Spring naar content
14 september

Column Ronald Wouters Sportcampagne Team NL

Fitness is de meest beoefende sport in Nederland: ruim 2,7 miljoen mensen zijn actief in groepslessen of met individuele sportbegeleiding. Wij zien bij NL Actief (je kent ons misschien nog als Fit!vak) dat mensen tijdens hun leven regelmatig en ook steeds anders gebruik maken van fitness. Denk aan bewegen voor peuters en ouders, training voor middelbare scholieren, fitness voor studenten, gezinsfitness of een leefstijlprogramma voor mensen met een chronische aandoening. Natuurlijk zijn er specifieke fitnessprogramma’s voor bijvoorbeeld defensie, politie maar ook werkers in de zorg. En dan zijn er zelfs nog competitie-fitnessers. In Nederland hebben we 1.000 erkende fitnesscentra van NL Actief. Het is onze missie en ambitie om meer mensen te laten bewegen en een gezondere leefstijl te laten aannemen.

Je zou toch denken dat onze inspanningen ook bij de lokale politiek opvallen… Toch zal je met een kaarsje moeten zoeken naar gemeenten waar fitness in beleidsnota’s sport en maatschappelijke ontwikkeling worden genoemd. En ook kom ik nog maar al te vaak sportbestuurders tegen die ‘fitness’ als concurrentie zien. Dat moet anders, dat kan anders.

Er ontstaan in mijn visie in de komende tijd nieuwe aanbieders en samenwerkingsvormen. Fitness kan en zal meer integreren met sportverenigingen en scholen. Zo kun je gezamenlijk besparen op voorzieningen en personeel en de drempels tussen de verschillende domeinen weghalen.

Een kind wil gewoon sporten: wat maakt het hem of haar uit of dat nou van school, vereniging of fitnessaanbieder is.

En een kwetsbare oudere wil vooral kwalitatief goed begeleid worden in een groepje dat ook nog gezelligheid biedt. Is dat zorg? Preventie? Welzijn? Sport?

Wij als aanbieders moeten ervoor zorgen dat het aanbod er is waar inwoners van een gemeente behoefte aan hebben. Niet vast blijven zitten in vastgeroeste patronen, maar kijken naar mogelijkheden.

Dat deden ze in Philippine, een dorp onder de rook van Terneuzen. De plaatselijke voetbalclub VV Philippine zette op haar eigen terrein samen met NL Actief-lid Bodyline healthcenter een fitnessruimte op. Die wordt gebruikt door zowel de eigen leden als door de inwoners van het dorp. Het blijkt een win-win-win: jonge kinderen, hun ouders en oudere bewoners krijgen hierdoor faciliteiten dichtbij huis zodat ze weer kunnen sporten en bewegen. De verenigingsleden kunnen door het fitnesshonk voor en na hun training veel beter werken aan hun conditie. En de tennisvereniging heeft via het fitnesscentrum nu ook toenadering gezocht tot VV Philippine. Ik zie het er nog wel van komen dat ze daar een omnivereniging oprichten,

Wat ik er maar mee wil zeggen: sportaanbieders – of het nu ondernemers of verenigingen zijn – en gemeenten hebben een gezamenlijke uitdaging. Groeiend individualisme verhoogt de druk op verenigingen, het aantal vrijwilligers neemt af, er is meer vraag naar aanbod op maat overdag, veel kinderen en jongeren bewegen te weinig. Het voorbeeld van Philippine – maar zo zijn er meer – maakt duidelijk dat je vanuit vertrouwen en gezamenlijk financieel voordeel een heel eind komt. Ik hoop dat we in de komende collegeperiode veel meer aansprekende voorbeelden van zulke profijtelijke samenwerking met elkaar gaan maken.

Ronald Wouters, Directeur NL Actief

Sportcampagne NL voor GR2018

Deze blog van directeur Ronald Wouters van NL Actief is er een in een serie van blogs die worden gepubliceerd op www.gr2018sport.nl en andere websites. In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 (#GR2018) gaat de Sportcampagne NL van start. NOC*NSF, sportbonden, Vereniging Sport en Gemeenten, Sportkracht12 en NL Actief zetten sport lokaal op de agenda, met medewerking van Kenniscentrum Sport en het Mulier Instituut. Het is mogelijk om je als vrijwilliger aan te melden bij het Sportcampagneteam in je gemeente! Ben je vanuit de fitnessbranche al actief in deze lokale sportlobby? Laat het ons weten via info@nlactief.nl.

Investeer en doe mee met de sport!