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om een omvattende begeleiding te bieden.

Branche opleiding voor fitnesscentra

Community en samenwerking

Met de groeiende maatschappelijke vraag naar oplossingen die bijdragen aan een gezonde en vitale samenleving, zien we een evolutie waarbij fitnessclubs transformeren naar leefstijlclubs van de toekomst.

Fitness is de populairste sport in Nederland volgens onderzoek van het Mulier Instituut en zal naar verwachting doorgroeien naar 6 miljoen deelnemers.

Locatie onafhankelijk sporten

Een belangrijke trend is dat de locatie van sporten steeds flexibeler wordt. Mensen binden zich niet meer aan één specifieke plek; ze zoeken naar een gevarieerd aanbod dat past bij hun levensstijl, of dat nu in de sportschool is, buiten, thuis, of zelfs op de werkplek.

Deze ontwikkeling heeft geleid tot innovatieve aanpassingen in het aanbod van fitnessclubs. Zo zijn gezinsabonnementen in kleinere steden populairder geworden en is er in de grotere steden een toename in de vraag naar flexibele, pay-as-you-go modellen.

Prominente rol van sport in de samenleving

Tegelijkertijd zien we een groeiende beweging om sport een meer prominente rol in de samenleving te geven.

Initiatieven zoals de oprichting van de PARTIJvdSPORT onderstrepen de ambitie om sport en gezondheid hoog op de politieke agenda te zetten.

Het doel is om de samenwerking tussen de sportsector en de zorg te versterken, om zo te bouwen aan een samenleving waar het belang van een actieve levensstijl algemeen erkend en gefaciliteerd wordt.

Maak van sport een sociaal evenement in een lokale gemeenschap

Nieuwe businessmodellen

Het speelveld verandert; de manier waarop we denken over verdienmodellen in de fitnessbranche is in volle evolutie. Traditionele abonnementen maken plaats voor flexibelere, op maat gemaakte oplossingen die aansluiten bij de unieke behoeften en levensstijl van elke klant.

Stel je voor: je introduceert flexprijzen in je sportschool, geïnspireerd door de dynamische prijsstrategieën van de hotel- en luchtvaartindustrie.

Je past de tarieven aan op basis van de tijd en de vraag; piekuren worden premium tijden, terwijl tijdens daluren de toegangsprijs daalt.

Deze strategie optimaliseert niet alleen je inkomsten, maar zorgt ook voor een gelijkmatige spreiding van nieuwe leden over de dag, waardoor iedereen de ruimte en aandacht krijgt die ze verdienen.

Bovendien neemt de rol van intermediairs en grote franchises toe. Deze spelers vormen de verbindende schakels die jouw klanten toegang geven tot een breed scala aan fitness- en welzijnsdiensten.

Denk aan een online platform waar jouw leden, gebaseerd op hun persoonlijke voorkeuren en doelen, een gepersonaliseerd plan kunnen samenstellen.

Ze krijgen toegang tot verschillende faciliteiten en experts, allemaal onder één flexibel abonnement. Dit is de toekomst: een geïntegreerde benadering waar technologie en persoonlijke voorkeur samenkomen om een naadloze fitnesservaring te bieden.

Als fitnessprofessional heb je de kans om voorop te lopen in deze ontwikkelingen. Door nu te anticiperen op deze trends, kun je jouw businessmodel zo inrichten dat het niet alleen vandaag relevant is, maar ook in 2050 een leidende positie in de markt inneemt.

Het gaat erom te innoveren, flexibel te blijven, en altijd te zoeken naar nieuwe manieren om je leden de beste ervaring te bieden.

Digitale leefstijlcoaching en andere businessmodellen voor groei

Klantgerichtheid en hyper-personalisatie

In de fitnessbranche, waar elke sportschool vecht om aandacht, maakt écht luisteren naar je klanten het verschil tussen een volle of een lege zaal.

Het geheim? Maak elk bezoek persoonlijk. Met de hulp van slimme data en AI kun je trainingen en voedingsschema’s op maat ontwerpen, precies zoals jouw klant het nodig heeft.

Data

Stel je voor, je hebt de technologie die je vertelt wanneer Jan het liefst traint en wat Karin’s voedingsvoorkeuren zijn.

Met AI en data-analyse krijg je een kijkje in de unieke wereld van elke klant. Deze informatie gebruiken we niet alleen om hun kracht te meten, maar ook om hun motivatie te peilen en hen op het juiste moment het juiste duwtje in de rug te geven.

Met geavanceerde data-analyse en AI-technologieën kunnen fitnessondernemers nu patronen herkennen, gedrag voorspellen en inzichten vergaren die voorheen onbereikbaar waren.

Deze technologieën stellen ons in staat om niet alleen de fysieke voortgang van klanten te monitoren, maar ook hun gedragspatronen, voorkeuren en zelfs emotionele welzijn te begrijpen.

Het belang van menselijk contact

Hoewel technologie een krachtig hulpmiddel is, blijft het menselijke aspect onvervangbaar. In een wereld die steeds digitaler wordt, hunkeren mensen naar authentieke menselijke connecties.

De customer journey en elk menselijk contactpunt binnen deze reis worden essentieel. Het is de empathie, het begrip en de persoonlijke aandacht die klanten ervaren, die een blijvende indruk achterlaten en diepgaande loyaliteit opbouwen.

Fitnessondernemers moeten elke interactie met de klant zien als een kans om waarde toe te voegen, vertrouwen op te bouwen en een positieve impact te maken.

Hybride model tussen innovatie en menselijk contact

Educatie en skillset

Voortdurende ontwikkeling van kennis en vaardigheden essentieel voor zowel het succes van de onderneming als de professionele groei van de trainers.

Dit vraagt om een strategische aanpak in educatie en teamopbouw, waarbij de focus ligt op het voldoen aan de gepersonaliseerde behoeften van klanten en het bieden van doorgroeimogelijkheden aan personeel.

Multidisciplinair team

Het vormen van een multidisciplinair team is cruciaal om twee redenen: het bedienen van een brede doelgroep en het bieden van groeimogelijkheden aan je trainers.

Een dergelijk team, bestaande uit specialisten in diverse gebieden van gezondheid en fitness, stelt je in staat om een holistische service aan te bieden die verder gaat dan alleen lichamelijke training. Denk hierbij aan de samenwerking tussen personal trainers, voedingsdeskundigen, fysiotherapeuten, en mentale gezondheidscoaches.

Het ziekenhuismodel

Het ziekenhuismodel start met een fundament van basis fitnessopleidingen, zoals Fitnesstrainer A en B, waarna het zich vertakt naar gespecialiseerde niches zoals het begeleiden van klanten met chronische aandoeningen zoals diabetes of hartziekten.

