Spring naar content

Les Mills lanceert LES MILLS FUNCTIONAL STRENGTH:

PERSBERICHT:

functionele krachttraining in (small) groepsverband

De marktleider op het gebied van groepslessen, Les Mills, kondigt met trots de lancering aan van het trainingsprogramma LES MILLS FUNCTIONAL STRENGTH; een full-body functionele krachttraining.

Anders dan bij een reguliere groepsles, train je bij LES MILLS FUNCTIONAL STRENGTH individueel op je eigen tempo, maar wel in een groep en onder begeleiding van een gecertificeerde instructeur. De professionele coaching zorgt ervoor dat iedereen efficiënt en veilig aan krachttraining kan doen.

Krachttraining populair

Les Mills speelt met dit nieuwe programma in op de toenemende vraag naar effectieve en toegankelijke krachttrainingsprogramma’s. Niet alleen mannen, maar ook steeds meer vrouwen zien de voordelen van krachttraining en passen deze trainingsvorm toe in hun workout schema. Het is dan ook niet verrassend dat volgens recent onderzoek van MindBody blijkt dat bij meer dan 60% van de sporters (functionele) krachttraining een vast onderdeel is geworden in hun trainingsroutine.

Met name jongeren zijn zich steeds bewuster van het belang van een gezonde en actieve levensstijl.

(Functionele) krachttraining, waarbij je werkt aan een verbeterde fysieke gezondheid, zijn dan ook enorm populair onder deze doelgroep.

Voordelen functionele krachttraining

Waar bij traditionele krachttraining meer focus ligt op het ontwikkelen van spiermassa en kracht in specifieke spiergroepen, ligt de focus bij functionele krachttraining meer op het verbeteren van prestaties in dagelijkse en sportgerelateerde activiteiten.

Functionele krachttraining biedt diverse voordelen:

 • Verbeteren fysieke gezondheid
  Functionele krachttraining helpt bij het opbouwen van spierkracht- en uithoudingsvermogen. Door het versterken van de spieren en gewrichten, kan functionele krachttraining daarnaast helpen bij het voorkomen van (sport)blessures.
 • Verbeteren sportieve prestaties
  Bij functionele krachttraining wordt gewerkt aan de algemene fitheid en specifieke sportgerelateerde vaardigheden. De functionele oefeningen richten zich op het verbeteren van coördinatie en balans, wat nuttig is in veel sporten.
 • Mental wellbeing
  Lichaamsbeweging, inclusief krachttraining, kan helpen bij het ontstressen. Daarnaast kan het bereiken van fitnessdoelen en het verbeteren van fysieke fitheid het zelfvertrouwen en zelfbeeld van mensen vergroten.

LES MILLS FUNCTIONAL STRENGTH

Het gloednieuwe trainingsprogramma LES MILLS FUNCTIONAL STRENGTH speelt in op de populariteit van krachttraining én de voordelen van functionele training.

LES MILLS FUNCTIONAL STRENGTH:

 • is een 45 minuten durende full body functionele krachttraining in (small) groepsverband onder leiding van een coach;
 • richt zich op het verbeteren van de fysieke gezondheid. Deelnemers werken onder andere aan het atletisch vermogen en het versterken van de spieren;
 • wordt enkele gegeven door gecertificeerde instructeurs die deelnemers individueel coachen (op techniek) en motiveren tijdens hun workout;
 • is, anders dan bij freestyle trainingen, ontwikkeld en veelvuldig getest door professionals, zodat deelnemers de beste resultaten kunnen behalen.
 • wordt aangeboden in groepsverband, waardoor mensen getriggerd worden om net iets meer te geven dan wanneer zij individueel trainen. Het zou maar zo zijn dat degene naast je meer gewicht op de barbell heeft dan jij..
 • is aantrekkelijk voor een jonge, moderne doelgroep;
 • is voor iedereen die zijn/haar training naar de next level wil brengen.

LES MILLS FUNCTIONAL STRENGTH is vanaf september beschikbaar voor fitnessclubs die hun aanbod up-to-date willen houden en die in willen spelen op de behoeften van de moderne sporters.

Over LES MILLS

LES MILLS is dé maker van ’s werelds populairste fitness workouts, waaronder BODYPUMP en BODYBALANCE. Ze zijn op een missie om de wereld fitter te maken en doen dat met motiverende fitnessbelevingen, zodat iedereen een passie voor fitness krijgt. Les Mills verandert wereldwijd miljoenen levens. Live en digitaal. In fitnessclubs en thuis. Dag in, dag uit.

Meer informatie over LES MILLS

Website: https://www.lesmills.nl

Instagram: https://www.instagram.com/LESMILLSNLBE

Veelgestelde vragen btw-verhoging sportbeoefening

Arnhem, 11 juni 2024

De voorgenomen btw-verhoging op sportbeoefening leidt tot grote zorgen én tot veel vragen. Bekijk hier de veelgestelde vragen en antwoorden rondom de btw-verhoging.

Algemeen

Wat houdt de btw-verhoging op sportbeoefening in?
De huidige coalitiepartijen hebben in het hoofdlijnenakkoord een btw-verhoging van 9 naar 21% opgenomen. Dit houdt in dat voor sporten bij sportondernemers, die nu ook al met 9% btw-belast zijn, voortaan 21% btw betaald moet worden.

