Spring naar content
12 maart

De fitnessondernemer van de toekomst

Beeld je in, het is 2050. De fitnessbranche zoals we die kenden is volledig getransformeerd. Sportscholen en personal training sessies hebben plaatsgemaakt voor hyper-gepersonaliseerde wellness-ervaringen, aangedreven door geavanceerde technologieën en diepe inzichten in persoonlijke gezondheid.

Als fitnessondernemer sta je aan het roer van deze verandering, navigerend door een landschap gevuld met AI-coaches, VR-fitnessavonturen, en wearables die je gezondheid monitoren met chirurgische precisie.

Maar hoe ben je hier gekomen? En belangrijker nog, hoe zorg je ervoor dat je voorop blijft lopen in deze snel evoluerende wereld?

Dit blog duikt in de toekomst van de fitnessondernemer, verkent de grenzen van wat mogelijk is en biedt een roadmap voor degenen die klaar zijn om de toekomst vandaag vorm te geven.

Wil je meer leren over de fitnessondernemer van de toekomst? Op 28 juni 2024 organiseren we een NL Actief Symposium, een evenement met vooraanstaande sprekers die hun visie zullen delen over de toekomst van de fitnessbranche. Zet deze datum alvast in je agenda!

Huidige stand van de fitnessbranche

De fitnessbranche is zich na een turbulente periode door de pandemie gestaag aan het herstellen en de cijfers uit het Fitness Markt & Trend Rapport 2023 van Blackbox Research bevestigen deze ontwikkeling.

Wat meteen opvalt, is de veerkracht van de fitness markt; het heeft drie jaar gekost, maar hun ledenaantallen zijn terug op het niveau van vóór de coronacrisis. Dit toont niet alleen de duurzaamheid van de branche maar ook de onverminderde interesse in fitness onder het publiek.

Kijkend naar de toekomst, ziet het er rooskleurig uit voor de fitnesswereld. Volgens diverse marktrapporten staat de branche aan de vooravond van een indrukwekkende groei.

De verwachting is dat de wereldwijde markt voor gezondheids- en fitnessclubs zal groeien van 112,17 miljard dollar in 2023 naar maar liefst 202,78 miljard dollar in 2030. Dit betekent een stevige jaarlijkse groei van 8,83%, een getal dat de dynamiek en het groeipotentieel van de sector onderstreept.

De toekomst van fitness ziet er veelbelovend uit, met tal van mogelijkheden voor wie bereid is te innoveren en mee te bewegen met de behoeften van de consument.

Toekomstige evenementen fitnessbranche

Toekomst van de fitnessbranche

Denk even terug aan de jaren ’80 met de oldschool gyms, waar gewichtheffen en aerobics de boventoon voerden. Fast forward naar nu, en we duiken in de wereld van wellness-centra die alles aanpakken: van je biceps tot je mentale welzijn.

Deze evolutie in fitnesscentra laat zien dat we niet alleen anders naar onze training kijken, maar ook meer verwachten van elke zweetsessie.

Tegenwoordig willen we meer dan alleen fit zijn; we zoeken naar een totaalplaatje dat ons mentaal sterk maakt en ons verbindt met anderen. Dit heeft geleid tot een bonte mix van activiteiten – van yoga tot HIIT – elk afgestemd op wat jij nodig hebt.

En dan de technologie. Die heeft de regels van het spel veranderd. Wearables die je slaap bijhouden, apps die je thuis aan het bewegen krijgen, en online trainingen die je kan volgen wanneer het jou uitkomt.

Plots is de sportschool niet meer gewoon een plek; het is overal waar jij bent. Handig voor als je geen tijd hebt of gewoon liever in je eigen woonkamer aan de slag gaat.

Door in te spelen op deze trends – denk aan het aanbieden van online lessen of het creëren van een app voor je leden – kun je jouw aanbod onweerstaanbaar maken.

Geef je klanten wat ze zoeken en je zet jezelf op de kaart als de go-to plek voor iedereen die niet alleen aan zijn fysiek, maar ook aan zijn mentale fitness wil werken.

Technologische innovaties

Wearables, niet meer alleen beperkt tot het meten van hartslag en stappen, hebben de eerste plaats veroverd in de wereldwijde fitnesstrends van 2023.

De toekomst belooft een tijdperk waarin we onze gezondheid en welzijn niet alleen zullen monitoren maar ook optimaliseren met een nauwkeurigheid die voorheen ondenkbaar was.