Voor trainers biedt het ziekenhuismodel een duidelijk pad voor professionele ontwikkeling en specialisatie. Door zich te specialiseren in een bepaalde niche, zoals revalidatie na een hartoperatie of het begeleiden van klanten met obesitas, kunnen trainers zich onderscheiden als experts in hun vakgebied.

Dit niet alleen verhoogt hun waarde binnen jouw sportschool, maar opent ook deuren naar hogere inkomensmogelijkheden en professionele erkenning.

Bovendien stimuleert het aanbieden van gespecialiseerde trainingsmogelijkheden en continue educatie de betrokkenheid en tevredenheid van het personeel. Het geeft trainers het gevoel dat ze groeien en zich ontwikkelen, wat essentieel is voor het behoud van talent.

Fitness evenementen en speciale evenementen voor educatie

Persoonlijk leiderschap

Voor de fitnessondernemer van de toekomst zijn leiderschapskwaliteiten cruciaal, niet alleen om het bedrijf vooruit te stuwen, maar ook om het team te inspireren en klanten te motiveren.

Met de uitdagingen van vandaag, zoals het aantrekken en behouden van talent in een competitieve markt, moeten ondernemers meer dan ooit gericht zijn op sterke leiderschapsvaardigheden die verder gaan dan het traditionele beheer.

Visie en innovatie

De kern van succesvol leiderschap ligt in het hebben van een heldere, toekomstgerichte visie. Fitnessondernemers moeten niet alleen de huidige trends begrijpen, maar ook vooruitkijken naar hoe ze hun bedrijf kunnen aanpassen aan toekomstige ontwikkelingen.

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

Tijdens de coronapandemie werden fitnessondernemers geconfronteerd met een van de grootste uitdagingen in hun carrière. De noodzaak om snel te schakelen en creatieve oplossingen te vinden, werd cruciaal voor het overleven van hun bedrijf.

Deze snelle aanpassingen toonden aan dat flexibiliteit en het vermogen om innovatief te denken onder druk, essentieel zijn voor het voortbestaan en de groei van fitnessbedrijven.

Door de crisis als een kans te zien, hebben veel ondernemers hun bedrijf niet alleen kunnen behouden, maar zelfs kunnen uitbreiden door nieuwe diensten aan te bieden die aansluiten bij de veranderende behoeften van hun klanten.

Empathisch en mensgericht leiderschap

Het opbouwen van sterke relaties met zowel klanten als personeel is essentieel. Een leider die luistert, empathie toont en een ondersteunende omgeving creëert, zal een loyale gemeenschap rond hun merk bouwen.

Authentiek en transparant leiderschap

In een tijdperk waarin consumenten waarde hechten aan authenticiteit, moeten leiders transparant zijn over hun bedrijfsvoering, doelen en uitdagingen.

Je bent transparant over de uitdagingen van het runnen van een sportschool tijdens de teamvergaderingen. Je deelt zowel de successen als de tegenslagen. Deze openheid bouwt vertrouwen en toont aan je team dat elk probleem een kans is om samen te groeien.

Inspiratie en motivator

Je weet dat een gemotiveerd team de sleutel is tot tevreden klanten. Daarom zet je regelmatig incentive-programma’s op voor je personeel, zoals een bonus voor de trainer wiens lessen het meest bezocht worden of een dagje uit voor het hele team als de maanddoelen bereikt zijn.

sociaal evenement en sociale media inzetten

NL Actief Symposium

Ben je ook zo benieuwd naar wat de toekomst voor ons fitnessondernemers in petto heeft? Goed nieuws: op 28 juni 2024 pakken we groot uit met het NL Actief Symposium, hét evenement dat je als fitnessondernemer niet wilt missen. 

We duiken diep in de wereld van technologie, zoals AI, en verkennen samen de kunst van krachtig leiderschap en de magie van teamwork. Dit alles om jou en je business flink vooruit te helpen in deze snel veranderende fitnesswereld.

Het wordt een dag bomvol inspiratie, waar topsprekers zoals Richard van Hooijdonk zijn gouden tips deelt over hoe jij je sportschool of studio future-proof maakt. Verwacht een mix van eye-openers, praktische strategieën en natuurlijk de kans om te netwerken met collega-ondernemers die net zo gedreven zijn als jij.

De organisatie van de toekomst en de AI-revolutie

Richard van Hooijdonk neemt je mee op een reis naar de toekomst van fitnessorganisaties. Met zijn visie op de snel veranderende wereld door technologie en maatschappelijke ontwikkelingen, geeft hij een frisse kijk op hoe je jouw club of studio kunt voorbereiden op deze veranderingen.

De focus ligt op de integratie van AI in de fitnessbranche en hoe dit de rol van coaches en trainers kan transformeren naar ‘gezondheidsmanagers’ binnen een hybride systeem. Dit betekent thuis sporten combineren met de traditionele gym of club setting. 

Richard duikt diep in de toekomstige trends en hoe ondernemers hierop kunnen inspelen met innovatieve businessmodellen. Bereid je voor om geïnspireerd te worden en ideeën op te doen om jouw sportschool toekomstbestendig te maken.

Zet 28 juni in je agenda

Zet 28 juni in je agenda en zorg dat je erbij bent. Of je nu meer wilt weten over de laatste trends, je netwerk wilt uitbreiden of gewoon inspiratie wilt opdoen, het NL Actief Symposium is waar je moet zijn.

Mis deze kans niet om een dieper inzicht te krijgen in de fitnessondernemer van de toekomst en om jezelf en je organisatie klaar te stomen voor wat komen gaat. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen en samen de toekomst van fitness te verkennen! 🚀

De nieuwste fitnesstrends en -ontwikkelingen in Nederland

Ontdek hoe je als fitnessondernemer kunt inspelen op de nieuwste trends en ontwikkelingen in de fitnessbranche.

Ook al zijn we al een eventjes op weg in 2024, dit blog is echt de moeite waard. We hebben ons huiswerk gedaan door diverse trendrapporten en onderzoeken, waaronder de gerenommeerde ACSM top 10 fitnesstrends, grondig te analyseren en vergelijken, zodat jij niet hoeft te zoeken.

In dit blog presenteren we je niet zomaar een lijstje fitnesstrends; we bieden een uitgebreid overzicht van enkele belangrijke trends die de komende tijd een significante impact zullen hebben op onze branche.

Van de explosieve groei van personal training in Nederland tot de cruciale rol van technologische ontwikkelingen zoals AI en wearables, en van het belang van gezondheid op de werkplek tot de toenemende focus op fitness voor mentale gezondheid en meer.

