Spring naar content
11 juni

Veelgestelde vragen btw-verhoging sportbeoefening

Arnhem, 11 juni 2024

De voorgenomen btw-verhoging op sportbeoefening leidt tot grote zorgen én tot veel vragen. Bekijk hier de veelgestelde vragen en antwoorden rondom de btw-verhoging.

Algemeen

Wat houdt de btw-verhoging op sportbeoefening in?
De huidige coalitiepartijen hebben in het hoofdlijnenakkoord een btw-verhoging van 9 naar 21% opgenomen. Dit houdt in dat voor sporten bij sportondernemers, die nu ook al met 9% btw-belast zijn, voortaan 21% btw betaald moet worden.

Waarom is de btw-verhoging op sportbeoefening een slecht idee?
Door de btw-verhoging is de verwachting dat sport voor minder mensen toegankelijk wordt en het aantal sporters zal afnemen. Dit is zorgelijk voor de volksgezondheid, want sport is belangrijk voor onze vitaliteit en gezondheid.

Wanneer gaat het nieuwe btw-tarief in?
Als de voorgenomen maatregel niet van tafel gaat, zal dit per 1 januari 2026 worden ingevoerd.

Worden mensen (met een laag inkomen) gecompenseerd?
Daar is op dit moment nog geen duidelijkheid over.

Voor welke sporten gaat het nieuwe btw-tarief gelden?
Voor alle sporten die nu ook al btw-belast zijn. Deze worden door ondernemende sportaanbieders georganiseerd of vinden plaats op een accommodatie met btw, zoals een schaatsbaan of zwembad. Verenigingen zijn uitgesloten van de btw-verhoging, maar leden van bijvoorbeeld een zwemvereniging die in een btw-belast zwembad zwemmen betalen wel btw.

Hoeveel sporters merken het effect van deze maatregel?
Ongeveer 7 miljoen Nederlanders sporten bij een ondernemende sportaanbieder, deze sportbeoefening is nu ook al btw-belast (de huidige 9% btw). Deze sporters zullen de gevolgen van de btw-verhoging merken, bijvoorbeeld aan de prijs van hun kaartje of abonnement.

Voor ondernemers

Welk effect heeft deze voorgenomen btw-verhoging op mijn sportonderneming?
Per 1 januari 2026 wordt de voorgenomen btw-verhoging ingevoerd: vanaf dat moment geldt het btw-tarief van 21% voor jouw onderneming. Je kunt er voor kiezen de verhoging gedeeltelijk of geheel door te belasten aan je sporters.

Hoe blijf ik goed geïnformeerd?
Je kunt je goed laten informeren en op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen via NL Actief. Uiteraard kun je er ook op dit moment nog voor kiezen om je aan te sluiten bij NL Actief, als je nog niet aangesloten bent. NL Actief vertegenwoordigt de ondernemers in de fitnessbranche en komt, ook wat betreft deze maatregel, voor hen op. We informeren onze leden via een structurele nieuwsbrief en zorgen dat onze leden op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Daarnaast ondersteunen we onze leden met relevante informatie en handige communicatie-tools via ons exclusieve ledenportaal https://mijn.nlactief.nl.

Kan ik een eigen initiatief starten?
We merken dat velen van jullie graag hun stem willen laten horen en actie willen ondernemen. Als branchevereniging begrijpen we deze behoefte volledig. Het is echter, juist nu, van cruciaal belang dat we ons verenigen en gezamenlijk een impactvolle boodschap uitsturen. Door samen als collectief op te trekken, kunnen we de gewenste veranderingen realiseren en een krachtig signaal richting besluitvormers afgeven. We roepen daarom op om geen eigen initiatieven op te starten, zoals bijvoorbeeld petities, zodat we onze krachten kunnen bundelen en met één krachtige campagne naar buiten kunnen treden.

Wat doet NL Actief tegen de btw-verhoging?
Het afwenden van bedreigingen behoort tot de kerntaken van NL Actief. De essentie van onze vereniging is, samen doen wat je als ondernemer niet alleen kan. We  vormen slimme coalities, hebben goede contacten bij pers en media en voeren (politieke) lobby. Samen met belanghebbende partijen, zoals MKB en VNO-NCW zet NL Actief zich in om de impact van deze btw-verhoging te beperken en de belangen van onze branche te verdedigen. Daarnaast is NL Actief onderdeel van het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS). Samen met 16 brancheverenigingen, slaan we de handen ineen om het geluid van de ondernemer kenbaar te maken. Aangezien het vooral van belang is om de politiek wakker te schudden én te beïnvloeden, ligt de focus stevig op deze lobby. Daarnaast zijn we bezig met het ontwikkelen van een campagneplan.

Mocht je belangrijke vragen missen in deze lijst, stuur dan een mail naar info@nlactief.nl