Aanmelden symposium

Meld je aan voor ons symposium op 28 juni 2024! Ben jij klaar voor de toekomst?

Spring naar content

Auteursrechten

Auteursrechten betalen we allemaal. NL Actief leden betalen minder.

Wat wij doen

Voor onze leden hebben wij met de auteursorganisaties afspraken gemaakt over de afdracht van auteursrechten.

Ontvang collectiviteitskorting via NL Actief

NL Actief regelt voor deze organisaties de afhandeling van de betalingen en loopt daarmee het debiteurenrisico. In ruil daarvoor heeft NL Actief een collectiviteitskorting afgesproken. Het grootste deel van die korting is voor onze leden; een klein deel gebruiken wij om de administratiekosten te dekken.

De collectiviteitskorting die leden krijgen is een extra korting. Deze komt dus bovenop de 33,3% korting die je standaard ontvangt bij pro-actieve aanmelding voor een muziek- of beeldlicentie. Daarbij maakt het niet uit of het lid zichzelf rechtstreeks aanmeldt bij de organisaties, of dat NL Actief dat voor hen doet. Nadat deze 33,3% in mindering is gebracht, wordt dus ook nog de NL Actief korting berekend.

Doe mee via Mijn NL Actief!

Deelname aan de collectiviteitsregeling moet door leden worden ‘aangezet’ in Mijn NL Actief. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om op andere manieren af te dragen, bijvoorbeeld (zonder korting) rechtstreeks aan de auteursrechtenorganisaties.

De organisaties

De organisaties waarmee een fitnessaanbieder te maken kan krijgen zijn Sena, Buma, Videma en filmservice. Onder Videma vallen nog weer Lira, Vevam en NORMA. Deze organisaties regelen dat artiesten en producenten een vergoeding ontvangen als hun materiaal openbaar wordt gedraaid en getoond. Ook voor gebruik in het fitnesscentrum moet worden betaald.

Sena

Sena regelt de rechten van muzikanten en producenten. Zij krijgen een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt. Sena komt op voor de makers en zorgt ervoor dat artiesten, sessiemuzikanten en producenten een vergoeding ontvangen als hun muziek gebruikt wordt (het naburig recht). Bekijk hier de actuele tarieven.

Kortingen 2021:

  • Standaard 33,3% aanmeldkorting
  • Leden: +17% NL Actief korting op toeslag voor voorgrondmuziek (fitness)
  • Leden: +17% NL Actief korting op standaard sportschool en overige ruimtes

Buma

Buma is een vereniging die licenties verstrekt en vergoedingen incasseert voor ‘het openbaar maken van muziek’. Denk hierbij aan het draaien van muziek op radio, tv of in openbare gelegenheden zoals cafés, poppodia of fitnesscentra. Buma/Stemra komt op voor de aangesloten componisten, tekstschrijvers en uitgevers, en zorgt ervoor dat zij een vergoeding ontvangen als hun muziek gebruikt wordt (het auteursrecht). Bekijk hier de actuele tarieven.

Kortingen 2021:

  • Standaard 33,3% aanmeldkorting
  • Leden: +12,5% korting

Videma

Videma is een collectieve beheersorganisatie die zich sinds 2000 heeft gespecialiseerd in het bewaken en beschikbaar maken van vertoningsrechten op tv-beelden. De Videma licentie geeft auteursrechtelijke toestemming voor het zakelijk gebruik van een compleet pakket tv-programma’s op de belangrijkste publieke en commerciële zenders en komt tegemoet aan de behoefte van zakelijke tv-gebruikers om zoveel mogelijk rechten te bundelen, en daarmee de administratieve lasten tot een minimum te beperken. Hierbij is het totaal aantal schermen waarop tv-beelden worden vertoond leidend (incl. alle schermen op fitnessapparatuur).

Op 1 juli 2015 is de Wet Auteurscontractenrecht in werking getreden. Met deze wet zijn de Auteurswet en de Wet op de naburige rechten gewijzigd en hebben scenarioschrijvers (vertegenwoordigd door Lira), regisseurs (vertegenwoordigd door Vevam) en hoofdrolspelers (vertegenwoordigd door NORMA) van een televisieprogramma een nieuwe wettelijke aanspraak gekregen op een billijke vergoeding voor het openbaar maken van hun werk. Deze drie organisaties hebben Videma gemachtigd dit voor hen te regelen. Bekijk hier de actuele tarieven.

Kortingen 2021:

  • Standaard 33,3% aanmeldkorting
  • Leden: +17% korting

Direct regelen

Lees ook

Ook profiteren? Regel het direct!