Augmented reality en virtual reality

De introductie van AR en VR in de fitnesswereld brengt een nieuw tijdperk van meeslepende trainingservaringen. Beeld je in dat je een fietstocht maakt door de Alpen of een yogasessie doet in je woonkamer, met instructies die perfect in je omgeving passen.

Deze technologieën bieden niet alleen een leuke en gevarieerde trainingservaring, maar maken fitness ook toegankelijker voor een breder publiek, ongeacht leeftijd of fitnessniveau.

Kunstmatige Intelligentie (AI)

De sleutel tot het benutten van deze technologische vooruitgang ligt in de inzet van kunstmatige intelligentie (AI). AI kan helpen de enorme hoeveelheden data die door wearables en andere fitnessapparatuur worden gegenereerd, te analyseren en interpreteren.

Door de grote hoeveelheden data die door wearables en andere apparatuur worden verzameld te analyseren, kunnen fitnessprofessionals diepgaande inzichten verkrijgen in de voortgang en behoeften van hun klanten.

Fitness evenementen over AI

Duurzaamheid en ethiek

In de fitnessbranche groeit het besef dat duurzaamheid en ethiek essentieel zijn voor de toekomst. Dit is niet alleen een reactie op de hoge energiekosten, maar ook een weerspiegeling van een diepgaande betrokkenheid bij milieu en maatschappij.

Fitnessondernemers streven ernaar hun ecologische voetafdruk te verkleinen door over te schakelen op eco-vriendelijke sportscholen en duurzame apparatuur.

Dit omvat alles van waterbesparende douches tot energie-efficiënte loopbanden. Ook het werken onder eerlijke arbeidsomstandigheden, wordt steeds belangrijker.

Deze veranderingen weerspiegelen niet alleen een zorg voor het milieu, maar ook een toewijding aan sociale verantwoordelijkheid.

Duurzaamheid

De groeiende bewustwording van consumenten over de herkomst van producten stimuleert de vraag naar ethisch verantwoorde materialen, geproduceerd onder eerlijke arbeidsomstandigheden en vervaardigd uit duurzame materialen.

Dit biedt fitnessondernemers niet alleen de kans om zich te onderscheiden in een competitieve markt, maar ook om een merk te bouwen dat resoneert met de waarden van duurzaamheid en ethiek.

Diversiteit, gelijkheid en inclusie

De nadruk op diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) binnen de bedrijfscultuur neemt toe, gesteund door onderzoek zoals het Lighthouse-rapport van het World Economic Forum, dat aantoont dat veel bedrijven worstelen om hun DEI-beloften na te komen.

Voor fitnessondernemers ligt hier een unieke kans om positieve veranderingen door te voeren. Het stimuleren van diversiteit in leiderschapsteams kan leiden tot vernieuwende inzichten en innovaties, essentieel voor de groei en ontwikkeling van het bedrijf.

Aansluiting bij de waarden van jongere generaties

De bereidheid van jongere generaties, zoals millennials en Generatie Z, om meer te betalen voor duurzame diensten benadrukt de economische levensvatbaarheid van deze inspanningen.

Door deze trends te omarmen, positioneren fitnessondernemers hun bedrijf als een aantrekkelijke optie voor zowel huidige als toekomstige klanten, medewerkers en investeerders, die waarde hechten aan bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen.

Geweldige manier voor duurzaamheid in fitness

De leefstijlclub van de toekomst

De trend van de evolutie van fitnesscoaches naar leefstijlcoaches onderstreept een breder en dieper begrip van gezondheid en welzijn in de moderne samenleving.

Het concept van de leefstijlclub van de toekomst belichaamt deze verschuiving, waarbij de nadruk niet alleen ligt op fysieke fitheid, maar ook op mentale gezondheid en een algemeen gezonde levensstijl.

Deze ontwikkeling onderstreept het belang van een holistische benadering van welzijn, waarbij verschillende aspecten van het leven van een individu worden geïntegreerd om optimale gezondheid te bereiken.

Opleidingsinstituten

Opleidingsinstituten spelen hierop in door hun programma’s aan te passen en uit te breiden met modules die gericht zijn op leefstijlcoaching.

