Spring naar content

Fitnesstrainer A

Het branchediploma Fitnesstrainer A (opleiding niveau 3) is het meest bekende diploma in de fitnessbranche. Wil jij ook dit diploma halen, net als ruim 1500 cursisten per jaar? Lees dan snel verder!

Wat ga je leren?

In Nederland doen ruim 3 miljoen mensen aan fitness. Goede begeleiding is voor veel van hen de sleutel tot veilig en resultaatgericht sporten. Als lesgever op niveau 3 kun jij hen helpen hun doelen te bereiken! Je weet op hoofdlijnen hoe de branche in elkaar zit en je bent in staat om fitnessdeelnemers in de basis te begeleiden. Daarvoor is theoretische kennis nodig van onder andere anatomie, inspanningsfysiologie, trainingsleer en blessurepreventie. Maar ook moet je beschikken over praktische vaardigheden, bijvoorbeeld op het gebied van klantbegeleiding en natuurlijk het lesgeven zelf. Bekijk ook het volledige beroepscompetentieprofiel. Met Fitnesstrainer A kies je voor het meest gevraagde fitnessdiploma in Nederland!

Cursusboek

Het cursusboek Fitnesstrainer A bevat de theoretische kennis voor de niveau 3 professional. Je gebruikt het voor de opleidingen ‘Fitnesstrainer A’ en ‘Groepslesinstructeur’. Je leert over lichaam, training en voeding, maar ook over het menselijke aspect van het trainerschap en de keerzijde van sport. Download ook de volledige inhoudsopgave.

Volg je een opleiding bij één van onze erkende opleiders? Dan is het boek meestal inbegrepen en krijg je het van hen, maar het is ook los te bestellen.

Het examen

Het examen voor Fitnesstrainer A en Groepslesinstructeur bestaat uit drie onderdelen, die alle drie voldoende moeten zijn om het branchediploma te behalen. Je kunt hieraan gewoon deelnemen op je opleidingslocatie, of rechtstreeks bij NL Actief.

Inschrijven

Wij starten 6 keer per jaar met het complete examen. Bij het aanmelden voor het examen geef jij jouw startmoment aan. Je kiest hier ook direct het moment waarop je theorie-examen wil doen. Per startmoment is er vastgestelde planning voor de verschillende examenonderdelen. LET OP! Je kunt je tot een maand voordat het examen start aanmelden voor het door jou gewenste startmoment. 

Vanaf januari 2024 worden alle door NL Actief ingeplande theorie-examens op de vestiging van NL Actief te Papendal afgenomen. In het aanmeldingsproces kun je een plekje reserveren in het theorielokaal. Er zijn per datum een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Zodra wij jouw aanmelding hebben ontvangen, sturen wij jou per mail de bevestiging. Een maand voor het startmoment ontvang je van ons de instructies voor de verschillende examenonderdelen. Je kunt je alvast voorbereiden met behulp van onze cursushandleidingen. Deze vind je terug door hieronder op de meest rechtste blauwe tekst te klikken.

Toelating: om deel te kunnen nemen aan een niveau 3 examen moet je tenminste 16 jaar oud zijn.

inschrijven voor het examen

Als je al toe bent aan examen doen, dan kun je hier direct inschrijven.

Over de branche-examens

Informatie over inschrijven, kosten, herkansen en nog veel meer.

Naar de cursusdocumenten

Download alle handleidingen en overige documenten die je nodig hebt om de examens af te ronden.

Geslaagd, en nu?

Diploma behaald? Gefeliciteerd! Je kunt jezelf nu registreren in ons beroepsregister FITNED.NL. Als je daar niet te lang mee wacht is dat helemaal gratis. Anders betaal je alleen éénmalig de administratiekosten. Of is een vervolgopleiding misschien iets voor jou?

Waarom registreren in FITNED.NL

Je toont je diploma’s en competenties aan klanten.

Je bent vindbaar voor werkgevers.

Je profiteert van voordeel via accreditatiepunten.

Vervolgopleiding volgen?

Het behalen van een branchediploma op niveau 3 biedt ook de mogelijkheid om je door te ontwikkelen naar niveau 4 en het diploma Fitnesstrainer B te behalen. Deze opleiding is geschikt als je meer wilt kunnen dan alleen basisbegeleiding bieden. Wil je bijvoorbeeld aan de slag als Personal Trainer? Dan past de opleiding Fitnesstrainer B daar goed bij.

Ga jij ook voor een meer persoonlijke aanpak?

Werk deskundig met mensen met (morbide) overgewicht.

Werk deskundig met Diabetes type 2 patiënten.

Werk deskundig met mensen met niet-aangeboren hersenletsel.