Spring naar content
01 september

Checklist verzekeringen voor Personal Trainers!

Speciaal voor personal trainers heeft Everion Sport Insurance in samenwerking met NL Actief een checklist gemaakt, zodat jij precies weet wat je wel en niet nodig hebt.
Voor vragen of een voorstel, neem contact op met de verzekeringsspecialist.

Algemeen:

Zorg ervoor dat de juiste omschrijving op je polis staat: zoals personal trainer, sportinstructeur, fitnesscoach o.i.d. Dit gaat vaker fout dan je denkt.

Aansprakelijkheid:

Zorg er in eerste instantie voor dat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt. Deze wordt vaak verward met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Juiste dekkingen:

Zorg voor de juiste dekkingen op de polis. Deze staan meestal extra op de polis of in de clausules, omdat ze vaak niet standaard in de voorwaarden staan.

Denk aan:

 • Voldoende verzekerde som (ga uit van € 2.500.000,-).
 • Buiten training (meestal is dit niet verzekerd of met beperkte voorwaarden, zoals het dragen van hesjes of lampjes).
 • Advisering voeding en voedingssupplementen.
 • Advies in trainingsproducten als thuis-trainingsschema’s.
 • Dekking voor schade aan spullen die je in bruikleen hebt. Bijvoorbeeld als je gebruik maakt van een sportschool of studio en jij bent aansprakelijk voor schade aan hun apparatuur terwijl je dat met je client gebruikt. Dit wordt in de verzekeringen “opzicht” genoemd.
 • Vermogensschade. Dit is schade door een ongeluk waar jij aansprakelijk voor bent. Je client heeft geen blijvend letsel maar kan bijvoorbeeld een paar maanden niet werken en loopt inkomen mis. (Hier kan je ook een aparte beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor afsluiten, maar is meestal niet nodig als er een dekking in de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zit.)
 • Dekking voor ingehuurde krachten. Als je een training geeft en je hebt extra handen nodig, omdat het druk is of lang duurt, dan is zo’n dekking nodig.

Materiaal en bezittingen:

Als zzp’er heb je geen pand die je koopt of huurt.
Het is zakelijk gezien dan lastig om een verzekering af te sluiten om jouw trainingsattributen te verzekeren. Kies daarom een flexibele verzekering die ook buiten of op locatie dekking biedt, zoals een “buiten-de-deur verzekering”.

Juridisch:

Als zzp’er kan je in een juridisch conflict raken met klanten, leveranciers, gemeente, ingehuurde krachten etc. Het kan handig zijn om dan juridische bijstand te krijgen. Dat hoeft niet altijd gelijk een juridische zaak te worden, maar dat kan ook juridische hulp zijn, of hulp bij incasso’s etc.

Inkomen en gezondheid:

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Daar ben je als personal trainer de hele dag mee bezig voor jezelf en je klanten. Zorg dan ook voor een goede verzekering als je gezondheid je onverhoopt even in de steek laat door bijvoorbeeld ziekte of een ongeval.

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV) zijn er in heel veel soorten en kwaliteitsverschillen. De doelstelling is dat een AOV jou voorziet van een inkomen als je dat zelf niet meer kan.
De paar belangrijkste punten:

 • Beroepsarbeidsongeschiktheid (Zorg voor een volledige verzekering).
 • Klopt de uren-verdeling.
 • Verzekerd bedrag (mag niet meer zijn dan 80% van je inkomen).
 • Eigen risico (kan je deze termijn overbruggen).
 • Termijn van dekking.
 • Overlijdensdekking (is dit gedekt, is deze nodig of apart afsluiten?)

Ziektekostenverzekeringen zijn verplicht in Nederland. Als ondernemer is het belangrijk dat deze verzekering de zorg levert om jou als ondernemer fit te houden en te krijgen. Een ziektekostenverzekering voor ondernemers kan daarin uitkomst bieden en geeft veel voordeel. Zeker als je deze combineert met je AOV.

Vervoer:

Een WA verzekering voor motorrijtuigen is verplicht in Nederland, denk bijvoorbeeld aan een autoverzekering. Er zit veel verschil in voorwaarden en dekking. De inhoud van je zakelijke auto is vaak niet verzekerd op de auto- of bestelbusverzekering. Heb je veel waarde in je auto liggen, denk dan aan een eigen vervoersverzekering. Dit is in de personal trainingsbranche nog niet zo bekend, maar bij veel zzp’ers in andere branches onmisbaar.

Clausules:

Kijk niet alleen naar polissen en polisvoorwaarden, maar bekijk ook goed de clausules op alle polissen. Hier staan belangrijke eisen, uitsluitingen en extra dekkingen op!

Tot slot:

Wil je zeker weten dat je aan bovenstaande voldoet, maar wil je niet alles zelf onderzoeken, kies dan voor het verzekeringspakket van Everion Sport Insurance. Deze is samen met NL Actief speciaal voor jullie ontwikkeld.

Lees verder: 
https://www.everion.nl/sport-insurance/

Marcel van Rooijen

Ben jij PERSONAL TRAINER of heb jij een boutique STUDIO en ben je op zoek naar de juiste VERZEKERINGEN? Everion is de nieuwe partner van NL Actief en helpt jou graag mee.
Download hier de brochure.
Is jouw sportoppervlakte groter dan 220m2 dan hebben wij voor jou een andere verzekeringspartner. Mail info@nlactief.nl als je interesse hebt. 

Wil jij je ook aansluiten bij NL Actief? Stuur een e-mail naar info@nlactief.nl! Vermeld daarbij welk soort bedrijf je hebt (zzp met/zonder pand of studio…)