Waarom is de btw-verhoging op sportbeoefening een slecht idee?
Door de btw-verhoging is de verwachting dat sport voor minder mensen toegankelijk wordt en het aantal sporters zal afnemen. Dit is zorgelijk voor de volksgezondheid, want sport is belangrijk voor onze vitaliteit en gezondheid.

Wanneer gaat het nieuwe btw-tarief in?
Als de voorgenomen maatregel niet van tafel gaat, zal dit per 1 januari 2026 worden ingevoerd.

Worden mensen (met een laag inkomen) gecompenseerd?
Daar is op dit moment nog geen duidelijkheid over.

Voor welke sporten gaat het nieuwe btw-tarief gelden?
Voor alle sporten die nu ook al btw-belast zijn. Deze worden door ondernemende sportaanbieders georganiseerd of vinden plaats op een accommodatie met btw, zoals een schaatsbaan of zwembad. Verenigingen zijn uitgesloten van de btw-verhoging, maar leden van bijvoorbeeld een zwemvereniging die in een btw-belast zwembad zwemmen betalen wel btw.

Hoeveel sporters merken het effect van deze maatregel?
Ongeveer 7 miljoen Nederlanders sporten bij een ondernemende sportaanbieder, deze sportbeoefening is nu ook al btw-belast (de huidige 9% btw). Deze sporters zullen de gevolgen van de btw-verhoging merken, bijvoorbeeld aan de prijs van hun kaartje of abonnement.

Voor ondernemers

Welk effect heeft deze voorgenomen btw-verhoging op mijn sportonderneming?
Per 1 januari 2026 wordt de voorgenomen btw-verhoging ingevoerd: vanaf dat moment geldt het btw-tarief van 21% voor jouw onderneming. Je kunt er voor kiezen de verhoging gedeeltelijk of geheel door te belasten aan je sporters.

Hoe blijf ik goed geïnformeerd?
Je kunt je goed laten informeren en op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen via NL Actief. Uiteraard kun je er ook op dit moment nog voor kiezen om je aan te sluiten bij NL Actief, als je nog niet aangesloten bent. NL Actief vertegenwoordigt de ondernemers in de fitnessbranche en komt, ook wat betreft deze maatregel, voor hen op. We informeren onze leden via een structurele nieuwsbrief en zorgen dat onze leden op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Daarnaast ondersteunen we onze leden met relevante informatie en handige communicatie-tools via ons exclusieve ledenportaal https://mijn.nlactief.nl.

Kan ik een eigen initiatief starten?
We merken dat velen van jullie graag hun stem willen laten horen en actie willen ondernemen. Als branchevereniging begrijpen we deze behoefte volledig. Het is echter, juist nu, van cruciaal belang dat we ons verenigen en gezamenlijk een impactvolle boodschap uitsturen. Door samen als collectief op te trekken, kunnen we de gewenste veranderingen realiseren en een krachtig signaal richting besluitvormers afgeven. We roepen daarom op om geen eigen initiatieven op te starten, zoals bijvoorbeeld petities, zodat we onze krachten kunnen bundelen en met één krachtige campagne naar buiten kunnen treden.

Wat doet NL Actief tegen de btw-verhoging?
Het afwenden van bedreigingen behoort tot de kerntaken van NL Actief. De essentie van onze vereniging is, samen doen wat je als ondernemer niet alleen kan. We  vormen slimme coalities, hebben goede contacten bij pers en media en voeren (politieke) lobby. Samen met belanghebbende partijen, zoals MKB en VNO-NCW zet NL Actief zich in om de impact van deze btw-verhoging te beperken en de belangen van onze branche te verdedigen. Daarnaast is NL Actief onderdeel van het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS). Samen met 16 brancheverenigingen, slaan we de handen ineen om het geluid van de ondernemer kenbaar te maken. Aangezien het vooral van belang is om de politiek wakker te schudden én te beïnvloeden, ligt de focus stevig op deze lobby. Daarnaast zijn we bezig met het ontwikkelen van een campagneplan.

Mocht je belangrijke vragen missen in deze lijst, stuur dan een mail naar info@nlactief.nl

Mogelijke verhoging van btw zorgt voor onzekerheid binnen de Fitnessbranche

Arnhem, 23 mei 2024

Met bezorgdheid volgen we de recente ontwikkelingen die van invloed zijn op onze branche. Vandaag zijn er details van het partijenakkoord van de formerende partijen naar buiten gekomen, waarin een mogelijke verhoging van de btw is opgenomen.

Ondernemende sport en fitnessbranche

Hoewel de exacte details nog ontbreken, hebben we de afgelopen dagen intensief onderzoek gedaan en hebben we op basis van een doorrekening, uitgevoerd door MKB Nederland, vernomen dat deze btw-verhoging ook van toepassing zal zijn op de gelegenheid tot sportbeoefening, inclusief kaartjes en abonnementen voor sport bij ondernemers. Verenigingssport blijft echter uitgezonderd van de btw-heffing. Ook sportevenementen zullen worden getroffen door deze verhoging, die naar verwachting ingaat per 1 januari 2026. In het hoofdlijnenakkoord van de politieke partijen PVV, VVD, BBB en NSC staat dat het lage btw-tarief van 9 procent voor culturele goederen en diensten vanaf 2026 wordt afgeschaft. De btw gaat dan naar 21 procent. Op dit moment hebben we de bevestiging ontvangen van drie van de vier formerende partijen.

