Spring naar content
16 april

Dit waren de hoogtepunten van FIBO 2024

Van 11 tot en met 14 april was het weer zover: FIBO 2024 vond plaats in Keulen. Dit jaarlijkse evenement bewees opnieuw dat de fitnessbranche een cruciale rol speelt in het bevorderen van een gezonde samenleving.

Met meer dan 1.000 exposanten en partners en een opkomst van 129.668 bezoekers uit 114 landen, was het enthousiasme overduidelijk.

Als team van NL Actief waren wij aanwezig om de laatste trends, nieuwste technologieën en innovatieve oplossingen binnen de fitnesswereld te spotten. We hebben uitgebreid genetwerkt en veel inspiratie opgedaan.

In dit blog geven we een overzicht van de meest opvallende ontwikkelingen die we tijdens FIBO 2024 hebben waargenomen. Blijf lezen om de highlights en onze exclusieve inzichten te ontdekken!

Wat is de FIBO?

FIBO is de grootste internationale beurs voor fitness, wellness en gezondheid ter wereld. Elk jaar wordt het evenement gehouden in Keulen, Duitsland, en trekt het tienduizenden bezoekers uit meer dan honderd landen.

Van fitnessfanaten en personal trainers tot gezondheidsexperts en zakelijke professionals, iedereen komt samen om de nieuwste trends en innovaties in de industrie te ontdekken.

Wat maakt FIBO zo speciaal? Stel je voor dat je door enorme beurshallen loopt gevuld met de nieuwste fitnessapparatuur, voedingssupplementen, gezonde voedingsproducten en technologische innovaties.

Je kunt live demonstraties bijwonen, workshops volgen en lezingen van toonaangevende experts in de branche horen. FIBO is niet alleen een plek om nieuwe producten te zien, maar ook om te leren, te netwerken en zaken te doen.

FIBO 2024 is een toonaangevende vakbeurs

De fitnessbranche blijft groeien

De fitness- en gezondheidssector bloeit als nooit tevoren. Uit recent onderzoek van de Duitse Fitnessindustrie DSSV in samenwerking met Deloitte en DHfPG blijkt dat het aantal leden in Europa is gestegen tot 67,7 miljoen, met een totale omzet die de €31,85 miljard overschrijdt.

De verwachting is dat dit aantal tegen 2030 zal groeien naar 100 miljoen leden, volgens Herman Rutgers, een vooraanstaande industrie-expert.

Op FIBO 2024 was de focus duidelijk zichtbaar: gezondheid en fitness zijn niet alleen meer een persoonlijke keuze, maar een essentiële markt met oneindig potentieel.

FIBO 2024 toont een sterke fitnessindustrie

Opvallendste innovaties en ontwikkelingen

Hieronder vind je de meest opvallende ontwikkelingen en trends die we zijn tegengekomen op de FIBO 2024:

Holistische gezondheid in de spotlight op FIBO

Dit jaar was FIBO veel meer dan een etalage van fitnessapparatuur; het was een omvangrijke viering van alles wat met integrale gezondheid te maken heeft.

Een volledige hal was gewijd aan lifestyle, variërend van lichaamsverzorgingsproducten tot trendy sneakers, make-up, en ontspannende wellness- en spa-ervaringen. Deze diversiteit onderstreept hoezeer de branche de nadruk legt op volledig welzijn.

Opvallend was de hoeveelheid herstelinnovaties. Van high-tech hersteltools en ijsbaden tot rustgevende spa-technologieën en massages, het was duidelijk dat herstel tegenwoordig als een essentieel onderdeel van gezondheid wordt beschouwd.

Deze benadering weerspiegelt de groeiende waardering binnen de fitnessindustrie voor een uitgebalanceerde aanpak van gezondheid en welzijn.

