Spring naar content
28 februari

De nieuwste fitnesstrends en -ontwikkelingen in Nederland

Ontdek hoe je als fitnessondernemer kunt inspelen op de nieuwste trends en ontwikkelingen in de fitnessbranche.

Ook al zijn we al een eventjes op weg in 2024, dit blog is echt de moeite waard. We hebben ons huiswerk gedaan door diverse trendrapporten en onderzoeken, waaronder de gerenommeerde ACSM top 10 fitnesstrends, grondig te analyseren en vergelijken, zodat jij niet hoeft te zoeken.

In dit blog presenteren we je niet zomaar een lijstje fitnesstrends; we bieden een uitgebreid overzicht van enkele belangrijke trends die de komende tijd een significante impact zullen hebben op onze branche.

Van de explosieve groei van personal training in Nederland tot de cruciale rol van technologische ontwikkelingen zoals AI en wearables, en van het belang van gezondheid op de werkplek tot de toenemende focus op fitness voor mentale gezondheid en meer.

Het doel? Jouw fitnessonderneming succesvoller maken door in te spelen op de behoeften en verwachtingen van je klanten, nu en in de toekomst.

Dus, ga er goed voor zitten en laat je inspireren door wat 2024 en daarna voor ons in petto heeft in de dynamische wereld van fitness. Dit is jouw kans om voorop te lopen in de branche en een blijvende impact te maken.

1. Explosieve groei van personal training in Nederland

Personal training behoort al sinds 2007 wereldwijd tot de top 10 van fitnesstrends, zo blijkt uit het ACSM trendrapport. Deze trend is dus al langere tijd aanwezig, maar nog steeds erg relevant.

Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat de populariteit van personal training in Nederland sterk toeneemt.

Trendrapporten personal trainer

Volgens The Business Research Company zal de wereldwijde markt voor personal trainers naar verwachting groeien van $39,06 miljard in 2023 naar $41,43 miljard in 2024.

Future Market Insights voegt hieraan toe dat deze groei zich zal voortzetten tot een geschatte $65,5 miljard in 2033, gedreven door een jaarlijks groeipercentage van 4,6%.

Eerste resultaten personal training onderzoek in Nederland

Tijdens het NL Actief symposium van 14 december 2023 deelde Kelby Middelkamp-Jongen de eerste onderzoeksresultaten van personal training in Nederland.

In totaal zijn er op dit moment meer dan 3.600 geregistreerde personal trainers in Nederland. Maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Maar hoeveel hoger dat kunnen we helaas niet achterhalen.

Een belangrijke kanttekening hierbij is namelijk dat personal training een vrij beroep is, wat inhoudt dat er geen strikte regelgeving is. Deze vrijheid bemoeilijkt het verrichten van gedegen onderzoek.

Zonder gestandaardiseerde richtlijnen of reguleringen en gezien de diversiteit in werkpatronen, opleidingskeuzes en de aanwezigheid van niet-gecertificeerde trainers, is het immers lastig om een compleet en nauwkeurig beeld te vormen van de huidige status en trends.

Individuele behoeften en gepersonaliseerde trainingsprogramma’s

De vraag naar personal trainers zit flink in de lift, gedreven door klanten die op zoek zijn naar een fitnesservaring op maat.

In de huidige fitnessmarkt is de ‘one-size-fits-all’ benadering passé. Klanten willen trainingsschema’s die naadloos aansluiten bij hun persoonlijke behoeften en levensstijl.

Deze trend naar personalisatie onderstreept een groeiend verlangen naar persoonlijke aandacht en verbinding, juist nu in een tijdperk waar technologische ontwikkelingen ons dagelijks leven vormgeven.

Bovendien, met onze agenda’s die uitpuilen van afspraken, is flexibiliteit rondom trainingstijden essentieel. De moderne fitnessklant jongleert met tal van verplichtingen en zoekt naar oplossingen die passen binnen hun hectische schema.

Personal trainer helpt je met individuele doelen trends

2. Technologische ontwikkelingen: wearables

Wanneer je weet dat 40% van alle Nederlanders apps of wearables gebruiken om hun gezondheid te monitoren, is het niet gek dat wearable technologie al sinds 2016 in de top-3 wereldwijde fitnesstrends staat.

