Spring naar content

Lid zijn van NL Actief

NL Actief is de branchevereniging van de erkende en ondernemende sport- en beweegbedrijven in Nederland. Bij NL Actief zijn ±1000 locaties aangesloten. Jij straks ook?

Wat levert mij dat op?

Een lidmaatschap bij NL Actief biedt veel voordeel. In algemene zin ontwikkelen en borgen wij de kwaliteit in de fitnessbranche en dragen eraan bij dat meer mensen aan fitness gaan doen. Wij promoten sporten en een gezonde leefstijl in zijn algemeenheid en de mogelijkheden bij sport- en beweegcentra in het bijzonder, via alle denkbare media-kanalen. Ons doel is om de ontwikkeling, de kwaliteit, de maatschappelijke positie en het succes van fitnesscentra verder te bevorderen.

Ik ben bekend met de voordelen

Lobby en belangenbehartiging: de kracht van massa

Met zo’n 1.000 leden en een direct bereik van ongeveer 4 miljoen consumenten worden we uiterst serieus genomen als branchevereniging. We lobbyen effectief voor de branche en daarmee voor onze leden. We zijn dé spreekbuis van de erkende sport- en beweegcentra.

NL Actief probeert niet alleen bedreigingen af te wenden, maar vooral ook kansen voor onze branche te verzilveren. Recent succes is dat we als branche goed vertegenwoordigd zijn in het landelijke Sportakkoord. Vervolgens ondersteunen wij onze leden hier optimaal van te profiteren.

Ontvang collectieve voordelen

Als lid van NL Actief profiteer je van een aantal collectieve voordelen. Eén daarvan is een extra korting op de afdracht aan de muziek- en beeldrechtenorganisaties: Buma, Sena en Videma. Deze organisaties verstrekken de licenties die nodig zijn om auteursrechtelijk beschermde muziek en beelden te mogen gebruiken in het fitnesscentrum. Het complete overzicht aan collectiviteitskortingen in 2023:

 • 12,5% extra korting bij Buma, naast de standaard 33,3% aanmeldkorting.
 • 17% extra korting bij Sena, naast de standaard 33,3% aanmeldkorting.
 • 17% extra korting bij Videma, naast de standaard 33,3% aanmeldkorting.
 • Maak gratis gebruik van onze dienstverlening op juridisch en financieel vlak.
 • Maak voordelig gebruik van advocatenkantoor The Legal Department.
 • Profiteer van onze samenwerking met o.a. (zorg)verzekeringen.
 • Registreer gratis in FITNED.NL (ons beroepsregister).
 • Ontvang korting op de literatuur van de brancheopleidingen.
 • Welkomstkorting en diverse extra’s bij De Leestafel.
 • Aanbieding op AED apparatuur
 • Ontvang gratis het Ezine, onze digitale bundeling van interessante informatie uit en over de branche.

Maak gebruik van ondersteunende dienstverlening

Naast kortingen, bieden we onze leden gratis ondersteuning op het gebied van bedrijfsvoering, personeel, kwaliteit en product- en methodiekontwikkeling. Zo houd jij als ondernemer meer tijd over voor de leukste dingen en haal je alles uit je onderneming. Via de gloednieuwe ‘Mijn NL Actief’ omgeving kun je op ieder moment bij diverse handige documentatie en geef je eenvoudig wijzigingen door aan ons kantoor. Onze diensten:

 • Digitaal handboek personeelszaken met o.a. salarisschalen, functiewaarderingen en concept arbeidsovereenkomsten.
 • Wij beheren voor jou desgewenst (na aanmelding hiervoor) jouw licenties bij de muziek- en beeldrechtenorganisaties en zorgen voor overzichtelijke facturatie. Je hebt alleen contact met ons en krijgt korting.
 • Krijg ondersteuning bij het goed invulling geven aan nieuwe wetgeving als de AVG en de energiewet.
 • Krijg juridisch advies.
 • En meer…

Straal kwaliteit uit

Bij het kiezen van een sport- of beweegcentrum spelen professionaliteit en goede begeleiding een belangrijke rol. NL Actief staat voor zekerheid. Onze leden worden onafhankelijk gekeurd door stichting LERF (Landelijke ErkenningsRegeling Fitness).

Op die manier garanderen wij kwaliteit en maken we het (sport)aanbod van onze leden inzichtelijk. Consumenten die kiezen voor een sport- en beweegbedrijf dat is aangesloten bij NL Actief mogen een veilige sportomgeving verwachten waar getoetste kwaliteit wordt geboden. Het logo van NL Actief, dat alleen uitgedragen mag worden door leden, geeft nieuwe sporters het vertrouwen dat ze aan het juiste adres zijn. 