Het doel? Jouw fitnessonderneming succesvoller maken door in te spelen op de behoeften en verwachtingen van je klanten, nu en in de toekomst.

Dus, ga er goed voor zitten en laat je inspireren door wat 2024 en daarna voor ons in petto heeft in de dynamische wereld van fitness. Dit is jouw kans om voorop te lopen in de branche en een blijvende impact te maken.

1. Explosieve groei van personal training in Nederland

Personal training behoort al sinds 2007 wereldwijd tot de top 10 van fitnesstrends, zo blijkt uit het ACSM trendrapport. Deze trend is dus al langere tijd aanwezig, maar nog steeds erg relevant.

Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat de populariteit van personal training in Nederland sterk toeneemt.

Trendrapporten personal trainer

Volgens The Business Research Company zal de wereldwijde markt voor personal trainers naar verwachting groeien van $39,06 miljard in 2023 naar $41,43 miljard in 2024.

Future Market Insights voegt hieraan toe dat deze groei zich zal voortzetten tot een geschatte $65,5 miljard in 2033, gedreven door een jaarlijks groeipercentage van 4,6%.

Eerste resultaten personal training onderzoek in Nederland

Tijdens het NL Actief symposium van 14 december 2023 deelde Kelby Middelkamp-Jongen de eerste onderzoeksresultaten van personal training in Nederland.

In totaal zijn er op dit moment meer dan 3.600 geregistreerde personal trainers in Nederland. Maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Maar hoeveel hoger dat kunnen we helaas niet achterhalen.

Een belangrijke kanttekening hierbij is namelijk dat personal training een vrij beroep is, wat inhoudt dat er geen strikte regelgeving is. Deze vrijheid bemoeilijkt het verrichten van gedegen onderzoek.

Zonder gestandaardiseerde richtlijnen of reguleringen en gezien de diversiteit in werkpatronen, opleidingskeuzes en de aanwezigheid van niet-gecertificeerde trainers, is het immers lastig om een compleet en nauwkeurig beeld te vormen van de huidige status en trends.

Individuele behoeften en gepersonaliseerde trainingsprogramma’s

De vraag naar personal trainers zit flink in de lift, gedreven door klanten die op zoek zijn naar een fitnesservaring op maat.

In de huidige fitnessmarkt is de ‘one-size-fits-all’ benadering passé. Klanten willen trainingsschema’s die naadloos aansluiten bij hun persoonlijke behoeften en levensstijl.

Deze trend naar personalisatie onderstreept een groeiend verlangen naar persoonlijke aandacht en verbinding, juist nu in een tijdperk waar technologische ontwikkelingen ons dagelijks leven vormgeven.

Bovendien, met onze agenda’s die uitpuilen van afspraken, is flexibiliteit rondom trainingstijden essentieel. De moderne fitnessklant jongleert met tal van verplichtingen en zoekt naar oplossingen die passen binnen hun hectische schema.

Personal trainer helpt je met individuele doelen trends

2. Technologische ontwikkelingen: wearables

Wanneer je weet dat 40% van alle Nederlanders apps of wearables gebruiken om hun gezondheid te monitoren, is het niet gek dat wearable technologie al sinds 2016 in de top-3 wereldwijde fitnesstrends staat.

Daarnaast zou een groep van 2,5 miljoen Nederlanders hun sportactiviteiten op die manier bijhouden. Van de groep die gezondheid monitort zegt 66% stappen te tellen. 50% meet de hartslag en 48% let via apps en wearables op gewicht. Slaap wordt door 32% van die mensen gemonitord. 

Wearables, of draagbare apparaten, omvatten een scala aan apparaten zoals fitness trackers, slimme horloges, fitness apps, hartslagmeters en GPS-trackers. Deze gadgets bieden realtime feedback over hartslag, verbrande calorieën, zittijd, slaapkwaliteit en meer.

Mede dankzij de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en Internet of Things (IoT), die een naadloze verbinding tussen apparaten en platforms mogelijk maakt, is deze wearable technologie zo populair.

Deze technologische vooruitgang zorgt ervoor dat alles met elkaar verbonden is, waardoor een schat aan data beschikbaar komt die eerder niet toegankelijk was.

Maar hoe vertaalt dit zich naar kansen voor jou als fitnessondernemer?

 • Gepersonaliseerde klantbeleving: wearables stellen je in staat om trainingsschema’s en voortgang op maat te volgen en aan te passen, dankzij real-time inzichten verkregen uit AI-analyse.
 • Verbeterde klantbetrokkenheid: door gebruik te maken van data uit wearables, kun je klanten actief betrekken bij hun fitnessreis door voortgang te delen en persoonlijke doelen te stellen.
 • Innovatieve diensten en producten: de integratie van AI en IoT maakt de ontwikkeling van unieke fitnessdiensten mogelijk, zoals virtuele coaching en gezondheidsmonitoring.
 • Efficiëntie en effectiviteit: AI helpt onzichtbare patronen in gezondheidsdata te ontdekken, wat leidt tot snellere en effectievere trainingsresultaten.
 • Community building: wearables faciliteren de vorming van een ondersteunende fitnessgemeenschap, waarbinnen klanten elkaar kunnen motiveren en uitdagen.
Technologische ontwikkelingen wearables

3. Gezondheid bevorderen op de werkvloer

Gezondheid bevorderen op de werkplek is nieuw opgenomen in de lijst van wereldwijde fitness trends en heeft zich meteen stevig gevestigd als een van de toonaangevende bewegingen, met een sterke nadruk op het welzijn van werknemers.

Vitaliteit staat centraal als een cruciale indicator voor succes binnen elke organisatie. Het hebben van vitale medewerkers vertaalt zich direct in waardevolle voordelen: minder ziekteverzuim, hogere productiviteit, duurzame inzetbaarheid, en een verbeterd welzijn.

Met een divers personeelsbestand, van babyboomers tot millennials, is het belangrijk om vitaliteitsprogramma’s af te stemmen op de uiteenlopende behoeften van verschillende generaties.

Bovendien wordt het nauwkeuriger meten van vitaliteit een trend, waardoor organisaties een datagedreven HR-beleid kunnen voeren om gezondheid en welzijn effectief te bevorderen.

Zo wordt een inclusieve, ondersteunende werkomgeving gecreëerd die bijdraagt aan zowel persoonlijke als organisatorische bloei.

holistische behoeften van personeel vitaliteit trends

4. Steeds meer jongeren kiezen voor fitness

Jongeren kiezen steeds minder vaak voor traditionele sporten in groepsverband. Dit fenomeen is al jaren zichtbaar, waarbij sportclubs een opvallende uitstroom van tieners ervaren.