Daarnaast zou een groep van 2,5 miljoen Nederlanders hun sportactiviteiten op die manier bijhouden. Van de groep die gezondheid monitort zegt 66% stappen te tellen. 50% meet de hartslag en 48% let via apps en wearables op gewicht. Slaap wordt door 32% van die mensen gemonitord. 

Wearables, of draagbare apparaten, omvatten een scala aan apparaten zoals fitness trackers, slimme horloges, fitness apps, hartslagmeters en GPS-trackers. Deze gadgets bieden realtime feedback over hartslag, verbrande calorieën, zittijd, slaapkwaliteit en meer.

Mede dankzij de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en Internet of Things (IoT), die een naadloze verbinding tussen apparaten en platforms mogelijk maakt, is deze wearable technologie zo populair.

Deze technologische vooruitgang zorgt ervoor dat alles met elkaar verbonden is, waardoor een schat aan data beschikbaar komt die eerder niet toegankelijk was.

Maar hoe vertaalt dit zich naar kansen voor jou als fitnessondernemer?

  • Gepersonaliseerde klantbeleving: wearables stellen je in staat om trainingsschema’s en voortgang op maat te volgen en aan te passen, dankzij real-time inzichten verkregen uit AI-analyse.
  • Verbeterde klantbetrokkenheid: door gebruik te maken van data uit wearables, kun je klanten actief betrekken bij hun fitnessreis door voortgang te delen en persoonlijke doelen te stellen.
  • Innovatieve diensten en producten: de integratie van AI en IoT maakt de ontwikkeling van unieke fitnessdiensten mogelijk, zoals virtuele coaching en gezondheidsmonitoring.
  • Efficiëntie en effectiviteit: AI helpt onzichtbare patronen in gezondheidsdata te ontdekken, wat leidt tot snellere en effectievere trainingsresultaten.
  • Community building: wearables faciliteren de vorming van een ondersteunende fitnessgemeenschap, waarbinnen klanten elkaar kunnen motiveren en uitdagen.
Technologische ontwikkelingen wearables

3. Gezondheid bevorderen op de werkvloer

Gezondheid bevorderen op de werkplek is nieuw opgenomen in de lijst van wereldwijde fitness trends en heeft zich meteen stevig gevestigd als een van de toonaangevende bewegingen, met een sterke nadruk op het welzijn van werknemers.

Vitaliteit staat centraal als een cruciale indicator voor succes binnen elke organisatie. Het hebben van vitale medewerkers vertaalt zich direct in waardevolle voordelen: minder ziekteverzuim, hogere productiviteit, duurzame inzetbaarheid, en een verbeterd welzijn.

Met een divers personeelsbestand, van babyboomers tot millennials, is het belangrijk om vitaliteitsprogramma’s af te stemmen op de uiteenlopende behoeften van verschillende generaties.

Bovendien wordt het nauwkeuriger meten van vitaliteit een trend, waardoor organisaties een datagedreven HR-beleid kunnen voeren om gezondheid en welzijn effectief te bevorderen.

Zo wordt een inclusieve, ondersteunende werkomgeving gecreëerd die bijdraagt aan zowel persoonlijke als organisatorische bloei.

holistische behoeften van personeel vitaliteit trends

4. Steeds meer jongeren kiezen voor fitness

Jongeren kiezen steeds minder vaak voor traditionele sporten in groepsverband. Dit fenomeen is al jaren zichtbaar, waarbij sportclubs een opvallende uitstroom van tieners ervaren.

Uit het rapport Zo sport Nederland van NOC*NSF blijkt dat er een groeiende populariteit van fitness onder deze leeftijdsgroep is.

Deze opmars is mede mogelijk gemaakt door de toename van betaalbare sportschoolketens, die fitness een stuk toegankelijker hebben gemaakt voor de jeugd.

Sportonderzoeker Agnes Elling van het Mulier Instituut wijst ook naar de invloed van social media, die een belangrijke drijfveer lijken te zijn achter de keuze van jongeren voor fitness.