Dit omvat niet alleen traditionele elementen zoals lichaamsbeweging en voeding, maar ook essentiële onderdelen zoals stressbeheersing, slaaphygiëne, en emotioneel welzijn.

Deze benadering erkent dat ware gezondheid meer inhoudt dan alleen het fysieke aspect en dat een geïntegreerde aanpak nodig is om de levenskwaliteit van leden werkelijk te verbeteren.

Bijvoorbeeld, NL Actief heeft proactief ingespeeld op deze trend door de nieuwe opleiding Leefstijlcoach niveau 4 te introduceren.

Deze opleiding is speciaal ontworpen om toekomstige coaches uit te rusten met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om een omvattende begeleiding te bieden.

Branche opleiding voor fitnesscentra

Community en samenwerking

Met de groeiende maatschappelijke vraag naar oplossingen die bijdragen aan een gezonde en vitale samenleving, zien we een evolutie waarbij fitnessclubs transformeren naar leefstijlclubs van de toekomst.

Fitness is de populairste sport in Nederland volgens onderzoek van het Mulier Instituut en zal naar verwachting doorgroeien naar 6 miljoen deelnemers.

Locatie onafhankelijk sporten

Een belangrijke trend is dat de locatie van sporten steeds flexibeler wordt. Mensen binden zich niet meer aan één specifieke plek; ze zoeken naar een gevarieerd aanbod dat past bij hun levensstijl, of dat nu in de sportschool is, buiten, thuis, of zelfs op de werkplek.

Deze ontwikkeling heeft geleid tot innovatieve aanpassingen in het aanbod van fitnessclubs. Zo zijn gezinsabonnementen in kleinere steden populairder geworden en is er in de grotere steden een toename in de vraag naar flexibele, pay-as-you-go modellen.

Prominente rol van sport in de samenleving

Tegelijkertijd zien we een groeiende beweging om sport een meer prominente rol in de samenleving te geven.

Initiatieven zoals de oprichting van de PARTIJvdSPORT onderstrepen de ambitie om sport en gezondheid hoog op de politieke agenda te zetten.

Het doel is om de samenwerking tussen de sportsector en de zorg te versterken, om zo te bouwen aan een samenleving waar het belang van een actieve levensstijl algemeen erkend en gefaciliteerd wordt.

Maak van sport een sociaal evenement in een lokale gemeenschap

Nieuwe businessmodellen

Het speelveld verandert; de manier waarop we denken over verdienmodellen in de fitnessbranche is in volle evolutie. Traditionele abonnementen maken plaats voor flexibelere, op maat gemaakte oplossingen die aansluiten bij de unieke behoeften en levensstijl van elke klant.

Stel je voor: je introduceert flexprijzen in je sportschool, geïnspireerd door de dynamische prijsstrategieën van de hotel- en luchtvaartindustrie.

Je past de tarieven aan op basis van de tijd en de vraag; piekuren worden premium tijden, terwijl tijdens daluren de toegangsprijs daalt.

Deze strategie optimaliseert niet alleen je inkomsten, maar zorgt ook voor een gelijkmatige spreiding van nieuwe leden over de dag, waardoor iedereen de ruimte en aandacht krijgt die ze verdienen.

Bovendien neemt de rol van intermediairs en grote franchises toe. Deze spelers vormen de verbindende schakels die jouw klanten toegang geven tot een breed scala aan fitness- en welzijnsdiensten.

Denk aan een online platform waar jouw leden, gebaseerd op hun persoonlijke voorkeuren en doelen, een gepersonaliseerd plan kunnen samenstellen.

Ze krijgen toegang tot verschillende faciliteiten en experts, allemaal onder één flexibel abonnement. Dit is de toekomst: een geïntegreerde benadering waar technologie en persoonlijke voorkeur samenkomen om een naadloze fitnesservaring te bieden.

Als fitnessprofessional heb je de kans om voorop te lopen in deze ontwikkelingen. Door nu te anticiperen op deze trends, kun je jouw businessmodel zo inrichten dat het niet alleen vandaag relevant is, maar ook in 2050 een leidende positie in de markt inneemt.

Het gaat erom te innoveren, flexibel te blijven, en altijd te zoeken naar nieuwe manieren om je leden de beste ervaring te bieden.

Digitale leefstijlcoaching en andere businessmodellen voor groei

Klantgerichtheid en hyper-personalisatie

In de fitnessbranche, waar elke sportschool vecht om aandacht, maakt écht luisteren naar je klanten het verschil tussen een volle of een lege zaal.