Jens Schramm, CEO van Robosculptor in Duitsland, vat de verschuiving binnen de industrie bondig samen: “Het streven naar een lang en gezond leven staat centraal. Onze klanten willen niet alleen fit zijn; ze willen ook een levensstijl die hun gezondheid op lange termijn ondersteunt met de juiste voeding en herstelstrategieën.”

Deze focus op een uitgebreide gezondheidsbenadering biedt enorme kansen voor fitnessondernemers om hun aanbod te diversifiëren en zich te onderscheiden in een competitieve markt.

Het biedt ook de mogelijkheid om diepgaande relaties met klanten op te bouwen door in te spelen op hun behoefte aan een gezonder, langer en meer vervuld leven.

visie op een gezonde samenleving

AI: de toekomst van fitness

Tijdens het European Health & Fitness Forum en de FIBO-beurs was het duidelijk dat kunstmatige intelligentie (AI) een revolutionaire invloed begint te hebben in de fitnessbranche.

Hoewel er een schat aan data beschikbaar is binnen de sector, staan veel fitnessbedrijven nog aan de vooravond van het implementeren van AI-technologieën.

Op dit moment beperken veel slimme apparaten en fitnesssoftware zich nog tot het aflezen van data, maar de volgende grote stap is het voorspellen op basis van deze gegevens.

Stel je voor dat slimme weegschalen niet alleen je gewicht meten, maar ook je VO2max kunnen bepalen en voorspellen hoe lang je zult leven en hoe je je levensverwachting en -kwaliteit kunt verbeteren. Dit zou onze benadering van gezondheid en fitness radicaal kunnen transformeren.

AI gaat zorgen voor een significante verandering in de fitness- en gezondheidsindustrieën. Veel bedrijven zijn pioniers in het integreren van AI in hun trainingsapparatuur en beoordelingstools.

Deze innovaties maken gepersonaliseerde trainingsplannen, slimme apparaten en nauwkeurig afgestemde voedingsadviezen mogelijk, wat fitness toegankelijker maakt voor een breder publiek, ver buiten de grenzen van competitieve sport.

gamification stand fibo

Fitnessondernemers omarmen technologie en innovaties

Op FIBO werd het duidelijk dat fitnessondernemers nu meer dan ooit openstaan voor technologische innovaties.

Standhouders vertelden ons hoe geavanceerde concepten zoals interactieve trainingsplatforms en digitale fitnessprogramma’s inmiddels breed worden geaccepteerd en gewaardeerd in de sector.

De noodzaak van deze innovaties hoeft niet langer uitgelegd te worden, wat een significante verschuiving markeert in de houding van de industrie.

Interessant is dat de fysiotherapiebranche een nog grotere sprong maakt richting digitalisering. Fysiotherapeuten lijken nog enthousiaster over het adopteren van nieuwe technologieën dan de reguliere fitnessbranche.

Dit komt deels door de nauwe samenwerking en goede communicatie binnen hun gemeenschap, waardoor ze sneller nieuwe technologieën kunnen implementeren en hun diensten kunnen innoveren. Fitnessbedrijven herkennen hierin een enorme groeikans.

Beste fitness stand van over de hele wereld

Nieuwe dimensies in training: reactievermogen en coördinatie

Op de laatste beurs was er opvallend veel aandacht voor het trainen van reactievermogen en coördinatie. Verschillende bedrijven, waaronder onze nieuwe kennispartner SensoPro, presenteerden innovatieve oplossingen die verder gaan dan traditionele oefeningen zoals squats of bench presses.

Hun boodschap is duidelijk: in het dagelijks leven heb je meer aan vaardigheden die je daadwerkelijk kunt gebruiken.

Zo waren er gewichten gevuld met water die nooit helemaal in evenwicht zijn, wat het gevoel simuleert van het dragen van ongelijk verdeelde boodschappentassen.

Een beweeglijke loopband werd geïntroduceerd om de balans te trainen, vergelijkbaar met situaties waarin je onverwachte bewegingen moet maken.