Een blik op de beweegredenen toont aan dat tieners vooral afhaken bij traditionele sportclubs vanwege de vaste trainingstijden en andere verplichtingen, die niet meer passen bij hun flexibele levensstijl en bomvolle agenda’s.

De shift naar fitness onderstreept een veranderende behoefte onder jongeren: ze zoeken naar een sportieve uitlaatklep die flexibiliteit biedt, toegankelijk is en hen in staat stelt om op hun eigen tempo te werken aan hun fysieke en mentale welzijn.

Voor fitnessondernemers ligt hier een gouden kans om deze jonge doelgroep aan te spreken met op maat gemaakte programma’s die inspelen op hun individuele behoeften en levensstijl, waarbij de kracht van sociale media niet onderschat moet worden als middel om hen te bereiken en te motiveren.

Toenemende populariteit verschillende leeftijdsgroepen fitness

5. Steeds meer 65+’ers vinden de weg naar fitnesscentra

In onze samenleving, waar mensen niet alleen langer leven maar ook langer actief blijven in het arbeidsproces, groeit de interesse in een gezonde en fysiek actieve levensstijl op latere leeftijd.

Fitnessprogramma’s voor ouderen richten zich op de unieke behoeften van deze groeiende bevolkingsgroep, die niet alleen streeft naar vitaliteit, maar ook naar het behouden van hun onafhankelijkheid en levenskwaliteit.

Nederland vergrijst in een rap tempo; het aantal 65-plussers bedraagt nu 20,2% van de totale bevolking en naar verwachting loopt dit aantal op naar 4.800.000 in 2040.

Deze demografische verschuiving onderstreept het belang van toegankelijke en effectieve fitnessprogramma’s die zijn toegespitst op senioren.

Het is bewezen dat voldoende lichaamsbeweging essentieel is om ook op hogere leeftijd fit en vitaal te blijven.

De afgelopen twintig jaar hebben we een bemoedigende trend gezien: het percentage ouderen dat wekelijks sport, is toegenomen van 25% in 2001 naar 39% in 2022.

Interessant is dat 24,1% van de actieve 65+’ers in 2022 de voorkeur geeft aan fitness, gedreven door zowel het sociale aspect als de wens om gezondheidsklachten te verminderen.

Dit wijst op een duidelijke behoefte aan fitnessprogramma’s die niet alleen fysieke training bieden, maar ook sociale interactie faciliteren, wat cruciaal is voor het welzijn op oudere leeftijd.

Voor fitnessondernemers liggen hier kansen om programma’s te ontwikkelen die aansluiten bij de specifieke wensen en behoeften van deze doelgroep.

Denk aan lessen die gericht zijn op het verbeteren van balans, flexibiliteit en spierkracht, maar ook activiteiten die het sociale netwerk en de mentale gezondheid van ouderen versterken.

Oudere volwassenen fitness senioren

6. Fitness wordt steeds vaker ingezet voor mentale gezondheid

Fitness wordt steeds vaker erkend als een krachtig instrument voor het verbeteren van niet alleen de fysieke, maar ook de mentale gezondheid.

Het gaat verder dan het bouwen van spieren of het verbeteren van de conditie; het is een manier om welzijn en geluk te bevorderen.

Sporten en bewegen bieden meerdere psychologische voordelen. Het brengt mensen buiten hun normale omgeving, wat de kans op sociale interacties vergroot en afleiding biedt van dagelijkse zorgen.

De fysieke activiteit zelf verbetert de mentale toestand door neuromusculaire mechanismen, zoals het verhogen van serotonine- en noradrenalineniveaus, en het reguleren van de hypothalamus-hypofyse-bijnieras, wat leidt tot minder stress en verminderde systemische ontsteking.

Onderzoek bevestigt dat meer dan de helft van de sportschoolleden zich inschrijft om een gezondheidsprobleem aan te pakken en dat een overweldigende meerderheid (78%) een positieve impact op hun mentale gezondheid ervaart.

Fitness voor emotioneel welzijn en mentaal welzijn

7. Gecertificeerde trainers zijn belangrijker dan ooit in de fitnessbranche

Het belang van gecertificeerde trainers in de fitnessbranche kan niet genoeg benadrukt worden, vooral in een tijd waarin iedereen zich fitness trainer kan noemen.