Het geheim? Maak elk bezoek persoonlijk. Met de hulp van slimme data en AI kun je trainingen en voedingsschema’s op maat ontwerpen, precies zoals jouw klant het nodig heeft.

Data

Stel je voor, je hebt de technologie die je vertelt wanneer Jan het liefst traint en wat Karin’s voedingsvoorkeuren zijn.

Met AI en data-analyse krijg je een kijkje in de unieke wereld van elke klant. Deze informatie gebruiken we niet alleen om hun kracht te meten, maar ook om hun motivatie te peilen en hen op het juiste moment het juiste duwtje in de rug te geven.

Met geavanceerde data-analyse en AI-technologieën kunnen fitnessondernemers nu patronen herkennen, gedrag voorspellen en inzichten vergaren die voorheen onbereikbaar waren.

Deze technologieën stellen ons in staat om niet alleen de fysieke voortgang van klanten te monitoren, maar ook hun gedragspatronen, voorkeuren en zelfs emotionele welzijn te begrijpen.

Het belang van menselijk contact

Hoewel technologie een krachtig hulpmiddel is, blijft het menselijke aspect onvervangbaar. In een wereld die steeds digitaler wordt, hunkeren mensen naar authentieke menselijke connecties.

De customer journey en elk menselijk contactpunt binnen deze reis worden essentieel. Het is de empathie, het begrip en de persoonlijke aandacht die klanten ervaren, die een blijvende indruk achterlaten en diepgaande loyaliteit opbouwen.

Fitnessondernemers moeten elke interactie met de klant zien als een kans om waarde toe te voegen, vertrouwen op te bouwen en een positieve impact te maken.

Hybride model tussen innovatie en menselijk contact

Educatie en skillset

Voortdurende ontwikkeling van kennis en vaardigheden essentieel voor zowel het succes van de onderneming als de professionele groei van de trainers.

Dit vraagt om een strategische aanpak in educatie en teamopbouw, waarbij de focus ligt op het voldoen aan de gepersonaliseerde behoeften van klanten en het bieden van doorgroeimogelijkheden aan personeel.

Multidisciplinair team

Het vormen van een multidisciplinair team is cruciaal om twee redenen: het bedienen van een brede doelgroep en het bieden van groeimogelijkheden aan je trainers.

Een dergelijk team, bestaande uit specialisten in diverse gebieden van gezondheid en fitness, stelt je in staat om een holistische service aan te bieden die verder gaat dan alleen lichamelijke training. Denk hierbij aan de samenwerking tussen personal trainers, voedingsdeskundigen, fysiotherapeuten, en mentale gezondheidscoaches.

Het ziekenhuismodel

Het ziekenhuismodel start met een fundament van basis fitnessopleidingen, zoals Fitnesstrainer A en B, waarna het zich vertakt naar gespecialiseerde niches zoals het begeleiden van klanten met chronische aandoeningen zoals diabetes of hartziekten.

Voor trainers biedt het ziekenhuismodel een duidelijk pad voor professionele ontwikkeling en specialisatie. Door zich te specialiseren in een bepaalde niche, zoals revalidatie na een hartoperatie of het begeleiden van klanten met obesitas, kunnen trainers zich onderscheiden als experts in hun vakgebied.

Dit niet alleen verhoogt hun waarde binnen jouw sportschool, maar opent ook deuren naar hogere inkomensmogelijkheden en professionele erkenning.

Bovendien stimuleert het aanbieden van gespecialiseerde trainingsmogelijkheden en continue educatie de betrokkenheid en tevredenheid van het personeel. Het geeft trainers het gevoel dat ze groeien en zich ontwikkelen, wat essentieel is voor het behoud van talent.

Fitness evenementen en speciale evenementen voor educatie

Persoonlijk leiderschap

Voor de fitnessondernemer van de toekomst zijn leiderschapskwaliteiten cruciaal, niet alleen om het bedrijf vooruit te stuwen, maar ook om het team te inspireren en klanten te motiveren.

Met de uitdagingen van vandaag, zoals het aantrekken en behouden van talent in een competitieve markt, moeten ondernemers meer dan ooit gericht zijn op sterke leiderschapsvaardigheden die verder gaan dan het traditionele beheer.