Daarnaast was er een focus op het verminderen van blessuregevoeligheid door het versterken van onze capaciteit om realistische, alledaagse situaties aan te kunnen.

Innovatieve methoden om gezondheid te meten, zoals gamification, werden ook getoond. Deze technieken maken het mogelijk om via spelvormen aspecten als flexibiliteit, kracht, snelheid en coördinatie te evalueren.

Het uiteindelijke doel van deze ontwikkelingen is om ons allen in staat te stellen een hogere levenskwaliteit te bereiken en gezonder ouder te worden. Trainingen die zich richten op disbalans en discomfort bieden een realistischer en direct toepasbaar voordeel in ons dagelijks leven.

situatie afgestemd op de werkelijkheid creëren

Toenemende populariteit van gamification en competitie-elementen

Op FIBO was een duidelijke trend niet te missen: de stands die zich richten op interactieve fitnessoplossingen trokken enorme aandacht. Aanvankelijk waren deze innovaties vooral gericht op ouderen en mensen die de traditionele manieren van sporten minder aantrekkelijk vinden.

Echter, een opmerkelijke transformatie is gaande. Deze technologieën evolueren nu snel naar tools die een bredere doelgroep aanspreken door elementen van gamification en competitie toe te voegen.

Deze aanpak helpt gebruikers om doelgericht en efficiënt te trainen zonder het gevoel te hebben verdwaald te zijn in een zee van mogelijkheden die een traditionele sportschool kan bieden.

Het systeem geleidt de gebruiker feilloos door de oefeningen heen, gesteund door data die elke beweging valideren en corrigeren waar nodig. Dit maakt het bijna onmogelijk om een oefening verkeerd uit te voeren.

Dit soort concepten slagen erin om fitness toegankelijk te maken voor iedereen. Ze transformeren de sportschoolervaring van een potentieel intimiderende omgeving naar een uitnodigende en interactieve ervaring.

Dit draagt niet alleen bij aan een hogere tevredenheid onder bestaande leden, maar maakt het ook aantrekkelijker voor nieuwe gebruikers die op zoek zijn naar een leuke en efficiënte manier om aan hun gezondheid te werken.

visie fitnessbranche fitnessbeurs 2024

Uitdagingen en innovatieve oplossingen voor personeelstekorten in de fitnessbranche

Personeelstekort is een steeds terugkerend thema binnen de fitnessbranche niet alleen in Nederland maar ook internationaal. Tijdens gesprekken met diverse Duitse fitnessondernemers bleek dat ook zij kampen met een groot tekort aan gekwalificeerd personeel.

In Nederland is het eveneens een uitdaging om goed personeel te vinden en te behouden, wat grote invloed heeft op de kwaliteit van de dienstverlening en de bedrijfsvoering.

Innovatieve technologische oplossingen bieden echter een nieuwe uitweg. Deze technologie maakt het mogelijk voor leden om meer zelfstandig te trainen, wat de druk op het personeel kan verlichten.

Met technologie kunnen leden zelfstandig hun trainingen uitvoeren, terwijl de geïntegreerde software en data-analyse de trainers in staat stellen om op afstand de voortgang te monitoren.

Dit soort digitalisering brengt nog een ander significant voordeel met zich mee: het verbetert de interactie tussen personeel en leden.

Trainers zijn niet langer alleen gesprekspartners over alledaagse zaken zoals het weekend, maar kunnen diepgaande gesprekken voeren over de progressie en gezondheidsdoelen van de leden.

Dit alles wordt ondersteund door concrete data van de apparatuur, waardoor een trainer precies kan zien wat de voortgang van een lid is. Deze aanpak zorgt ervoor dat leden zich echt gezien en gewaardeerd voelen, wat hen aanmoedigt om langer lid te blijven.