Uit het rapport Zo sport Nederland van NOC*NSF blijkt dat er een groeiende populariteit van fitness onder deze leeftijdsgroep is.

Deze opmars is mede mogelijk gemaakt door de toename van betaalbare sportschoolketens, die fitness een stuk toegankelijker hebben gemaakt voor de jeugd.

Sportonderzoeker Agnes Elling van het Mulier Instituut wijst ook naar de invloed van social media, die een belangrijke drijfveer lijken te zijn achter de keuze van jongeren voor fitness.

Een blik op de beweegredenen toont aan dat tieners vooral afhaken bij traditionele sportclubs vanwege de vaste trainingstijden en andere verplichtingen, die niet meer passen bij hun flexibele levensstijl en bomvolle agenda’s.

De shift naar fitness onderstreept een veranderende behoefte onder jongeren: ze zoeken naar een sportieve uitlaatklep die flexibiliteit biedt, toegankelijk is en hen in staat stelt om op hun eigen tempo te werken aan hun fysieke en mentale welzijn.

Voor fitnessondernemers ligt hier een gouden kans om deze jonge doelgroep aan te spreken met op maat gemaakte programma’s die inspelen op hun individuele behoeften en levensstijl, waarbij de kracht van sociale media niet onderschat moet worden als middel om hen te bereiken en te motiveren.

Toenemende populariteit verschillende leeftijdsgroepen fitness

5. Steeds meer 65+’ers vinden de weg naar fitnesscentra

In onze samenleving, waar mensen niet alleen langer leven maar ook langer actief blijven in het arbeidsproces, groeit de interesse in een gezonde en fysiek actieve levensstijl op latere leeftijd.

Fitnessprogramma’s voor ouderen richten zich op de unieke behoeften van deze groeiende bevolkingsgroep, die niet alleen streeft naar vitaliteit, maar ook naar het behouden van hun onafhankelijkheid en levenskwaliteit.

Nederland vergrijst in een rap tempo; het aantal 65-plussers bedraagt nu 20,2% van de totale bevolking en naar verwachting loopt dit aantal op naar 4.800.000 in 2040.

Deze demografische verschuiving onderstreept het belang van toegankelijke en effectieve fitnessprogramma’s die zijn toegespitst op senioren.

Het is bewezen dat voldoende lichaamsbeweging essentieel is om ook op hogere leeftijd fit en vitaal te blijven.

De afgelopen twintig jaar hebben we een bemoedigende trend gezien: het percentage ouderen dat wekelijks sport, is toegenomen van 25% in 2001 naar 39% in 2022.

Interessant is dat 24,1% van de actieve 65+’ers in 2022 de voorkeur geeft aan fitness, gedreven door zowel het sociale aspect als de wens om gezondheidsklachten te verminderen.

Dit wijst op een duidelijke behoefte aan fitnessprogramma’s die niet alleen fysieke training bieden, maar ook sociale interactie faciliteren, wat cruciaal is voor het welzijn op oudere leeftijd.

Voor fitnessondernemers liggen hier kansen om programma’s te ontwikkelen die aansluiten bij de specifieke wensen en behoeften van deze doelgroep.

Denk aan lessen die gericht zijn op het verbeteren van balans, flexibiliteit en spierkracht, maar ook activiteiten die het sociale netwerk en de mentale gezondheid van ouderen versterken.

Oudere volwassenen fitness senioren

6. Fitness wordt steeds vaker ingezet voor mentale gezondheid

Fitness wordt steeds vaker erkend als een krachtig instrument voor het verbeteren van niet alleen de fysieke, maar ook de mentale gezondheid.

Het gaat verder dan het bouwen van spieren of het verbeteren van de conditie; het is een manier om welzijn en geluk te bevorderen.

Sporten en bewegen bieden meerdere psychologische voordelen. Het brengt mensen buiten hun normale omgeving, wat de kans op sociale interacties vergroot en afleiding biedt van dagelijkse zorgen.

De fysieke activiteit zelf verbetert de mentale toestand door neuromusculaire mechanismen, zoals het verhogen van serotonine- en noradrenalineniveaus, en het reguleren van de hypothalamus-hypofyse-bijnieras, wat leidt tot minder stress en verminderde systemische ontsteking.

Onderzoek bevestigt dat meer dan de helft van de sportschoolleden zich inschrijft om een gezondheidsprobleem aan te pakken en dat een overweldigende meerderheid (78%) een positieve impact op hun mentale gezondheid ervaart.

Fitness voor emotioneel welzijn en mentaal welzijn

7. Gecertificeerde trainers zijn belangrijker dan ooit in de fitnessbranche

Het belang van gecertificeerde trainers in de fitnessbranche kan niet genoeg benadrukt worden, vooral in een tijd waarin iedereen zich fitness trainer kan noemen.

Met de explosieve toename van trainers in Nederland wordt het voor consumenten steeds lastiger om het kaf van het koren te scheiden. Dit komt doordat fitness trainer een vrij beroep is, waardoor de markt verzadigd raakt met coaches van uiteenlopende kwaliteiten.

Kennis van anatomie, de mentale aspecten van training, en andere cruciale gebieden zijn essentieel voor een personal trainer.

Echter, zonder een vereiste opleiding of certificering kunnen consumenten niet altijd verzekerd zijn van deze expertise.

Onafhankelijk registratiesysteem voor fitness trainers

Voor trainers zelf is het belangrijk om zich te blijven ontwikkelen en certificeringen te behalen. Door je aan te melden bij het BIG-register van NLactief en FITNED.NL, een onafhankelijk registratiesysteem, kun je jouw kwalificaties aantonen.

Erkenning door certificering en een eerlijke vergoeding voor gekwalificeerde trainers zijn essentiële stappen om de waarde van de fitnessbranche te verhogen. Dit zorgt niet alleen voor tevreden klanten maar bouwt ook aan het respect en de integriteit van het beroep.

Voor fitnessondernemers betekent dit een kans om zich te onderscheiden door kwaliteit en professionaliteit, waardoor ze niet alleen de beste service bieden maar ook bijdragen aan de positieve ontwikkeling van de hele sector.

FITNED.nl

8. Meer samenwerkingen met medische fitness

De trend van samenwerkingen tussen fitnessprogramma’s en medische professionals wint aan terrein. Door de krachten te bundelen met artsen, fysiotherapeuten en andere gezondheidsexperts, ontstaan er fitnessprogramma’s die niet alleen gericht zijn op het verbeteren van fysieke fitheid, maar ook op het ondersteunen van medische behandelingen en herstelprocessen.