Met de explosieve toename van trainers in Nederland wordt het voor consumenten steeds lastiger om het kaf van het koren te scheiden. Dit komt doordat fitness trainer een vrij beroep is, waardoor de markt verzadigd raakt met coaches van uiteenlopende kwaliteiten.

Kennis van anatomie, de mentale aspecten van training, en andere cruciale gebieden zijn essentieel voor een personal trainer.

Echter, zonder een vereiste opleiding of certificering kunnen consumenten niet altijd verzekerd zijn van deze expertise.

Onafhankelijk registratiesysteem voor fitness trainers

Voor trainers zelf is het belangrijk om zich te blijven ontwikkelen en certificeringen te behalen. Door je aan te melden bij het BIG-register van NLactief en FITNED.NL, een onafhankelijk registratiesysteem, kun je jouw kwalificaties aantonen.

Erkenning door certificering en een eerlijke vergoeding voor gekwalificeerde trainers zijn essentiële stappen om de waarde van de fitnessbranche te verhogen. Dit zorgt niet alleen voor tevreden klanten maar bouwt ook aan het respect en de integriteit van het beroep.

Voor fitnessondernemers betekent dit een kans om zich te onderscheiden door kwaliteit en professionaliteit, waardoor ze niet alleen de beste service bieden maar ook bijdragen aan de positieve ontwikkeling van de hele sector.

FITNED.nl

8. Meer samenwerkingen met medische fitness

De trend van samenwerkingen tussen fitnessprogramma’s en medische professionals wint aan terrein. Door de krachten te bundelen met artsen, fysiotherapeuten en andere gezondheidsexperts, ontstaan er fitnessprogramma’s die niet alleen gericht zijn op het verbeteren van fysieke fitheid, maar ook op het ondersteunen van medische behandelingen en herstelprocessen.

Deze geïntegreerde aanpak biedt een holistische benadering van gezondheid en welzijn, waarbij de expertise van zowel de fitness- als de medische sector wordt benut om individuen optimaal te begeleiden op hun weg naar een gezonder leven.

fysieke gezondheid sports medicine trend

9. AI verandert de manier waarop we trainen

De integratie van Kunstmatige Intelligentie (AI) in de fitnessbranche is een trend die zich onmiskenbaar doorzet. AI transformeert de manier waarop we trainen, monitoren en onze fitnessdoelen bereiken.

Deze technologische vooruitgang biedt sporters de kans om hun training nog meer te personaliseren, gericht op specifieke lichaamsdelen en algeheel welzijn in plaats van enkel gewichtsverlies of spieropbouw.

Voorbeelden van AI in de fitnessbranche:

  1. Gepersonaliseerde trainingsprogramma’s: AI analyseert data van gebruikers om op maat gemaakte trainingsschema’s te creëren die rekening houden met hun unieke fysieke eigenschappen en doelen.
  2. Virtuele personal trainers en coaching: dankzij AI kunnen gebruikers thuis of in de sportschool begeleid worden door virtuele coaches, die real-time feedback en instructies geven.
  3. Geavanceerde fitness tracking: wearables gebruiken AI om gedetailleerde analyses te geven over de voortgang van de sporter, van slaappatronen tot aan hersteltijden.
  4. Gamificatie en sociale interactie: AI maakt fitness leuker en motiverender door gebruik te maken van trends zoals augmented reality, virtual reality en virtuele fitnesslessen.

Hoewel technologie een steeds grotere rol speelt in onze trainingsroutines, is het belangrijk om te benadrukken dat deze ontwikkelingen het menselijk aspect van fitness niet vervangen, maar versterken.

AI biedt tools en inzichten die trainers en sporters kunnen gebruiken om hun doelen te bereiken, maar de motivatie, empathie en persoonlijke aandacht van een echte coach blijven onvervangbaar.

Fitness AI

10. Traditionele krachttraining wint aan populariteit

De opleving van traditionele krachttraining markeert een opvallende trend in de fitnesswereld.