Visie en innovatie

De kern van succesvol leiderschap ligt in het hebben van een heldere, toekomstgerichte visie. Fitnessondernemers moeten niet alleen de huidige trends begrijpen, maar ook vooruitkijken naar hoe ze hun bedrijf kunnen aanpassen aan toekomstige ontwikkelingen.

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

Tijdens de coronapandemie werden fitnessondernemers geconfronteerd met een van de grootste uitdagingen in hun carrière. De noodzaak om snel te schakelen en creatieve oplossingen te vinden, werd cruciaal voor het overleven van hun bedrijf.

Deze snelle aanpassingen toonden aan dat flexibiliteit en het vermogen om innovatief te denken onder druk, essentieel zijn voor het voortbestaan en de groei van fitnessbedrijven.

Door de crisis als een kans te zien, hebben veel ondernemers hun bedrijf niet alleen kunnen behouden, maar zelfs kunnen uitbreiden door nieuwe diensten aan te bieden die aansluiten bij de veranderende behoeften van hun klanten.

Empathisch en mensgericht leiderschap

Het opbouwen van sterke relaties met zowel klanten als personeel is essentieel. Een leider die luistert, empathie toont en een ondersteunende omgeving creëert, zal een loyale gemeenschap rond hun merk bouwen.

Authentiek en transparant leiderschap

In een tijdperk waarin consumenten waarde hechten aan authenticiteit, moeten leiders transparant zijn over hun bedrijfsvoering, doelen en uitdagingen.

Je bent transparant over de uitdagingen van het runnen van een sportschool tijdens de teamvergaderingen. Je deelt zowel de successen als de tegenslagen. Deze openheid bouwt vertrouwen en toont aan je team dat elk probleem een kans is om samen te groeien.

Inspiratie en motivator

Je weet dat een gemotiveerd team de sleutel is tot tevreden klanten. Daarom zet je regelmatig incentive-programma’s op voor je personeel, zoals een bonus voor de trainer wiens lessen het meest bezocht worden of een dagje uit voor het hele team als de maanddoelen bereikt zijn.

sociaal evenement en sociale media inzetten

NL Actief Symposium

Ben je ook zo benieuwd naar wat de toekomst voor ons fitnessondernemers in petto heeft? Goed nieuws: op 28 juni 2024 pakken we groot uit met het NL Actief Symposium, hét evenement dat je als fitnessondernemer niet wilt missen. 

We duiken diep in de wereld van technologie, zoals AI, en verkennen samen de kunst van krachtig leiderschap en de magie van teamwork. Dit alles om jou en je business flink vooruit te helpen in deze snel veranderende fitnesswereld.

Het wordt een dag bomvol inspiratie, waar topsprekers zoals Richard van Hooijdonk zijn gouden tips deelt over hoe jij je sportschool of studio future-proof maakt. Verwacht een mix van eye-openers, praktische strategieën en natuurlijk de kans om te netwerken met collega-ondernemers die net zo gedreven zijn als jij.

De organisatie van de toekomst en de AI-revolutie

Richard van Hooijdonk neemt je mee op een reis naar de toekomst van fitnessorganisaties. Met zijn visie op de snel veranderende wereld door technologie en maatschappelijke ontwikkelingen, geeft hij een frisse kijk op hoe je jouw club of studio kunt voorbereiden op deze veranderingen.

De focus ligt op de integratie van AI in de fitnessbranche en hoe dit de rol van coaches en trainers kan transformeren naar ‘gezondheidsmanagers’ binnen een hybride systeem. Dit betekent thuis sporten combineren met de traditionele gym of club setting. 

Richard duikt diep in de toekomstige trends en hoe ondernemers hierop kunnen inspelen met innovatieve businessmodellen. Bereid je voor om geïnspireerd te worden en ideeën op te doen om jouw sportschool toekomstbestendig te maken.

Zet 28 juni in je agenda

Zet 28 juni in je agenda en zorg dat je erbij bent. Of je nu meer wilt weten over de laatste trends, je netwerk wilt uitbreiden of gewoon inspiratie wilt opdoen, het NL Actief Symposium is waar je moet zijn.

Mis deze kans niet om een dieper inzicht te krijgen in de fitnessondernemer van de toekomst en om jezelf en je organisatie klaar te stomen voor wat komen gaat. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen en samen de toekomst van fitness te verkennen! 🚀

Auteur: Melanie Verbueken