Deze geïntegreerde aanpak biedt een holistische benadering van gezondheid en welzijn, waarbij de expertise van zowel de fitness- als de medische sector wordt benut om individuen optimaal te begeleiden op hun weg naar een gezonder leven.

fysieke gezondheid sports medicine trend

9. AI verandert de manier waarop we trainen

De integratie van Kunstmatige Intelligentie (AI) in de fitnessbranche is een trend die zich onmiskenbaar doorzet. AI transformeert de manier waarop we trainen, monitoren en onze fitnessdoelen bereiken.

Deze technologische vooruitgang biedt sporters de kans om hun training nog meer te personaliseren, gericht op specifieke lichaamsdelen en algeheel welzijn in plaats van enkel gewichtsverlies of spieropbouw.

Voorbeelden van AI in de fitnessbranche:

 1. Gepersonaliseerde trainingsprogramma’s: AI analyseert data van gebruikers om op maat gemaakte trainingsschema’s te creëren die rekening houden met hun unieke fysieke eigenschappen en doelen.
 2. Virtuele personal trainers en coaching: dankzij AI kunnen gebruikers thuis of in de sportschool begeleid worden door virtuele coaches, die real-time feedback en instructies geven.
 3. Geavanceerde fitness tracking: wearables gebruiken AI om gedetailleerde analyses te geven over de voortgang van de sporter, van slaappatronen tot aan hersteltijden.
 4. Gamificatie en sociale interactie: AI maakt fitness leuker en motiverender door gebruik te maken van trends zoals augmented reality, virtual reality en virtuele fitnesslessen.

Hoewel technologie een steeds grotere rol speelt in onze trainingsroutines, is het belangrijk om te benadrukken dat deze ontwikkelingen het menselijk aspect van fitness niet vervangen, maar versterken.

AI biedt tools en inzichten die trainers en sporters kunnen gebruiken om hun doelen te bereiken, maar de motivatie, empathie en persoonlijke aandacht van een echte coach blijven onvervangbaar.

Fitness AI

10. Traditionele krachttraining wint aan populariteit

De opleving van traditionele krachttraining markeert een opvallende trend in de fitnesswereld.

Geïnspireerd door sociale media en de invloedrijke aanwezigheid van fitnessinfluencers, stromen vooral jongeren in groten getale naar de sportschool, met als favoriet de gewichtenhoek.

Dit enthousiasme is fantastisch voor de branche, maar het zorgt ook voor praktische uitdagingen. De grootste? Overvolle sportscholen waar leden in de rij staan voor de losse gewichten en krachthoek. Dit kan leiden tot frustratie en een onveilige omgeving.

Als ondernemer is dit het moment om slim in te spelen op deze trend. Overweeg het uitbreiden van je krachthoek, verkoop daluren-abonnementen of investeer in extra apparatuur om de wachttijden te verkorten.

Maar denk ook aan het sociale aspect; creëer een omgeving waar iedereen, van beginner tot gevorderde, zich welkom en ondersteund voelt. Workshops of introductiesessies kunnen nieuwkomers helpen de drempel te verlagen en zich thuis te voelen tussen de gewichten.

Losse gewichten sportschool

11. Het hebben van een inclusieve community is enorm belangrijk

In de fitnesswereld van vandaag is het bouwen van een inclusieve gemeenschap niet zomaar een trend; het is een noodzaak.

Als fitnessondernemer speel je een cruciale rol in het aanpakken van eenzaamheid en het bevorderen van een gezonde levensstijl.

Maar het gaat verder dan dat. Je creëert een plek waar iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt, ongeacht hun achtergrond of fysieke capaciteiten. Dit is waar de magie gebeurt: in jouw sportschool, waar leden meer vinden dan alleen apparatuur. Ze vinden een thuis.

Met de opkomst van inclusiviteit als kernwaarde binnen de fitnessbranche, open je de deuren naar een wereld waar fitness voor iedereen is.

Diversiteit in je aanbod is hierbij sleutel. Van yoga en Pilates voor de rustzoekers tot intensieve kracht- en cardio-trainingen voor de energieke zielen, jouw programma’s weerspiegelen de diversiteit van de samenleving. En dat is nog maar het begin.

Toegankelijkheid staat ook hoog op de agenda. Denk aan faciliteiten die iedereen verwelkomen, van rolstoelgebruikers tot senioren met mobiliteitsuitdagingen.

Het is jouw missie om elke drempel te verlagen, zodat iedereen zich geroepen voelt om binnen te stappen en deel te nemen. Dit commitment aan toegankelijkheid verandert levens, letterlijk.

nieuwe trends voor ondersteunende omgeving in fitness

12. De magie van HIIT-trainingen

HIIT, oftewel High-Intensity Interval Training, speelt perfect in op de hedendaagse drukke levensstijl waarbij mensen minder tijd hebben maar het maximale uit hun workouts willen halen.

De kracht van HIIT zit in de korte, explosieve sessies die cardiovasculaire gezondheid, vetverbranding, en spieropbouw maximaliseren in minder tijd, waardoor het ideaal is voor diegenen die snel en effectief resultaten willen zien.

Bovendien, met het hoge fungehalte, bieden HIIT work-outs een verfrissende afwisseling van langdurige, monotone trainingssessies, wat het niet alleen effectiever maar ook aangenamer maakt.

De aantrekkingskracht van HIIT ligt in zijn dynamische aard; het combineert hoge intensiteit trainingen met korte actieve periodes en periodes van minder intense activiteit of rust, waardoor deelnemers hun hartslag zo hoog en zo vaak mogelijk opdrijven binnen een tijdspanne van ongeveer 30 minuten.

High Intensity Interval Training work outs trend

Conclusie

Dit fitnesstrendrapport bundelt de enkele van de meest cruciale fitnesstrends en -ontwikkelingen in Nederland.

Essentieel voor iedere fitnessondernemer die zijn vinger aan de pols wil houden van wat er speelt en hoe je hierop kunt inspelen om je business te laten groeien.

Van de opkomst van personal training en het belang van technologie zoals wearables tot de focus op gezondheid op de werkplek en het belang van fitness voor mentale gezondheid, deze trends bieden volop kansen om te innoveren en te excelleren.

Dit is jouw gids om voorop te lopen in de fitnessbranche en een impactvolle ervaring te bieden aan je klanten.

Doe mee aan het Online Kenniscafé ‘Gelijkspel voor vrouwen en mannen: winst voor iedereen’!