Zorgelijke ontwikkelingen

Dit nieuws is uiterst teleurstellend voor de ondernemende sport en onze belangrijke branche, en staat in schril contrast met de ambitie in het partijenakkoord om sport en bewegen meer in te zetten voor preventie en het verminderen van ziektekosten. We vragen ons dan ook af of de partijen zich dit realiseren! Als belangenbehartiger van de fitnessbranche streven we er voortdurend naar om de belangen onze achterban te beschermen en te verdedigen tegen externe bedreigingen, zoals deze aankondiging van een btw-verhoging voor sportgerelateerde diensten. NL Actief beraadt zich momenteel over de te volgen strategie om de belangen van onze branche te behartigen. We hebben een strategiewerkgroep samengesteld voor dit doel, waarin we samenwerken met belanghebbende partijen zoals MKB Nederland, VNO-NCW en het Platform Ondernemende Sportaanbieders.

Samen met belanghebbende partijen zullen wij ons inzetten om de impact van deze btw-verhoging te beperken en de belangen van onze branche te verdedigen. We zullen onze achterban gedurende dit proces continu op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen en acties die we ondernemen.

Zodra er meer bekend is over deze materie updaten we dit nieuwsbericht. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met info@nlactief.nl

Stop beweegarmoede en kansongelijkheid

Arnhem, 15 mei 2024

Op 16 mei zal de Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) van de Tweede Kamer der Staten-Generaal in debat gaan met staatssecretaris Van Ooijen over leefstijlpreventie. Het Platform Ondernemende Sport (POS) en NL Actief zullen deelnemen aan dit belangrijke debat.

In aanloop naar dit debat roepen het Platform Ondernemende Sport (POS) en NL Actief, de politiek op om beweegarmoede en kansenongelijkheid aan te pakken door sport en bewegen financieel toegankelijk te maken voor mensen met een smalle beurs.

Nederland wordt geconfronteerd met een groeiend probleem van beweegarmoede, vooral onder mensen met een beperkt inkomen. Het gebrek aan toegang tot sport en beweging vergroot de kansenongelijkheid en resulteert in een ongezondere levensstijl. Het negeren van deze kwestie zal niet alleen de ongelijkheid vergroten, maar ook een aanzienlijke druk leggen op de kosten van de volksgezondheid, die onbetaalbaar dreigen te worden.

Sport en beweging zijn niet alleen essentieel voor de individuele gezondheid, maar ook voor de sociale cohesie in de samenleving. Het is echter niet voor iedereen financieel haalbaar om deel te nemen aan sportactiviteiten. Dit leidt tot een vicieuze cirkel van beweegarmoede en ongezonde leefstijl.

POS en NL Actief maken zich steeds meer zorgen over de ongelijke toegankelijkheid tot sport en beweging. Verschillende rapporten benadrukken de urgentie van dit probleem en roepen op tot actie. Het is tijd voor beleidsmaatregelen die de financiële drempel voor sport en bewegen verlagen en kansenongelijkheid aanpakken.

POS en NL Actief zullen actief deelnemen aan dit belangrijke debat en de belangen van onze achterban behartigen. Wij roepen de politiek op om onze voorstellen serieus te nemen en met urgentie uit te voeren, aangezien de gezondheid van onze samenleving op het spel staat.

Onze gezamenlijke position paper is te downloaden via deze link >>

Voor meer informatie:
Lodewijk Klootwijk, directeur-bestuurder POS: 0619616624, lodewijk@pos.nl
Ronald Wouters, directeur-bestuurder NL Actief: 0639325411, r.wouters@nlactief.nl

De highlights van het European Health and Fitness Forum 2024

Op 10 april waren wij aanwezig op de 11e editie van het European Health and Fitness Forum (EHFF) in Keulen. Georganiseerd door EuropeActive, markeert dit prestigieuze evenement de kick-off van de FIBO, ‘s werelds grootste expo voor fitnessfanaten en professionals.

Meer dan 600 toonaangevende stakeholders uit alle hoeken van de wereld kwamen samen onder het veelbelovende thema: ‘Future-Proofing Your Business through Strategic Management’.

EHFF vormt het epicentrum waar visionairs en game-changers samenkomen om de toekomst van fitness te vormgeven.

Van revolutionaire managementstrategieën tot de nieuwste trends en innovaties in de branche – het forum biedt een schat aan kennis, rechtstreeks van de voorhoede van de fitnessindustrie.

In dit blogartikel duiken we diep in de meest opvallende inzichten en ontwikkelingen die tijdens dit inspirerende event zijn gedeeld. Bereid je voor om geïnspireerd te raken!

Kleine branche met de grootste impact

Tijdens de openingsceremonie van het European Health & Fitness Forum sloeg David Stalker, voormalig president van EuropeActive, meteen een krachtige toon aan.

“Hoewel we misschien een van de kleinste sectoren zijn, bezitten we het potentieel om de grootste impact op de mensheid te hebben,” verklaarde hij.

Met die woorden lanceerde hij de ambitieuze doelstelling van EuropeActive: “More people, more active, more often.”

Het plan is om tegen 2030 maar liefst 100 miljoen Europeanen actiever en vaker te laten bewegen. Ondanks de schijnbare uitdaging van deze doelstelling, is dit verrassend haalbaar.

Met een noodzakelijke groei van slechts 5,8% over de komende 5,5 jaar – en met nu al 67 miljoen fitnessleden in Europa – zijn we al op een veelbelovend pad.

Met deze inspirerende woorden opende David Stalker niet alleen het forum, maar ook een nieuw hoofdstuk voor onze sector, vol hoop en vastberadenheid om werkelijk een verschil te maken.