Kom netwerken en doe nieuwe kennis op

Leer van experts en van elkaar. Jaarlijks organiseren wij een bijeenkomst waar je kunt sparren met collega’s en geïnformeerd wordt over ontwikkelingen in de branche.

Wat kost het mij?

Aan een lidmaatschap zit contributie verbonden. Deze is opgebouwd uit een aantal onderdelen, zoals je kunt zien in onderstaande tabel. Het is lastig om een vast bedrag te noemen, omdat dit afhangt van de omvang (in vierkante meters) van de locatie. Wel hebben we een handig rekensjabloon om de totale kosten voor uw onderneming te berekenen.

Verdien je contributie terug

Door gebruik te maken van de collectieve regeling voor de afdracht van muziek- en beeldrechten kun je een deel van je contributie alweer terugverdienen. Gemiddeld is dit zo’n 40-50%!

Hoe de contributie is opgebouwd

De jaarlijkse contributie van het lidmaatschap is samengesteld uit een aantal elementen. Bekijk hieronder de opbouw en tarieven.


De componenten waaruit de contributie bestaat:

 • Een basiscontributie per vestiging.
 • Een opslag voor het totaal aantal vierkante meters voor uw fitness-, groepsles-/aerobic-, indoorcycling- en budoruimtes.
 • De verplichte jaarlijkse kwaliteitsbijdrage.
 • Een korting, als je meerdere vestigingen aanmeldt als lid. Dit betreft een korting op het contributiebedrag.
Component contributie 2024tarief
Basisbedrag (per vestiging)€ 500,-
Opslag totaal oppervlakte (per vestiging)Categorie 1: 220-250m2€ 0,-
Categorie 2: 250-500m2€ 234,50
Categorie 3: 500-1000m2€ 469,-
Categorie 4: 1000-2000m2€ 705,00
Categorie 5: >2000m2€ 1.057,-
Kwaliteitsbijdrage (per vestiging)Hoofdvestiging€ 196,50
Nevenvestiging€ 98,50
Korting 2024 (over de contributiebijdrage)1 vestiging0%
2 vestigingen25%
3 – 10 vestigingen45%
10 en meer vestigingen65%

Alle bovengenoemde bedragen zijn exclusief 21% btw en kunnen jaarlijks geïndexeerd worden met het CBS-indexpercentage.


Dit is nog een pilot en deze contributie bestaat in 2024 nog alleen uit een basisbedrag: de verplichte kwaliteitsbijdrage is nog niet van toepassing en u heeft geen stemrecht.

Component contributie 2024tarief
Contributie per maand (jaarovereenkomst)€ 31,75

Alle bovengenoemde bedragen zijn exclusief 21% btw en kunnen jaarlijks geïndexeerd worden met het CBS-indexpercentage.


Dit is nog een pilot en deze contributie bestaat in 2024 alleen uit een basisbedrag: de verplichte kwaliteitsbijdrage is nog niet van toepassing en u heeft geen stemrecht.

Component contributie 2024tarief
Contributie per maand (jaarovereenkomst)€ 23,00

Alle bovengenoemde bedragen zijn exclusief 21% btw en kunnen jaarlijks geïndexeerd worden met het CBS-indexpercentage.

IK WIL OOK PROFITEREN

Wat zijn de voorwaarden?

Zoals iedere vereniging werken wij met statuten en een huishoudelijk reglement. Als lid kun je deze inzien in Mijn NL Actief. Geïnteresseerd in een lidmaatschap? Je kunt altijd even deze documenten opvragen, door een mailtje te sturen naar info@nlactief.nl.

Nadat het lidmaatschap is aangegaan ben je deelnemend lid, zolang je nog niet voldoet aan ons kwaliteitskeurmerk. Is dat in orde? Dan ben je kernlid en mag je in je uitingen laten zien dat je NL Actief erkend bent.

Tot slot moet je akkoord zijn met onze privacyverklaring. Daarin staat hoe wij zorgvuldig omgaan met je gegevens.

Hoe word ik lid?

Dat is eenvoudig.

Vragen?

Wordt jouw vraag hierboven niet beantwoord? Of bespreek je jouw vragen liever met onze adviseur? Stel je vragen telefonisch (085-4869100) of direct hieronder.