Spring naar content
12 oktober

1000ste NL Actief lid

We worden letterlijk met open ramen en deuren ontvangen door Hinke Wierda in Joure. Zij is al 28 jaar eigenaresse van Keep Fit, het groepslescentrum van de omgeving. Wat voorheen een matrassenmagazijn was, is nu de groepsleszaal voor 16 sporters. Hoewel… het zijn er nu 13 want COVID-19 zorgt voor minder sportplekken. Op 30 juni meldde Hinke zich, zonder het te weten, als 1000ste lid aan bij NL Actief. Dat konden wij niet ongemerkt voorbij laten gaan en hebben de Friezin eens goed in het zonnetje gezet. Met taart, bloemen en cadeaus hebben wij Keep Fit bezocht.

Gefeliciteerd Hinke! Hoe ben je fitnessondernemer geworden?

“Ik kom uit de turnwereld, waar ik op hoog niveau (Nederlands kampioen) heb geturnd. Naast het lesgeven in turnen, ritmische gymnastiek en jazzdance, heb ik het CIOS gedaan. Ik ben gestart met het geven van de activiteit callanetics bij de gymnastiekvereniging. Dat liep zo goed dat ik voor mijzelf ben begonnen in de sporthal met een draagbare cassetterecorder, haha, zo ging dat toen. Al snel trok ik in een ruimte van mijn schoonvader, wat voorheen een matrassenopslag was, dit is nu nog steeds de groepsleszaal. In de loop der jaren zijn we uitgebreid met meerdere groepslesactiviteiten, een fitnessruimte en leefstijlcoaching.
We hebben een vast team, naast mij is er nog 1 dame van de ‘oude garde’. De rest zijn allemaal jongelui die dansen ook geweldig vinden en allround freestyle lessen kunnen geven. Ik geef zelf nog zo’n 15 uur les, verzorg vitaliteitsprogramma’s bij bedrijven en ben ook leefstijlcoach en gewichtsconsulente.”

En toen werd het maart 2020 waarbij het coronavirus de wereld overging. Dat betekende ook ‘deur dicht’ voor Keep Fit. Hoe zijn jullie verdergegaan?

“We hebben meer dan 160 onlinelessen gemaakt, omdat we elke week een nieuwe les wilden aanbieden. Daarnaast zijn we gaan livestreamen. We zien dat de online Body & Mind lessen nu* nog steeds thuis worden gevolgd. We hebben ook veel materiaal uitgeleend, van spinningfietsen tot grit-sets. Kortom we hebben het, net als iedereen, heel druk gehad!

Vijf jaar geleden zijn mijn zoons buitenfitness begonnen bij het tuincentrum hier vlakbij. Daar lag nog een stukje braak terrein waar ze ‘Iepenloft Fitness’ zijn gestart (= Fries voor ‘buitenlucht’). Hierdoor was de overstap om naar buiten te gaan eenvoudig voor ons te realiseren. Daar geven we nu* nog steeds de groepsactiviteiten waaronder spinning. De animo is nog groter dan binnen.

We houden veel contact met de mensen, we zijn echt een community. We werken met Virtuagym, dus het was voor ons makkelijk om met de klanten te communiceren.”

Welke gevolgen merk je als ondernemer tijdens de coronaperiode?

“We hebben in totaal maar 5 opzeggingen gehad, en die waren begrijpelijk gezien hun financiële omstandigheden. Wij zijn blijven incasseren en hebben geen korting of compensatie gegeven.

Doordat ik minder mensen in de les kan ontvangen, hebben we ons lesaanbod moeten uitbreiden.. Een voorbeeld: eerst gaf ik 18 mensen binnen les in de fitnesszaal, nu is de groep tegelijkertijd gesplitst in binnen én buiten les waardoor ik wel meer personeelskosten heb.

We hebben 10.000 euro geïnvesteerd in ventilatie en HEPA-filters. Elke 7 minuut hebben we schone lucht in het centrum. We hebben een CO2-meter zichtbaar voor de klanten, zodat zij ook zien aan het groene lampje dat de lucht net zo vers is als buiten. De mensen sporten hier allemaal met handschoentjes en we hebben desinfectie ingekocht.

Het handhaven levert bij ons gelukkig geen problemen op. We zijn streng en dat weten de mensen ook, dus ze houden zich eraan. De kleedkamers gebruiken we niet om daar samenscholing te voorkomen.”

Hoe bereid jij je voor op de wintermaanden?

“Al ons personeel is multifunctioneel en allround, dat is wel een investering geweest, maar het werkt voor mij als een trein en daardoor ga ik relaxter de wintermaanden in.

We merken dat senioren, of mensen die nauw in contact staan met kwetsbare mensen, het spannend vinden om naar binnen te gaan. Daarom blijven we het hele jaar ook buiten lessen aanbieden ondanks dat we binnen open zijn.”

Ook als het koud, nat en winter wordt?

“We hebben in die vijf jaar Iepenloft drie keer moeten annuleren vanwege een keer mist, ijzel en onweer, verder gaat het altijd door buiten. We zijn zuinig op het materiaal, dus dat maken we elke keer goed droog en dekken we af met speciale hoezen of slaan we op in containers. We geven uiteraard kledingadviezen voor de verschillende weersomstandigheden.”

Waarom ben je aangesloten bij de branchevereniging NL Actief?

“Voor het ‘grotere’ verhaal zit NL Actief dichter bij het vuur als het gaat om besluitmaatregelen. NL Actief heeft goed gepleit dat we eerder open mochten. Die lobby willen we ondersteunen, omdat wij dat als klein centrum niet voor elkaar krijgen. We hadden behoefte aan een draagvlak waar goede mensen in zitten. NL Actief heeft ons goed op de hoogte gehouden via de nieuwsbrieven en de sociale media. Het heeft ons ook goed geholpen, omdat we weten waar ruimte zit, wat wel en niet mag en waar we rekening mee moeten houden. Daarnaast willen wij een signaal aan onze klanten geven dat wij niet zomaar wat doen, maar dat het ondersteund en onderbouwd is.”

Welke tips wil je jouw NL Actief collega’s meegeven?

“Blijf transparant naar je leden en communiceer! Streef naar een community, dat zijn wij ook. Stuur elke week een nieuwsbrief met waar je staat, wat je gaat doen en hoe jij het hebt ervaren. Maar vooral: blijf positief! We zijn nooit boos geweest of hebben gezeurd. Je bent ondernemer en dit hoort ook bij het ondernemerschap. Iedereen weet dat het niet leuk is, dus blijf gewoon positief en creatief. Als ik morgen weer dicht zou moeten, dan heb ik plan B en plan C al klaarliggen!”

*30 september 2020

Ook aansluiten bij NL Actief? KLIK HIER

Leuk weetje: Hinke Wierda is initiatiefneemster van Stichting AED Joure. Na het redden van 2 levens met een AED heeft ze heel Joure hartveilig gemaakt door 21 AED apparaten te realiseren die 24/7 voor de hele gemeente beschikbaar zijn. 👏