NL Actief bezoekt European Health & Fitness Forum 2024

Inzicht in de fitnessmarkt: het European Health & Fitness Market Report 2024

Een gedetailleerde presentatie van het European Health & Fitness Market Report 2024 (EHFMR) door EuropeActive en Deloitte opende het 11e EHFF 2024.

EuropeActive ambassadeur Herman Rutgers en Karsten Hollasch van Deloitte presenteerden de nieuwste cijfers van de fitnessbranche, belangrijkste bevindingen, huidige markttrends en inzichten in consumentengedrag.

Deze jaarlijkse traditie biedt een diepgaand inzicht in de actuele trends en ontwikkelingen binnen onze sector.

Belangrijkste inzichten en cijfers:

 • Een omzetgroei van 14% van 2022 naar 2023, met een totaal van €31,8 miljard in de Europese fitnessbranche. Deze groei is te danken aan een toename van het aantal leden en prijsstijgingen.
 • Een stijging van 7,5% in het aantal fitnessleden in Europa van het jaar 2022 naar 2023.
 • Een toename van 1,4% in het aantal clubs; in 2023 waren er 65.000 fitnessclubs in Europa.

Deze cijfers laten zien dat we niet alleen zijn hersteld van de pre-covid niveaus, maar deze zelfs hebben overstegen.

De sector blijft groeien en bloeien, wat bewijst hoe veerkrachtig en dynamisch de fitnessbranche werkelijk is.

Btw-tarieven op fitness in Europa: politieke en economische uitdaging

Een opvallend punt dat naar voren kwam tijdens het EHFF was de uiteenlopende btw-tarieven op fitnessdiensten in verschillende Europese landen.

In Nederland genieten we momenteel van een relatief laag btw-tarief van 9% voor fitnessdiensten.

Echter, de overweging om dit tarief te verhogen staat in schril contrast met de situatie in andere landen. Zo profiteert België van een nog lager tarief van 6%, terwijl onze buren in Duitsland en Frankrijk respectievelijk 19% en 20% btw heffen.

Spanje en Hongarije hanteren zelfs tarieven van 21% en 27%, terwijl in Noorwegen fitnessdiensten volledig vrijgesteld zijn van btw.

Deze variatie in tarieven vormt niet alleen een financiële uitdaging, maar is ook politiek geladen. Het roept vragen op over de keuzes in fiscaal beleid en de prioritering van volksgezondheid.

Als sector is het cruciaal dat wij overtuigend bewijs leveren aan de overheden om de essentiële rol van sport en lichamelijke activiteit voor de volksgezondheid te benadrukken.

Door gebruik te maken van concrete data en economische analyses kunnen we een sterker argument vormen voor het behouden of zelfs verlagen van de btw-tarieven op fitness.

Verschuiving naar Fitnessclubs en hybride modellen

Recent onderzoek, gepresenteerd tijdens het European Health & Fitness Forum, werpt licht op hoe onze sportgewoonten transformeren.

Met gegevens verzameld van 10.840 respondenten uit 19 landen, is een duidelijke trend waarneembaar: een verschuiving van thuis sporten naar een toename in het bezoek aan fitnessclubs.

Belangrijke verschuivingen in sportgedrag:

 • Fitnessclubs: een significante stijging in het aantal mensen dat sport bij fitnessclubs, van 33% in 2022 naar 40% in 2023, en door naar 46% in 2024.
 • Thuisgebruikers: een afname bij de thuis sporters, van 66% in 2022 naar 60% in 2023, en verder naar 53% in 2024.
 • Buitensporters: de populariteit van buitensport blijft relatief stabiel met een lichte daling, van 51% in 2022 naar 52% in 2023 en vervolgens naar 49% in 2024.

Deze data laten ook zien dat er een groeiende voorkeur is voor hybride fitnessoplossingen, waarbij klanten verschillende soorten activiteiten combineren:

 • Exclusief op fysieke locatie: gestegen van 19% naar 25%.
 • Exclusief thuis: een lichte daling van 16% naar 15%.
 • Exclusief buitensport: stabiel gebleven op 12%.
 • Combinatie van buitensport en thuis: gedaald van 23% naar 20%.
 • Combinatie van buitensport en fitnessclub: gestegen van 5% naar 7%.
 • Combinatie van fitnessclub en thuis: gedaald van 9% naar 8%.
 • Combinatie van alle drie: gedaald van 12% naar 10%.

Deze verschuivingen suggereren dat, hoewel de voorkeur voor exclusief sporten op locatie toeneemt, er een blijvende waardering is voor de flexibiliteit van hybride fitnessmodellen.

Prijs blijft doorslaggevend bij de keuze voor fitnessclubs

Hoewel de fitnessbranche een breed scala aan trends en veranderingen ondergaat, blijft één factor dominant in het beslissingsproces van de consument: de prijs.

Wanneer mensen een keuze maken voor een fitnessclub, staat de kostenpost nog steeds bovenaan de lijst van overwegingen. Prijs wordt op de voet gevolgd door andere belangrijke aspecten zoals de locatie, de kwaliteit van de diensten, de beschikbare faciliteiten en de openingstijden van de club.

Opvallend is dat, ondanks een groeiende maatschappelijke focus op duurzaamheid, dit aspect nog geen significant onderdeel vormt van de keuzecriteria voor de meeste fitnessenthousiasten.