Door de combinatie van zelfstandigheid in training en persoonlijke aandacht via digitale tools, kunnen fitnesscentra de uitdagingen van personeelstekorten effectief tegemoet treden en zelfs ombuigen tot kansen voor een verbeterde klantbeleving en bedrijfsgroei.

personeelstekorten fitnessbranche

Van weegschaal naar gezondheidsmanagement

De tijd dat een standaard weegschaal voldoende was, ligt achter ons. Dit werd ons duidelijk tijdens gesprekken met diverse fabrikanten en distributeurs van slimme weegschalen en geavanceerde meetsystemen.

De hedendaagse consument verlangt toenemende personalisatie en wil actief en preventief bijdragen aan zijn eigen gezondheid.

Bedrijven zoals Seca en InBody spelen in op deze behoefte door niet alleen het gewicht, maar de gehele gezondheid van een individu in kaart te brengen. Het idee is dat het meten van je complete gezondheidsprofiel de nieuwe standaard wordt voordat je aan een fitness- of gezondheidsregime begint.

Dit gaat verder dan een product; het is een service die het mogelijk maakt om zeer gerichte adviezen te geven. Deze aanpak sluit ook aan bij de uitdagingen van personeelstekorten in de fitnessbranche.

Waarom zou een trainer tijd moeten besteden aan het uitvogelen van potentiële gezondheidsproblemen als er technologie beschikbaar is die dit, op wetenschappelijk bewezen wijze, nauwkeurig kan vaststellen?

Door de gegevens die deze slimme apparaten leveren, kunnen trainers zich richten op het ontwerpen van effectieve trainingsprogramma’s en schema’s, waardoor ze hun tijd en expertise efficiënter kunnen inzetten.

InBody is momenteel bezig met het uitbreiden van hun aanbod naar een complete ‘health corner’. Recent hebben ze een apparaat ontwikkeld dat het risico op vallen analyseert, wat vooral bijdraagt aan het thema gezond oud worden.

Seca heeft met haar slimme meetsystemen onlangs de 35ste plek behaald in de ranglijst van meest innovatieve bedrijven in Duitsland.

Kortom. steeds meer fitnessfaciliteiten zien de waarde in van uitgebreide gezondheidsmetingen. Het is niet meer alleen voor de medische sector maar ook voor het algemene publiek.

Dit onderstreept de groeiende trend waarbij diepgaande gezondheidsanalyses een integraal onderdeel worden van de fitnesservaring.

op de hoogte blijven van de laatst fitnesstrends

Free weights en digitalisering: de nieuwe favorieten

Terwijl free weights en digitale innovaties in opkomst zijn, neemt de populariteit van traditionele fitnessapparaten af.

De daling in populariteit van traditionele fitnessapparaten kan grotendeels worden toegeschreven aan een veranderende benadering van fitness, waarbij motivatie en engagement centraal staan.

Traditionele apparaten, die voornamelijk gericht zijn op het isoleren van specifieke spiergroepen, bieden beperkte interactie en dynamiek, wat vaak resulteert in een verlies van interesse en motivatie bij gebruikers. Velen vinden dat zij op deze machines ‘verdwaald’ rondlopen in de sportschool zonder duidelijke richting of doel.

In contrast hiermee zijn free weights en digitale innovaties in opmars, omdat zij een meer betrokken en interactieve trainingservaring bieden. Digitalisering speelt hierbij een cruciale rol door de introductie van gamification, real-time data en gepersonaliseerde trainingsschema’s.

Deze technologieën transformeren de workout-ervaring door elementen van spel en competitie toe te voegen, wat het trainen leuker en meer motiverend maakt.

De opkomst van fitnessinfluencers die de veelzijdigheid en effectiviteit van free weights benadrukken, heeft ook bijgedragen aan hun populariteit. Zij tonen hoe met relatief eenvoudige middelen effectieve workouts kunnen worden uitgevoerd, wat vooral jongeren aanspreekt die flexibiliteit en authenticiteit in hun trainingen zoeken.

Bovendien maakt de integratie van data-analyse het mogelijk voor gebruikers om hun voortgang nauwkeurig te monitoren en aangepaste aanbevelingen te ontvangen, wat hen helpt gerichter en efficiënter te trainen.

