Spring naar content
11 maart

Breed protest fitnessbranche aanstaande vrijdag in Den Haag

Sector overhandigt brandbrief aan minister Tamara van Ark en staatssecretaris Raymond Knops

Ede, 11 maart 2021 – Morgen, vrijdag 12 maart, overhandigt oud-topsporter Erben Wennemars samen met een brede delegatie van fitnessondernemers, instructeurs en clubleden een brandbrief aan politiek Den Haag namens de sportbranche. Ze eisen een snelle heropening van de sportscholen, nu dit overal veilig en verantwoord kan. De brief wordt overhandigd aan Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg en Sport en Raymond Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

De actie is een initiatief vanuit de gehele fitnessbranche en wordt gedragen door organisaties als NL Actief en de VES (Vereniging Exclusieve Sportcentra).

Stilzitten is geen optie

Fitness is de meest beoefende sport van Nederland, de branche is dan ook een belangrijke ‘vitaliteitsmotor’. Desondanks zijn de sportscholen al meer dan zeven maanden gedeeltelijk op slot. Sinds de tweede lockdown zitten drie miljoen leden weer stil. Dit terwijl zij een bewuste keuze hebben gemaakt om aan hun gezondheid, fitheid en leefstijl te werken en daarmee en passant ook hun immuunsysteem versterken. De sportscholen krijgen dagelijks massale oproepen en steunbetuigingen van leden die staan te springen om weer te sporten. Vanuit mentale, fysieke of medische redenen. Waar andere branches inmiddels weer open mogen en als essentieel worden gezien door het kabinet, moeten de sportscholen hun deuren gesloten houden.

Han de Hair, voorzitter Vereniging van Exclusieve Sportcentra: “Het is frustrerend dat 4.000 sport- en fitnessondernemers in Nederland hun vak niet mogen uitoefenen in een tijd dat het juist zo hard nodig is om met weerstand en vitaliteit bezig te zijn. Het is niet uit te leggen dat fastfoodketens, slijterijen en snoepzaken door het kabinet als essentieel worden gezien, maar de professionals op gebied van leefstijl en preventie niet. Dit is onbegrijpelijk en volstrekt onacceptabel.”

Sluiting heeft grote gevolgen

Na bijna zeven maanden grotendeels gesloten te zijn, worden de gevolgen schrijnend en zichtbaar:

  • Steeds meer leden haken af.
  • De grote aantallen afhakers zijn juist de mensen die de meeste moeite hebben om met enige regelmaat te bewegen en zullen ook op de lange termijn weer moeilijk aanhaken.
  • De branche staat als gevolg van de onbegrijpelijke besluiten van het kabinet “onder water” en de meeste fitnessclubs zijn technisch failliet.
  • Ontslagprocedures, sluitingen en faillissementen nu en in de nabije toekomst zijn niet meer te ontlopen.

Ronald Wouters, algemeen directeur NL Actief: “De branche strijdt voor de belangen van 4.000 fitnessondernemers, meer dan 3 miljoen leden en ruim 200.000 medewerkers. De actie is een uiterste poging om politiek Den Haag wakker te schudden over het belang van opening. De fitnessbranche is een deel van de oplossing, niet het probleem. Daarom strijden we voor erkenning dat de overheid ons ook als essentieel ziet. Een petitie hiertoe leverde deze week al binnen recordtijd meer dan 51.000 handtekeningen op.”

Tijdens de overhandiging van de brandbrief zal oud-topsporter Erben Wennemars samen met een grote groep instructeurs op ludieke wijze laten zien dat ‘stilzitten voor hen geen optie is’.

#sportscholenopen  #wewillenweer