Onbenutte kansen in digitale oplossingen voor fitnessondernemers

De fitnessindustrie staat op een digitaal keerpunt. Hoewel de vraag naar technologische innovaties sterk toeneemt, blijft het aanbod ver achter bij de behoeften van de klant. Dit creëert aanzienlijke kansen voor fitnessondernemers die bereid zijn te investeren in digitale tools.

Klanten verlangen steeds vaker naar geavanceerde technologische oplossingen. Denk aan activity trackers, digitale klantendossiers, soepele digitale opzegopties, online klantenservice, en tools voor het bijhouden van lichaamssamenstelling. Deze voorkeuren onderstrepen de verschuiving naar een meer geïntegreerde en technologisch ondersteunde fitnesservaring.

Echter, een gapend gat tussen vraag en aanbod wordt duidelijk zichtbaar door de volgende cijfers:

 • Activiteitengeschiedenis: hoewel 68% van de klanten graag hun activiteitengeschiedenis wil kunnen inzien, beschikt slechts 38% over deze mogelijkheid bij hun huidige club.
 • Digitaal lidmaatschap: 71% van de klanten geeft de voorkeur aan een digitaal lidmaatschap, maar slechts 40% meldt dat hun fitnessclub deze optie biedt.
 • Lichaamssamenstelling: 66% van de klanten is geïnteresseerd in het monitoren van hun lichaamssamenstelling, terwijl maar 31% van de clubs deze dienst aanbiedt.

Verzadiging of verschuiving? Afname in het gebruik van wearables

In 2024 is het gebruik van wearables in de fitnessbranche gedaald naar 38%, tegenover 40% in 2022. Deze afname suggereert een mogelijke marktverzadiging of een verschuiving in de voorkeuren van consumenten.

Voor fitnessondernemers en technologieontwikkelaars is dit een teken dat aanpassing en innovatie nodig zijn om aan te sluiten bij de evoluerende behoeften van hun klanten.

Opkomst van volledig geautomatiseerde clubs

Een interessante ontwikkeling in de fitnessbranche is de opkomst van volledig geautomatiseerde sportscholen zonder personeel.

Uit recente gegevens blijkt dat 57% van de sporters de voorkeur geeft aan clubs met personeel, maar een aanzienlijk deel, 43%, geeft aan geen behoefte te hebben aan persoonlijke assistentie tijdens hun trainingen.

Deze cijfers illustreren een duidelijke splitsing in consumentenvoorkeuren en wijzen op een groeiende niche voor volledig geautomatiseerde gyms.

fitnessintermediairs cijfers

Groeiende invloed van fitnessintermediairs

De invloed van fitnessintermediairs op de markt neemt toe, een trend die zichtbaar is in de gestage groei van het aantal gebruikers van deze platforms.

In Duitsland, bijvoorbeeld, is het aantal mensen dat via intermediaire platforms sport, gegroeid naar 730.000.

Deze platforms laten een opmerkelijke groei zien:

 • Van 98.000 in 2021 naar 104.000 in 2022, een groei van 6%.
 • Van 104.000 naar 115.000 van 2022 naar 2023, een toename van 11%.

Deze cijfers suggereren dat hoewel onafhankelijke sportscholen, of single operators, naar verwachting niet zullen verdwijnen, ze wel hun strategieën moeten herzien om te kunnen concurreren.

Dit kan inhouden dat ze hun aanbod moeten diversifiëren, meer waarde moeten creëren, of unieke diensten moeten introduceren om aantrekkelijk te blijven voor de moderne fitnessconsument.

kunstmatige intelligentie in de fitnessbranche AI

AI: vriend of vijand?

Tijdens zijn recente presentatie onderzocht Ian Mullane de impact van AI-technologieën zoals machine learning en deep learning op de fitnesssector.

Mullane benadrukte de revolutionaire mogelijkheden van AI voor klantbehoud. Door het gebruik van voorspellende analyses kunnen klanten ‘at risk’ vroegtijdig worden geïdentificeerd. Dit vormt een aanzienlijke verbetering ten opzichte van traditionele methoden.

Een sprekend voorbeeld van de effectiviteit van AI is de AI-bot ‘Jenny’. Als salesassistent overtrof Jenny menselijke collega’s door nauwkeurig in te spelen op klantintenties, wat resulteerde in hogere conversiepercentages.

Verder lichtte Mullane toe dat, hoewel de fitnessbranche achterloopt op andere sectoren wat betreft de implementatie van AI, het potentieel voor ingrijpende veranderingen enorm is.

Hij introduceerde de ‘large action models’, geavanceerde systemen die niet alleen informatie verwerken maar ook zelfstandig acties kunnen uitvoeren, zoals het maken van reserveringen.

AI robot Jenny

De menselijke impact van AI

Verre van banen over te nemen, stelt AI medewerkers in de fitnesssector in staat zich te richten op het creëren van waardevollere ervaringen voor klanten.

Door routinematige taken over te nemen, vermindert AI het risico op fouten en verhoogt het de efficiëntie.

Perspectieven op AI

Mullane sloot af met een reflectie op de echte waarde van technologie in de fitnessbranche. Hij stelde voor dat de focus niet zou moeten liggen op financiële incentives, maar op hoe technologie kan bijdragen aan het motiveren en betrekken van klanten.

Dit onderstreept de potentieel positieve rol van AI in het verrijken van de klantbeleving en het stimuleren van een actievere levensstijl.

Conclusie: kleine branche met grote ambities

Het European Health & Fitness Forum 2024 heeft ons nogmaals herinnerd aan de kracht en potentieel van onze ‘kleine’ fitnessbranche.