Op maandagmiddag 4 december organiseert Kenniscentrum Sport & Bewegen, in samenwerking met de directie sport van het ministerie van VWS, NOC*NSF en het Mulier Instituut, een online evenement met als centraal thema de bespreking van ongelijkwaardigheid in de sport. We staan stil bij vraagstukken zoals: Bestaan er daadwerkelijk gelijke kansen in (top)sport, communicatie en beeldvorming, gelijke behandeling en beloning, en een veilige sportomgeving? Is het niet nu de tijd om gezamenlijk de fundamenten te leggen voor beleid van overheden en sportorganisaties ter bevordering van meer gendergelijkheid? Dit zijn onderwerpen die wij belangrijk vinden en graag bespreken.

Daarom nodigen we je uit om op maandagmiddag 4 december deel te nemen aan dit belangrijke gesprek, waar we samen met sprekers, panelleden en gasten positieve veranderingen willen bewerkstelligen. Ook NL Actief zal aanwezig zijn om onze bijdrage te leveren aan de dialoog en gezamenlijk stappen te zetten om ongelijkheid tegen te gaan en misstanden te voorkomen.

Het Kenniscafé biedt niet alleen ons een platform, maar ook enkele spraakmakende gasten zullen het podium betreden. Onder hen bevinden zich Emine Bozkurt, voorzitter van de expertgroep van de Europese Commissie, dr. Agnes Elling, senior onderzoeker bij het Mulier Instituut, Anneke van Zanen, voorzitter van NOC*NSF, voetbalcoach Hesterine de Reus, en Niels Meijer, de directeur van de Cruyff Foundation. Het gesprek wordt in goede banen geleid door niemand minder dan Barbara Barend.

Meld je digitaal aan via deze link >>

Het Kenniscafé vindt plaats in Utrecht en wordt live gestreamd, zodat jij ook kunt deelnemen.

NL Actief maakt zich sterk voor centraal meldpunt voor ongepast gedrag

NL Actief is al langere tijd met partners als onder meer sportkoepel NOC*NSF, het ministerie van VWS en het Platform Ondernemende Sportaanbieders in gesprek om te komen tot de oprichting van een centraal meldpunt voor ongepast gedrag. De branchevereniging van fitnesscentra wil daarmee uitwassen als seksuele intimidatie en machtsmisbruik zoals die bekend zijn uit andere sporten, voorkomen of er in ieder geval tijdig op kunnen inspelen.

NL Actief ziet zich daarin gesterkt door de uitkomst van het onderzoek van NOS Stories, waaruit blijkt dat met name jonge vrouwen zich weleens ‘ongemakkelijk’ voelen in de fitnessclub. Klik op de onderstaande link voor het filmpje van NOS Stories.

Meldingen daarover via het centraal meldpunt zouden de fitnesssector en branchevereniging dan tijdig inzicht in de omvang van het probleem kunnen geven, zodat er adequaat kan worden gehandeld. Tot dusver zijn er geen grote misstanden bekend in de fitnessbranche, met een achterban van 4 miljoen sporters. NL Actief vindt het van groot belang dat dit zo blijft. Vanuit onze kernwaarden zijn wij namelijk van mening dat het belangrijk is dat iedereen binnen onze sector veilig, verantwoord en met plezier kan sporten. Dat willen we graag duurzaam verankeren. Een centraal meldpunt voor ongepast gedrag maakt daar onderdeel van uit.

Een (sociaal) veilig sportklimaat maakt al deel uit van de toetsingsprocedure en registratie van NL Actief. Nederland telt op dit moment ruim 1200 fitnessclubs die zijn gekeurd door een onafhankelijke instantie en die zijn aangesloten bij NL Actief. Bij deze centra werken instructeurs die gediplomeerd zijn én het branche-erkend examen hebben afgelegd. NL Actief wil hiermee de kwaliteit van de instructeurs en het veilig sportklimaat in de branche waarborgen. Want het gaat per slot van rekening om de gezondheid en veiligheid van mensen.

Aftermovie #BEACTIVEDAY

Het zit er weer op, de Nationale Sportweek van 2022. Tien dagen lang stond sport en bewegen weer centraal in ons land. Samen met jullie, ondernemers en trainers, organiseerden we binnen de Nationale sportweek #BEACTIVEDAY.

Op 21 september vierden en promootten we tijdens #BEACTIVEDAY het belang van sport en bewegen. En lieten we samen de veelzijdige kracht van fitness zien, met als ultiem doel zoveel mogelijk mensen helpen om de eerste stap naar sport en beweging makkelijker te maken. En dat is gelukt! Met meer dan 250 clubs en studio’s organiseerden we een open dag met in totaal ruim 500 gratis activiteiten in het hele land. Variërend van groepslessen, bootcamps, wandeltochten, workshops tot aan de 10@10 Challenge op basisscholen. In slechts één dag tijd brachten we samen meer dan 50.000 mensen van jong tot oud in beweging. Daarnaast werden onze gezamenlijke social media posts meer dan 1,5 miljoen keer bekeken waardoor onze gezondheidsboodschap groots werd verspreid én we onze branche op de kaart hebben gezet.

Wij zij super trots op dit resultaat en willen jullie daarom enorm bedanken voor jullie inzet, organisatie, voorbereiding en alle creatieve ideeën en toffe evenementen die jullie georganiseerd hebben. Samen hebben we #BEACTIVEDAY tot een groot succes gemaakt! Zonder jullie hadden wij dit niet gekund en daar zijn we enorm dankbaar voor! We hopen uiteraard dat jullie volgend jaar met net zoveel enthousiasme meedoen.

Ter ere van de #BEACTIVEDAY lanceren wij een aftermovie met toffe beelden van een aantal deelnemende clubs, trainers en sporters om een goed beeld te schetsen van wat we samen hebben neergezet. Wij willen jullie vragen om deze video te delen via jullie (social media) kanalen om zo #BEACTIVEDAY nog één keer onder de aandacht te brengen.

Boek over maatschappelijke waarde van fitness

Persbericht

PAPENDAL, 26 april 2022 – Annelies Pleyte, directeur sport van het Ministerie van VWS, heeft het eerste exemplaar van het boek Liftgesprekken officieel in ontvangst genomen. Ze ontving het boek uit handen van Patrick Rijnbeek, directeur van branchevereniging NL Actief. In Liftgesprekken staan inspirerende verhalen van fitnessondernemers die zich onderscheiden op het vlak van maatschappelijk ondernemen.

“Het boek geeft een mooi overzicht van de verschillende maatschappelijke initiatieven die ondernemers in de fitnessbranche al nemen om doelgroepen in beweging te brengen”, concludeert Annelies Pleyte. “We hebben de komende jaren als overheid de fitnessbranche, net als alle andere sportaanbieders, nodig om meer mensen aan het sporten en bewegen te krijgen.”