Dit niveau van personalisatie en feedback is iets wat traditionele machines simpelweg niet kunnen bieden.

mensen kiezen voor digitalisering en vrije gewichten

Waar is Virtual Reality gebleven?

Virtual Reality (VR) en de metaverse waren onderwerpen die ooit enorme golven van opwinding en speculatie veroorzaakten in zowel de techwereld als daarbuiten.

Velen van ons hadden hoge verwachtingen van hoe deze technologieën zouden transformeren hoe we interactie hebben met digitale werelden.

Echter, volgens Eric Falardeau en Jop Gerritsen van McKinsey, heeft VR niet volledig voldaan aan de ambitieuze beloften die oorspronkelijk werden gemaakt.

De opkomst van AI heeft een verschuiving teweeggebracht in de focus van technologische ontwikkelingen.

AI wordt door experts gezien als “het nieuwe internet,” een trend met een potentieel nog groter dan dat van VR. De impact van AI op business is aanzienlijk en divers, van het automatiseren van processen tot het personaliseren van klantenervaringen en het verbeteren van besluitvorming.

Deze toepassingen hebben AI naar de voorgrond van technologische investeringen en innovatie geduwd.

Dit betekent echter niet dat VR en Augmented Reality (AR) van de radar zijn verdwenen. De toekomst van VR en AR is wellicht minder universeel en meer nichegericht dan oorspronkelijk verwacht, maar hun bijdrage aan de technologische vooruitgang blijft belangrijk.

Terwijl AI de bredere zakelijke en consumentenmarkten blijft hervormen, zullen VR en AR waarschijnlijk evolueren naar toepassingen waar ze de meeste waarde bieden, en waar ze kunnen profiteren van hun unieke capaciteiten om boeiende ervaringen te creëren.

Impact van VR en AI

ALDI Sports maakt indruk met grote stand

Op FIBO viel de aanwezigheid van ALDI Sports bijzonder op door hun indrukwekkend grote stand. Bekend als een supermarktketen, zet ALDI nu grote stappen in de fitness- en wellnessmarkt met een uitgebreid assortiment aan voedingssupplementen en een veelzijdige app. Op dit moment is deze service van ALDI Sports alleen nog beschikbaar in Duitsland.

Deze app biedt gebruikers de mogelijkheid om yoga- en meditatiesessies te volgen, workouts te doen, coaches te vinden, en recepten te ontdekken.

Het is een indrukwekkende uitbreiding van ALDI’s dienstverlening, die duidelijk inspeelt op de groeiende vraag naar geïntegreerde gezondheids- en fitnessoplossingen.

Deze strategie van ALDI Sports laat zien hoe traditionele bedrijven nieuwe markten kunnen betreden en bestaande industrieën kunnen uitdagen. Hun betreding in de fitnessbranche, met een zo complete en geïntegreerde aanpak, positioneert hen als een serieuze concurrent voor traditionele fitnesscentra en -diensten.

Aldi Sports fitnessintermediair

Hyrox, Ladies lunch en het FIBO Footbal Festival

Tijdens FIBO waren er naast sub-evenementen zoals het FIBO Football Festival, HYROX en eSports Stage, ook speciale sessies zoals de FIBO Ladies Lunch, waar vrouwen uit de fitnessbranche netwerkten en successen vierden.

Daarnaast bood FIBO diverse meet and greets met bodybuilders, calisthenics shows, en strongman wedstrijden en meer dan 500 work-outs en lezingen, wat zorgde voor een dynamische en inspirerende ervaring voor alle bezoekers.

HYROX keulen 2024

Tot volgend jaar!

We hebben een geweldige tijd gehad op FIBO en kijken nu al uit naar volgend jaar. De volgende FIBO vindt plaats in Keulen van 10-13 april 2025.

Auteur: Melanie Verbueken