Geïnspireerd door sociale media en de invloedrijke aanwezigheid van fitnessinfluencers, stromen vooral jongeren in groten getale naar de sportschool, met als favoriet de gewichtenhoek.

Dit enthousiasme is fantastisch voor de branche, maar het zorgt ook voor praktische uitdagingen. De grootste? Overvolle sportscholen waar leden in de rij staan voor de losse gewichten en krachthoek. Dit kan leiden tot frustratie en een onveilige omgeving.

Als ondernemer is dit het moment om slim in te spelen op deze trend. Overweeg het uitbreiden van je krachthoek, verkoop daluren-abonnementen of investeer in extra apparatuur om de wachttijden te verkorten.

Maar denk ook aan het sociale aspect; creëer een omgeving waar iedereen, van beginner tot gevorderde, zich welkom en ondersteund voelt. Workshops of introductiesessies kunnen nieuwkomers helpen de drempel te verlagen en zich thuis te voelen tussen de gewichten.

Losse gewichten sportschool

11. Het hebben van een inclusieve community is enorm belangrijk

In de fitnesswereld van vandaag is het bouwen van een inclusieve gemeenschap niet zomaar een trend; het is een noodzaak.

Als fitnessondernemer speel je een cruciale rol in het aanpakken van eenzaamheid en het bevorderen van een gezonde levensstijl.

Maar het gaat verder dan dat. Je creëert een plek waar iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt, ongeacht hun achtergrond of fysieke capaciteiten. Dit is waar de magie gebeurt: in jouw sportschool, waar leden meer vinden dan alleen apparatuur. Ze vinden een thuis.

Met de opkomst van inclusiviteit als kernwaarde binnen de fitnessbranche, open je de deuren naar een wereld waar fitness voor iedereen is.

Diversiteit in je aanbod is hierbij sleutel. Van yoga en Pilates voor de rustzoekers tot intensieve kracht- en cardio-trainingen voor de energieke zielen, jouw programma’s weerspiegelen de diversiteit van de samenleving. En dat is nog maar het begin.

Toegankelijkheid staat ook hoog op de agenda. Denk aan faciliteiten die iedereen verwelkomen, van rolstoelgebruikers tot senioren met mobiliteitsuitdagingen.

Het is jouw missie om elke drempel te verlagen, zodat iedereen zich geroepen voelt om binnen te stappen en deel te nemen. Dit commitment aan toegankelijkheid verandert levens, letterlijk.

nieuwe trends voor ondersteunende omgeving in fitness

12. De magie van HIIT-trainingen

HIIT, oftewel High-Intensity Interval Training, speelt perfect in op de hedendaagse drukke levensstijl waarbij mensen minder tijd hebben maar het maximale uit hun workouts willen halen.

De kracht van HIIT zit in de korte, explosieve sessies die cardiovasculaire gezondheid, vetverbranding, en spieropbouw maximaliseren in minder tijd, waardoor het ideaal is voor diegenen die snel en effectief resultaten willen zien.

Bovendien, met het hoge fungehalte, bieden HIIT work-outs een verfrissende afwisseling van langdurige, monotone trainingssessies, wat het niet alleen effectiever maar ook aangenamer maakt.

De aantrekkingskracht van HIIT ligt in zijn dynamische aard; het combineert hoge intensiteit trainingen met korte actieve periodes en periodes van minder intense activiteit of rust, waardoor deelnemers hun hartslag zo hoog en zo vaak mogelijk opdrijven binnen een tijdspanne van ongeveer 30 minuten.

High Intensity Interval Training work outs trend

Conclusie

Dit fitnesstrendrapport bundelt de enkele van de meest cruciale fitnesstrends en -ontwikkelingen in Nederland.

Essentieel voor iedere fitnessondernemer die zijn vinger aan de pols wil houden van wat er speelt en hoe je hierop kunt inspelen om je business te laten groeien.

Van de opkomst van personal training en het belang van technologie zoals wearables tot de focus op gezondheid op de werkplek en het belang van fitness voor mentale gezondheid, deze trends bieden volop kansen om te innoveren en te excelleren.

Dit is jouw gids om voorop te lopen in de fitnessbranche en een impactvolle ervaring te bieden aan je klanten.