Met de ambitieuze doelstelling van EuropeActive om tegen 2030 100 miljoen mensen actiever te maken, staan we aan de vooravond van een revolutionaire verandering.

Hoewel we misschien een relatief kleine speler zijn vergeleken met andere sectoren, is onze impact op de volksgezondheid en maatschappij enorm. Dit is iets waar we als branche trots op mogen zijn.

De slogan ‘More people, more active, more often’ is niet alleen een doel maar ook een oproep tot actie voor ons allen.

Het benadrukt de noodzaak voor innovatie, toegankelijkheid en duurzaamheid in onze diensten en faciliteiten.

Als we samenwerken en onze krachten bundelen, kunnen we deze ambitieuze doelstellingen bereiken en een gezondere, actievere samenleving creëren.

Dit forum heeft bewezen dat, met de juiste tools en een verenigde visie, zelfs de kleinste branche een grootse impact kan hebben.

Wil je meer lezen over de hoogtepunten van FIBO 2024? Lees dan hier verder.

-Auteur: Melanie Verbueken

Gemeenten mogen juridisch samenwerken met ondernemende sportaanbieders 

Arnhem, 18 april 2024

NL Actief, als een van de initiatiefnemers van het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS), is verheugd om mee te delen dat er belangrijke ontwikkelingen zijn in het juridisch landschap rondom samenwerking tussen gemeenten en ondernemende sportaanbieders.

Met POS als partner van het sportakkoord was de eerste belangrijke stap gezet: de ondernemende sportaanbieders werden partner voor de uitvoering van het landelijk sportbeleid. Nu volgt een hele belangrijke tweede stap: gemeenten mogen juridisch daadwerkelijk samenwerken met ondernemers! 

Lokale aarzelingen 

NL Actief is één van de initiatiefnemers van het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS). Dit platform zet zich in voor het behartigen van de belangen van ondernemende sportaanbieders in Nederland. Met onze betrokkenheid bij POS streven we ernaar om de positie van sportondernemers te versterken en hen een stem te geven in het sportlandschap. Op lokaal niveau ontstaan ook nieuwe samenwerkingsvormen met ondernemende sportaanbieders, maar dit is voor veel gemeenten betrekkelijk nieuw. Hierdoor zijn er ook hier en daar wat aarzelingen, want wat mag wel en niet? ‘Kunnen wij als gemeente wel samenwerken met ondernemers, aangezien zij geld verdienen?’ 

Juridisch advies aanbesteden sportopdrachten 

VSG (Vereniging Sport en Gemeenten) heeft Certa Advocaten gevraagd aan welke regelgeving gemeenten zich dienen te houden bij het aanbesteden van sportopdrachten. Hierbij kun je denken aan het aanbieden van sport- en beweegactiviteiten aan bepaalde doelgroepen in een wijk. 

Fantastisch nieuws sportondernemers 

Dit heeft voor ondernemende sportaanbieders fantastisch nieuws opgeleverd: gemeenten mogen juridisch gezien sportopdrachten tot een bedrag van 50.000 euro enkelvoudig onderhands aanbesteden bij een ondernemende sportaanbieder.   

Wat houdt dit in?  

De gemeente mag bij een dergelijke sportopdracht direct met een ondernemer samenwerkingsafspraken maken. Hierbij wordt gekeken naar de (administratieve) lasten voor de gemeente en de lokale sportondernemer. Het vragen om meer dan één offerte weegt hier niet op tegen de lasten voor de gemeente en lokale sportondernemers, die voortvloeien uit het organiseren van een aanbesteding met meerdere inschrijvers.  

Met de 1-op-1-gunning kan de gemeente om één offerte vragen en de “kleine opdracht” daarna rechtstreeks aan de lokale sportondernemer verstrekken. Op deze manier blijven de administratieve lasten bij zowel gemeenten als lokale sportondernemers beperkt en kan een lokale aanbieder met passende ervaring en kwaliteit worden geselecteerd.  

Let op: De gemeente is echter niet verplicht de enkelvoudige onderhandse procedure, oftewel de 1-op-1-gunning, toe te passen en heeft dus beoordelingsruimte. Bekijk hier de volledige memo van de gunning sportopdracht

Meer weten? 

Heb jij als ondernemende sportaanbieder hier aanvullende vragen over? Stuur dan een mail naar info@pos.nl of info@nlactief.nl

NL Actief bij rondetafelgesprekken over ondernemersagenda MKB Nederland

Arnhem, 4 april 2024

We zijn verheugd om te delen dat NL Actief onlangs heeft deelgenomen aan belangrijke tafelgesprekken over de vorming van de Ondernemersagenda van MKB Nederland voor de komende jaren. Deze nieuwe agenda vormt een positief-kritisch raamwerk om politiek Den Haag te laten zien dat ondernemers concrete oplossingen hebben voor de maatschappelijke uitdagingen van Nederland.

Tijdens deze constructieve gesprekken kwam naar voren dat MKB Nederland de ondernemende sport erkent als een belangrijke partner om te streven naar een vitaler Nederland. Anne Marie van Duivenboden, nam deel aan de tafel over Recreatie, Cultuur en Sport en benadrukte daar de rol van ondernemende sportaanbieders als essentieel in dit streven. Hier werd onder andere het recente SER-advies om sporten fiscaal vriendelijker te maken uitgebreid besproken. Ze pleitten ervoor om vitaliteit, leefstijl en preventie uit de WKR-regeling te halen en fiscaal te benaderen, vergelijkbaar met hoe je een opleiding aanbiedt aan medewerkers. Dit idee werd met interesse ontvangen door Jacco Vonhoff, voorzitter van MKB Nederland, die sprak over een ‘VKR-regeling’ waarbij de V staat voor Vitaliteit.

