Spring naar content

energie

Door allerlei omstandigheden is er een energiecrisis gaande. De fors gestegen energietarieven raken ook ondernemingen in onze branche. Met name ondernemingen die veel energie verbruiken, kiezen doorgaans (deels) voor variabele tarieven, omdat het vastzetten van tarieven in de regel duur is. NL Actief informeert u op deze pagina over de SportNL Groen energiecoaches, de TEK regeling (Tegemoetkoming Energiekosten Regeling), opties voor het vormgeven van energiebesparing en over wat u kunt doen onder dergelijke omstandigheden.


Eerder hebben we een webinar georganiseerd met FLINK Sports waar u in deze complexe tijd qua energie inkoop toch stappen kunt nemen. Het webinar is hier terug te luisteren of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

In samenspraak met het ministerie van VWS zijn er vanuit Sport NL Groen gesubsidieerde energiecoaches beschikbaar die ondernemers verder kunnen helpen. De energiecoach doet een kosteloze energiescan op locatie en levert daarna een specifiek energierapport voor het bedrijf op (fase 1). De energiecoach kan daarna, op verzoek van de club, persoonlijke begeleiding bieden bij het doorvoeren van energiebesparende maatregelen n.a.v. het energierapport (fase 2).

Beide fasen zijn gesubsidieerd, daarom kosteloos, en vrijblijvend: ondernemers kiezen er zelf voor om aan de slag te gaan met het energierapport of gebruik te maken van een gesubsidieerd begeleidingstraject van de energiecoach (fase 2). 

Wilt u gebruikmaken van dit aanbod? Stuur dan een e-mail naar support@sportnlgroen.nl en vermeld daarbij naam en adres van de club, telefoonnummer en emailadres van de contactpersoon en de sportsoort/-sector, namelijk fitness.

 Meer informatie: www.sportnlgroen.nl/sportnlgroen

Hoe geeft u energiebesparing vorm?

Klik op de afbeelding voor een toelichting bij deze tips!

Tegemoetkoming Energiekosten regeling

De regeling

We brengen u graag op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK). De TEK biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen die veel energie verbruiken en geraakt zijn door de hogere energieprijzen. Misschien voldoet uw club aan de voorwaarden voor deze tegemoetkoming.

De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) is geopend op 21 maart om 9:00 uur en loopt tot en met 2 oktober 17:00 uur. De regeling geldt met terugwerkende kracht van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023 is voor mkb- ondernemingen, waarvan de energiekosten minimaal 7% bedragen van de omzet. Op deze website staat de rekenformule die u kunt gebruiken om in te schatten of u aan de energie-intensiteitseis voldoet.

Kijk het webinar over TEK terug

Ruim 1.400 geïnteresseerden keken dinsdag 14 maart naar het webinar over TEK waarin de belangrijkste voorwaarden en het aanvraagproces aan bod kwamen. Heeft u het gemist, dan kunt u het hier terugkijken >>

Het voorschotpercentage van de TEK is verlaagd naar 35%

Het voorschotpercentage voor de TEK is verlaagd naar 35%. Hiermee wil de overheid voorkomen dat een te hoog voorschot wordt uitgekeerd, met als mogelijk gevolg dat ondernemers bij sterk dalende energieprijzen volgend jaar veel geld moeten terugbetalen. Het Centraal Planbureau heeft ramingen van energieprijzen voor 2023 afgegeven en verwacht dalende energieprijzen. Het gekozen percentage sluit daar op aan en lijkt voor nu het meest passend. Niemand kan voorspellen wat de energieprijzen de komende periode gaan doen. Dit blijft een onzekere factor. Dit kan betekenen dat, afhankelijk van de ontwikkeling van de energieprijzen, het gekozen percentage achteraf te hoog of te laag zal blijken te zijn. 

Beoordelen van de aanvragen 

Voor de start van de eerste beoordelingen van TEK-aanvragen zal een opstarttijd nodig zijn van zo’n 3 weken. Aanvragen worden deels automatisch beoordeeld op basis van een computermodel dat de eerste weken moet worden gevoed met real-time data. De snelheid van het verwerken en beoordelen van aanvragen gaat daarna aanmerkelijk sneller.

Goedkeuring Europese Commissie

Aanvragen worden alvast in behandelinggenomen, maar er moet nog goedkeuring van de regeling komen door de Europese Commissie (EC). Zonder goedkeuring kan nog niet overgegaan worden tot betalingen aan ondernemers. Goedkeuring wordt op korte termijn verwacht.

Energie besparen en verduurzamen

TEK is tijdelijk. U kunt op deze website meer informatie vinden om uw bedrijf te verduurzamen om zo energie te besparen. Ook het KVK Energieloket staat voor u klaar voor advies rondom hogere energiekosten.

Vragen?

Voor vragen over de TEK kunt u terecht bij de RVO via de livechat op www.rvo.nl/tek (klik op de oranje chatballon onder in beeld). Voor de TEK is er ook een speciaal telefoonnummer: 088 042 4460. Deze is bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur.  

Voor persoonlijk advies of vragen over omgaan met hogere energiekosten kunt u ook terecht bij het KVK Energieloket. Informatie over nieuwe en bestaande maatregelen om de energierekening deels te compenseren staan op deze website