Spring naar content

Er is niets zo lekker als een motiverende beat tijdens het sporten. Muziek motiveert, houdt het tempo hoog en maakt sporten een stuk aangenamer. We willen dat de muziek vooral niet te zacht staat, maar moeten er ook op een verantwoorde manier mee omgaan. Te veel en te harde muziek kan namelijk bijdragen aan blijvende gehoorschade. Wist je bijvoorbeeld dat ARBO-wetgeving een volumegrens van 80-85dB voor instructeurs aangeeft?

Hoe kunnen we als sportschool op een verantwoorde manier omgaan met de muziek tijdens onze groepslessen en in de fitnesszaal? Hoe laten we de muziek voor ons werken in plaats van tegen ons en hoe houden we daarbij ons gehoor gezond? Dat leer je in de nieuwe e-learning van I Love My Ears (ILME), ontwikkeld door VeiligheidNL in samenwerking met NL Actief.

Sportscholen en daarmee dus ook instructeurs zijn een belangrijke schakel in het voorkomen van gehoorschade bij jezelf, collega’s, maar ook bij de deelnemers van de lessen. Door samen meer aandacht te creëren voor gezond gehoor bij versterkte muziek, kunnen we langer van onze oren en de muziek genieten tijdens onze wekelijkse sportuurtjes.

De e-learning heeft aansprekende content en interactie, afgewisseld met verschillende video’s waar branchegenoten praktisch laten zien hoe zij met versterkte muziek omgaan. Denk bijvoorbeeld aan het meten van geluid, interactie met bezoekers en de balans vinden van versterkte muziek tijdens de lessen.

Na het volgen van de e-learning ben je je bewust van gehoorschade, heb je geleerd hoe en wanneer je rekening houdt met versterkte muziek en hoe je behoeften en regels kan toepassen, zodat iedereen een optimale beleving heeft. Zo kunnen we allemaal actief bijdragen aan het voorkomen van gehoorschade bij jezelf, collega’s en bezoekers. Er is een variant voor de fitnessprofessional en één voor de manager van een fitnessclub. Managers weten na afloop welke regelgeving er geldt en hoe je beleid opstelt en uitvoert met het team, met het doel de muziek een herkenbare en stabiele factor te laten zijn in het lesaanbod.

Let’s go!

De e-learning kun je kosteloos volgen via: https://elearning.ilovemyears.nl/ 

Je kunt de e-learning volgen waar en wanneer jij maar wilt. Tussentijds pauze houden kan ook want je gegevens worden veilig opgeslagen achter je persoonlijke inlog. Na afronding ontvang je het certificaat Gezond Gehoor, waarmee je 40 accreditatiepunten krijgt in het FITNED.NL beroepsregister. (mail hiervoor je certificaat naar i.scholten@nlactief.nl)

I Love My Ears (ILME) is een campagne voor gezond gehoor. Wij (brancheverenigingen en VeiligheidNL) bundelen onze krachten om samen meer aandacht te creëren voor gezond gehoor bij versterkte muziek.

Zie deze link voor convenant preventie gehoorschade.

Zie deze link waarom NL Actief dit convenant heeft meegetekend.