Naast fiscale aspecten werd er ook gesproken over andere belangrijke onderwerpen, zoals de spreiding van de terugbetaling van coronasteun en uitgestelde belastingen, samenwerking tussen publieke en private organisaties om maatschappelijke oplossingen te bieden, en het integreren van meer beweging in onderwijs en kinderopvang.

We zijn verheugd dat NL Actief bij deze gesprekken met open armen is ontvangen en dat het duidelijk is geworden dat ook MKB Nederland de ondernemende sport beschouwt als een verlengstuk voor domeinen als welzijn en zorg.

We kijken uit naar toekomstige bijeenkomsten.

Fotograaf: Jeroen van de Meyde

Sfeervolle Award Uitreiking met mooie winnaars en inspiratie

Arnhem, 5 februari 2024

De Award Uitreiking van de Dutch Fitness Awards vond plaats in een mooie ambiance in Theater Figi in Zeist. Doelstelling van de Dutch Fitness Awards is om een podium te bieden aan uitblinkers in de fitnessbranche om daarmee ook anderen te inspireren. Presentator Gert van ’t Hof introduceerde de Vakjuryleden op het podium die vervolgens de volgorde van de Top 3 per categorie bekend maakten. Maarten van der Weijden en Marianne Timmer zorgden voor een volle zaal voor mooie inspiratie!

Uitslag Vakjury Awards

Meest Klantgerichte Club    

 1. Jeroen Maas Sports Company
 2. The Fitnessclub Delft
 3. GoHealth Clubs Amsterdam

Small Group Training & Crossfit    

 1. Crossfit Noordkade
 2. Believe2Achieve
 3. Fit Progression

Boutique Fitnessclub    

 1. Bodybase
 2. LUCIE with the six punches
 3. De Krachtcentrale

Allround Fitnessclub    

 1. Healthclub Heijenoord
 2. Movement Gym
 3. Experience Fitness Health Club

Best Personal Trainer Award

 1. Marcel Keppel
 2. Mark Gerritsen
 3. Geert Rennen

Best Leefstijlcoach Award

 1. Jaap Bijsterbosch
 2. Jeroen Visser
 3. Ruben Buursen

In totaal waren er 17 vakjuryleden. Alle vakjury winnaars ontvangen een inspiratie tour van Technogym. De winnaars van de vorige editie gingen bijvoorbeeld naar Antwerpen.

Uiteraard was er ook ruimte om te netwerken tijdens de inloop, in de pauze en op de borrel na afloop. Voor de winnaars van een publieksprijs was er in een aparte ruimte een uitreiking met live muziek, bubbels in the air en ook daar een presentator.

De Dutch Fitness Awards worden mogelijk gemaakt door Technogym, Clickables, B.O.S.S, Keboem, UnitedConumers, Een Veilig Gevoel, newgym, Brand New Day, bodyLIFE, Feedback4Sports, Monin en en NL Actief. Een deel van de uitvoering is in handen van Vote Company.

In september start de communicatie voor de volgende editie. Het is al wel mogelijk om aan te melden voor de volgende editie. Dat kan via www.dutchfitnessawards.nl

Doe mee aan het Online Kenniscafé ‘Gelijkspel voor vrouwen en mannen: winst voor iedereen’!

Op maandagmiddag 4 december organiseert Kenniscentrum Sport & Bewegen, in samenwerking met de directie sport van het ministerie van VWS, NOC*NSF en het Mulier Instituut, een online evenement met als centraal thema de bespreking van ongelijkwaardigheid in de sport. We staan stil bij vraagstukken zoals: Bestaan er daadwerkelijk gelijke kansen in (top)sport, communicatie en beeldvorming, gelijke behandeling en beloning, en een veilige sportomgeving? Is het niet nu de tijd om gezamenlijk de fundamenten te leggen voor beleid van overheden en sportorganisaties ter bevordering van meer gendergelijkheid? Dit zijn onderwerpen die wij belangrijk vinden en graag bespreken.

Daarom nodigen we je uit om op maandagmiddag 4 december deel te nemen aan dit belangrijke gesprek, waar we samen met sprekers, panelleden en gasten positieve veranderingen willen bewerkstelligen. Ook NL Actief zal aanwezig zijn om onze bijdrage te leveren aan de dialoog en gezamenlijk stappen te zetten om ongelijkheid tegen te gaan en misstanden te voorkomen.

Het Kenniscafé biedt niet alleen ons een platform, maar ook enkele spraakmakende gasten zullen het podium betreden. Onder hen bevinden zich Emine Bozkurt, voorzitter van de expertgroep van de Europese Commissie, dr. Agnes Elling, senior onderzoeker bij het Mulier Instituut, Anneke van Zanen, voorzitter van NOC*NSF, voetbalcoach Hesterine de Reus, en Niels Meijer, de directeur van de Cruyff Foundation. Het gesprek wordt in goede banen geleid door niemand minder dan Barbara Barend.

Meld je digitaal aan via deze link >>

Het Kenniscafé vindt plaats in Utrecht en wordt live gestreamd, zodat jij ook kunt deelnemen.

Omgevingswet

7 september 2023

Wat is de Omgevingswet?