De fitnessbranche heeft zich, ondanks COVID-19, enorm ontwikkeld in het maatschappelijk perspectief. Zo heeft het Nationaal Sportakkoord ondernemers de kans gegeven om zich aan te sluiten bij lokale allianties in hun gemeente. Patrick Rijnbeek: “Er zijn verschillende ondernemers die met verenigingen, de gemeente en het maatschappelijk middenveld een lokaal Sportakkoord, Preventieakkoord, Vitaliteitsakkoord of Leefstijlakkoord sluiten. Een beleidslijn waar we vanuit NL Actief niet alleen ontzettend blij, maar vooral ook trots op zijn. De branche was al op weg naar een leefstijlbranche, maar is via het Sportakkoord en de coronacrisis steeds meer een lokaal verankerde vitaliteitsmotor geworden.”

Het boek Liftgesprekken laat zien waar de fitnessbranche toe in staat is, vindt Patrick Rijnbeek. “Verhalen die het commercieel belang en denken van de fitnessondernemer in een ander perspectief plaatsen. Een ondernemer onderneemt heel veel vanuit passie voor het vak en voor zijn bedrijf. Als je die passie koppelt aan een doelgroep die wil gaan bewegen, krijg je prachtige resultaten. Resultaten die leiden tot gezondheid, meer vitaliteit, jezelf beter gaan voelen en meer participeren in onze samenleving.”

Het boek Liftgesprekken bestaat uit interviews en filmpjes met ondernemers, die via een QR-code te bekijken zijn. Het is de tweede keer dat NL Actief een boek met inspirerende ondernemersverhalen uitbrengt. De eerste editie van Liftgesprekken verscheen in 2019, met verhalen over gepassioneerd en innovatief ondernemerschap in de fitnessbranche.

NL Actief is de branchevereniging van de erkende en ondernemende sport- en beweegbedrijven in Nederland. Bij NL Actief zijn zo’n 1200 locaties met in totaal 3 miljoen fitnessconsumenten aangesloten.

Starten als Bootcamp instructeur?


Arnhem, maart 2022

Nicolle geeft jou tips!

We gaan weer richting het voorjaar! Hét moment om weer buiten te bootcampen.
Wij hadden onlangs een leuk gesprek met NL Actief lid Nicolle de Brouwer. Zij is sinds 2014 eigenaresse van BFT Sports & Events en geeft de Bootcamp opleiding bij Sport & People. We zijn benieuwd naar haar ‘bootcamp’ ervaringen maar natuurlijk ook of zij nog tips heeft voor jou!

Wat is Bootcamp?
Voor mij is Bootcamp de natuur in, rennen en oefeningen doen. Geen circuittraining, maar een militaire training. Kortom, het bos in en gas erop! We werken alleen maar met materialen uit de natuur. Boomstammen, los zand, boomwortels, heuveltjes, bankjes en veel met lichaamseigen gewicht. Ik kom zelf vanuit de marechaussee, dus ik vind teamwork belangrijk. Het is belangrijk dat je allemaal voor elkaar in kunt staan en iedereen zijn doel haalt.

Voor welke doelgroep is Bootcamp geschikt?
Ik vind dat Bootcamp voor iedereen geschikt is. Ik geef het zelf in meerdere levels:

 • Bootcamp en Bootcamp Step Up voor de gemiddelde sporter
 • Bootcamp XL en Urban Bootcamp voor de gevorderde sporter

Daarnaast geef ik ook buitensporten zoals Wandel-Bootcamp. Wandel-Bootcamp is vergelijkbaar met PowerWalking i.c.m. spierversterkende oefeningen. Deze les is aanzienlijk rustiger dus prima geschikt voor de beginnende sporter.

Wij hebben ook een Beasting programma. Om hieraan deel te nemen moeten deelnemers een test afleggen en aan bepaalde eisen voldoen. Tijdens de Beasting werken we toe naar de specifieke eisen van de commando’s. Het programma wordt afgesloten met de final Beasting. Haal je deze test dan krijg je het BFT Beasting T-shirt van dat jaar.

Ik geef zo’n 11 uur Bootcamp in de week. De grootte van mijn groepen is tussen de 14 en 20 sporters, maar ik heb er wel een assistent-trainer bij. In mijn seniorengroep heb ik er 28 (daar zitten ook mensen van 75 jaar bij). Met hen loop ik geen lange afstanden.
Mijn piektijden zijn de ochtenden (tussen 8:00 en 12:00u) en de avonden (tussen 19:00-21:00u). In het weekend zijn het echt wel volle groepen.

Vind je dat iedereen fit moet zijn die bootcamp geeft?
Ja, ik vind dat de trainer fitter moet zijn dan de klant, maar dat moet je natuurlijk wel relativeren. Als ik een getrainde man van 1m90 in m’n groep heb die ik er zelf niet uit kan lopen, dan is dat begrijpelijk.

Welke omgeving geef jij les?
Ik geef mijn lessen in het National Park ‘Loonse en Drunense Duinen’ vlakbij Kaatsheuvel. Daar heb ik veel afwisseling met mooie zandvlakten, een beukenbos, heide met zandpaden en water. In de winter schuiven de tijden i.v.m. daglicht. Als het ‘s avonds vroeg donker wordt dan ga ik naar andere locaties in het dorp op een groot grasveld (uiteraard met de gemeente afgestemd). Dan zijn de trainingen ook wel anders omdat ik dan gebonden ben aan die mogelijkheden, dus dan noem ik het ook ‘Urban Bootcamp.’

Wanneer geef je geen les qua weersomstandigheden?
Het gaat altijd (vanaf 4 personen) door. Dus ook bij regen, wind, sneeuw, behalve bij onweer. Ik heb van elke les een ‘Whatsapp groep’. Daarnaast werk ik met een app waarmee mensen kunnen reserveren dus ik kan ze ook goed via andere kanalen bereiken mocht het niet doorgaan.

Welk kledingadvies geef jij jouw sporters?
Dat is weersafhankelijk. Doorgaans gemakkelijke sportkleding, waar je comfortabel en fijn in voelt. In de winter adviseer ik om meerdere lagen te dragen. Als het waait is het fijn als je een windstopper draagt die wel goed ademt. Verder geen wijde kleding omdat je soms met twee- of viertallen werkt waardoor nauwsluitende kleding prettiger vastpakt en je er niet snel achter blijft hangen. De meeste mensen in mijn lessen dragen hardloopkleding. Schoenen vind ik wel echt belangrijk met een stevige zool en goede grip voor de veiligheid.

