Spring naar content

Fitnesstrainer A

Het branchediploma Fitnesstrainer A (opleiding niveau 3) is het meest bekende diploma in de fitnessbranche. Wil jij ook dit diploma halen, net als ruim 1500 cursisten per jaar? Lees dan snel verder!

Wat ga je leren?

In Nederland doen ruim 3 miljoen mensen aan fitness. Goede begeleiding is voor veel van hen de sleutel tot veilig en resultaatgericht sporten. Als lesgever op niveau 3 kun jij hen helpen hun doelen te bereiken! Je weet op hoofdlijnen hoe de branche in elkaar zit en je bent in staat om fitnessdeelnemers in de basis te begeleiden. Daarvoor is theoretische kennis nodig van onder andere anatomie, inspanningsfysiologie, trainingsleer en blessurepreventie. Maar ook moet je beschikken over praktische vaardigheden, bijvoorbeeld op het gebied van klantbegeleiding en natuurlijk het lesgeven zelf. Bekijk ook het volledige beroepscompetentieprofiel. Met Fitnesstrainer A kies je voor het meest gevraagde fitnessdiploma in Nederland!

Cursusboek

Het cursusboek Fitnesstrainer A bevat de theoretische kennis voor de niveau 3 professional. Je gebruikt het voor de opleidingen ‘Fitnesstrainer A’ en ‘Groepslesinstructeur’. Je leert over lichaam, training en voeding, maar ook over het menselijke aspect van het trainerschap en de keerzijde van sport. Download ook de volledige inhoudsopgave.

Volg je een opleiding bij één van onze erkende opleiders? Dan is het boek meestal inbegrepen en krijg je het van hen, maar het is ook los te bestellen.

Vanwege de huidige crisis en de overheidsmaatregelen zullen wij de bestellingen een keer per week verzenden, waardoor het iets langer kan duren voordat je jouw bestelling ontvangt. Onze excuses voor eventuele ongemakken. We hopen op jouw begrip.

Het examen

Het examen voor Fitnesstrainer A en Groepslesinstructeur bestaat uit drie onderdelen, die alle drie voldoende moeten zijn om het branchediploma te behalen. Je kunt hieraan gewoon deelnemen op je opleidingslocatie, of rechtstreeks bij NL Actief.

Deel 1: Theorie-examen

Het theorie-examen is een digitale meerkeuzetoets (ABCD) van 60 vragen over het cursusboek. Je moet hiervoor minimaal een 5,5 halen op een schaal van 1-10. Je mag maximaal 20 fouten maken.

Deel 2: Praktijkstage en portfolio

Om de branche te leren kennen, loop je een korte stage bij een fitnesscentrum. Je voert daar onder begeleiding van een stagebegeleider vijf opdrachten uit, die je uiteindelijke samenvoegt in één portfolio. Je stagebegeleider moet tekenen voor een goed verloop van de stage en je portfolio moet met een voldoende zijn beoordeeld. Hoe dat werkt staat beschreven in de handleiding portfolio.

Let op!

Vanwege de situatie rondom het coronavirus kan het zijn dat het voor jou nu niet mogelijk is om de portfolio-opdrachten uit te voeren in een fitnesscentrum. We bieden je dan de mogelijkheid om deelopdracht 1 (lessenreeks) uit te voeren in een door jezelf uitgekozen setting. Voor deelopdracht 2 kun je een fictieve klant gebruiken. De andere deelopdrachten wijzigen. Hiervoor in de plaats zijn vragen in deelopdracht 3, en deelopdracht 4/5 opgenomen. 
Mocht je wel de mogelijkheid hebben om de stage te doorlopen en de opdrachten in een fitnesscentrum uit te voeren, dan dien je de opdrachten uit te voeren zoals deze beschreven staan in de handleiding Portfolio.

Deel 3: Praktijkexamen

Voor het afsluitende praktijkexamen bereid je een les voor op basis van een examenopdracht. Deze laat je beoordelen en je regelt drie of vier deelnemers om de les aan te geven. Je wordt beoordeeld door een onafhankelijke examinator van NL Actief. Hierover lees je alles in de handleiding praktijkexamen.

Toelating: om deel te kunnen nemen aan een niveau 3 examen moet je tenminste 16 jaar oud zijn.

inschrijven voor het examen

Als je al toe bent aan examen doen, dan kun je hier direct inschrijven.

Over de branche-examens

Informatie over inschrijven, kosten, herkansen en nog veel meer.

Naar de cursusdocumenten

Download alle handleidingen en overige documenten die je nodig hebt om de examens af te ronden.

Een goede voorbereiding

Begin goed voorbereid aan je examens en volg een erkende opleiding. NL Actief werkt samen met opleiders door het hele land. Deze bieden je een goede start van jouw carrière in de fitnessbranche. Wil je extra oefenen voor het theorie-examen? Maak dan gebruik van de oefenmodule!

Geslaagd, en nu?

Diploma behaald? Gefeliciteerd! Je kunt jezelf nu registreren in ons beroepsregister FITNED.NL. Als je daar niet te lang mee wacht is dat helemaal gratis. Anders betaal je alleen éénmalig de administratiekosten. Of is een vervolgopleiding misschien iets voor jou?

Waarom registreren in FITNED.NL

Je toont je diploma’s en competenties aan klanten.

Je bent vindbaar voor werkgevers.

Je profiteert van voordeel via accreditatiepunten.

Vervolgopleiding volgen?

Het behalen van een branchediploma op niveau 3 biedt ook de mogelijkheid om je door te ontwikkelen naar niveau 4 en het diploma Fitnesstrainer B te behalen. Deze opleiding is geschikt als je meer wilt kunnen dan alleen basisbegeleiding bieden. Wil je bijvoorbeeld aan de slag als Personal Trainer? Dan past de opleiding Fitnesstrainer B daar goed bij.

Ga jij ook voor een meer persoonlijke aanpak?

Werk deskundig met mensen met (morbide) overgewicht.

Werk deskundig met Diabetes type 2 patiënten.

Werk deskundig met mensen met niet-aangeboren hersenletsel.