De Omgevingswet is een nieuwe wet die een groot aantal bestaande wetten vervangt. De Omgevingswet gaat over de fysieke omgeving en omvat onderwerpen als milieu, natuur, ruimtelijke ordening, bouw, lucht, bodem, waterbeheer, geluid en monumentenzorg. Als ondernemer maak je gebruik van de fysieke omgeving, samen met huishoudens en overheden. En samen zijn deze partijen er verantwoordelijk voor dat deze fysieke leefomgeving veilig en gezond is en blijft. Dit noemen we een algemene zorgplicht.

Waarom de Omgevingswet?

Sinds de eerste wetten en regels voor de buitenruimte, uit 1810, zijn er steeds meer verschillende wetten en regels bijgekomen, zoals voor bodem, water, wegen, milieu, monumenten, natuur, geluid en nieuwbouw. Deze wetten zijn niet alleen ingewikkeld; ze spreken elkaar soms ook tegen en er worden meerdere termen gebruikt terwijl hetzelfde bedoeld wordt.
De nieuwe Omgevingswet biedt meer mogelijkheden en flexibiliteit om projecten te starten. Ook particulier initiatief en participatie krijgen meer ruimte. Voor ondernemers wordt het makkelijker om innovatieve, duurzame initiatieven te ontwikkelen dankzij voorspelbare en veelal snelle procedures. En het biedt een nieuwe manier om je te verhouden tot inwoners en overheden.

Hoe werkt dat in de praktijk?

Meer ruimte voor initiatieven
In de Omgevingswet zijn voor meer activiteiten algemene regels vastgelegd, waardoor er minder vergunningen nodig zijn. Daarnaast is het uitgangspunt bij het beoordelen van initiatieven anders dan voorheen: de houding ‘nee, tenzij’ verandert in ‘ja, mits’.

Succesvolle projecten en participatie
Een belangrijk onderdeel in de Omgevingswet is participatie. Hiermee wordt bedoeld dat belanghebbenden bij de besluitvorming over een project of activiteit al vroeg worden betrokken bij het proces. Denk bijvoorbeeld aan omwonenden, andere ondernemers of maatschappelijke organisaties.. Het voordeel hiervan is dat er meer draagvlak komt voor de plannen en dat deze van betere kwaliteit zijn.. Hoe eerder en beter betrokkenen zijn geïnformeerd, hoe minder weerstand later. De Omgevingswet moedigt iedereen met een idee of plan aan om aan participatie te doen. Op www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl vind je diverse webinars, praktijkverhalen, apps en andere toepassingen om je op weg te helpen met participatie.

Het omgevingsloket als centrale plek
Het nieuwe Omgevingsloket is de plek waar iedereen – online – vanaf 1 januari 2024 kan zien of er een vergunning nodig is, deze kan aanvragen, de status van een aanvraag kan volgen en meldingen kan doen. In het loket kun je als ondernemer informatie vinden over de algemene regels maar ook over de lokale regels op een specifieke locatie. Kortom: alle nodige informatie over de fysieke leefomgeving op één plek en direct te gebruiken.

Sneller weten waar je aan toe bent
De korte procedure is het uitgangspunt in de Omgevingswet. De beslistermijn voor deze korte procedure is normaliter maximaal 8 weken. Voor een complex geval kan het nodig zijn dat er een uitgebreide procedure wordt toegepast, die langer duurt.

Wat betekent de Omgevingswet voor jou als ondernemer?

Als je in je bedrijf niets verandert aan je bedrijfsvoering, dan hoef je in principe niets te doen. Omgevingsvergunningen blijven automatisch gelden en je hoeft ook niet opnieuw een melding te doen. Dat regelt het overgangsrecht.
Verandert er wel iets, je wilt bijvoorbeeld uitbreiden en daarvoor een vergunning aanvragen, dan krijg je wel te maken met de nieuwe Omgevingswet. Een aanvraag doe je straks eenvoudig met hulp van het nieuwe digitale Omgevingsloket. Dit is een loket waar alle overheden samenwerken zodat je op één plek praktisch alle informatie vindt die je nodig hebt. Zo is meteen duidelijk wat kan en mag.

De Omgevingswet betekent voor ondernemers:

 • Helderdere, concretere regels
 • Eén loket voor meervoudige aanvraag
 • Regie op de aanvraag
 • Uitgangspunt is snelle procedures (max 8 weken)
 • Via een overzicht meteen duidelijk wat er kan en mag op een bepaalde locatie
 • Robuustere, toegesneden vergunning
 • In bepaalde situaties zelf bepalen in welke volgorde iets aangevraagd wordt en daarmee kosten besparen
 • Meer doelvoorschriften, meer ruimte voor maatwerk
 • Een oplossing kiezen die past bij je bedrijf
 • Focus op de kwaliteit van het initiatief: ‘ja’ mits.

Een brede blik

De Omgevingswet zorgt voor een bredere blik op onze fysieke leefomgeving. In een wereld die steeds verandert, kijken we zorgvuldiger naar de kwaliteit van de plek waar we wonen, werken en onze vrije tijd doorbrengen. Deze plek moet veilig en gezond zijn en tegelijkertijd ook ruimte bieden aan ontwikkeling en aan inwoners en ondernemers met slimme ideeën. De Omgevingswet zorgt voor begrijpelijke dienstverlening. Van aanvraag tot zelfbouw: één overheidsloket voor een toekomstbestendig Nederland.

Meer informatie vindt u ook hier >>

Bron: MKB NL