Hoe ziet jouw contributiestructuur eruit?
Ik werk met lidmaatschappen:

 • Ik heb 3 soorten strippenkaarten (6, 12, of 18x)
 • Lidmaatschap voor een half jaar (2 x per week en onbeperkt, maandelijks opzegbaar)
 • Jaarlidmaatschap onbeperkt

Wat zit er in jouw rugzak die je elke training bij je hebt?
– EHBO Set
– Water
– Suikers (dextro/energierepen) voor de mensen die zich flauw gaan voelen*
– In de winter mutsen en handschoenen (voor degene die dat zijn vergeten)

*Ik geef wel altijd aan dat mensen voldoende energie moeten hebben voor de training.

Hoe doe jij de werving?
Mijn leden zijn mijn ambassadeurs dus de beste reclame voor mij is mond tot mond. Verder gebruik ik social media.

Heb je een vergunning nodig?
Het verschilt per gemeente dus vraag het altijd na! Voor groepen groter dan 20 personen heb je sowieso als commercieel bedrijf een vergunning nodig. Het kan ook zijn dat je bij Staatsbosbeheer moet melden dat je in de natuur wilt gaan sporten met een groep, maar dat is afhankelijk van je locatie. Zelf zit ik in een gebied wat van ‘Natuurmonumenten’ is dus de gemeente heeft daar geen zeggenschap over. Met hen heb ik een overeenkomst en betaal ik (binnenkort) een maandelijks tarief.
Tip: lees altijd goed de overeenkomst door zodat je niet voor verassingen kom te staan. Zo las ik dat ik verantwoordelijk werd gesteld voor het vuil dat wordt achtergelaten. Dat is natuurlijk niet te doen omdat er ook mensen die niet bij mij sporten in dat natuurgebied lopen.

Wat kan een deelnemer bij de eerste les verwachten?
Ik probeer bij de aanvraag, b.v. per mail, al wat vragen te stellen. Maar soms komt iemand spontaan met een andere sporter mee. De intake doe ik mondeling. Met een blaadje in het bos als het bijvoorbeeld regent is niet handig. Ook een vragenlijst van tevoren thuis invullen wordt niet altijd gedaan. Dus ik vraag altijd of ze eerder willen komen en dan maken we een praatje. (Als ik 2 uur achter elkaar geef dan doe ik dat tijdens de warming up. Daarom is het belangrijk dat jouw sporters de warming up en coolingdown snel zelfstandig leren. Zo kun je als trainer tijd maken om een intake/praatje te maken of tips te geven aan de nieuwelingen. Dan kan iedereen gelijk starten.)

De belangrijkste vragen die ik tijdens de intake stel is:

 • Wat is je achtergrond?
 • Is het lang geleden dat je gesport hebt?
 • Heb je klachten?
 • Wat wil je bereiken?

Het kan zijn dat ik dan mijn les nog moet aanpassen. Stel dat iemand last heeft van zijn enkels, dan kan ik m’n les van het losse zand naar hardere bospaadjes verplaatsen. Na afloop vraag ik altijd hoe ze het hebben ervaren.

Werk je ook met bedrijven?
Jazeker, daar bied ik 10-weken blokken aan die ik afsluit met een obstakelrun. Of 10 weken yoga of, tijdens corona, online ademhaling sessies. Ik doe leefstijlinterventie, dus heb ik het ook over voeding en geef workshops. De sfeer en dynamiek is met bedrijven anders dan wanneer ze voor zichzelf sporten, dat maakt het ook heel leuk.

Denk je dat de vraag naar bootcamp toeneemt?
Ja, de opleidingen lopen storm. Dat komt ook door de lockdowns. Veel mensen ontdekken het buitensporten en willen iets anders dan fietsen, wandelen en hardlopen.
Als een sportschool Bootcamp wil aanbieden dan moet hij rekening houden dat zijn doelgroep meer van binnen sporten houdt. En de instructeur, die daar op wordt ingezet door de sportschoolhouder, moet echt ‘buitenpassie en creativiteit’ hebben, en daar ontbreekt het nog wel eens aan…

Welke innovatie zie jij voor bootcamp?
De obstakelrun en bootcamp komt steeds dichter bij elkaar. Dus die trainingsobjecten (zoals monkeybars) zie je al meer bij de sportscholen. Of dat blijft dat weet ik niet.

Welke 3 tips heb jij voor geïnteresseerde instructeurs?

 • Zoek eerst de juiste locatie en daar kun je jouw programma’s dan op maken.
 • Ik vind een groepslestrainer beter geschikt dan een personal trainer. Dat komt omdat ik uit de marechaussee kom en je daar 100% op elkaar moet vertrouwen en bouwen. Ik vind dat je als trainer echt een groep moet kunnen creëren. Die groepsdynamiek is heel belangrijk. Personal Trainers zijn heel goed in het begeleiden van 1 à 2 personen, maar groepen begeleiden is iets heel anders.
 • Het is belangrijk dat je vooraf de weersverwachting in de gaten houdt en kijkt wie je les gaat geven. Daarop kun je de les aanpassen. Je moet als trainer goed kunnen inspelen op al die situaties en elke keer kunnen schakelen. Je moet creatief kunnen lesgeven.

Waarom ben je aangesloten bij de branchevereniging NL Actief?
We staan met z’n allen ergens voor en ik kan heel hard roepen als individu maar NL Actief is ons gezicht dus ik vind het vanzelfsprekend om lid te zijn. Daarnaast heeft NL Actief mij onlangs geholpen met een juridische kwestie (een overeenkomst met externe partij).

————————————————————————————————————————-

Wil jij meer weten over Bootcamp, dan vind je bij BlackBox Publishers een mooi ‘Must have’ boek. Het boek ‘BOOTCAMP Training doe je zo’ is een praktische handleiding voor iedereen die wil gaan lesgeven in deze prachtige fitnessactiviteit. Bootcamp als trainingsvorm is al enige tijd een trend in de fitnessbranche. In dit boek wordt er veel aandacht besteed aan de ‘hoe’ van bootcamp en praktische trainingsvormen. Het is dus vooral een boek wat je kunt gebruiken in de dagelijkse praktijk.

Dit boek bestel je hier >>

Je kunt ook een (niet erkende) opleiding volgen: Heb jij minimaal een fitness- of groepslestrainer niveau 3 (A), dan kun jij ook deelnemen aan de Bootcamp Opleiding. Diverse particuliere opleidingsinstituten bieden deze opleiding aan. Wie weet wordt Nicolle jouw docent! Je leert bijvoorbeeld hoe je een les opbouwt en wat je wel en wat niet doet in een Bootcamp training. Daarnaast leer je de verschillende trainingsvormen waarmee je jouw mensen kunt uitdagen.

Klik hier voor de opleiders >>